Fjellskoene som tar deg frem overalt

Fottøyet er blant det aller viktigste utstyret du tar på deg på tur. Her er de beste fjellskoene du kan velge i 2018, pluss noen tips til hvordan du finner akkurat de riktige skoene for deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes mange ulike fjellsko og fjellstøvler på markedet. Noen er beregnet for dagsturer i skogen, mens andre er laget for teknisk vanskelige turer som tar deg langs breer og til toppen av fjell.

Slik fungerer Test.no

Test.no oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Test.no oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips Test.no om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Uansett hvilke behov du har, finnes det en sko for deg.

Vi deler vanligvis fjellsko- og støvler inn i flere kategorier. I denne samletesten har vi valgt å skille mellom lave fjellsko, vanlige fjellsko og fjellstøvler.

I hver kategori går henholdvis Scarpa Zen Pro , Hanwag Belorado Mid GTX og Hanwag Makra Combi GTX av med seieren. Du kan se hele resultatlisten her.

Lave fjellsko

Lave fjellsko kalles som regel hiking shoes på engelsk. De ligner på vanlige fjellsko, men de er lavere og gir mindre støtte enn det en høyere fjellsko vil gi. De sprekeste modellene kan forveksles med joggesko. De beskytter likevel foten mot omgivelsene, og skal gi grei friksjon mot underlaget.

Skoene kjennetegnes ved at de er lettere enn vanlige fjellsko, men at de tåler mer enn joggesko- og tursko. De kan sies å være en mellomting mellom terrengsko og fjellsko.

Noen av skoene i denne kategorien omtales som approach shoes, eller anmarsjsko på norsk. Denne skotypen er egentlig beregnet til klatring på glatte underlag, men produsentene har i senere år laget flere hybridsko som like gjerne kan brukes til turgåing som til fjellklatring.

_______________________

LAVE FJELLSKO PASSER TIL:

– all turgåing, særlig dagsturer

– de som bærer på liten sekk, opp til 10 kg

LAVE FJELLSKO PASSER IKKE TIL:

– tunge turer over flere dager

– veldig fuktig og gjørmete underlag

_______________________

Testvinner

Av de lave fjellskoene tar Scarpa Zen Pro seieren, tre poeng over Salomon X Ultra 3 GTX og fire poeng over Merrell Moab FST GTX.

Testvinner Scarpa Zen Pro får skryt for å være et par stive sko som passer best til røft terreng, samtidig som de har flott design og er komfortable nok til å gå på skogstur med. De egner seg best til personer som liker å klatre og gå i røft terreng, som har behov for et par svært stive sko. Av testerne omtales disse skoene som anmarsjsko, men produsenten Scarpa beskriver dem som hybdridsko.

X Ultra-serien fra Salomon er svært god, og det er den lave fjellskoen Salomon X Ultra 3 GTX som gjør det best av Salomon-skoene i samletesten vår. Skoene gir god støtte til foten, samtidig som de er lette og egner seg godt til turgåing. Disse skoene egner seg til turgåeren som liker å gå på lette fjellturer, men som likevel ønsker ekstra beskyttelse mot underlaget.

Moab FST GTX, som er tredje best av de lave fjellskoene, har god demping og egner seg godt for gåturer i fjellet. De er mykere enn andre fjellsko og passer best for dem som ikke går mye i røft terreng. Særlig på skogsturer og lette fjellturer vil disse skoene fungere bra.

Usikker på om du skal velge lave fjellsko eller terrengsko? Sjekk ut vår store test av terrengsko her.

Vanlige fjellsko

Vanlige fjellsko omtales som regel som hiking boots på engelsk. De beskytter foten godt mot omgivelsene, både når det gjelder fukt, temperatur og skarpe gjenstander. Skoene kjennetegnes ved at de er ganske stive, går over ankelen og gir ekstra god støtte til ankelen.

_______________________

VANLIGE FJELLSKO PASSER TIL:

– All turgåing, både dagsturer og turer over flere dager

– Ujevnt og røft terreng

– Gjørmete og fuktige underlag

– De som har tung sekk på ryggen

VANLIGE FJELLSKO PASSER IKKE TIL:

– Mye snø og is

– De som ønsker stor grad av presisjon og bevegelighet

_______________________

Testvinner

Blant de vanlige fjellskoene går Hanwag Belorado Mid Lady GTX av med seieren, tett etterfulgt av Salomon Quest 4D 3 GTX og Salomon Outpath Pro GTX.

Testvinner Belorado Mid GTX får skryt for å være lette, pene og egne seg godt til helårsbruk. Disse skoene er spesiallaget for smale kvinneføtter, og de med bredere føtter bør vurdere andre fjellsko.

Salomon Quest 4D 3 GTX får skryt for det samme som testvinneren og egner seg til nærmest alle typer fjellturer. Personer med brede eller store føtter bør vurdere Quest 4D 3 GTX fremfor testvinner Belorado Mid Lady GTX.

