Test av 28 smarthøyttalere:Disse smarthøyttalerne kniver om å være skarpest i skuffen

Artikkelen fortsetter under annonsen

En god smarthøyttaler skal ikke bare gjøre som du sier – den skal også låte bra. Her er årets beste smarthøyttalere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smarthøyttaleren som tar seieren i årets test er Sonos One. Den høster mange poeng for sitt diskré og elegante design, sin enkle installasjon og svært gode lyd. Høyttaleren kan brukes med stemmeassistenten fra Google, samt Amazons Alexa. Den norske anmelderen Lyd & Bilde skulle ønske Sonos også tilbød bruk av Googles norske stemmeassistent, men enn så lenge får du kun den engelske med Sonos One.

Slik fungerer Test.no

Test.no oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Test.no oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Ettersom ikke alle anmelderne har spesifisert hvilken generasjon av Sonos One de har vurdert, blir poengscoren samlet for både den første og andre generasjonen.

Forskjellen ligger i at generasjon 2 har en raskere prosessor og mer minne, samt støtte for Bluetooth Low Energy (som bruker mindre energi uten at det går på bekostning av funksjon). Utover dette er, ifølge PC Mag, generasjon 1 og 2 i praksis identiske.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Like bak Sonos One følger Sonos Move. Som navnet tilsier er dette en bærbar høyttaler, men anmelderne legger vekt på at dette ikke er en spesielt liten og lett høyttaler. Med mindre du er forberedt på å bære den ekstra vekten er den altså ikke særlig egnet til å ta med seg på større ekskursjoner, men kan fint flyttes fra rom til rom hjemme. I likhet med Sonos One er lyden på denne høyttaleren god.

Øverst på lista ligger Audio Pro Addon C5A, som får full pott av What Hi-Fi, men siden den kun er testet én gang kåres den ikke til vinner. Om du likevel er nysgjerrig, kan du merke deg at den har detaljert lyd, er enkel å bruke og har flere nyttige funksjoner. What Hi-Fi fant rett og slett ingenting å trekke denne høyttaleren for.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ute etter mer stabilt nett? Les vår test av mesh routere

Hva er en smarthøyttaler?

En smarthøyttaler er en høyttaler du kan snakke til. Ved bruk av stemmen kan du få høyttaleren til å utføre en rekke funksjoner, avhengig av hvilket styringssystem den bruker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du er ikke nødt til å ha et såkalt «smarthjem» for å kunne bruke en slik høyttaler, da den fint kan brukes på egen hånd. Om du har et smarthjem derimot, altså der flere av de elektroniske dingsene dine er smarte (for eksempel tv, lysbrytere, termostater, ringeklokke), kan du ofte bruke en smarthøyttaler som en såkalt «hub» til å kontrollere disse.

Ellers kan du for eksempel be smarthøyttaleren sette på en bestemt sang eller radiokanal, du kan be om værmeldingen, nyheter, trafikkoppdateringer eller stille den andre enkle spørsmål. Du kan be den sette på alarm, sette opp avtaler i kalenderen og be den komme med påminnelser og notifikasjoner.

Hvilke muligheter som finnes kommer an på høyttaleren, samt hva systemet tillater når det gjelder bruk av tredjeparter. Ikke alle har for eksempel Spotify eller Tidal integrert i systemet. For å spille av sanger derfra må du i disse tilfellene bruke Bluetooth eller Wi-Fi, eller bruke den aktuelle musikk-appen som er integrert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under hvert enkelt produkt står det listet opp hvilke spesifikasjoner de har, som for eksempel hvilke styringssystem de har, samt muligheter for tilkobling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

TVene er smartere enn noen gang: Sjekk hvilke som er best i denne testen

Stemmeassistentene

Styringssystemene smarthøyttalerne i denne testen bruker er Amazon Alexa, Google Home eller Apple HomeKit. Du får kontakt med stemmeassistentene ved å si henholdsvis «Alexa», «Hei Google» og «Hey Siri». Systemene og assistentene varierer noe i kvalitet, men det er vanskelig å si noe på generelt grunnlag om hvilken som er best. Om du gjerne vil kunne snakke norsk til høyttaleren din må du satse på en som kan bruke Google-assistenten, da Google foreløpig er den eneste som tilbyr en assistent som snakker norsk.

Apples stemmeassistent Siri forstår som kjent norsk passe bra via iPhone. Smarthøyttaleren Apple HomePod skjønner derimot ikke oss nordmenn, fordi høyttaleren ikke er offisielt lansert i Norge ennå, men fås kjøpt via andre distributører enn Apple.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om det går fint for deg å snakke engelsk er Alexa og Siri altså gode alternativer, og her går det mest på dine egne preferanser. Er du vant til å bruke Apple-produkter liker du kanskje Siri best, mens andre vil foretrekke Alexa. Likevel er det verdt å merke seg at Apple HomePod kommer et stykke ned på lista hva gjelder poeng, og flere av anmelderne trekker fram at det er nettopp stemmeassistenten Siri og Apple HomeKit-systemet som drar scoren ned.

På utkikk etter nye hodetelefoner? Her er vår store test av trådløse hodetelefoner

Norsk eller engelsk?

De norske testene fra Tek og Lyd & Bilde har lagt vekt på hvorvidt man kan snakke norsk til høyttalerne eller ikke, mens de utenlandske testene naturlig nok ikke har det. Generelt virker det som at det fortsatt er litt mer knotete å snakke norsk enn engelsk til Google Home-systemet. Her får du ta en avveining selv på hvor viktig det er å kunne snakke norsk, eller om du like greit kan snakke engelsk.

Saken er opprinnelig publisert på Test.no