Meny

Stor test av fiskeboller

Kun en type fiskeboller fikk terningkast seks: Fortreffelig smak og gode råvarer

<p>Helseinspirator tester fiskeboller.</p>
Helseinspirator tester fiskeboller. Foto: Trine Dahlmo

Er det noe særlig fisk i fiskebollene? Eller er det bare melboller med fiskesmak? Helseinspirators test tar for seg både smak, innhold og pris.

Fiskeboller med kokt potet, gulrot og hvit saus er mange småbarnsforeldres sikkerstikk når de ønsker å høre begeistrede umme-lyder fra barna under en fiskemiddag. Kjærligheten til fiskemiddager synes å komme med alderen, og da er det godt at det finnes nybegynnerfisk barna kan begynne med. Mens årene går utvides gjerne fiskerepertoaret og fiskeboller får etter hvert godt selskap av andre fiskefavoritter.

Men er det noe særlig fisk i fiskebollene da? Eller er det bare melboller med fiskesmak? Det lurte også Kjell Petter og jeg på da vi skuet over haugen med fiskebollepakker på kjøkkenøya. Vi hadde plukket med oss alle variantene som fantes i byen og talte 13 ulike produkter.

Smakstesten

Trine er ABC Nyheters matanmelder og vil gi deg en smaks- og helsemessig vurdering av ferdigretter. Vurderingen er gjort ut fra disse kriteriene

Kriterier for vurderingen:
Testen er gjort på bakgrunn av smakstest og vurdering av informasjonen om innhold på forpakninger kjøpt i vanlige norske butikker.

  • Smak og konsistens: Trine har sammen med sin like matglade mann Kjell Petter gitt sin smaksmessige vurdering av rettene.
  • Råvarer: Vurdering av rettenes innhold av råvarer.
  • Tallerkenmodell: Trine Dahlmo har med nær 20 års klinikkpraksis som NLP Ernæringsterapeut opparbeidet seg en imponerende klinisk erfaring. Hun har blant annet erfart at både fete- og karbohydratrike måltider kan være med i et vektreduserende og helsefremmende kosthold. Med tanken hvorfor velge enten eller når vi kan nyte det hele har hun forent de tilsynelatende ytterlighetene i en helhetlig pedagogisk modell - TD-metoden. Mer info om metoden finner du her https://www.tdmetoden.no/. Rettene i testen er merket med hvilken av TD-metodens fire tallerkenmodeller de tilhører. Mager-, Nøytral- og Fet-tallerkenen kan brukes i et vektreduserende og blodsukkerstabiliserende kosthold, Fett-karbo-tallerkenen kan brukes i et vektøkende- eller stabiliserende kosthold.
  • Pris.

Trine har gjennom forfatterskap og blogg engasjert seg i helsedebatten for å bidra til at god helse og den vekten man ønsker seg blir tilgjengelig for flere. Hun forfekter den brede vei hvor både fett, karbohydrater og ferdigretter kan inngå i et helsefremmende kosthold. Med mange ernæringsmessige valg blir det overkommelig for flere å skape seg friskere og lettere liv. Trine er også forfatter av boken: Lettere - slank med fornuft

Fiskeboller for enhver smak

Vi testet fiskebollene både uten tilbehør og med potet, gulrot og hvit saus.

Med det tradisjonelle tilbehøret smakte fiskebollene temmelig likt, og om vi hadde tilsatt karri i hvitsausen ville det blitt enda vanskeligere å merke forskjell på smaken av de ulike fiskebollene. Med dette tradisjonelle tilbehøret, tenker vi at mengden fisk, pris og konsistens vil være avgjørende for valg av fiskeboller. Om fiskebollene derimot skal brukes i en rett hvor smaken av fiskebollene får en mer fremtredende plass, vil smaksforskjellen på fiskebollene ha større betydning.

Fiskeboller er mer spedd enn de fleste fiskekaker og fiskekarbonader, derav den myke konsistensen. Veldig mye fisk vil det derfor ikke forekomme i noen av fiskebollene. Proteininnholdet indikerer mengden fisk, og her var det de to produktene fra Lofoten som kom best ut. Flere av produktene hadde proteininnhold ned mot 6-tallet, som er temmelig lavt.

Produktene hadde jevnt over lite tilsetningsstoffer. Rørvik fiskeboller var den eneste som innholt den omdiskuterte smaksforsterkeren MSG (E621). Forbrukerne har i flere år gitt kraftig signal om at de ønsker MSG-fri mat, noe mange matvareprodusenter har tatt til etterretning.

