Meny

Inaktivitet farligere enn fedme:

Det handler ikke om trening, men om stillesitting

LETT PÅ RUMPA HVER TIME: Thor-Øistein Endsjø (t.v) var legen til roeren Olaf Tufte og medisinsk ansvarlig for flere norske landslag. – Inaktivitet handler ikke om folk som aldri trener, men om hvor lenge vi sitter stille, sier han til Sporten.com (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Selv en joggetur vil ikke motvirke de negative effektene av stillesitting.

Det sier Thor-Øistein Endsjø, idrettslege og tidligere medisinsk ansvarlig for flere norske landslag. De siste ti årene har han samlet litteratur om inaktivitet, og har lest stabler av forskningsartikler om temaet.

– Hvilke erfaringer har du gjort deg?

– Sitter man hele dagen, blir konsekvensene såpass store at selv om man trener litt på ettermiddagen, så greier man knapt å motvirke de negative effektene av stillesitting hele dagen. Det den nyere forskningen egentlig sier, er at uansett hvor sprek du er, skal du aldri sitte mer enn 55 minutter av gangen uten å stå opp. Vi må gjøre noe som stimulerer muskulaturen i minimum fire til fem minutter hver time for å eliminere det som er negativt med inaktiv muskulatur.

Les også: – Stå og gå minst to timer i løpet av arbeidsdagen

– Hva skjer i kroppen hvis vi ikke reiser oss opp, rister litt løs og går noen minutter hver time?

– Forskning viser at muskelcellene ikke bare skal drive oss fremover og hjelpe oss til å løfte ting. Muskelceller er svært viktige for helsekonsekvenser generelt. Blant annet kan inaktive muskelceller ha betennelsesfremmende effekt i kroppen, og det er for så vidt ikke nytt. Det kan også føre til diabetes 2 uansett kroppsvekt, fordi hormonet insulin minsker følsomheten. I tillegg produserer inaktiv muskulatur mindre av fettspaltende enzymer enn når muskulaturen er aktiv, forklarer Endsjø og utdyper:

– Konsekvensen er at fett som vi har en del av i blodet, blir eliminert på en dårligere måte. Dette er en av årsakene til at de som er fysisk inaktive har høyere fettverdier i blodet, og får lavere verdier av det sunne kolestrolet vårt.

– Gjelder dette alle aldersgrupper?

– Ja. Men litteraturen viser også at alle sånne tendenser forsterkes jo eldre vi blir.

Les også: Idrettsprofessor Jorunn Sundgot Borgen slakter slankeindustrien

Sterk muskulatur det viktigste for god helse

De senere år er det flere undersøkelser som viser at styrketrening er viktig for forbrenningen. Men Endsjø viser også til litteraturen som viser at sterk muskulatur er viktigere enn vi tror for den totale helsen generelt:

– Det er for eksempel 8-10 år gamle undersøkelser som viser at de som har kraftig muskulatur i forside- og bakside lår, rumpe og brystkasse, har bedre helse og lever lenger enn kontrollgruppene, og det uten at de nødvendigvis har drevet med kondisjonstrening.

– De som jogger eller sykler til jobben, og tar et par runder med situps en til to ganger i uken, må med andre ord ta noen helsegrep?

– Det avhenger av hva man ønsker. Joggeturer vet vi er bra for helsa, det er det ingen tvil om. All bevegelse, er det. Man føler seg bra etterpå også. Men for helsa på sikt er ikke jogging og sykling til jobben nok. Du må ta vare på muskulaturen din minimum to ganger i uken. Og helst tre ganger i uken når du har passert 40 år, sier Endsjø og minner om følgende:

– Det å være moderat tung – men veltrent og aktiv – ser fortsatt ut til å være det sunneste for mennesket.

Denne artikkelen ble først publisert på Sporten.com

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus