Meny

– Sunnere livsstil kan reversere aldringsprosessen

REVERSERE ALDRING? – Ofte tenker folk at «jeg har dårlige gener, det er ikke noe jeg kan gjøre med det». Men våre funn antyder at telomerene kan forlenges dersom folk legger om livene sine, sier professor Dean Ornish. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang har forskere vist at omfattende omlegging av livsstil kan gjøre de livsviktige telomerene litt lengre, noe som betyr at aldringen bremses eller reverseres.

Telomerer er en livsviktig del av oss. Det er den delen av DNA som beskytter endestykkene til kromosomene. Hver gang cellene deles, blir telomerene kortere.

Hvor lange de er i utgangspunktet, varierer fra person til person. Til slutt forsvinner de, og da stopper også celledelingen - noe som gjør at du ikke kan leve mer.

Telomerenes lengde sier derfor noe om hvor langt kroppen har kommet i aldringsprosessen.

– Ofte tenker folk at «jeg har dårlige gener, det er ikke noe jeg kan gjøre med det». Men våre funn antyder at telomerene kan forlenges dersom folk legger om livene sine. Forskning viser at lengre telomerer knyttes til mindre sykdom og lengre liv, sier professor Dean Ornish, som er hovedforfatter av den nye studien, i en pressemelding.

Les også: Depresjon bidrar til tidlig aldring

Kosthold, trening, stressmestring og sosial støtte

I studien, som er en liten pilotstudie, har forskere ved Universtity College of San Francisco fulgt 35 menn som alle hadde fått diagnosen prostatakreft i en tidlig fase.

Ti av dem måtte gjøre en omfattende omlegging av livsstilen:

  • De måtte spise en diett med mye fullkorn, plantebaserte proteiner, frukt og grønnsaker, samt lite fett og raske karbohydrater.
  • De måtte drive med moderat trening (gange) 30 minutter om dagen, seks dager i uka.
  • De måtte redusere stress – og drev dermed med yogabasert uttøying, pusting og meditasjon 60 minutter om dagen.
  • Økt sosial støtte fikk de gjennom ukentlige gruppemøter, som inkluderte moderat trening, stressmestringsøvelser og rådgivning

De 25 resterende deltagerne ble ikke bedt om å gjøre spesielle livsstilsendringer og fungerte dermed som en kontrollgruppe.

Les også: Ny test skal si hvor lenge du lever

– Et gjennombrudd

Etter fem år viste resultatene i gruppen som hadde lagt om livsstilen, at telomerlengden hadde økt med om lag ti prosent. Det viste seg også at hos dem som hadde gjort de største livsstilsendringene, så forskerne den klart største effekten på telomerlengden.

Telomerer blir vanligvis kortere med tiden. I kontrollgruppen hadde telomerene blitt tre prosent kortere i løpet av fem år.

Forskerne tror ikke funnene kun gjelder for menn med prostatakreft, men heller mer mot at de sannsynligvis også vil gjelde for folk flest.

– Disse funnene er et gjennombrudd som må bekreftes av større studier, sier professor Peter R. Carroll, som også har bidratt til studien, i pressemeldingen.

Les også: – Stillesittere eldes fortere

– Bør legge om livsstilen nå

Eksperter som ikke har vært involvert i studien understreker også at det er umulig å trekke sikre konklusjoner fra en så liten studie.

– Totalt sett bør likevel funnene fra denne studien, at endringer i livsstilen kan ha en positiv effekt på markørene for aldring, gjøre at man legger om til en sunnere livsstil og holder seg til den, sier Lyn Cox, ekspert på biokjemi ved Oxford University, til BBC.

Doktor Tom Vulliamy som foreleser i molekylær biologi ved Queen Mary University i London er litt mer tilbakeholden:

– Jeg skal definitivt vente å se hvorvidt disse resultatene kan gjenskapes i større skala og med større effekt, før jeg blir begeistret.

Les også:Trening bremser aldringsprosessen

Ikke eneste forklaring på aldring

De senere årene har kortere telomerer vært koblet til en rekke aldersrelaterte sykdommer; som ulike kreftformer, slag, demens, hjertesykdom, fedme, benskjørhet og diabetes.

ABC Nyheter har tidligere skrevet om forskning som viser at stillesittere eldes raskere , mens trening bremser aldringsprosessen ved at aktiviteten bidrar til å forhindre at telomerene blir kortere.

Ekspertene er imidlertid enige om at forkorting av telomerene ikke kan være den eneste forklaringen på hvorfor mennesket aldres.

Den nye studien ble publisert i tidsskriftet The Lancet Oncology tidligere denne uken.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus