Tursko til skog og mark

Tursko brukes på enklere turer og passer best med en lett eller middels tung sekk på ryggen. Sjekk om du bør gå for tursko eller fjellsko, og se hvilke modeller som gjør det best i test.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Salomon X Ultra 3 GTX går av med seieren som den beste turskoen på markedet. Ikke overraskende – X Ultra-serien er godt likt av mange. Forgjengeren Salomon X Ultra 2 GTX havner fire plasser bak testvinneren X Ultra 3 GTX.

Slik fungerer Test.no

Test.no oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Test.no oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

På 2. og 3. plass finner vi Merrell Moab FST GTX og Salomon Outpath Pro GTX . Førstnevnte er bygget for både gåturer i fjellet og på asfalt, mens sistnevnte er en vanntett og lett tursko som kan brukes på enkle turer. Se hele resultatlisten her.

De ulike turskoene fungerer godt i ulikt terreng og til ulike formål, så du bør lese gjennom produktbeskrivelsen før du velger hvilken du ønsker å gå for. Les videre for flere tips til hvordan du velger riktig tursko.

Hva er en tursko?

En tursko er en mellomting mellom en fjellsko og en terrengsko, og noen allroundsko kan brukes både på fjelltur, på løpetur og på lettere gåturer. Det som kjennetegner en god tursko er at den kan brukes til all turgåing med liten til middels tung sekk på ryggen. Tursko egner seg som regel ikke til turer over flere dager, eller til turer på svært hardt og steinete terreng.

I denne testen har vi valgt å inkludere lave og middels høye tursko med lav støtte. Er du interessert i en stivere, stødigere og høyere sko anbefaler vi å sjekke ut den store fjellsko-testen vår , som blant annet inkluderer anmarsjsko og middels høye fjellsko. Planlegger du å løpe i skog og mark kan du også ta en titt på terrengsko-testen vår.

Les også: Unngå søvnløse netter på liggeunderlag

Slik velger du riktig tursko

Dette bør du tenke gjennom:

1. Tursko eller fjellsko?

For det første må du vurdere om du trenger en tursko eller en fjellsko. Skal du gå i ulendt terreng med hardt underlag og tung sekk på ryggen bør du gå for en fjellsko. Ser du i stedet for deg å gå tur i skog og mark, i våte områder eller på mest flat bakke kan en tursko være et bedre valg.

Fordelen med en tursko er blant annet at den er lettere, mykere og mer komfortabel enn en typisk fjellsko. Noen erfarne fjellvandrere foretrekker en tursko selv i fjellet, fordi den gir større fleksibilitet på tur. Går man for denne løsningen bør man være sikker på at man har ankler som tåler det. Trenger du mye ankelstøtte bør du gå for en vanlig fjellsko i stedet for en tursko.

Les også: Finn det beste teltet

2. Passer skoen?

Skoen bør være komfortabel med en gang du plasserer foten i den, og det skal ikke klemme noe sted. Har du bred eller smal fot bør du se etter sko med riktig passform, og det samme gjelder dersom du er høy over vristen (den buede og høyeste delen av foten). Testkildene nevner ofte hva slags passform skoen har, så det er lurt å lese produktbeskrivelsene i resultatlisten nøye.

Prøv alltid skoene før du bruker dem på tur – enten i butikken eller hjemme etter at du har fått dem i posten. Du skal få plass til en finger mellom hæl og sko når du har tærne helt fremme, og du bør alltid prøve sko på ettermiddagen når foten er størst.

Husk at du enkelt kan bytte ut sålen hvis du trenger mer støtte eller bedre demping, og du kan snøre om skolissene for å teste om det kan gi bedre passform.

3. Materialer

Hvilke tursko du bør velge avhenger av mange faktorer, blant annet hvor langt du skal gå og hvor hard turen er.
Hvilke tursko du bør velge avhenger av mange faktorer, blant annet hvor langt du skal gå og hvor hard turen er.

Alle skoene i denne testen er laget av syntetiske materialer. De er vanntette og puster, men kan tåle slitasje dårligere enn for eksempel lær. Dette er dermed et kompromiss man inngår for å få så lette sko som mulig.

Noen sko er laget av en kombinasjon av syntetiske materialer og lær, noe som gjør at de tåler mer slitasje enn skoene som bare er laget i de letteste materialene.

Du bør også legge merke til om skoen du vurderer har en forsterket tå- og hælkappe. Dette gjør at skoen beskytter bedre mot terrenget.

4. Vanntett eller pustende?

Turskoene kommer med en membran, enten Gore-Tex eller en annen type membran. Slike typer membraner holder vannet ute, samtidig som de frakter fukt ut av skoen. Dette er flott hvis man skal gå i fuktig norsk terreng, men kan virke tett dersom man skal gå tur i varmere strøk. Da bør man heller se etter en sko som er utpreget pustende.

Husk også at du bør impregnere skoen selv om den har en membran. Dette bør du gjøre når den er tørr og ren, og helst jevnt utover året. Går du mye i vått terreng må du særlig huske på å impregnere skoen ofte, slik at du opprettholder skoens vanntetthet.

Les også: Her er de beste elsyklene

Må man gå inn tursko?

Selv om tursko i senere år lages i syntetiske materialer og ikke former seg etter foten på samme måte som lærsko, anbefaler flere skoprodusenter likevel å gå inn skoene.

Særlig kan det være lurt å gå et par korte turer for å finne ut av hvilke såler, sokker og type snøring som gjør at skoen passer best på foten din. Test å gå i oppoverbakke og nedoverbakke for å forsikre deg om at foten ikke flytter seg i skoen.

Test gjerne med en svært tynn sokk innerst og en tykk ullsokk ytterst for å hindre gnagsår på de aller første turene. Da blir det friksjon mellom sokkene i stedet for mellom foten din og skoen.

Les også: Disse teltene forsterker turgleden

Dame- og herremodeller

Flere av kildene våre har testet enten herremodellen eller damemodellen av en sko, mens noen har testet begge eller bare unisexmodeller. I noen få tilfeller har dame- og herremodellen fått ulik score fra samme testkilde, og vi har derfor valgt å merke testene med «herremodell» eller «damemodell» der hvor dette er oppgitt.

Vi vurderer det slik at dame- og herremodellene er såpass like hverandre at testene ikke må deles inn i damesko og herresko. Gi oss beskjed hvis du er uenig i vår vurdering.

Obs! Vekten som er oppgitt på de ulike produktene under har blitt hentet direkte fra produsentenes nettsider, og kan avvike. Vekten er som regel basert på damemodell str. 38 og herremodell str. 42.

Testen er opprinnelig publisert på Test.no

Personvernpolicy