– Kvinner bør få gå femmila og hoppe i stor bakke

– Fortsatt henger myten om det svake kjønn igjen, og fører til at blant annet olympisk mester Maren Lundby ikke får hoppe i stor bakke. Selvfølgelig klarer hun det, men det er fremdeles sterke krefter som ikke vil slippe kvinner inn. Motstanden er der fremdeles, og slik har det vært i 50 år, sier Jorid Hovden, professor i idrettssosiologi ved NTNU.
– Fortsatt henger myten om det svake kjønn igjen, og fører til at blant annet olympisk mester Maren Lundby ikke får hoppe i stor bakke. Selvfølgelig klarer hun det, men det er fremdeles sterke krefter som ikke vil slippe kvinner inn. Motstanden er der fremdeles, og slik har det vært i 50 år, sier Jorid Hovden, professor i idrettssosiologi ved NTNU. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Professor i idrettssosiologi mener at den systematiske diskrimineringen av kvinner i spesielt ishockey og hopp nå må forsvinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er på tide at kvinnelige langrennsutøvere får gå femmila. Hvorfor skal de gå bare tre mil? Er det fordi femmila skal være den store manndomsprøven? Det sier seg selv at Marit Bjørgen og de andre utøverne er mer enn sterke og utholdende nok til å gå fem mil, sier Jorid Hovden, professor i idrettssosiologi ved NTNU.

Hun har forsket på kjønn og idrett i en kvinnealder, og synes fortsatt det er på sin plass å heve stemmen.

Fordi:

  • fortsatt får ikke kvinner gjøre taklinger i ishockey
  • fortsatt får ikke kvinner hoppe i stor bakke
  • fortsatt har kvinner færre grener og klasser enn menn i samme idrett, som for eksempel boksing
  • fortsatt får kvinner langt mindre mediedekning enn menn
  • fortsatt må kvinner med svært muskuløse kropper bevise sin kvinnelighet
  • fortsatt blir kvinnelige fotballspillere systematisk forskjellsbehandlet av Norges fotballforbund.
– Grete Waitz var den første som løp maraton for kvinner. Det var ingen som trodde at kvinnekroppen kunne tåle maraton, og hun brøt alle mytene om hva kvinnekropper kunne prestere. Det samme gjelder Bjørgen og mange av de andre. De slår stadig hull på flere myter, sier Jorid Hovden, professor i idrettssosiologi ved NTNU. Foto: Suzanne Vlamis / AP
– Grete Waitz var den første som løp maraton for kvinner. Det var ingen som trodde at kvinnekroppen kunne tåle maraton, og hun brøt alle mytene om hva kvinnekropper kunne prestere. Det samme gjelder Bjørgen og mange av de andre. De slår stadig hull på flere myter, sier Jorid Hovden, professor i idrettssosiologi ved NTNU. Foto: Suzanne Vlamis / AP

Mindre seksualisering av kvinner i idretten

– Seksualiseringen av kvinnelige idrettsutøvere er kanskje heldigvis på vei ut. Profesjonelle strandvolleyballspillere kan nå bruke shorts, og slipper å spille i små bikinitruser. Nakenkalendere med kvinnelige fotballspillere er også på vei ut. Protestene har ført fram, men det er helt klart fortsatt diskriminering i idretten, sier Hovden.

Hun mener årsaken er at idrettspolitikken, både historisk og i dag, stort sett er utformet av menn.

– Kvinner har sprengt seg inn i idretten steg for steg, i idrett etter idrett. Slik har det vært i 50 år. Da jeg spilte fotball på begynnelsen 70-tallet hadde vi cornerflagget nesten inne i mål, fordi vi liksom skulle være så svake i beina. Fortsatt henger myten om det svake kjønn igjen, og fører til at blant annet olympisk mester Maren Lundby ikke får hoppe i stor bakke. Selvfølgelig klarer hun det, men det er fremdeles sterke krefter som ikke vil slippe kvinner inn, sier Hovden.

Les også: Ski-eliten kvesser teknikken med sensorer på kroppen

Må være i media for å få sponsor

Hun mener at det er viktig at kvinner har like mange grener og klasser som menn, fordi medieomtalen også er prestasjonsorientert. Hvis man kan vinne flere gull, fordi det er flere grener, så er muligheten for medieomtale større.

– Kvinner får gjennomgående veldig mye mindre medieomtale for sin idrettsprestasjoner enn menn. Dermed får de også mindre muligheter for å få sponsorer og tjene penger på idretten sin. Det er en direkte sammenheng mellom medieprofilering og sponsorstøtte . Uten penger er det umulig å kunne være en profesjonell utøver, sier Hovden.

