Stor test av kunstige juletrær

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunstige juletrær blir stadig mer realistiske, samtidig som utvalget har blitt bedre med årene. Men når det kommer til utseende og kvalitet er det fremdeles store forskjeller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om de fleste nordmenn fortsatt velger ekte juletre, merker butikkene en stadig økende etterspørsel etter juletrær i plast. De seneste årene har kunstige juletrær blitt stadig mer naturtro, i takt med at utvalget har blitt bedre. Likevel er det stor forskjell på kvalitet og utseende, og her kan du se hvilket kunstig juletre som er best i test.

Årets testvinner er Jernias juletre, Hege. Dette er ikke juletreet som ligger høyest på resultatlista, men dette blir vinneren fordi det fikk høyeste score basert på begge testpanelenes vurdering. Selv om treet er relativt dyrt, har det høy kvalitet og ser meget naturtro ut. Farge, fasong og grentetthet får skryt. Det følger også med en dimmer til lysene.

toppen av resultatlisten finner vi VG-panelets favoritt, juletre 44-3694 fra Clas Ohlson. Treet får skryt for å se ekte ut, ha fin fasong og prisen oppleves ikke urimelig sammenlignet med kvaliteten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

jumboplassen med 20 poeng ligger juletre-44-3774 også fra Clas Ohlson. Både VG og Dagbladet brukte ord som pjukst, stusselig og trist da de skulle beskrive dette juletreet.

Om denne testen av juletrær i plast

Slik fungerer Test.no

Test.no oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Test.no oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

I denne testen er 14 ulike juletrær i plastikk inkludert. Prisen starter fra 445 kroner for det billigste treet og går til nesten 4000 kroner for de mest eksklusive kunstige juletrærne. Alle trærne i testen er mellom 1,8 og 2,2 meter høye.

Generelt ser det ut til å være en viss sammenheng mellom pris og kvalitet, og dette er særlig gjeldene på den lave enden av skalaen. Det viser seg også at de dyreste plastjuletrærne ikke er alene om å være blant de fineste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I denne testen kommer de fleste kunstige juletrærne med lys, men for noen av modellene må dette kjøpes i tillegg. Juletrærne kommer fra store og kjente landsdekkende kjeder som Hageland, Europris, Plantasjen, Rusta, IKEA , Jula, Jernia, og Clas Ohlson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Måk snø i en fei med en snøfreser

Slik testet de

Denne testen er basert på resultatene fra VGs og Dagbladets testpaneler. Begge brukte terningkast da de ga karakter, så plasttrærne ble vurdert på en skala fra 1 til 6. VGs testpanel benyttet hele spekteret av poengskalaen i sine vurderinger. Hos Dagbladets testpanel ble det kun delt ut terningkast mellom 3 og 5. Vi har konvertert disse scorene til vår egen skala som går fra 0 til 100. Du kan lese mer om Test.no og hvordan vi jobber her.

Mange kunstige juletrær kommer med fastmonterte lys. Dagbladet har inkludert lysene i testgrunnlaget.
Mange kunstige juletrær kommer med fastmonterte lys. Dagbladet har inkludert lysene i testgrunnlaget.

I VGs testpanel var det fem personer som vurderte de kunstige juletrærne. Disse har bakgrunn fra restaurantbransjen, handelsstanden, og mer kreative yrker som kunstner og interiørarkitekt. VG satte i tillegg prisbegrensninger både nedover (minst ett tre skulle koste under 1000 kroner) og oppover (makspris skulle være 4000 kroner).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om de fleste trærne kom med julelys, valgte VG å ikke tenne dem under testen. Først ble deltakerne i panelet bedt om å vurdere trærne ut fra hvilke de synes var finest uten å vite noe om pris. Deretter fikk de informasjon om pris og ble bedt om å vurdere kvalitet og utseende en gang til med dette tatt i betraktning. Så fikk trærne endelig score basert på de to målingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin test valgte Dagbladet å inkludere de medfølgende lysene i den estetiske helhetsvurderingen, og deltakerne ble også bedt om å vurdere om de fikk julestemning av de kunstige juletrærne. Utover dette er Dagbladet sparsommelig med detaljer om hvordan de utførte testen.

Les også: Her er felleskiene som er best i test

Bruk og oppbevaring av kunstig juletre

Du bør pakket ut treet og la det lufte seg i noen dager før det tas i bruk. Det kan fortsatt lukte av plastikk, og det kan være greit å få bort lukta før julaften. Har du allerede et juletre i plastikk, kan et godt tips kan være å gå over plasttreet med en steamer med varm damp, da forsvinner støv, spindelvev og annet rusk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ta vare på emballasjen det kunstige juletreet kom i, så har du praktisk oppbevaringsemballasje til senere. Hvis ikke boksen eller plasten fungerer til gjenbruk, kan du for eksempel pakke juletreet inn i en søppelsekk eller et laken, for å forhindre at treet blir rufsete og fullt av støv til neste år.

Lønner kunstig juletre seg økonomisk?

Ekte juletrær koster fra noen hundrelapper for de billigste og opp til 35.000 kroner for de dyreste. For de kunstige juletrærne er også prisvariasjonen stor, og dette vil selvsagt påvirke regnestykket.

Som testen viser kan du få et fint kunstig juletre for omtrent 3000 kroner, og hvis du vanligvis kjøper ekte juletre for 600 kroner, må du bruke det kunstige juletreet i 5 år for at det skal jevne seg ut økonomisk. Bruker du det kunstige juletreet i mer enn 5 år, sparer du faktisk på å kjøpe kunstig juletre i dette regnestykket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vi har tatt pulsen på de beste GPS-klokkene i 2019

Er juletre i plast miljøvennlig?

Stadig flere av oss forsøker etter beste evne å velge mer miljøvennlig i hverdagen. 90 prosent av norske husstander har juletre hvert år, og det tilsvarer omtrent 1,6 millioner juletrær årlig. Naturlig juletre høres jo mest miljøvennlig ut, men ifølge Framtiden i våre hender er det ikke så enkelt.

I følge Framtiden i våre hender er det marginal forskjell mellom miljøbelastningen kunstig juletre og ekte juletre påfører kloden.
I følge Framtiden i våre hender er det marginal forskjell mellom miljøbelastningen kunstig juletre og ekte juletre påfører kloden.

Ekte juletrær belaster også miljøet fordi de sprøytes og gjødsles under dyrking, og i tillegg transporteres de til butikker. Sammenlignet med kunstige juletrær blir det mer transport både fordi det selges flere ekte juletrær, men også fordi man må kjøpe nytt juletre hvert år.

De ekte juletrærne er imidlertid også miljøvennlige fordi de ikke er laget av plast, de er nedbrytbare og mens de dyrkes binder de CO₂ fra luften, og dette er med på å motvirke klimaendringene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Plastjuletrærne er en belastning for miljøet med tanke på produksjonen, både av restkjemikalier som slipper ut i miljøet, men også med tanke på avfallet når juletreet ikke lengre kan brukes. De fleste kunstige juletrærne produseres i Kina, og transporten herfra er lengre enn den for ekte juletrær som i hovedsak kommer fra Norge eller importeres fra våre naboland.

Det er lite forskning og analyser som gir et godt svar på hva som er mest miljøvennlig, men noen amerikanske studier har konkludert med at ekte juletrær er marginalt bedre for miljøet enn de laget av plast.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Årets beste vinterdekk

For allergikere

For mange byr de ekte juletrærne på problemer grunnet allergi. Generelt bør man spyle ekte juletrær før de tas inn i huset, for de har ofte muggsopp og pollen på seg og dette kan utløse allergiske reaksjoner. I tillegg gir ekte grantrær fra seg gasser som kan minne om terpentin, og dette kan også være en belastning for allergikere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med juletre i plastikk unngår mange allergikere å få reaksjoner i jula, og er derfor et godt alternativ , ifølge Norges astma- og allergiforbund.

Les også: Mikrobølgeovnene som varmer maten effektivt

Kunstig juletre - Fordeler og ulemper

Fordeler

  • Kan brukes i flere år
  • Kan være billigere enn ekte juletre
  • Mister ikke så mye nåler
  • Trenger ikke vann
  • Kommer ofte med lys som er ferdig montert
  • Fritt for insekter og andre blindpassasjerer fra skogen
  • Allergivennlig
  • Enkelt å sette opp og pakke ned

Ulemper

  • Lukter ikke gran (kan henges lukteposer på treet, men ikke helt det samme)
  • Får ikke opplevelse med å hogge selv (dersom man har gjort dette)
  • Krever oppbevaringsplass
  • Lyspærene på de fastmonterte lyslenkene kan ikke byttes ut, og dersom de slutter å fungere må man bytte ut hele juletreet
  • Ikke like miljøvennlig som ekte juletre

Saken er opprinnelig publisert på Test.no.Har du sett en ny test av kunstige juletrær? Send den til kontakt@test.no, slik at de kan oppdatere testen.