Meny

Disse kaloriene er verre enn andre

Personlig trener Øyvind Hansen mener det skulle vært et forbud mot å tilsette sukker i mat. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny forskning viser stor forskjell på hvordan kroppen forbrenner ulike kalorier. Dette kan løse fedmegåten.

Hvor viktig er kostholdet for en som ønsker vektreduksjon. Svært mye viktigere enn trening, sier ernæringsekspertisen. Det er begrenset hva du kan trene bort av kalorioverskudd, med mindre du løper maraton flere ganger i uken. Men enda viktigere er det hva du spiser. Å spise sukker er som å spise fett, eller få i seg alkohol uten rus, påstår forskere, som har lurt på hvordan selv småbarn kan utvikle fedme.

Les også: Snart kan du trene fra lenestolen

Begrepet ølmage beskriver at noen kalorier legger seg lettere rundt midjen enn andre. Alkohol forbrennes bare i leveren, hvorfra etanol fører til nydannelse av fett og økte nivåer av små tette LDL og triglyserier blodet (farlig fett).

Dette forårsaker ikke bare fedme rundt spesielt livvidden og de indre organene, men også plakk på innsiden av blodårene, hvilket øker risikoen for hjerte-karsykdommer. Nå vet vi alle at alkohol bør konsumeres i små doser, for helsens skyld. Og det samme gjelder for sukker.

Les også: Kurs med fart i

Fruktose like ille som alkohol

Nå viser det seg at sukker fører til metabolsk syndrom (årsak til bl.a. hjerte-karsykdommer, diabetes, demens m.m.)i likhet med alkohol. Det gjelder spesielt fruktose som finnes i nær sagt all ferdigmat, men også sukrose. Det er 60% fruktose i High Fructose Corn Syrup (svært vanlig i ferdigmat og søte drikker) og 50% fruktose i hvitt bordsukker; sukrose.

Fruktose kan kun spaltes i leveren, lik alkohol. I leveren omdannes fruktosen til nydannelse av fett. Foruten å omdannes til fett vil ikke fruktose påvirke insulinnivået som igjen skal påvirke hjernens apetittsenter. Fruktose gir med andre ord ikke metthetssignaler, men får deg derimot til å overspise. Et barn som drikker en boks cola før maten vil faktisk spise mer mat, ikke mindre. Energi- og sportsdrikker er spesielt rike på HFCS og bør forbys barn, i likhet med alkohol, sier stadig flere leger og ernæringseksperter. Ekstra ille er det at flytende kalorier generelt sett ikke gir metthetsfølelse.

Les også: Kristin (25) sultet og trente seg nesten til døde

Kilden til alt ondt

Det meste av det tilsatte sukkeret er skjult for oss, blant annet i matvarer som markedsføres som sunt og slankende.

– Low-fat bølgen ble en katastrofe, fordi lavere fettinnhold i en rekke populære matvarer ble kompensert med høyere sukkerinnhold. Lite fett gjør maten smakløs. I 1975 ble High Fructose Corn Sirup introdusert til den amerikanske matindustrien, og ble en stormende suksess. Det har mange ganger høyere søtsmak enn vanlig sukker, og er svært mye billigere. I dag tilsettes HFCS i nær sagt all ferdigmat. Spesielt i barnemat, sportsdrikker og brus er innholdet skyhøyt. Det forklarer fedmeepidemien blant unge helt ned i seksmåneders alder, sier spesialist i nevroendokrinologi (læren om samspillet mellom nerve- og hormonsystemet) og professor i pediatri ved University of California San Fransisco (USFC), Robert H. Lustig.

Sammen med et team av leger, ernæringsfysiologer og forskere står han bak en serie foredrag (Sugar – The Bitter Truth) bøker og artikler som har fått stor oppmerksomhet for sitt budskap om faren ved sukker, og spesielt fruktose, de siste årene.

Øyvind Hansen er kåret til Norges beste PT, og har en mastergrad i ernæringsfysiologi. Han ser gjerne at myndighetene griper inn før Norge får de samme dramatiske helsetilstandene som USA, og en rekke europeiske land som raskt følger etter. Ved siden av våpen og underholdning er ferdigmat blant USAs største eksportartikler, og norske matbutikker og fast food kjeder er fulle av dem.

– Det skulle vært et forbud mot å tilsette sukker i mat, sier Hansen og mener alvor.

Les også: – Jeg synes vi er sunne forbilder

– Et kosthold rikt på fruktose er i utgangspunktet det samme som et kosthold rikt på mettet fett.

Fiberet som forsvant

Hansen synes også det er et problem at mange som trener for å gå ned i vekt drikker brus, juice og smoothies, grunnet sukkerinnholdet.

– Har du trent en time for å brenne kalorier er mye bortkastet etter et glass smoothie eller juice, sier han.

– Men er ikke juice sunt, spesielt hvis det ikke er tilsatt sukker og er ferskpresset?

– Spis heller frukten, for den inneholder fiber som er viktig for blant annet fordøyelsen og metthetsfølelsen. Fiber er antistoffet til fruktose. Alt som inneholder fruktose i naturen inneholder fiber, sier Hansen.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus