Stor test av kunstige juletrær

Kunstige juletrær blir stadig mer realistiske, samtidig som utvalget har blitt bedre med årene. Men når det kommer til utseende og kvalitet er det fremdeles store forskjeller.

Selv om de fleste nordmenn fortsatt velger ekte juletre, merker butikkene en stadig økende etterspørsel etter juletrær i plast. De seneste årene har kunstige juletrær blitt stadig mer naturtro, i takt med at utvalget har blitt bedre. Likevel er det stor forskjell på kvalitet og utseende, og her kan du se hvilket kunstig juletre som er best i test.

Årets testvinner er Jernias juletre, Hege. Dette er ikke juletreet som ligger høyest på resultatlista, men dette blir vinneren fordi det fikk høyeste score basert på begge testpanelenes vurdering. Selv om treet er relativt dyrt, har det høy kvalitet og ser meget naturtro ut. Farge, fasong og grentetthet får skryt. Det følger også med en dimmer til lysene.

toppen av resultatlisten finner vi VG-panelets favoritt, juletre 44-3694 fra Clas Ohlson. Treet får skryt for å se ekte ut, ha fin fasong og prisen oppleves ikke urimelig sammenlignet med kvaliteten.

jumboplassen med 20 poeng ligger juletre-44-3774 også fra Clas Ohlson. Både VG og Dagbladet brukte ord som pjukst, stusselig og trist da de skulle beskrive dette juletreet.

Om denne testen av juletrær i plast

Slik fungerer Test.no

Test.no oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Test.no oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

I denne testen er 14 ulike juletrær i plastikk inkludert. Prisen starter fra 445 kroner for det billigste treet og går til nesten 4000 kroner for de mest eksklusive kunstige juletrærne. Alle trærne i testen er mellom 1,8 og 2,2 meter høye.

Generelt ser det ut til å være en viss sammenheng mellom pris og kvalitet, og dette er særlig gjeldene på den lave enden av skalaen. Det viser seg også at de dyreste plastjuletrærne ikke er alene om å være blant de fineste.

I denne testen kommer de fleste kunstige juletrærne med lys, men for noen av modellene må dette kjøpes i tillegg. Juletrærne kommer fra store og kjente landsdekkende kjeder som Hageland, Europris, Plantasjen, Rusta, IKEA , Jula, Jernia, og Clas Ohlson.

Les også: Måk snø i en fei med en snøfreser

Slik testet de

Denne testen er basert på resultatene fra VGs og Dagbladets testpaneler. Begge brukte terningkast da de ga karakter, så plasttrærne ble vurdert på en skala fra 1 til 6. VGs testpanel benyttet hele spekteret av poengskalaen i sine vurderinger. Hos Dagbladets testpanel ble det kun delt ut terningkast mellom 3 og 5. Vi har konvertert disse scorene til vår egen skala som går fra 0 til 100. Du kan lese mer om Test.no og hvordan vi jobber her.

Mange kunstige juletrær kommer med fastmonterte lys. Dagbladet har inkludert lysene i testgrunnlaget.
Mange kunstige juletrær kommer med fastmonterte lys. Dagbladet har inkludert lysene i testgrunnlaget.

I VGs testpanel var det fem personer som vurderte de kunstige juletrærne. Disse har bakgrunn fra restaurantbransjen, handelsstanden, og mer kreative yrker som kunstner og interiørarkitekt. VG satte i tillegg prisbegrensninger både nedover (minst ett tre skulle koste under 1000 kroner) og oppover (makspris skulle være 4000 kroner).

Selv om de fleste trærne kom med julelys, valgte VG å ikke tenne dem under testen. Først ble deltakerne i panelet bedt om å vurdere trærne ut fra hvilke de synes var finest uten å vite noe om pris. Deretter fikk de informasjon om pris og ble bedt om å vurdere kvalitet og utseende en gang til med dette tatt i betraktning. Så fikk trærne endelig score basert på de to målingene.

I sin test valgte Dagbladet å inkludere de medfølgende lysene i den estetiske helhetsvurderingen, og deltakerne ble også bedt om å vurdere om de fikk julestemning av de kunstige juletrærne. Utover dette er Dagbladet sparsommelig med detaljer om hvordan de utførte testen.

Les også: Her er felleskiene som er best i test

Bruk og oppbevaring av kunstig juletre

Du bør pakket ut treet og la det lufte seg i noen dager før det tas i bruk. Det kan fortsatt lukte av plastikk, og det kan være greit å få bort lukta før julaften. Har du allerede et juletre i plastikk, kan et godt tips kan være å gå over plasttreet med en steamer med varm damp, da forsvinner støv, spindelvev og annet rusk.

Ta vare på emballasjen det kunstige juletreet kom i, så har du praktisk oppbevaringsemballasje til senere. Hvis ikke boksen eller plasten fungerer til gjenbruk, kan du for eksempel pakke juletreet inn i en søppelsekk eller et laken, for å forhindre at treet blir rufsete og fullt av støv til neste år.

Lønner kunstig juletre seg økonomisk?

Ekte juletrær koster fra noen hundrelapper for de billigste og opp til 35.000 kroner for de dyreste. For de kunstige juletrærne er også prisvariasjonen stor, og dette vil selvsagt påvirke regnestykket.

Som testen viser kan du få et fint kunstig juletre for omtrent 3000 kroner, og hvis du vanligvis kjøper ekte juletre for 600 kroner, må du bruke det kunstige juletreet i 5 år for at det skal jevne seg ut økonomisk. Bruker du det kunstige juletreet i mer enn 5 år, sparer du faktisk på å kjøpe kunstig juletre i dette regnestykket.

Les også: Vi har tatt pulsen på de beste GPS-klokkene i 2019

Er juletre i plast miljøvennlig?

Stadig flere av oss forsøker etter beste evne å velge mer miljøvennlig i hverdagen. 90 prosent av norske husstander har juletre hvert år, og det tilsvarer omtrent 1,6 millioner juletrær årlig. Naturlig juletre høres jo mest miljøvennlig ut, men ifølge Framtiden i våre hender er det ikke så enkelt.

I følge Framtiden i våre hender er det marginal forskjell mellom miljøbelastningen kunstig juletre og ekte juletre påfører kloden.
I følge Framtiden i våre hender er det marginal forskjell mellom miljøbelastningen kunstig juletre og ekte juletre påfører kloden.

Ekte juletrær belaster også miljøet fordi de sprøytes og gjødsles under dyrking, og i tillegg transporteres de til butikker. Sammenlignet med kunstige juletrær blir det mer transport både fordi det selges flere ekte juletrær, men også fordi man må kjøpe nytt juletre hvert år.

De ekte juletrærne er imidlertid også miljøvennlige fordi de ikke er laget av plast, de er nedbrytbare og mens de dyrkes binder de CO₂ fra luften, og dette er med på å motvirke klimaendringene.

Plastjuletrærne er en belastning for miljøet med tanke på produksjonen, både av restkjemikalier som slipper ut i miljøet, men også med tanke på avfallet når juletreet ikke lengre kan brukes. De fleste kunstige juletrærne produseres i Kina, og transporten herfra er lengre enn den for ekte juletrær som i hovedsak kommer fra Norge eller importeres fra våre naboland.

Det er lite forskning og analyser som gir et godt svar på hva som er mest miljøvennlig, men noen amerikanske studier har konkludert med at ekte juletrær er marginalt bedre for miljøet enn de laget av plast.

Les også: Årets beste vinterdekk

For allergikere

For mange byr de ekte juletrærne på problemer grunnet allergi. Generelt bør man spyle ekte juletrær før de tas inn i huset, for de har ofte muggsopp og pollen på seg og dette kan utløse allergiske reaksjoner. I tillegg gir ekte grantrær fra seg gasser som kan minne om terpentin, og dette kan også være en belastning for allergikere.

Med juletre i plastikk unngår mange allergikere å få reaksjoner i jula, og er derfor et godt alternativ , ifølge Norges astma- og allergiforbund.

Les også: Mikrobølgeovnene som varmer maten effektivt

Kunstig juletre - Fordeler og ulemper

Fordeler

 • Kan brukes i flere år
 • Kan være billigere enn ekte juletre
 • Mister ikke så mye nåler
 • Trenger ikke vann
 • Kommer ofte med lys som er ferdig montert
 • Fritt for insekter og andre blindpassasjerer fra skogen
 • Allergivennlig
 • Enkelt å sette opp og pakke ned

Ulemper

 • Lukter ikke gran (kan henges lukteposer på treet, men ikke helt det samme)
 • Får ikke opplevelse med å hogge selv (dersom man har gjort dette)
 • Krever oppbevaringsplass
 • Lyspærene på de fastmonterte lyslenkene kan ikke byttes ut, og dersom de slutter å fungere må man bytte ut hele juletreet
 • Ikke like miljøvennlig som ekte juletre

Saken er opprinnelig publisert på Test.no.Har du sett en ny test av kunstige juletrær? Send den til kontakt@test.no, slik at de kan oppdatere testen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:33 Politiet vet fortsatt ikke årsaken til at en mann i Nordfjordeid døde17:24 Magnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15 – Vi måtte bare la det stå til17:14 Se Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din17:06 Finanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass16:02 Fornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01 Drapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50 Tysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40 Casper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14 Rett til angrep på KrF-hjertesak: – Gleder meg til å foreslå eggdonasjon15:13 Sikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil15:05 En person omkom i flyulykke ved Kongsvinger14:17 Christensen inn i EM-troppen for småsyk Sæverås14:16 Restene etter Zlatan-statuen blir fjernet14:01 Måtte rykke ut mot russiske krigsfly tre ganger på én dag13:22 – Når banker selger oss noe vi ikke har fått, må de betale tilbake12:51 Solberg vil ha regjeringskabalen klar innen slutten av måneden12:50 Politiet håper å få utlevert Prinsdal-siktet i løpet av uken12:43 Krangling om regler og tempo i riksrettssaken i USA12:18 Deila-elev: – Han er litt som Klopp11:38 En femte mann pågrepet og siktet i dobbeltdrapssaken i Bergen11:14 Siktelse endret i Sola-drapssaken11:12 Trump: – USA vinner som aldri før11:06 Buss blåste av veien i Lofoten11:05 Her er sakene Frp vil ha omkamp om – og én utfordring fra Ap10:51 Dette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47 Brann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32 Carlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41 Hopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39 Tøft EM-liv for Sagosen og co.09:38 Toppmøte for å legge statsrådskabal09:27 Tidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27 Interpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37 Listhaug avviser lederdebatt08:34 Høie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30 Ringeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14 Iran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59 Vei stengt på grunn av jordras i Volda07:38 To eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32 Mistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03 Ut mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00 Kronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59 Tre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30 Tøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09 Prins Harry har reist til Canada06:00 Dette skjer i dag05:37 Frp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30 Dette skjedde i natt05:16 Zuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00 Washington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05 Sanner aktuell som ny finansminister03:54 Senatsleder McConnell la fram riksrettsregler03:13 Siktelse mot kirketjener utvidet til å omhandle overgrep03:13 Migranter møtt med tåregass på Mexicos grense03:05 Fire røykfrie uker reduserer risiko ved operasjoner02:01 USA venter med tolløkning og fortsetter skatteforhandlingen med Frankrike01:56 Nytt lungevirus kan spre seg til Norge01:55 Nytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker01:26 Pelsdyrbøndene forventer bedre kompensasjon med Frp i opposisjon00:36 Mann møtte på legevakta på Romerike med knivskader00:24 Frp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21 Ocean Viking får legge til land i Italia23:44 Tenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35 Pompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23 IS ledes av turkmensk iraker23:10 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43 Rakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42 Salmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11 FN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08 Ørjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56 Uvær herjer i deler av Spania21:46 Inter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41 Huawei-topp på plass i canadisk domstol21:13 Flytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54 Alkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17 Bilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01 Trumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01 To NTNU-forskere siktet av PST19:58 Rotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29 Klager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28 Trump og Biden på kollisjonskurs19:21 Dramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56 – Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42 Forsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22 Klart for debatt om Siv Jensens framtid18:02 Flere spekulerer på Hareide-comeback17:55 Moxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41 Kroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40 EU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49 Mann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24 Ikke avklart når Frps statsråder går av16:22 Nå eksploderer salget av disse bilene16:04 Kina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48 Støre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34 Thingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33 Kroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10 Listhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01 Terrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45 Veksten i den globale turismen sank i fjor
Siste nytt
17:33NorgePolitiet vet fortsatt ikke årsaken til at en mann i Nordfjordeid døde17:24SportMagnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15Norge– Vi måtte bare la det stå til17:14VerdenSe Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din17:06VerdenFinanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass16:02NorgeFornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01NorgeDrapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50SportTysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40SportCasper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14Helse og livsstilRett til angrep på KrF-hjertesak: – Gleder meg til å foreslå eggdonasjon15:13NorgeSikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil15:05NorgeEn person omkom i flyulykke ved Kongsvinger14:17SportChristensen inn i EM-troppen for småsyk Sæverås14:16SportRestene etter Zlatan-statuen blir fjernet14:01NorgeMåtte rykke ut mot russiske krigsfly tre ganger på én dag13:22Penger– Når banker selger oss noe vi ikke har fått, må de betale tilbake12:51PolitikkSolberg vil ha regjeringskabalen klar innen slutten av måneden12:50NorgePolitiet håper å få utlevert Prinsdal-siktet i løpet av uken12:43VerdenKrangling om regler og tempo i riksrettssaken i USA12:18SportDeila-elev: – Han er litt som Klopp11:38NorgeEn femte mann pågrepet og siktet i dobbeltdrapssaken i Bergen11:14NorgeSiktelse endret i Sola-drapssaken11:12VerdenTrump: – USA vinner som aldri før11:06NorgeBuss blåste av veien i Lofoten11:05PolitikkHer er sakene Frp vil ha omkamp om – og én utfordring fra Ap10:51SportDette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47VerdenBrann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32SportCarlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41SportHopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39SportTøft EM-liv for Sagosen og co.09:38PolitikkToppmøte for å legge statsrådskabal09:27KulturTidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27VerdenInterpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37PolitikkListhaug avviser lederdebatt08:34PolitikkHøie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30NorgeRingeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14VerdenIran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59NorgeVei stengt på grunn av jordras i Volda07:38VerdenTo eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32VerdenMistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03PolitikkUt mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00NorgeKronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59NorgeTre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30SportTøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09KulturPrins Harry har reist til Canada06:00NorgeDette skjer i dag05:37PolitikkFrp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30NorgeDette skjedde i natt05:16SportZuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00VerdenWashington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05PolitikkSanner aktuell som ny finansminister03:54PolitikkSenatsleder McConnell la fram riksrettsregler03:13NorgeSiktelse mot kirketjener utvidet til å omhandle overgrep03:13VerdenMigranter møtt med tåregass på Mexicos grense03:05Helse og livsstilFire røykfrie uker reduserer risiko ved operasjoner02:01PengerUSA venter med tolløkning og fortsetter skatteforhandlingen med Frankrike01:56Helse og livsstilNytt lungevirus kan spre seg til Norge01:55Helse og livsstilNytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker01:26PengerPelsdyrbøndene forventer bedre kompensasjon med Frp i opposisjon00:36NorgeMann møtte på legevakta på Romerike med knivskader00:24PolitikkFrp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21VerdenOcean Viking får legge til land i Italia23:44NorgeTenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35VerdenPompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23VerdenIS ledes av turkmensk iraker23:10SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43VerdenRakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42VerdenSalmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11PolitikkFN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08SportØrjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56VerdenUvær herjer i deler av Spania21:46SportInter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41VerdenHuawei-topp på plass i canadisk domstol21:13SportFlytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54NorgeAlkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17MotorBilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01PolitikkTrumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01NorgeTo NTNU-forskere siktet av PST19:58NorgeRotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29NorgeKlager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28VerdenTrump og Biden på kollisjonskurs19:21VerdenDramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56Helse og livsstil– Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42NorgeForsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22PolitikkKlart for debatt om Siv Jensens framtid18:02PolitikkFlere spekulerer på Hareide-comeback17:55PolitikkMoxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41SportKroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40VerdenEU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49NorgeMann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24NorgeIkke avklart når Frps statsråder går av16:22MotorNå eksploderer salget av disse bilene16:04VerdenKina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48NorgeStøre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34SportThingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33PengerKroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10PolitikkListhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01NorgeTerrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45ReiseVeksten i den globale turismen sank i fjor
Populært