Sunnmøre fiskeboller - testens prisvinner

Trine er NLP Ernæringsterapeut og sammen med sin mann Kjell Petter matglade hobbykokker. Foto: Linn Dahlmo
Trine er NLP Ernæringsterapeut og sammen med sin mann Kjell Petter matglade hobbykokker. Foto: Linn Dahlmo

Xtra-, First price- og Sunnmøre fiskeboller ble testens prisvinnere med pris ca. kr 16,- for 550 gram. Av disse synes vi Sunnmøre fiskeboller smakte best. De hadde dessuten et proteininnhold i det øvre sjiktet. Med vurdering av pris i forhold til smak og kvalitet, kommer Sunnmøre fiskeboller best ut. I den andre enden av prisskalaen var Lofotens hjemmelagede fiskeboller som kostet kr 72,60 for 350 gram. Prisforskjellen er formidabel, og vi spør oss hva som forsvarer den?

To smaksvinnere

Alle fiskebollene smakte godt, og aller best syntes vi Lofotens hjemmelagede fiskeboller og Vesterålens fiskeboller i kraft var. De smakte rent fortreffelig og bestod av gode råvarer. Førstnevnte hadde høyest proteininnhold og også høyest pris. Sistnevnte var betydelig billigere, men inneholdt mindre fisk.

Og vinnerene er …..Vesterålen fiskeboller

Når smak, pris og innhold er vurdert, ender vi opp med én enkeltstående 6-er, som går til Vesterålen fiskeboller. Hakk i hæl kommer mange 5-ere. Fiskeboller er godt!

Vesterålen – Fiskeboller i kraft

Smak, konsistens: Fast, saftig. Delikat smak og konsistens.

Råvarer: F0,8/kH6,2/P7,7. Glutenfrie

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr 35,90. 550g

Terningkast 6

Lofoten – Hjemmelagede fiskeboller

Smak, konsistens: Fast. Nydelig ren fiskesmak. God balansert krydring. Det nærmeste man kommer hjemmelagede.

Råvarer: F0,7/kH3,9/P11,4. Uten gluten og tilsetningsstoffer. Høyt proteininnhold!

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr 72,60. 350 g. Svært høy pris!

Terningkast 5

Raud – Fiskeboller

Smak, konsistens: Fast. Ren god fiskesmak.

Råvarer: F2,8/kH6,9/P6,5.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr. 31,90. 500 g

Terningkast 5

Lofoten – Familiens stekte fiskeboller

Smak, konsistens: Fast. Smakfull med balansert krydring. En annerledes fiskebolle som passer godt til for eksempel pastaretter, pytt i panne, pitabrød.

Råvarer: F3,8/kH7,6/P12,3. Høyt proteininnhold!

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris, Mengde: Kr 34,93. 400 g

Terningkast 5

Coop – Fra havet Fiskeboller

Smak, konsistens: Fast, saftig. Litt grov konsistens. Delikat krydret.

Råvarer: F2,5/kH3,9/P8,8.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr 32,50. 500 g

Terningkast 5

Sunnmøre – Fiskeboller i kraft

Smak, konsistens: Fast. Enkel og delikat krydret. Ren fiskesmak

Råvarer: F1,3/kH13/P10.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris, Mengde: Kr 15,90. 550 g. Lav pris for god kvalitet!

Terningkast 5

Fiskemannen – Gode og milde fiskeboller

Smak, konsistens: Fast. Balansert krydring, deilig undertone av pepper. Fyldig smak til tross for at den er spedd uten melk

Råvarer: F2,0/kH5,9/P8,0. Glutenfri og uten melk. Lite protein!

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr 31,90. 500 g

Terningkast 4

Rema 1000 – Prima Fiskeboller i lake

Smak, konsistens: Fast. Mild. Rein fiskesmak. Litt seig. God løksmak

Råvarer: F3,6/kH5,0/P8,1.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr 31,90. 500 g

Terningkast 4

Bjellands – Fiskeboller i kraft

Smak, konsistens: Fast. Smaker salt, uten andre krydder. Enkel

Råvarer: F0,5/kH6,4/P6,7.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr 48,10. 550 g

Terningkast 4

First price – Fiskeboller i kraft

Smak, konsistens: Mild. Balansert krydret. Vannaktig og litt løs.

