Ned i vekt:- Går du ikke ned i vekt, er ikke motivet ditt godt nok

FRISTELSER: Du må ha positivt fokus på målene over tid. Ikke fokuser på det du ikke vil ha og det du ikke får. Forsøk å tenke «jeg skal spise sunt» i stedet for «jeg skal ikke spise sjokolade». © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos.com
FRISTELSER: Du må ha positivt fokus på målene over tid. Ikke fokuser på det du ikke vil ha og det du ikke får. Forsøk å tenke «jeg skal spise sunt» i stedet for «jeg skal ikke spise sjokolade». © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges beste slanke-motivatorer er klare i sin tale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Ni råd for bedre slankemotivasjon

Hege Barhaughøgdas beste råd:

  • Tenk på gevinsten, ikke på hva du må forsake.
  • Ikke finn på unnskyldninger.
  • Tenk positivt.

Øyvind Hammers beste råd:

  • Finn argumenter som får deg til å gjennomføre slankingen.
  • Sett høye mål.
  • Lag en plan.

Psykolog Hege Gades beste råd:

  • Tenk over hvorfor du vil gå ned i vekt.
  • Legg en realistisk plan.
  • Lag gode sekundanttanker - hei på deg selv.

Om du klarer å slanke deg, står og faller med hvor sterkt du ønsker å gå ned i vekt, og hvordan du tenker, ifølge noen av Norges beste slankemotivatorer.

Med deres hjelp klarer du å nå målet ditt!

Les også: Gå ned ti kilo med knekkebrødkuren

Positiv tankegang

– Marit Bjørgens sekundant står ikke og roper negative ting til henne hvis det butter litt underveis i løpet. At det er motivasjonen det står og faller på når man skal slanke seg, er bare delvis riktig, sier psykolog Hege Gade til Norsk Ukeblad.

Gade er doktorgradsstipendiat i psykologi ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold/Universitetet i Tromsø. Hun forsker på personlighet og spiseatferd hos pasienter med sykelig fedme.

Les også: Du kan gå ned ett kilo i uka

Gade oppfordrer deg til å øve på å lage gode sekundanttanker, for eksempel: «Det butter litt nå, og det gjør det for alle av og til, men jeg har gjort en masse endringer som jeg ellers ikke ville gjort.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er jo det viktigste! En ting som i alle fall er sikkert, er at dersom du sakte, men sikkert sklir tilbake til gamle spisemønstre med gradvis flere kalorier, vil vekten også øke. Det er svært viktig å være bevisst egne spisemønstre - hvilke som har ført til at du la på deg, og ikke minst hvilke som har ført til en vektreduksjon, sier hun.

Les også: Finn slankemetoden som passer for deg

Bilde

KOS: De som greier å holde vekten over tid unner seg noe ekstra av og til, men de er som regel også blitt ganske bevisst på hva de ikke kan unne seg til daglig. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Varig vektendring

De som greier å holde vekten over tid unner seg noe ekstra av og til, men de er som regel også blitt ganske bevisst på hva de ikke kan unne seg til daglig.

– Man kan godt si det slik at de lever litt sånn i hverdagen som de gjorde under vektreduksjonen, men unner seg litt annerledes mat innimellom. I tillegg vet vi at de som greier å holde ny vekt over tid, gjerne driver med jevnlig mosjon, spiser frokost og veier seg jevnlig, sier Gade.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Har aldri sett Tone i bedre form

Ikke noe «men»

Hege Barhaughøgda er diabetessykepleier og kostveileder hos Fedon Lindberg, og holder blant annet kurs i tanketrening og motivasjon.

Barhaughøgda forteller at mange som oppsøker klinikken, sier de er motivert, men finner på unnskyldninger:

«Jeg vil gjerne gå tur, men jeg har ikke tid.»

«Jeg vil gjerne spise sunnere, men det er så vanskelig.»

– Begynner du å si «men», er du ikke motivert nok. Det finnes utallige unnskyldninger, men da oppnår du ingen endringer, sier Hege Barhaughøgda til Norsk Ukeblad.

Sjekk også hva som gir superblogger Camilla Pihl treningsmotivasjon.

Les også: To faktorer avgjør om du får flat mage

Vekt og selvfølelse

Barhaughøgda pleier å be dem som sliter med motivasjonen om å forestille seg hvordan de har det fem år frem i tid. Hvis de ikke har endret vaner, hvordan ser de for seg at de har det da? Med helse, vekt, selvfølelse, jobb?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det synes folk er forferdelig å tenke på. De ønsker seg noe annet, men alle hater forandringsprosessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når menn skal gå ned i vekt, har de et litt annet mønster enn kvinnene. De har også en annen motivasjon – og ofte et annet utfall.

Les også: Du kan gå ned ett kilo i uka

Må endre vaner

Barhaughøgda understreker at det ikke finnes noen snarveier. Man må endre vaner og mønstre man har hatt over lang tid.

Bli bevisst hva målet ditt er; Hvorfor vil du dette og hva det er du egentlig ønsker deg?

– Gode mål er første skritt på riktig vei. Skriv dem gjerne ned et sted du ser det ofte. Et godt mål hjelper deg til å nå målet. Du må formulere målet slik at du selv tror på det, råder Barhaughøgda.

Gode mål må være realistiske, understreker hun. Kanskje er det for ambisiøst å ha som mål å trene tre–fire ganger i uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tanker som «jeg er i gang med å spise sunt», eller «jeg er i gang med fysisk aktivitet, selv om turene er korte» er en positiv tankegang som er fin den første tiden. Så kan du sette deg mer ambisiøse mål etter hvert.

Les også: Dette må du tenke gjennom før du slanker deg

Positive setninger

Det er viktig å snakke til seg selv med positive setninger som «jeg elsker å spise sunn mat» og «trening gir meg en god følelse».

– Man må ha positivt fokus på målene over tid. Vi har en tendens til å fokusere på det vi ikke vil ha og det vi ikke får, og da er fokuset kun på det. Forsøk å tenke «jeg skal spise sunt» i stedet for «jeg skal ikke spise sjokolade». Man kan få mye positiv hjelp fra hjernen, sier Barhaughøgda.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Du kan bli sterk uten treningsstudio

– Finn motivet som trigger deg

– Om du ikke klarer å gå ned i vekt, er ikke motivet ditt godt nok, sier motivasjonsekspert Øyvind Hammer til Norsk Ukeblad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ved å dele ordet «motivasjon » i to og legge til en k, får man to ord: Motiv og aksjon. Motiver som fører til aksjon, det vil si handling, er det som er grunnlaget for slanking. Man har et mål, å bli slankere, og så finner man en eller annen form for løsning, en plan for hvordan man skal gå ned i vekt, sier Hammer.

Men så opplever du kanskje at planen ikke fungerer. Hvorfor? Dette er spørsmålene mange slankere stiller seg.

Hvorfor er det så vanskelig å holde seg til det sunne kostholdet og så tungt å komme seg på trening?

– Når man skal gjennomføre en diett, innebærer det en endring, og den er ubehagelig. For å gidde å utføre «aksjonen», må man ha et godt motiv. Har man et godt motiv, ofrer man mye for å oppnå det man vil.

Trykk her og følg oss på Facebook

Meld deg på nyhetsbrevet og få oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Derfor bør damer droppe trusen

Derfor må du sjekke om du har herpes

Ta testen og sjekk om du er deppa

Debatt: - Bør jeg slutte å drikke lettbrus?