Stor test av fiskebollerKun en type fiskeboller fikk terningkast seks: Fortreffelig smak og gode råvarer

Helseinspirator tester fiskeboller.
Helseinspirator tester fiskeboller. Foto: Trine Dahlmo
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er det noe særlig fisk i fiskebollene? Eller er det bare melboller med fiskesmak? Helseinspirators test tar for seg både smak, innhold og pris. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fiskeboller med kokt potet, gulrot og hvit saus er mange småbarnsforeldres sikkerstikk når de ønsker å høre begeistrede umme-lyder fra barna under en fiskemiddag. Kjærligheten til fiskemiddager synes å komme med alderen, og da er det godt at det finnes nybegynnerfisk barna kan begynne med. Mens årene går utvides gjerne fiskerepertoaret og fiskeboller får etter hvert godt selskap av andre fiskefavoritter.

Men er det noe særlig fisk i fiskebollene da? Eller er det bare melboller med fiskesmak? Det lurte også Kjell Petter og jeg på da vi skuet over haugen med fiskebollepakker på kjøkkenøya. Vi hadde plukket med oss alle variantene som fantes i byen og talte 13 ulike produkter.

Smakstesten

Trine er ABC Nyheters matanmelder og vil gi deg en smaks- og helsemessig vurdering av ferdigretter. Vurderingen er gjort ut fra disse kriteriene

Kriterier for vurderingen:
Testen er gjort på bakgrunn av smakstest og vurdering av informasjonen om innhold på forpakninger kjøpt i vanlige norske butikker.

  • Smak og konsistens: Trine har sammen med sin like matglade mann Kjell Petter gitt sin smaksmessige vurdering av rettene.
  • Råvarer: Vurdering av rettenes innhold av råvarer.
  • Tallerkenmodell: Trine Dahlmo har med nær 20 års klinikkpraksis som NLP Ernæringsterapeut opparbeidet seg en imponerende klinisk erfaring. Hun har blant annet erfart at både fete- og karbohydratrike måltider kan være med i et vektreduserende og helsefremmende kosthold. Med tanken hvorfor velge enten eller når vi kan nyte det hele har hun forent de tilsynelatende ytterlighetene i en helhetlig pedagogisk modell - TD-metoden. Mer info om metoden finner du her https://www.tdmetoden.no/. Rettene i testen er merket med hvilken av TD-metodens fire tallerkenmodeller de tilhører. Mager-, Nøytral- og Fet-tallerkenen kan brukes i et vektreduserende og blodsukkerstabiliserende kosthold, Fett-karbo-tallerkenen kan brukes i et vektøkende- eller stabiliserende kosthold.
  • Pris.

Trine har gjennom forfatterskap og blogg engasjert seg i helsedebatten for å bidra til at god helse og den vekten man ønsker seg blir tilgjengelig for flere. Hun forfekter den brede vei hvor både fett, karbohydrater og ferdigretter kan inngå i et helsefremmende kosthold. Med mange ernæringsmessige valg blir det overkommelig for flere å skape seg friskere og lettere liv. Trine er også forfatter av boken: Lettere - slank med fornuft

Fiskeboller for enhver smak

Vi testet fiskebollene både uten tilbehør og med potet, gulrot og hvit saus.

Med det tradisjonelle tilbehøret smakte fiskebollene temmelig likt, og om vi hadde tilsatt karri i hvitsausen ville det blitt enda vanskeligere å merke forskjell på smaken av de ulike fiskebollene. Med dette tradisjonelle tilbehøret, tenker vi at mengden fisk, pris og konsistens vil være avgjørende for valg av fiskeboller. Om fiskebollene derimot skal brukes i en rett hvor smaken av fiskebollene får en mer fremtredende plass, vil smaksforskjellen på fiskebollene ha større betydning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fiskeboller er mer spedd enn de fleste fiskekaker og fiskekarbonader, derav den myke konsistensen. Veldig mye fisk vil det derfor ikke forekomme i noen av fiskebollene. Proteininnholdet indikerer mengden fisk, og her var det de to produktene fra Lofoten som kom best ut. Flere av produktene hadde proteininnhold ned mot 6-tallet, som er temmelig lavt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Produktene hadde jevnt over lite tilsetningsstoffer. Rørvik fiskeboller var den eneste som innholt den omdiskuterte smaksforsterkeren MSG (E621). Forbrukerne har i flere år gitt kraftig signal om at de ønsker MSG-fri mat, noe mange matvareprodusenter har tatt til etterretning.

Trine skriver om mat på bloggen Helseinspirator

Sunnmøre fiskeboller - testens prisvinner

Trine er NLP Ernæringsterapeut og sammen med sin mann Kjell Petter matglade hobbykokker. Foto: Linn Dahlmo
Trine er NLP Ernæringsterapeut og sammen med sin mann Kjell Petter matglade hobbykokker. Foto: Linn Dahlmo

Xtra-, First price- og Sunnmøre fiskeboller ble testens prisvinnere med pris ca. kr 16,- for 550 gram. Av disse synes vi Sunnmøre fiskeboller smakte best. De hadde dessuten et proteininnhold i det øvre sjiktet. Med vurdering av pris i forhold til smak og kvalitet, kommer Sunnmøre fiskeboller best ut. I den andre enden av prisskalaen var Lofotens hjemmelagede fiskeboller som kostet kr 72,60 for 350 gram. Prisforskjellen er formidabel, og vi spør oss hva som forsvarer den?

Artikkelen fortsetter under annonsen

To smaksvinnere

Alle fiskebollene smakte godt, og aller best syntes vi Lofotens hjemmelagede fiskeboller og Vesterålens fiskeboller i kraft var. De smakte rent fortreffelig og bestod av gode råvarer. Førstnevnte hadde høyest proteininnhold og også høyest pris. Sistnevnte var betydelig billigere, men inneholdt mindre fisk.

Og vinnerene er …..Vesterålen fiskeboller

Når smak, pris og innhold er vurdert, ender vi opp med én enkeltstående 6-er, som går til Vesterålen fiskeboller. Hakk i hæl kommer mange 5-ere. Fiskeboller er godt!

Vesterålen – Fiskeboller i kraft

Smak, konsistens: Fast, saftig. Delikat smak og konsistens.

Råvarer: F0,8/kH6,2/P7,7. Glutenfrie

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr 35,90. 550g

Terningkast 6

Lofoten – Hjemmelagede fiskeboller

Smak, konsistens: Fast. Nydelig ren fiskesmak. God balansert krydring. Det nærmeste man kommer hjemmelagede.

Råvarer: F0,7/kH3,9/P11,4. Uten gluten og tilsetningsstoffer. Høyt proteininnhold!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr 72,60. 350 g. Svært høy pris!

Terningkast 5

Raud – Fiskeboller

Smak, konsistens: Fast. Ren god fiskesmak.

Råvarer: F2,8/kH6,9/P6,5.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr. 31,90. 500 g

Terningkast 5

Lofoten – Familiens stekte fiskeboller

Smak, konsistens: Fast. Smakfull med balansert krydring. En annerledes fiskebolle som passer godt til for eksempel pastaretter, pytt i panne, pitabrød.

Råvarer: F3,8/kH7,6/P12,3. Høyt proteininnhold!

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris, Mengde: Kr 34,93. 400 g

Terningkast 5

Coop – Fra havet Fiskeboller

Smak, konsistens: Fast, saftig. Litt grov konsistens. Delikat krydret.

Råvarer: F2,5/kH3,9/P8,8.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr 32,50. 500 g

Terningkast 5

Sunnmøre – Fiskeboller i kraft

Smak, konsistens: Fast. Enkel og delikat krydret. Ren fiskesmak

Råvarer: F1,3/kH13/P10.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris, Mengde: Kr 15,90. 550 g. Lav pris for god kvalitet!

Terningkast 5

Fiskemannen – Gode og milde fiskeboller

Smak, konsistens: Fast. Balansert krydring, deilig undertone av pepper. Fyldig smak til tross for at den er spedd uten melk

Råvarer: F2,0/kH5,9/P8,0. Glutenfri og uten melk. Lite protein!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr 31,90. 500 g

Terningkast 4

Rema 1000 – Prima Fiskeboller i lake

Smak, konsistens: Fast. Mild. Rein fiskesmak. Litt seig. God løksmak

Råvarer: F3,6/kH5,0/P8,1.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr 31,90. 500 g

Terningkast 4

Bjellands – Fiskeboller i kraft

Smak, konsistens: Fast. Smaker salt, uten andre krydder. Enkel

Råvarer: F0,5/kH6,4/P6,7.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, Mengde: Kr 48,10. 550 g

Terningkast 4

First price – Fiskeboller i kraft

Smak, konsistens: Mild. Balansert krydret. Vannaktig og litt løs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvarer: F1,2/kH9,8/P8,8.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris, Mengde: Kr 15,90. 550 g

Terningkast 3

Xtra – Fiskeboller i kraft

Smak, konsistens: Fast. Mild. Passelig mengde muskat. Litt vannaktig

Råvarer: F1,3/kH10/P9,5.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris, Mengde: Kr15,90. 550 g

Terningkast 3

Rørvik – Fiskeboller

Smak, konsistens: Fast, fyldig smak. Kryddersmaken tar over fiskesmaken

Råvarer: F6,1/kH8,3/P9,6. De eneste fiskebollene som inneholder maksforsterkeren MSG (E621). Glutenfrie.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris, Mengde: Kr 35,10. 400 g

Terningkast 3