Råvarer: F1,2/kH9,8/P8,8.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris, Mengde: Kr 15,90. 550 g

Terningkast 3

Xtra – Fiskeboller i kraft

Smak, konsistens: Fast. Mild. Passelig mengde muskat. Litt vannaktig

Råvarer: F1,3/kH10/P9,5.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris, Mengde: Kr15,90. 550 g

Terningkast 3

Rørvik – Fiskeboller

Smak, konsistens: Fast, fyldig smak. Kryddersmaken tar over fiskesmaken

Råvarer: F6,1/kH8,3/P9,6. De eneste fiskebollene som inneholder maksforsterkeren MSG (E621). Glutenfrie.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris, Mengde: Kr 35,10. 400 g

Terningkast 3

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:38 «Hvaldimir» er funnet igjen15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Trump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 10.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10 Eiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20 NVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18 Minst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59 Dette skjer i dag05:38 Kvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30 Dette skjedde i natt05:25 Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52 NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48 Musikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35 Arrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56 Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56 Jødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33 Michelle Obama: USA er for alle03:21 XXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21 Sánchez nærmere flertall for ny regjering02:37 Ekstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40 Algerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23 USA sender soldater til Saudi-Arabia01:10 El Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46 Norsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31 150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07 Trump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54 Haaland scoret hattrick i cupen22:38 Nordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21 Undersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04 Norge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02 Ventura fortsatte storspillet i USA21:44 NRK kritiseres for jødevits21:01 Ny seier for Solbakken og FCK20:44 Tunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16 Svenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59 Hadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44 Dette blir konsekvensene av MAX-problemene19:14 50 soldater syke i Madlaleiren18:57 Milliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47 Woods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19 Alaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12 Hongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08 Cubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07 Forsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45 Kosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31 Samtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22 50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39 Hudfletter politiledelsen: – De mangler ærlighet, tydelighet og oppriktighet16:34 200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26 18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17 Trønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14 Tyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30 Tidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10 Nok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55 Minst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18 Farenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17 Jordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02 Merkel kritiserer Trump13:38 Nordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30 Kraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28 Solskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer13:27 Nederland delvis ansvarlig for Srebrenica-massakren13:05 Sanner ber om redegjørelse fra UDI om Krekars medtiltalte12:42 Andrine Hegerberg er klar for Roma12:39 En fuktig helg i vente i sør12:18 49-åring siktet for å ha forgiftet hjelpetrengende kvinne12:03 17-åring dømt til 13 års forvaring for drapet på Laura Iris Hagen11:55 Kvinnene kan også få sitt Tour de France
Siste nytt
17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:38Norge«Hvaldimir» er funnet igjen15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturTrump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 10.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10NorgeEiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20NorgeNVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18VerdenMinst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59NorgeDette skjer i dag05:38NorgeKvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeJensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52NorgeNTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48VerdenMusikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35VerdenArrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56VerdenBolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56NorgeJødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33VerdenMichelle Obama: USA er for alle03:21NorgeXXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21VerdenSánchez nærmere flertall for ny regjering02:37NorgeEkstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40SportAlgerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia01:10VerdenEl Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46NorgeNorsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31Norge150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07VerdenTrump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54SportHaaland scoret hattrick i cupen22:38VerdenNordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21NorgeUndersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04SportNorge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02SportVentura fortsatte storspillet i USA21:44NorgeNRK kritiseres for jødevits21:01SportNy seier for Solbakken og FCK20:44SportTunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16VerdenSvenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59SportHadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44PengerDette blir konsekvensene av MAX-problemene19:14Norge50 soldater syke i Madlaleiren18:57NorgeMilliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47SportWoods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19SportAlaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12VerdenHongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08VerdenCubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07NorgeForsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45VerdenKosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31VerdenSamtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22Norge50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39NorgeHudfletter politiledelsen: – De mangler ærlighet, tydelighet og oppriktighet16:34Verden200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26Norge18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17NorgeTrønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14VerdenTyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30SportTidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10SportNok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55VerdenMinst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18NorgeFarenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17Helse og livsstilJordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02PolitikkMerkel kritiserer Trump13:38ReiseNordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30VerdenKraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28SportSolskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer13:27VerdenNederland delvis ansvarlig for Srebrenica-massakren13:05NorgeSanner ber om redegjørelse fra UDI om Krekars medtiltalte12:42SportAndrine Hegerberg er klar for Roma12:39NorgeEn fuktig helg i vente i sør12:18Norge49-åring siktet for å ha forgiftet hjelpetrengende kvinne12:03Norge17-åring dømt til 13 års forvaring for drapet på Laura Iris Hagen11:55SportKvinnene kan også få sitt Tour de France
Populært