Tredjemann på listen er enda en sko fra Salomon. Outpath Pro GTX er en mykere variant enn de to andre modellene på topp. Skoene egner seg derfor best til flate fjellstier, eller til de som ikke har behov for like mye ankelstøtte som det en vanlig fjellsko vil gi.

Trenger du også nye løpesko? Les vår test av løpesko her.

Fjellstøvler

Fjellstøvler kalles som regel mountaineering boots på engelsk og brukes, som særlig det engelske navnet hinter til, av de mest erfarne fjellgåerne. De er store, klumpete og stive, og kan som regel brukes med brodder eller stegjern, samt i svært kalde temperaturer. Skal man bevege seg langt på snø og is er det som regel alltid nødvendig med fjellstøvler.

I denne samletesten har vi valgt å kun ta med lette fjellstøvler, som kan være alternativer til de tyngste fjellskoene. Du vil derfor ikke se de tyngste eller aller mest solide fjellstøvlene i samletesten vår.

_______________________

FJELLSTØVLER PASSER TIL:

– Lange turer på snø og is

– Turer i teknisk vanskelig terreng

– For de erfarne turgåerne

FJELLSTØVLER PASSER IKKE TIL

– Enkle gåturer

– Turer på flat mark og jevn bakke

– Varme temperaturer

_______________________

Testvinner

Hanwag Makra Combi GTX er testvinner blant fjellstøvlene, etterfulgt av Mammut Magic High GTX og Hanwag Banks II GTX.

Testvinner Hanwag Makra Combi GTX er laget for alpine forhold og kan godt brukes med brodder. De er lette selv om de er tekniske og erfarne fjellgåere vil få mest utbytte av disse skoene.

Mammut Magic High GTX ligner på testvinneren fra Hanwag og egner seg godt som en allround-fjellstøvel. Testerne har ingenting å utsette, men sier at de erfarne fjellgåerne kanskje ønsker seg en mer spesialisert sko enn Magic High GTX fra Mammut.

Tredjemann på listen vår, Hanwag Banks II GTX, får delte tilbakemeldinger fra de ulike testkildene våre. Outdoor Magazine mener de er best til dagsturer på lave fjelletapper, men Oppad synes støvlene gjerne kan brukes i vanskelige terreng. Går du for disse skoene bør du derfor være ekstra nøye med å vurdere stivheten på støvlene opp mot dine planlagte fjellturer.

Les også: Unngå de skadelige deodorantene

Velg riktig fjellsko

Det er flere spørsmål du bør stille deg selv før du går til anskaffelse av nye fjellsko. Du må for eksempel være realistisk og tenke gjennom hva slags turer du pleier å begi deg ut på. I tillegg må du vurdere hva slags vær du pleier å gå i og hva slags størrelse og form føttene dine har. Det aller viktigste er at du finner et par sko som passer til din fot og dine behov.

Her er alle faktorene du bør tenke gjennom før du kjøper nye fjellsko:

1. Hva slags turer skal du på?

Tenk gjennom hvilke turer du pleier å ta, ikke hvilke turer du drømmer om å gjennomføre. Selv om det kan høres ut som en god idé å kjøpe en fjellstøvel i tilfelle du tenker deg opp i høyden, er disse skoene som regel ikke like godt egnet for middels- til lette gåturer. For de fleste lønner det seg derfor heller å satse på for eksempel en vanlig fjellsko, som er god på lettere turer og som gir passe støtte hvis man plutselig ender opp på en vanskeligere tur enn vanlig.

2. Hvordan er vind- og værforholdene?

Går du kun når solen skinner, eller er du en av dem som orker å begi seg ut på fjelltur også i pøsende regnvær?

Foto: Jake Ingle
Foto: Jake Ingle

Skal du gå i gjørmete områder eller krysse mange bekker, bør du velge et par sko som går litt opp etter ankelen og som beskrives som vanntette av alle kildene i samletesten vår.

Er du derimot en turgåer kun i fint vær, kan du nøye deg med en sko som ikke er like vanntett som de andre. Det gjelder også hvis du sliter med svette eller klamme føtter.

Les også: Unngå søvnløse netter på liggeunderlag

De aller fleste skoene som er testet markedsføres som vanntette, men det er likevel ikke alle som gjør det like bra i alle testene. Særlig varigheten på skoene spiller inn på vanntettheten, og det er derfor lurt å lese sammendragene av potensielle sko før du kjøper den du tror er best for deg.

3. Hvilken passform er best?

For å unngå gnagsår og andre skader må skoen sitte godt på foten. Når du prøver skoen skal det ikke presse eller føles ubehagelig, selv om skoene etter hvert former seg etter foten din.

Det er særlig viktig at skoen ikke er for liten, da det vil bli svært ubehagelig å bruke dem i nedoverbakke. Hvis du er i tvil, bør du alltid gå en størrelse opp i stedet for ned. Sjekk om du har plass til en pekefinger bak hælen når tærne er fremst i skoen – da passer skoen.

