Meny

Trening med langrennslegenden Thomas Alsgaard:

– Slik blir du en bedre langrennsløper

Thomas Alsgard mener turn er en god måte å trene på dersom du vil lykkes i langrennssporet. Foto: Brede Høgseth Wardrum (rb.no)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Unge, lovende skitalenter fikk en opplæring i turntrening av Thomas Alsgaard (41). Skihelten mener det vil gjøre dem bedre i sporet.

Måpende står fire unge skiløpere og ser på at skihelten Thomas Alsgaard slynger sin 190 centimeter lange kropp opp og ned, fram og tilbake, i skranken i turnhallen på Jessheim.

41-åringen får det til å se lekende lett ut.

Se video av treningen til Thomas Alsgaard her

Typisk

Men øvelsen er det stikk motsatte, noe de lovende langrennsutøverne smertelig fikk erfare da det var deres tur til å prøve etter OL-helten søndag ettermiddag.

– Det er typisk for langrennsløpere. De er sterke i den spesifikke langrennsmuskulaturen, men i turn kreves mer allsidig styrke, sier Alsgaard til Romerikes Blad.

– Hvorfor tar du med skiløpere på turntrening?

– Hvorfor ikke, repliserer han.

Nannestadsokningen har selv brukt turn aktivt i flere år som en del av treningen, ved siden av langrenn, og har lenge snakket varmt om fordelene det gir.

For tiden trener han selv turn mellom to og fire ganger ukentlig, i tillegg til annen trening.

Alsgaard har i lengre tid slitt med formen, men har lenge vært klar på at han vil gå for seier i Vasaloppet til vinteren.

Les også: Alsgaard kjørt ned av lagkamerat

– Få tør å prøve noe nytt

Sammen med turnekspert Espen Jansen (44) har Alsgaard og hans private skilag, Team LeasePlan Go, nå tatt initiativ til å få flere skiløpere til å tenke trening utenfor de vante sporene.

Søndag var et tjuetall unge skiløpere fra hele Østlandet samlet i turnhallen på Jessheim.

– Turn gir et grunnlag og en base som man ikke får i noen annen idrett. Turn burde vært standard trening i alle idrettsgrener fra ung alder. Det gir et mye bedre og bredere grunnlag for å spesialisere seg seinere, sier Alsgaard.

– Hva kan overføres direkte?

– Man bygger styrke rundt hele kroppen. Den spesifikke styrken jeg trenger i langrenn får jeg jo i bøtter og spann på rulleski og ski. Det å komme inn her og bruke hele kroppen, koordinasjon og balanse, og bygge alt rundt, gjør meg rustet til å tåle en tøffere belastning på det ski-spesifikke etterpå, forklarer han.

– Hvorfor driver ikke flere skiløpere med turn?

– De aller fleste idrettsutøvere tenker veldig tradisjonelt. Når de ønsker å utvikle seg og få nye tips så henter de ideer fra sitt eget miljø. Langrennsmiljøet, blant annet, er ekstremt lukket. Få tør å bryte ut, prøve noe nytt og snakke med andre miljøer og teste ut hva andre driver med. Alle har noe lære, sier Alsgaard.

Ikke siste gang

Skiskytter Therese Blindheim (14) går for Bjerke IL i Maura og prøvde søndag turn for første gang.

– Det er vanskeligere enn det ser ut som, men gøy. Også får man trent styrke i andre muskler enn man vanligvis trener, og blir mer utholdende. Dette tror jeg kommer godt med også i skiskytingen, sier Blindheim.

Kristian grue fra Kløfta er aktiv skiskytter for Fet skiklubb. Han vil prøve mer turn framover etter å ha fått smaken på det søndag.

– Det var veldig moro å prøve. Treningen er en fin avkobling fra det vi vanligvis driver med, sier han.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus