Stor test av fiskeboller

Kun en type fiskeboller fikk terningkast seks: Fortreffelig smak og gode råvarer

<p>Helseinspirator tester fiskeboller.</p>
Helseinspirator tester fiskeboller. Foto: Trine Dahlmo

Er det noe særlig fisk i fiskebollene? Eller er det bare melboller med fiskesmak? Helseinspirators test tar for seg både smak, innhold og pris.

Fiskeboller med kokt potet, gulrot og hvit saus er mange småbarnsforeldres sikkerstikk når de ønsker å høre begeistrede umme-lyder fra barna under en fiskemiddag. Kjærligheten til fiskemiddager synes å komme med alderen, og da er det godt at det finnes nybegynnerfisk barna kan begynne med. Mens årene går utvides gjerne fiskerepertoaret og fiskeboller får etter hvert godt selskap av andre fiskefavoritter.

Men er det noe særlig fisk i fiskebollene da? Eller er det bare melboller med fiskesmak? Det lurte også Kjell Petter og jeg på da vi skuet over haugen med fiskebollepakker på kjøkkenøya. Vi hadde plukket med oss alle variantene som fantes i byen og talte 13 ulike produkter.

Smakstesten

Trine er ABC Nyheters matanmelder og vil gi deg en smaks- og helsemessig vurdering av ferdigretter. Vurderingen er gjort ut fra disse kriteriene

Kriterier for vurderingen:
Testen er gjort på bakgrunn av smakstest og vurdering av informasjonen om innhold på forpakninger kjøpt i vanlige norske butikker.

  • Smak og konsistens: Trine har sammen med sin like matglade mann Kjell Petter gitt sin smaksmessige vurdering av rettene.
  • Råvarer: Vurdering av rettenes innhold av råvarer.
  • Tallerkenmodell: Trine Dahlmo har med nær 20 års klinikkpraksis som NLP Ernæringsterapeut opparbeidet seg en imponerende klinisk erfaring. Hun har blant annet erfart at både fete- og karbohydratrike måltider kan være med i et vektreduserende og helsefremmende kosthold. Med tanken hvorfor velge enten eller når vi kan nyte det hele har hun forent de tilsynelatende ytterlighetene i en helhetlig pedagogisk modell - TD-metoden. Mer info om metoden finner du her https://www.tdmetoden.no/. Rettene i testen er merket med hvilken av TD-metodens fire tallerkenmodeller de tilhører. Mager-, Nøytral- og Fet-tallerkenen kan brukes i et vektreduserende og blodsukkerstabiliserende kosthold, Fett-karbo-tallerkenen kan brukes i et vektøkende- eller stabiliserende kosthold.
  • Pris.

Trine har gjennom forfatterskap og blogg engasjert seg i helsedebatten for å bidra til at god helse og den vekten man ønsker seg blir tilgjengelig for flere. Hun forfekter den brede vei hvor både fett, karbohydrater og ferdigretter kan inngå i et helsefremmende kosthold. Med mange ernæringsmessige valg blir det overkommelig for flere å skape seg friskere og lettere liv. Trine er også forfatter av boken: Lettere - slank med fornuft

Fiskeboller for enhver smak

Vi testet fiskebollene både uten tilbehør og med potet, gulrot og hvit saus.

Med det tradisjonelle tilbehøret smakte fiskebollene temmelig likt, og om vi hadde tilsatt karri i hvitsausen ville det blitt enda vanskeligere å merke forskjell på smaken av de ulike fiskebollene. Med dette tradisjonelle tilbehøret, tenker vi at mengden fisk, pris og konsistens vil være avgjørende for valg av fiskeboller. Om fiskebollene derimot skal brukes i en rett hvor smaken av fiskebollene får en mer fremtredende plass, vil smaksforskjellen på fiskebollene ha større betydning.

Fiskeboller er mer spedd enn de fleste fiskekaker og fiskekarbonader, derav den myke konsistensen. Veldig mye fisk vil det derfor ikke forekomme i noen av fiskebollene. Proteininnholdet indikerer mengden fisk, og her var det de to produktene fra Lofoten som kom best ut. Flere av produktene hadde proteininnhold ned mot 6-tallet, som er temmelig lavt.

Produktene hadde jevnt over lite tilsetningsstoffer. Rørvik fiskeboller var den eneste som innholt den omdiskuterte smaksforsterkeren MSG (E621). Forbrukerne har i flere år gitt kraftig signal om at de ønsker MSG-fri mat, noe mange matvareprodusenter har tatt til etterretning.

Sunnmøre fiskeboller - testens prisvinner

Trine er NLP Ernæringsterapeut og sammen med sin mann Kjell Petter matglade hobbykokker. Foto: Linn Dahlmo
Trine er NLP Ernæringsterapeut og sammen med sin mann Kjell Petter matglade hobbykokker. Foto: Linn Dahlmo

Xtra-, First price- og Sunnmøre fiskeboller ble testens prisvinnere med pris ca. kr 16,- for 550 gram. Av disse synes vi Sunnmøre fiskeboller smakte best. De hadde dessuten et proteininnhold i det øvre sjiktet. Med vurdering av pris i forhold til smak og kvalitet, kommer Sunnmøre fiskeboller best ut. I den andre enden av prisskalaen var Lofotens hjemmelagede fiskeboller som kostet kr 72,60 for 350 gram. Prisforskjellen er formidabel, og vi spør oss hva som forsvarer den?

To smaksvinnere

Alle fiskebollene smakte godt, og aller best syntes vi Lofotens hjemmelagede fiskeboller og Vesterålens fiskeboller i kraft var. De smakte rent fortreffelig og bestod av gode råvarer. Førstnevnte hadde høyest proteininnhold og også høyest pris. Sistnevnte var betydelig billigere, men inneholdt mindre fisk.

Og vinnerene er …..Vesterålen fiskeboller

Når smak, pris og innhold er vurdert, ender vi opp med én enkeltstående 6-er, som går til Vesterålen fiskeboller. Hakk i hæl kommer mange 5-ere. Fiskeboller er godt!

Vesterålen – Fiskeboller i kraft

Smak, konsistens: Fast, saftig. Delikat smak og konsistens.

Råvarer: F0,8/kH6,2/P7,7. Glutenfrie

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr 35,90. 550g

Terningkast 6

Lofoten – Hjemmelagede fiskeboller

Smak, konsistens: Fast. Nydelig ren fiskesmak. God balansert krydring. Det nærmeste man kommer hjemmelagede.

Råvarer: F0,7/kH3,9/P11,4. Uten gluten og tilsetningsstoffer. Høyt proteininnhold!

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr 72,60. 350 g. Svært høy pris!

Terningkast 5

Raud – Fiskeboller

Smak, konsistens: Fast. Ren god fiskesmak.

Råvarer: F2,8/kH6,9/P6,5.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr. 31,90. 500 g

Terningkast 5

Lofoten – Familiens stekte fiskeboller

Smak, konsistens: Fast. Smakfull med balansert krydring. En annerledes fiskebolle som passer godt til for eksempel pastaretter, pytt i panne, pitabrød.

Råvarer: F3,8/kH7,6/P12,3. Høyt proteininnhold!

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris, Mengde: Kr 34,93. 400 g

Terningkast 5

Coop – Fra havet Fiskeboller

Smak, konsistens: Fast, saftig. Litt grov konsistens. Delikat krydret.

Råvarer: F2,5/kH3,9/P8,8.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr 32,50. 500 g

Terningkast 5

Sunnmøre – Fiskeboller i kraft

Smak, konsistens: Fast. Enkel og delikat krydret. Ren fiskesmak

Råvarer: F1,3/kH13/P10.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris, Mengde: Kr 15,90. 550 g. Lav pris for god kvalitet!

Terningkast 5

Fiskemannen – Gode og milde fiskeboller

Smak, konsistens: Fast. Balansert krydring, deilig undertone av pepper. Fyldig smak til tross for at den er spedd uten melk

Råvarer: F2,0/kH5,9/P8,0. Glutenfri og uten melk. Lite protein!

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr 31,90. 500 g

Terningkast 4

Rema 1000 – Prima Fiskeboller i lake

Smak, konsistens: Fast. Mild. Rein fiskesmak. Litt seig. God løksmak

Råvarer: F3,6/kH5,0/P8,1.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr 31,90. 500 g

Terningkast 4

Bjellands – Fiskeboller i kraft

Smak, konsistens: Fast. Smaker salt, uten andre krydder. Enkel

Råvarer: F0,5/kH6,4/P6,7.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr 48,10. 550 g

Terningkast 4

First price – Fiskeboller i kraft

Smak, konsistens: Mild. Balansert krydret. Vannaktig og litt løs.

Råvarer: F1,2/kH9,8/P8,8.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris, Mengde: Kr 15,90. 550 g

Terningkast 3

Xtra – Fiskeboller i kraft

Smak, konsistens: Fast. Mild. Passelig mengde muskat. Litt vannaktig

Råvarer: F1,3/kH10/P9,5.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris, Mengde: Kr15,90. 550 g

Terningkast 3

Rørvik – Fiskeboller

Smak, konsistens: Fast, fyldig smak. Kryddersmaken tar over fiskesmaken

Råvarer: F6,1/kH8,3/P9,6. De eneste fiskebollene som inneholder maksforsterkeren MSG (E621). Glutenfrie.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris, Mengde: Kr 35,10. 400 g

Terningkast 3

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladets nettsider er nede18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten
Siste nytt
19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladets nettsider er nede18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten
Populært