Så lite trenger du å trene

Foto: Frank May / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å trene kan være et ork. Her er oppskriften for deg som vil trene minst mulig for størst mulig effekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle som kjenner på dørstokkmila eller hater å trene, burde ta en prat med Carl Johan Sundberg, professor ved Karolinska institutet i Sverige, skriver VG.

Han er en av Skandinavias fremste talspersoner for trening som universalmedisin. All bevegelse starter en enorm kjedereaksjon, mener han.

– Med en gang du begynner å røre på deg, skjer det en tilpassing i hver enkelt celle i kroppen din. Nervesystemet begynner å jobbe. Du blir sliten og DNA-et ditt sier: Oi, dette var tungt. Vi må øke muskelmassen, sier professor Sundberg.

Les også: – Det sunneste pålegget du kan spise

Selv en kjapp sprint for å rekke bussen setter i gang prosesser i kroppen. Faktum er bare å spille golf av og til reduserer risikoen for tidlig død med 40 prosent. Og forskning viser at du ikke en gang trenger spille selv for å få helsegevinst. Du får betydelig mosjon bare av å gå med en som golfer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sundberg mener en tommelfingerregel er at 30 minutters daglig aktivitet - for eksempel en rask gåtur - reduserer risikoen for å utvikle alvorlig sykdom som slag og kreft.

– Det reduserer risikoen for tidlig død med omtrent 15 prosent, sier professoren, og legger til at om man øker intensiteten og blir svett, kan man redusere risikoen for tidlig død med hele 35 prosent.

Les også: Ny slankesprøyte kan gi 8 kilo i vekttap

Saken ble først publisert på hegnar.no.