Gjør skiene vinterklare!

GIR JERNET: Det er ikke noe i veien for å bruke et gammelt strykejern, men et smørejern fungerer enda bedre. Først varmer du opp glideren, deretter stryker du den utover skienes glisoner. (FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix)

Står langrennsskiene dine innerst i boden, fortsatt innsmurt med klister fra påsken? Da er tiden inne for å gi dem en skikkelig overhaling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik gjør du det – trinn for trinn

1. Start med å fjerne eventuell skismurning fra i fjor. Ofte er det klisterføre på slutten av sesongen, og skiene kan være godt innsmurte. Du fjerner det lettest ved å legge fiberlene (et slags tynt papir i glassfiber) dobbelt over skiene og bruke skrapen oppå det, slik at du får med klisteret. Ikke bruk vanlig kjøkkenpapir – det blir sittende fast.

2. Deretter må du vaske skiene. Bruk skirens og fiberlene. Vask først og fremst i festesonen (midt under skiene).

3. Selv om skiene ser rene ut, er de ikke det. Puss sålen med en stålbørste – men ikke i smøresonen, bare i glisonene (foran og bak).

4. Nå har tiden kommet til å glide skiene. Bruk et glidejern og smelt glideren utover, før du stryker jernet over for å fordele den. Du kan også bruke et strykejern, men kanskje ikke et du har planlagt å stryke bunadskjorta med helgen etter. Skiene skal glides i glisonen, ikke i festesonen. Gjør du det, vil skismurningen sitte dårligere.

5. Du kan godt gni litt med sandpapir i festesonen. Dette bør gjøres flere ganger i sesongen for å få voks og klister til å sitte bedre. Bruk papir av typen 100.

6. La glideren sitte på til snøen kommer og det er klart for årets første skitur. Da fjerner du glideren, for bare det som har trukket inn i skiene, bidrar til bedre gli. Så smører du med passende skismurning i festesonen, pakker kvikklunsj og appelsin og legger ut på tur.

7. Det kan lønne seg å fjerne skismurning og sette skiene inn med glider etter at du har vært på tur. Hvis det er godt føre, holder det å glide skiene etter hver fjerde til sjette tur (avhengig av hvor langt du går). Hvis det er skarpt føre, bør du glide oftere, for da er slitasjen større.


Preppeordbok

* Festesone – sonen midt under skiene, der du skal ha skismurnig, sånn som Blå Extra, for eksempel. Gode sportsbutikker merker festesonen på skiene dine. Hvis du ikke har noe merke, er en god tommelfingerregel å smøre fra cirka midten av hælen og til cirka 30-40 centimeter foran bindingen.

* Glider (uttales glaider) – Voks som brukes til å smøre inn skisålene, slik at de ikke tørker inn. Skiene bør glides jevnlig gjennom sesongen. Glideren sørger også for at du får bedre gli når du er på tur.

* Glisone – alt det foran og bak som ikke er festesone. Det er denne som skal glides. Den bør helst være glatt og svart. Er den grålig i fargen, er det et tegn på at den er for tørr.

* Fiberlene – rensepapir som kjøpes i små ruller og brukes til å fjerne gammel skismurning.

* Plastsikling – skrape av plastikk som du bruker til å fjerne glider og smurning.

– Det er nok en del som blir overrasket når de finner fram skiene for sesongen; jeg tror veldig mange har glemt å rengjøre dem. Etter den siste skituren på råtten snø, og med halve skogen festet under skiene, var det kanskje ikke så fristende å sette i gang med vedlikehold. Da var man mer klar for å starte sykkelsesongen, sier Anders Øen, som er kursansvarlig i Skiforeningen.

Hver uke gjennom hele vinteren tilbringer han timevis med ski, smørejern, voks og glider. Og han deler gjerne sine beste tips for å få skiene klare til sesongen.

– Det viktigste du kan gjøre, er å sette i gang nå. Når den første virkelig fine vinterdagen kommer, vil man jo ut i skisporet og kjenne sola i ansiktet, ikke stå inne i kjelleren og skrape av gammel skismurning, sier han.

Les også: Derfor skal du ikke lære barna å gå på ski

Glemmer glideren

Hvis du var blant dem som fulgte læreboka da snøen smeltet i vår, gjorde du følgende: Du rengjorde skiene med klisterfjerner, satte dem inn med glider og plasserte dem på sin faste plass i boden. Ikke for varmt, ikke for kaldt og for all del ikke henslengt under for eksempel vinterdekkene.

– En vanlig feil folk gjør, er at de husker å fjerne klister eller annen skismurning, men glemmer å glide skiene før de setter dem vekk for sommeren. Det fører til at de tørker veldig ut. Det blir nesten som å legge en svamp i sola, forklarer Øen.

Hvis du er blant dem som har gått i denne fella, anbefaler Øen at du tar med skiene til en sportsbutikk og får dem slipt ned. Det koster 300– 500 kroner, og etterpå er de gode som nye.

Både nyslipte og helt nye ski bør settes inn med rikelig glider. Behandlingen med glider bør dessuten gjentas hyppig gjennom sesongen.

– Å mette skiene med glider kan sammenlignes med at du selv drikker vann etter en hard treningsøkt. Det holder ikke å drikke et glass, du må virkelig fylle på. Når jeg har nye ski, glider jeg dem gjerne åtte-ti ganger før jeg begynner å bruke dem. Gjennom sesongen glider jeg dem cirka 15-30 ganger, alt etter hvor ofte de er i bruk, sier Øen.

Overflødig glider skal alltid fjernes før tur, det er bare glider som har trukket inn i skiene som gir god glid.

Les også: Tjener rått på kjønnsbestemte leker

Tar tid

Øen innrømmer at han kanskje tar prepping av ski litt mer seriøst enn den jevne mosjonisten.

– Jeg satset aktivt på ski før, og da ble jeg vant til å bruke mye tid på å preppe skiene. Det er ikke det morsomste jeg gjør, men jeg skal love deg at det er mye mer stas å gå på ski når det glir bra. Og skal man bli kjent med skiene sine, må man ta preppe- og smørejobben selv. Det nytter ikke å alltid overlate det til kjæresten, som oftest mannen i forholdet, smiler Øen.

Han synes det er et paradoks at mange kjøper stadig dyrere ski, men glemmer å ta vare på dem.

– Hvis man har brukt 5000 på et skipar, kan man bruke noen hundrelapper på å vedlikeholde dem også. Jeg anbefaler aktive skiløpere å investere i smørebord, smørejern og annet basisutstyr. Hvis du må balansere skiene mellom to kjøkkenstoler, blir det aldri til at du gidder å vedlikeholde dem, sier han.

Les også: – Muskuløse ungdommer lever lenger

Kan slipes ned

For den late skiløper er det fullt mulig å levere skiene til vinterservice på en sportsbutikk. Allerede tidlig i oktober begynner butikkene å merke trøkket fra folk som gleder seg til skisesongen.

– Mange kommer med ski som har stått uten glider på gjennom sommeren. Men det er heldigvis de færreste som fortsatt har klister på skiene når de kommer til oss, sier Trond Holth ved Oslo sportslager.

Han mener mangel på jevnlig gliding er den feilen flest skiløpere gjør. Dessuten slurver mange med oppbevaring og frakt.

– Når ski skal oppbevares, må de stå løst, så spennet ikke går ut av dem. Og skal du frakte skiene et stykke i skistativet på bilen, må du for all del pakke dem inn i en skipose eller i plast. Hvis ikke blir de fulle av salt og skitt og møkk, og da skal jeg love deg at du ikke får noen fin skitur, sier Holth.

Personvernpolicy