– Menn får ofte mer dekning selv om de ikke presterer på topp, mens kvinner må være best i verden for å få stor mediedekning.

Hovden har nylig publisert en artikkel om medieomtale av mannlige og kvinnelige idrettsutøvere. Hun har også skrevet en bok om mediedekningen av OL, og holder på å skrive en bok om idrettsledelse og likestilling i europeiske idrettsorganisasjoner.

I artikkelen kommer det blant annet frem at den daglige dekningen av kvinnelige idrettsutøvere på tv, både i Norge og internasjonalt, er på under ti prosent av den totale sportsdekningen. Under OL stiger det til 30 og opp mot 40 prosent.

Les også: – Riktig staketeknikk kan avgjøre pallplass

Stor ulikhet i mediedekningen

– Menn får ofte mer dekning selv om de ikke presterer på topp, mens kvinner må være best i verden for å få stor mediedekning. I Sverige og Canada får for eksempel ishockey for menn alltid stor dekning. Det samme gjelder fotball for menn i Norge. Det er mange kvinner som spiller basketball i USA, ishockey i Canada og fotball i Norge, men det dekkes nesten ikke, sier Hovden.

OL er idrettsarrangementet hvor kvinner får størst dekning i media.

– OL synliggjør kvinnelige idrettsutøvere på en måte som ingen andre idrettsarrangement gjør, og er et løft for mediedekning av kvinnelige idrettsutøvere. Det henger selvfølgelig sammen med at det er de beste utøverne

–Uten penger er det umulig å være en profesjonell utøver. Florence Griffith-Joyner var best i verden. For å få mest igjen hos sponsorer hadde hun lange negler, sminke, designerklær og sprang med langt utslått hår i konkurranser. Nå er det mange kvinnelige toppidrettsutøvere som følger i hennes fotspor for få best betalt, mener Jorid Hovden ved NTNU. Foto: Al Behrman / AP
–Uten penger er det umulig å være en profesjonell utøver. Florence Griffith-Joyner var best i verden. For å få mest igjen hos sponsorer hadde hun lange negler, sminke, designerklær og sprang med langt utslått hår i konkurranser. Nå er det mange kvinnelige toppidrettsutøvere som følger i hennes fotspor for få best betalt, mener Jorid Hovden ved NTNU. Foto: Al Behrman / AP

som deltar. Det er de kvinnelige medaljevinnerne som får mest dekning. Det gjelder også for menn, men dekningen av mannlige utøvere er bredere og større enn dekningen av kvinnelige utøvere. Blant kvinnene er det bare de aller beste som får all dekning, sier Hovden.

Les også: Staker seg til seier

Må være nok kvinne for å tjene penger

Kvinnelige toppidrettsutøvere må i likhet med menn være svært sterke, og vise supermaskuline kvaliteter, siden dette er normen for en toppidrettsutøver.

– Men for å få mest mulig sponsorstøtte og ha høy markedsverdi, så må kvinner ikke bare være de beste utøverne, men også vise at de er «nok kvinner» – det vil si å være så heteroseksuelt attraktive som mulig. De må på denne måten tilfredsstille en dobbel standard for å få popularitet og bli attraktive på sponsormarkedet, sier Hovden.

Hun peker på friidrettsutøveren Florence Griffith-Joyner som den første som spilte på disse doble kodene. Hun var verdens best betalte kvinnelige utøver da hun var aktiv.

Tjente mer på å kle av seg

– Hun var best i verden. For å få mest igjen hos sponsorer hadde hun lange negler, sminke, designerklær og sprang med langt utslått hår i konkurranser. Nå er det mange kvinnelige toppidrettsutøvere som følger i hennes fotspor. Kvinnelige toppidrettsutøvere stiller sminket både i skirenn, fotballkamper og håndballkamper, sier Hovden.

Hun tror at metoo# – kampanjen fører til at det forhåpentligvis blir enda mindre attraktivt å bruke kvinnelige idrettsutøvere som et utstillingsvindu for å selge kvinnekropper.

– For noen år siden tjente mange mer på å kle av seg enn på sporten sin. Dette gjaldt blant annet kvinnelige fotballspillere. Man får håpe at kvinner i fremtiden kan tjene nok penger på sine idrettsprestasjoner, og ikke i tillegg trenger sminkeservice, sier Hovden.

Saken er først publisert på Gemini.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:11 – Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06 Vindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00 VM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36 Telenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30 Far Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02 Hegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00 Dette skjer i dag06:00 HRW: Gatebarn i Rwanda mishandles på sentre05:49 Fotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45 Forsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36 Dette skjedde i natt05:30 «Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20 Hundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00 Nav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52 Ny fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19 Nicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00 Ni av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28 Jarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17 Johnson håper på Huawei-kompromiss02:47 Coronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46 Bussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43 USA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30 Over 100 har mistet livet som følge av coronaviruset02:29 Veidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36 Tidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29 Meglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18 Frp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07 Åtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33 Republikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46 Tidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein21:56 Kinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50 Forskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49 Trumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17 Solberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47 Regjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42 Hva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42 Denne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08 Pentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07 Listhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05 Alle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30 Pappa vil forsones med Meghan Markle19:23 Spisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49 Trump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38 Statsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20 Svensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15 Pollensesongen én måned foran skjema17:59 Riksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49 Ung mann omkom i ulykke i Troms17:16 USA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14 Melding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25 Norsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43 Person til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23 Skolebyråden i Bergen går av14:49 Åpningen av Munchmuseet utsettes14:45 Forfatter Tor Obrestad er død14:39 Snømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29 Intervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17 IS truer med angrep i Israel14:01 – Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58 Sju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46 Politiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46 Sauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14 Norges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13 To menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56 Cantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00 Rapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59 Både Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58 Trump legger fram «århundrets avtale»11:40 Sykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36 Tilliten til politiet styrkes11:07 USA undersøker meldinger om flyulykke i Afghanistan11:01 BankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00 Mirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45 Blodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15 Polen kjøper 32 kampfly fra USA10:08 Norwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08 Eirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58 Klopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48 Norsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31 Oslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05 Demokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03 Virusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41 Kina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38 Kvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27 Listhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26 Dagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15 Tjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04 Forsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32 Aylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18 Svenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11 Frykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09 Johaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56 Billie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50 Jordskjelv på Salomonøyene06:44 VM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33 Brasil venter Sagosen i jakten på OL-plass06:21 Dette skjer i dag06:00 Hareide: Det må lønne seg å reise miljøvennlig05:44 Dette skjedde i natt
Siste nytt
07:11Norge– Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06NorgeVindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00SportVM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36NorgeTelenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30SportFar Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02NorgeHegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00NorgeDette skjer i dag06:00VerdenHRW: Gatebarn i Rwanda mishandles på sentre05:49SportFotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45NorgeForsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36NorgeDette skjedde i natt05:30Norge«Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20VerdenHundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00NorgeNav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52NorgeNy fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19VerdenNicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00NorgeNi av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28NorgeJarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17VerdenJohnson håper på Huawei-kompromiss02:47VerdenCoronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46NorgeBussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43VerdenUSA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30VerdenOver 100 har mistet livet som følge av coronaviruset02:29NorgeVeidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36VerdenTidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29NorgeMeglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18NorgeFrp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07VerdenÅtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33PolitikkRepublikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46VerdenTidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein21:56ReiseKinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50VerdenForskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49VerdenTrumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17NorgeSolberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47PolitikkRegjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42Helse og livsstilHva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42PolitikkDenne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08VerdenPentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07PolitikkListhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05NorgeAlle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30VerdenPappa vil forsones med Meghan Markle19:23VerdenSpisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49VerdenTrump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38VerdenStatsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20SportSvensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15Helse og livsstilPollensesongen én måned foran skjema17:59NorgeRiksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49NorgeUng mann omkom i ulykke i Troms17:16PengerUSA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14NorgeMelding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25NorgeNorsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43NorgePerson til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23NorgeSkolebyråden i Bergen går av14:49KulturÅpningen av Munchmuseet utsettes14:45KulturForfatter Tor Obrestad er død14:39SportSnømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29VerdenIntervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17VerdenIS truer med angrep i Israel14:01Politikk– Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58NorgeSju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46NorgePolitiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46NorgeSauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14SportNorges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13NorgeTo menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56SportCantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00VerdenRapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59PengerBåde Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58VerdenTrump legger fram «århundrets avtale»11:40NorgeSykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36NorgeTilliten til politiet styrkes11:07VerdenUSA undersøker meldinger om flyulykke i Afghanistan11:01NorgeBankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00VerdenMirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45Helse og livsstilBlodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15VerdenPolen kjøper 32 kampfly fra USA10:08ReiseNorwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08NorgeEirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58SportKlopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48SportNorsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31PengerOslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05PolitikkDemokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03PengerVirusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41Helse og livsstilKina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38NorgeKvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27PolitikkListhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26NorgeDagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15SportTjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04NorgeForsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32PengerAylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18Helse og livsstilSvenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11Helse og livsstilFrykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09SportJohaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56KulturBillie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50VerdenJordskjelv på Salomonøyene06:44SportVM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33SportBrasil venter Sagosen i jakten på OL-plass06:21NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkHareide: Det må lønne seg å reise miljøvennlig05:44NorgeDette skjedde i natt
Populært