De beste hodelyktene til å hjelpe deg i mørket

Artikkelen fortsetter under annonsen

En bra hodelykt lyser opp mørket og er en god løsning når mørket kommer snikende. Vi har samlet de nyeste testene av hodelykter i alle prisklasser slik at du enkelt kan finne den beste hodelykten for dine behov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Black Diamond Spot som er best i test av hodelykter i 2019. Den får skryt for bra lys og god komfort, også under aktivitet.

Petzl NAO+ og Nextorch Mystar kaprer henholdsvis andre- og tredjeplass. NAO+ er utstyrt med et responsivt lyssystem som justerer lysstyrken automatisk basert på situasjonen, mens Mystar får skryt for god passform.

Du bør imidlertid merke deg at flere hodelykter får en høyere poengsum i resultatlisten. Ettersom disse kun er vurdert fra én kilde hver blir de ikke kåret til testvinner hos oss, men de kan allikevel være utmerkede hodelykter til dine behov. For eksempel har både Olight H27W og Fenix HP30R fått full pott fra DinSide.

Under går vi nærmere inn på hva du bør se etter i den beste hodelykten, men du kan også hoppe direkte til resultatlisten om du ønsker det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva kjennetegner en god hodelykt?

Først og fremst kan gode hodelykter vise til et godt lys, men hva innebærer det? Det er fort gjort å se seg blind på antall lysdioder, men i realiteten er det ikke noe automatikk i at mange lysdioder gir bedre kvalitet på lyset fra lykten. Det er kvaliteten på selve lysdiodene og reflektoren som har den største innvirkningen på lyset.

Slik fungerer Test.no

Test.no oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Test.no oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Reflektoren styrer spredningen av lyset, om det skal være smalt eller bredt, eller sagt på en annen måte, nær- eller fjernlys. Lysstyrke og fargetemperatur bestemmes av dioden. Varmere gult lys gir en mer behagelig brukeropplevelse og er ikke like ubehagelig for øynene som kaldt blått lys er.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva du skal gjøre med hodelykten vil selvfølgelig påvirke hva som kreves av lykten for å kunne være en god hodelykt. Skal du løpe, klatre, gå på langrenn eller vil du bare ha en enkel lykt til å lete fram i teltet eller boden?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også en rekke andre generelle faktorer som kan være avgjørende i vurderingen av hodelykten. Hvor lett og kompakt den er henger tett sammen med bærekomforten, og lysstyrken vil ha mye å si for hva slags aktiviteter du kan begi deg ut på uten å irritere deg over dårlig lys.

Et annet kriterium bør gjerne være at den er vanntett. Hvert fall til en viss grad slik at lykten ikke blir ødelagt av litt regn. En ekstra bonus er det også om den er lett å betjene, både med og uten hansker.

Batterilevetiden varierer også mye ut fra lysstyrke og hvilken modus du bruker. Mange av modellene kan lades med USB-ladere, mens andre bruker AA- eller AAA-batterier. Igjen vil bruksområdet ditt ha mye å si for hva du trenger.

Les også: Vi har tatt pulsen på de beste GPS-klokkene i 2019

Betyr mye lumen automatisk godt lys?

Er det slik at høyeste lumen (lysmengde) alltid gir det sterkeste og beste lyset under hele turen? Ikke nødvendigvis. I praksis er det tre faktorer, i tillegg til antall lumen, som påvirker kvaliteten på lyset:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opplevelsen av lysstyrken kommer an på hva slags form lyset tar når det sendes ut av hodelykta – om det for eksempel er spotlys eller bredt lys.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også sammenheng mellom gjenværende batterikapasitet og hvor fort lysstyrken/-lengden faller. Hvis batteriet har kort levetid igjen, vil dette som regel føre til at lyslengden blir kortere og lysstyrken mindre. En lykt med 200 lumen kan kanskje gi en lysmengde på opp mot 200 lumen de første minuttene/timene når batteriet er fullt, for deretter å falle kraftig i lysstyrke og levere svært svakt lys helt til batteriet er dødt mange timer senere.

Lystemperaturen påvirker hvor behagelig lyset er i lengden. Varmt, gulaktig lys er bedre for øynene enn blått og kaldt lys. I produktspesifikasjonene har vi oppgitt lystemperatur der vi har funnet informasjon om dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tursko til skog og mark

IP-klassifiseringen

Ønsker du en hodelykt som tåler litt røff bruk vil naturlig nok en robust hodelykt i metall være et bra valg, men du bør også ta en ekstra titt på IP-sertifiseringen. Denne sier nemlig noe om hvor mye vann hodelykten tåler.

IP står for Ingress Protection, men det er de to tallene i sertifiseringen du bør titte nærmere på. Det første av de to tallene spesifiserer hvor motstandsdyktig lykten er mot skitt og støv, mens det andre tallet spesifiserer hvor vannbestandig lykten er.

Skalaen på motstandsdyktigheten mot faste legemer og støv går fra 1 til 6, mens vannbestandigheten går fra 1 til 8.

I enkelte tilfeller vil du kommer over en sertifisering hvor et av tallene blir erstattet av en X. Dette betyr ganske enkelt at det ikke er oppgitt en sertifisering på den aktuelle verdien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I produktspesifikasjonene under finner du IP-sertifiseringen til hver enkelt modell hvor det finnes.

Les også: Her er de beste elsyklene

Om denne testen

Vi har prøvd å gjøre årets test mest mulig oppdatert, og har derfor ikke med tester som er eldre enn 2017. Ønsker du en oversikt over eldre modeller kan du sjekke vår samletest fra 2017.

Vær også oppmerksom på at de ulike testkildene fokuserer på ulike faktorer, og det kan derfor være lurt å vite hva du selv er på jakt etter i en hodelykt.

Saken er opprinnelig publisert på Test.no