Husk å prøve sko på kvelden eller ettermiddagen, når føttene dine er størst. Det kan også være lurt å prøve skoene med sokkene du planlegger å bruke på tur.

Les også: De beste ryggsekkene for flere dagers vandring i fjellet

Har du i tillegg smale eller brede føtter, bør du se nærmere på hva kildene har sagt om størrelsen på skoene. Noen av modellene er smale eller brede, og noen finnes i spesialutgaver som passer til den ene eller den andre foten. Høy eller lav lest spiller også en rolle her. Sliter du med ilker ved stortåleddet, har Hanwag spesiallaget en sko tilpasset dette problemet.

4. Hvor mye støtte trenger du?

Sliter du med ankelskader er det nødvendig å velge en sko med god ankelstøtte. Dette gjelder også hvis du skal gå med tung sekk på ryggen og/eller gå i svært røft terreng. Jo stivere og mer stabil skoen er, jo mindre sannsynlig er det at foten vris på vanskelig terreng. Sliter du med ankelskader lønner deg seg som regel å gå for en vanlig fjellsko.

5. Er beskyttelse eller presisjon viktigst?

Sålen på skoen beskytter foten mot underlaget. Skal du gå i svært tøft terreng bør du ha en stiv såle. Mer erfarne turgåere velger likevel ofte en mykere såle enn normalt, fordi det gir bedre presisjon enn de stivere variantene. Er du ny i fjellet kan det lønne seg å velge en sko som både har stiv såle og god ankelstøtte, slik at skoene hjelper deg så mye som mulig på veien.

Les også: Isbroddene som holder deg på beina

Ta godt vare på skoene

Fjellsko- og støvler er dyre, men varer heldgivis lenge hvis du tar godt nok vare på dem. Særlig er det viktig å rengjøre skoene hver gang du bruker dem. Her er noen gode tips til hvordan du holder liv i fjellskoene dine over flere år:

Foto: Tyler Nix
Foto: Tyler Nix

1. Impregner før bruk

Vanntette sko og sko med membran fra Gore-Tex må også impregneres før bruk. Følg produsentens anbefalinger, slik at du behandler skoen med riktig impregnering.

2. Tørk skoene etter hver tur

Ta ut sålene og tørk skoene i romtemperatur. Det er ikke lurt å sette dem i solen eller foran peisen for at de skal tørke raskere – da kan limet og gummien som holder skoen sammen gå opp.

Ønsker du at prosessen skal skje fortere, kan du for eksempel presse avispapir i skoen slik at papiret trekker ut fuktigheten.

3. Vask skoene før du setter dem vekk

Fjern lisser og såler og børst skoene rene for skitt og møkk som har samlet seg på skoene under turen. Børst dem gjerne under temperert rennende vann, slik at de blir ordentlig rene.

4. Impregner etter vask

Etter vask må skoene impregneres på nytt. Les instruksjonene som hører til din sko, slik at du bruker riktig impregnering til stoffet skoen er laget i.

Det kan også være en god idé å legge skokrem på skoen etter at impregneringen har tørket inn, for å få et ekstra lag beskyttelse før neste fjelltur.

Les også: Denne elsykkelen er best i test

Husk at skoene bør gås inn

Før snakket man om at det var viktig å gå inn nye sko, slik at man ikke fikk gnagsår og skader på de første turene. I senere år har det blitt vanligere å lese at inngåing ikke er like nødvendig som før, siden de fleste fjellskoene er laget i syntetiske materialer. Flere skoprodusenter sier likevel at lett inngåing kan være lurt.

Særlig lønner det seg å gå på et par korte turer for å eksperimentere med ulike sokker, snøring og såler som kan gjøre at skoen passer bedre til foten din. Slik finner du den mest komfortable kombinasjonen for lange turer. Et tips er å begynne med en svært tynn sokk innerst og en tykk ullsokk ytterst for å hindre gnagsår under de første turene.

Les også: Telt til mange turer

Dame- og herremodeller

Flere av kildene til samletesten vår har utført tester av kun herremodeller eller kun damemodeller, mens noen har testet begge deler eller bare unisexmodeller. I noen få tilfeller har dame- og herremodellene fått noe ulik score fra samme testkilde. Derfor har vi valgt å merke testene med «herremodell» eller «damemodell» der hvor dette er oppgitt.

Vi vurderer det slik at dame- og herremodellene er såpass like hverandre at testene ikke må deles inn i damesko og herresko. Gi oss beskjed hvis du er uenig i vår vurdering.

Obs! Vekten som er oppgitt på de ulike produktene under har blitt hentet direkte fra produsentenes nettsider, og kan avvike. Vekten er som regel basert på damemodell str. 38 og herremodell str. 42.

Testen er opprinnelig publisert på Test.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden