Stor test av fiskeboller

Kun en type fiskeboller fikk terningkast seks: Fortreffelig smak og gode råvarer

<p>Helseinspirator tester fiskeboller.</p>
Helseinspirator tester fiskeboller. Foto: Trine Dahlmo

Er det noe særlig fisk i fiskebollene? Eller er det bare melboller med fiskesmak? Helseinspirators test tar for seg både smak, innhold og pris.

Fiskeboller med kokt potet, gulrot og hvit saus er mange småbarnsforeldres sikkerstikk når de ønsker å høre begeistrede umme-lyder fra barna under en fiskemiddag. Kjærligheten til fiskemiddager synes å komme med alderen, og da er det godt at det finnes nybegynnerfisk barna kan begynne med. Mens årene går utvides gjerne fiskerepertoaret og fiskeboller får etter hvert godt selskap av andre fiskefavoritter.

Men er det noe særlig fisk i fiskebollene da? Eller er det bare melboller med fiskesmak? Det lurte også Kjell Petter og jeg på da vi skuet over haugen med fiskebollepakker på kjøkkenøya. Vi hadde plukket med oss alle variantene som fantes i byen og talte 13 ulike produkter.

Smakstesten

Trine er ABC Nyheters matanmelder og vil gi deg en smaks- og helsemessig vurdering av ferdigretter. Vurderingen er gjort ut fra disse kriteriene

Kriterier for vurderingen:
Testen er gjort på bakgrunn av smakstest og vurdering av informasjonen om innhold på forpakninger kjøpt i vanlige norske butikker.

  • Smak og konsistens: Trine har sammen med sin like matglade mann Kjell Petter gitt sin smaksmessige vurdering av rettene.
  • Råvarer: Vurdering av rettenes innhold av råvarer.
  • Tallerkenmodell: Trine Dahlmo har med nær 20 års klinikkpraksis som NLP Ernæringsterapeut opparbeidet seg en imponerende klinisk erfaring. Hun har blant annet erfart at både fete- og karbohydratrike måltider kan være med i et vektreduserende og helsefremmende kosthold. Med tanken hvorfor velge enten eller når vi kan nyte det hele har hun forent de tilsynelatende ytterlighetene i en helhetlig pedagogisk modell - TD-metoden. Mer info om metoden finner du her https://www.tdmetoden.no/. Rettene i testen er merket med hvilken av TD-metodens fire tallerkenmodeller de tilhører. Mager-, Nøytral- og Fet-tallerkenen kan brukes i et vektreduserende og blodsukkerstabiliserende kosthold, Fett-karbo-tallerkenen kan brukes i et vektøkende- eller stabiliserende kosthold.
  • Pris.

Trine har gjennom forfatterskap og blogg engasjert seg i helsedebatten for å bidra til at god helse og den vekten man ønsker seg blir tilgjengelig for flere. Hun forfekter den brede vei hvor både fett, karbohydrater og ferdigretter kan inngå i et helsefremmende kosthold. Med mange ernæringsmessige valg blir det overkommelig for flere å skape seg friskere og lettere liv. Trine er også forfatter av boken: Lettere - slank med fornuft

Fiskeboller for enhver smak

Vi testet fiskebollene både uten tilbehør og med potet, gulrot og hvit saus.

Med det tradisjonelle tilbehøret smakte fiskebollene temmelig likt, og om vi hadde tilsatt karri i hvitsausen ville det blitt enda vanskeligere å merke forskjell på smaken av de ulike fiskebollene. Med dette tradisjonelle tilbehøret, tenker vi at mengden fisk, pris og konsistens vil være avgjørende for valg av fiskeboller. Om fiskebollene derimot skal brukes i en rett hvor smaken av fiskebollene får en mer fremtredende plass, vil smaksforskjellen på fiskebollene ha større betydning.

Fiskeboller er mer spedd enn de fleste fiskekaker og fiskekarbonader, derav den myke konsistensen. Veldig mye fisk vil det derfor ikke forekomme i noen av fiskebollene. Proteininnholdet indikerer mengden fisk, og her var det de to produktene fra Lofoten som kom best ut. Flere av produktene hadde proteininnhold ned mot 6-tallet, som er temmelig lavt.

Produktene hadde jevnt over lite tilsetningsstoffer. Rørvik fiskeboller var den eneste som innholt den omdiskuterte smaksforsterkeren MSG (E621). Forbrukerne har i flere år gitt kraftig signal om at de ønsker MSG-fri mat, noe mange matvareprodusenter har tatt til etterretning.

Trine skriver om mat på bloggen Helseinspirator

Sunnmøre fiskeboller - testens prisvinner

Trine er NLP Ernæringsterapeut og sammen med sin mann Kjell Petter matglade hobbykokker. Foto: Linn Dahlmo
Trine er NLP Ernæringsterapeut og sammen med sin mann Kjell Petter matglade hobbykokker. Foto: Linn Dahlmo

Xtra-, First price- og Sunnmøre fiskeboller ble testens prisvinnere med pris ca. kr 16,- for 550 gram. Av disse synes vi Sunnmøre fiskeboller smakte best. De hadde dessuten et proteininnhold i det øvre sjiktet. Med vurdering av pris i forhold til smak og kvalitet, kommer Sunnmøre fiskeboller best ut. I den andre enden av prisskalaen var Lofotens hjemmelagede fiskeboller som kostet kr 72,60 for 350 gram. Prisforskjellen er formidabel, og vi spør oss hva som forsvarer den?

To smaksvinnere

Alle fiskebollene smakte godt, og aller best syntes vi Lofotens hjemmelagede fiskeboller og Vesterålens fiskeboller i kraft var. De smakte rent fortreffelig og bestod av gode råvarer. Førstnevnte hadde høyest proteininnhold og også høyest pris. Sistnevnte var betydelig billigere, men inneholdt mindre fisk.

Og vinnerene er …..Vesterålen fiskeboller

Når smak, pris og innhold er vurdert, ender vi opp med én enkeltstående 6-er, som går til Vesterålen fiskeboller. Hakk i hæl kommer mange 5-ere. Fiskeboller er godt!

Vesterålen – Fiskeboller i kraft

Smak, konsistens: Fast, saftig. Delikat smak og konsistens.

Råvarer: F0,8/kH6,2/P7,7. Glutenfrie

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr 35,90. 550g

Terningkast 6

Lofoten – Hjemmelagede fiskeboller

Smak, konsistens: Fast. Nydelig ren fiskesmak. God balansert krydring. Det nærmeste man kommer hjemmelagede.

Råvarer: F0,7/kH3,9/P11,4. Uten gluten og tilsetningsstoffer. Høyt proteininnhold!

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr 72,60. 350 g. Svært høy pris!

Terningkast 5

Raud – Fiskeboller

Smak, konsistens: Fast. Ren god fiskesmak.

Råvarer: F2,8/kH6,9/P6,5.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr. 31,90. 500 g

Terningkast 5

Lofoten – Familiens stekte fiskeboller

Smak, konsistens: Fast. Smakfull med balansert krydring. En annerledes fiskebolle som passer godt til for eksempel pastaretter, pytt i panne, pitabrød.

Råvarer: F3,8/kH7,6/P12,3. Høyt proteininnhold!

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris, Mengde: Kr 34,93. 400 g

Terningkast 5

Coop – Fra havet Fiskeboller

Smak, konsistens: Fast, saftig. Litt grov konsistens. Delikat krydret.

Råvarer: F2,5/kH3,9/P8,8.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr 32,50. 500 g

Terningkast 5

Sunnmøre – Fiskeboller i kraft

Smak, konsistens: Fast. Enkel og delikat krydret. Ren fiskesmak

Råvarer: F1,3/kH13/P10.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris, Mengde: Kr 15,90. 550 g. Lav pris for god kvalitet!

Terningkast 5

Fiskemannen – Gode og milde fiskeboller

Smak, konsistens: Fast. Balansert krydring, deilig undertone av pepper. Fyldig smak til tross for at den er spedd uten melk

Råvarer: F2,0/kH5,9/P8,0. Glutenfri og uten melk. Lite protein!

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr 31,90. 500 g

Terningkast 4

Rema 1000 – Prima Fiskeboller i lake

Smak, konsistens: Fast. Mild. Rein fiskesmak. Litt seig. God løksmak

Råvarer: F3,6/kH5,0/P8,1.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr 31,90. 500 g

Terningkast 4

Bjellands – Fiskeboller i kraft

Smak, konsistens: Fast. Smaker salt, uten andre krydder. Enkel

Råvarer: F0,5/kH6,4/P6,7.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr 48,10. 550 g

Terningkast 4

First price – Fiskeboller i kraft

Smak, konsistens: Mild. Balansert krydret. Vannaktig og litt løs.

Råvarer: F1,2/kH9,8/P8,8.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris, Mengde: Kr 15,90. 550 g

Terningkast 3

Xtra – Fiskeboller i kraft

Smak, konsistens: Fast. Mild. Passelig mengde muskat. Litt vannaktig

Råvarer: F1,3/kH10/P9,5.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris, Mengde: Kr15,90. 550 g

Terningkast 3

Rørvik – Fiskeboller

Smak, konsistens: Fast, fyldig smak. Kryddersmaken tar over fiskesmaken

Råvarer: F6,1/kH8,3/P9,6. De eneste fiskebollene som inneholder maksforsterkeren MSG (E621). Glutenfrie.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris, Mengde: Kr 35,10. 400 g

Terningkast 3

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:11 Ekspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55 Ajer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38 Trolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16 Tre Babcock-fly er reparert21:03 Bloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56 RBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53 Nav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37 New Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32 Briter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23 Fotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08 Person funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04 Drapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46 Setesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:17 EU-parlamentet mener Maltas statsminister må gå av19:00 Asylsøkere tapte ankesak om beviskrav ved fastsettelse av alder18:55 Mann dømt til 30 års fengsel for knivangrep i Nice18:19 Kritikken hagler mot regjeringens forslag: – Rett og slett en katastrofe18:07 Menneskehandeltiltalt ektepar frifunnet i lagmannsretten17:55 16 måneder gammel jente fra Tromsø er overført fra Rikshospitalet til UNN17:52 Deila signerte ny kontrakt med Vålerenga17:36 Trump-tweet ga opptur på Oslo Børs17:35 VG: Fotballspillere utestengt for vold, spilte likevel17:31 Trump: USA og Kina svært nær en handelsavtale17:29 To personer skutt i Hässleholm i Sverige17:13 PST bekrefter norsk kobling til terrorsaken i Danmark16:41 Chile bekrefter vrakfunn fra savnet militærfly16:35 Profilert realitydeltaker dømt til fengsel for voldtekt16:34 12. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 200916:30 Hauglie: – Jeg tar Nav-rapporten på alvor15:58 90 dagers fengsel for elgjeger som skjøt ulv15:58 Aviser: Napoli med muntlig bud på Berge15:36 Abelprisen økes med 1,5 millioner kroner15:35 Politiet henlegger sak etter funn av dødt foster14:52 Moxnes: – Nav-skandalen er et resultat av en villet politikk14:28 Riksrettsdebatten i Washington er i gang14:10 Det er blitt billigere å fly enn å ta buss, taxi og båt14:09 Trump ber Thunberg slappe av14:06 Haaland planlegger egen framtid, spiller ikke for Salzburg lørdag14:06 Mattilsynet: – Vi ser svært alvorlig på funnene i rapporten12:23 Det politiske kaoset i Israel fortsetter12:09 Italiensk opposisjonsleder etterforskes for maktmisbruk12:08 Ansettelsesstopp hos Nordea11:43 Nordlie: – Det ville vært en ære å få fortsette11:39 Slutt for Drammen travbane etter 64 år11:29 Presidentvalg til store protester i Algerie11:28 Seks menn og to kvinner terrorsiktes i Danmark11:03 To politibetjenter avhørt etter å ha skutt kvinne i Halden11:02 Valget som vil avgjøre Storbritannias framtid10:44 Hergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43 Seier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43 Flyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19 To siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16 Trygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09 Drapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01 Flere skadd i brann på russisk hangarskip09:59 Sjåfør døde etter påkjørsel på E6 i Trondheim09:46 Syklist påkjørt i Stavanger09:29 Granskning: Flere interne Nav-varsler ble ikke fulgt opp09:26 To menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00 – Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33 Norske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05 USA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06 Fiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57 Verdens eldste jegertegninger funnet i hule06:55 Zlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34 Solbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30 Videregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00 Cubanere tar hesten i arbeid igjen06:00 Venstre-kamp for langt mer liberal asylpolitikk05:56 Feilaktige Nav-anmeldelser for 36 millioner kroner05:52 Dette skjer i dag05:45 EU-toppmøte med ny president og uten Boris Johnson05:31 Dette skjedde i natt05:19 Levninger på vulkanøy på New Zealand hentes fredag05:01 USA advarer Nord-Korea om konsekvensene av våpentest05:00 Motstandere vil stanse brexit med taktisk stemmegivning04:59 20-åring tiltalt for å ha delt samleievideo på Snapchat04:22 To bilbranner i Sandefjord – politiet mistenker ildspåsettelse03:41 NHH beklager – private sensorkommentarer lekket til studenter03:21 Colombia ber om erstatning fra supermarkedkjede02:21 Vulkanskadde sendes til Australia for å få behandling02:02 New Jersey-skyttere mistenkt i en annen drapssak01:36 De konservatives forsprang til Labour krymper00:56 SSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38 Israel utskriver nok et nyvalg00:20 Haaland i samtaler med Dortmund00:01 To menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes23:50 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43 Jesus-målrush snudde kampen for City23:40 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29 Helse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25 Prisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47 Vrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33 New York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04 Lørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35 To nedrykk for Nordlie på en drøy måned
Siste nytt
22:11SportEkspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55SportAjer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38NorgeTrolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16NorgeTre Babcock-fly er reparert21:03PengerBloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56SportRBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53PengerNav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37VerdenNew Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32PolitikkBriter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23NorgeFotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08NorgePerson funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46NorgeSetesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:17NorgeEU-parlamentet mener Maltas statsminister må gå av19:00NorgeAsylsøkere tapte ankesak om beviskrav ved fastsettelse av alder18:55VerdenMann dømt til 30 års fengsel for knivangrep i Nice18:19PengerKritikken hagler mot regjeringens forslag: – Rett og slett en katastrofe18:07NorgeMenneskehandeltiltalt ektepar frifunnet i lagmannsretten17:55Norge16 måneder gammel jente fra Tromsø er overført fra Rikshospitalet til UNN17:52SportDeila signerte ny kontrakt med Vålerenga17:36PengerTrump-tweet ga opptur på Oslo Børs17:35SportVG: Fotballspillere utestengt for vold, spilte likevel17:31PengerTrump: USA og Kina svært nær en handelsavtale17:29VerdenTo personer skutt i Hässleholm i Sverige17:13NorgePST bekrefter norsk kobling til terrorsaken i Danmark16:41VerdenChile bekrefter vrakfunn fra savnet militærfly16:35NorgeProfilert realitydeltaker dømt til fengsel for voldtekt16:34Kultur12. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 200916:30PengerHauglie: – Jeg tar Nav-rapporten på alvor15:58Norge90 dagers fengsel for elgjeger som skjøt ulv15:58SportAviser: Napoli med muntlig bud på Berge15:36NorgeAbelprisen økes med 1,5 millioner kroner15:35NorgePolitiet henlegger sak etter funn av dødt foster14:52PolitikkMoxnes: – Nav-skandalen er et resultat av en villet politikk14:28PolitikkRiksrettsdebatten i Washington er i gang14:10PengerDet er blitt billigere å fly enn å ta buss, taxi og båt14:09VerdenTrump ber Thunberg slappe av14:06SportHaaland planlegger egen framtid, spiller ikke for Salzburg lørdag14:06NorgeMattilsynet: – Vi ser svært alvorlig på funnene i rapporten12:23PolitikkDet politiske kaoset i Israel fortsetter12:09PolitikkItaliensk opposisjonsleder etterforskes for maktmisbruk12:08PengerAnsettelsesstopp hos Nordea11:43SportNordlie: – Det ville vært en ære å få fortsette11:39SportSlutt for Drammen travbane etter 64 år11:29PolitikkPresidentvalg til store protester i Algerie11:28VerdenSeks menn og to kvinner terrorsiktes i Danmark11:03NorgeTo politibetjenter avhørt etter å ha skutt kvinne i Halden11:02PolitikkValget som vil avgjøre Storbritannias framtid10:44SportHergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43SportSeier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43NorgeFlyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19NorgeTo siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16Helse og livsstilTrygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01VerdenFlere skadd i brann på russisk hangarskip09:59NorgeSjåfør døde etter påkjørsel på E6 i Trondheim09:46NorgeSyklist påkjørt i Stavanger09:29NorgeGranskning: Flere interne Nav-varsler ble ikke fulgt opp09:26NorgeTo menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00Helse og livsstil– Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33Helse og livsstilNorske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05NorgeUSA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06MotorFiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57VerdenVerdens eldste jegertegninger funnet i hule06:55SportZlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34SportSolbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30NorgeVideregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00PengerCubanere tar hesten i arbeid igjen06:00PolitikkVenstre-kamp for langt mer liberal asylpolitikk05:56PolitikkFeilaktige Nav-anmeldelser for 36 millioner kroner05:52NorgeDette skjer i dag05:45PolitikkEU-toppmøte med ny president og uten Boris Johnson05:31NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenLevninger på vulkanøy på New Zealand hentes fredag05:01VerdenUSA advarer Nord-Korea om konsekvensene av våpentest05:00PolitikkMotstandere vil stanse brexit med taktisk stemmegivning04:59Kultur20-åring tiltalt for å ha delt samleievideo på Snapchat04:22NorgeTo bilbranner i Sandefjord – politiet mistenker ildspåsettelse03:41NorgeNHH beklager – private sensorkommentarer lekket til studenter03:21VerdenColombia ber om erstatning fra supermarkedkjede02:21VerdenVulkanskadde sendes til Australia for å få behandling02:02VerdenNew Jersey-skyttere mistenkt i en annen drapssak01:36PolitikkDe konservatives forsprang til Labour krymper00:56PengerSSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38PolitikkIsrael utskriver nok et nyvalg00:20SportHaaland i samtaler med Dortmund00:01NorgeTo menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes23:50SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43SportJesus-målrush snudde kampen for City23:40SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29NorgeHelse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25SportPrisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47VerdenVrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33PengerNew York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04NorgeLørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35SportTo nedrykk for Nordlie på en drøy måned
Populært