Måk snø i en fei med en snøfreser

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil du gjøre jobben med snømåking litt enklere i vinter? Sjekk hvilke snøfresere som gjør det best i vår samletest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den første snøen kommer like overraskende hvert år. En morgen har oppkjørselen plutselig blitt et teppe av hvitt, og bilen er snødd inne med en halvmeter. «Hvor var nå snøskuffa igjen?», tenker du mens du febrilsk roter rundt i boden.

For å gjøre morgener som denne litt lettere, kan du vurdere å investere i en snøfreser. Den vil gjøre jobben med å rydde oppkjørselen betydelig enklere og mer effektiv for deg.

Vinner 2018

Snøfreseren Stiga 1581 Pro stikker av med seieren i samletesten, etter å ha fått en god score av svenske M3. Den er riktignok svært dyr, nærmere 7000 kr dyrere enn nest dyreste i testen, men ifølge M3 er den helt ustoppelig. Rett bak følger Husqvarna ST 230P , som får positiv vurdering i Aftonbladet.

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Det finnes dessverre få tester av snøfresere, og derfor er snøfreserne som er med testet én gang. Om du kjenner til andre, nye tester, tips oss gjerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ettersom snøfreserne kun er testet én gang vil dette også ha innflytelse på resultatlista. De ulike testene har forskjellig poengskala, som kan være utslagsgivende for resultatet, da dette i prinsippet er en samletest som legger sammen poengene til hvert produkt.

For øvrig er testvinneren kåret i år, mens resten er testet 2016 og 2017.

Dårligst ut kommer Jula Meec Tools 721232. Den får lav score først og fremst på grunn av den dårlige kvaliteten, ifølge testen fra Klikk.

Les også: Robotstøvsugerne som gjør susen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruksområder

Det er flere ting å ta høyde for når man skal kjøpe snøfreser. Du burde for eksempel tenke gjennom hvor store områder du skal måke. Det finnes fresere som egner seg til mindre områder og fresere som egner seg til større, og de kommer i en rekke modeller med ulike bruksområder og egenskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Belte eller hjul

Snøfresere kan deles inn i belte- og hjuldrevne, og de har enten ett- eller totrinns fres. Fremdriften på freseren skjer ved hjelp av enten belte eller hjul.

Fordelen med en beltedrevet snøfreser er at den kommer seg lettere frem i ulendt terreng, kan klatre opp trapper og klarer seg generelt bedre på forskjellig typer underlag. Hjul er derimot vanligst, det er billig og fungerer godt på is ettersom man kan sette på kjetting.

Les også: Velg riktig varmepumpe

Ett-trinns og totrinns

Trinnene beskriver selve fresemekanismen. Ett-trinns betyr at maskinen tar inn snøen og freser den ut i én og samme operasjon, mens totrinns innebærer at den blir tatt inn og bearbeidet i maskinen før den kastes ut igjen. Sistnevnte er gjerne kraftigere maskiner med stor kapasitet.

Bensin, batteri og elektrisitet

Snøfresere er typisk bensindrevne, men kan også gå på batteri eller elektrisitet. Denne saken i Akershus Amtstidene advarer mot å la bensindrevne snøfresere stå med halvfull tank over sommeren. Da kan det nemlig være at den ikke starter til vinteren, ettersom pumpebensin ikke tåler lagring over såpass lang tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å slippe å måtte sende freseren til reparasjon, anbefaler mekanikerne i saken at du kjøper spesialbensin. Den er dyrere, men det er likevel snakk om såpass små mengder i året at det vil være verdt det, ifølge ekspertene. Spesialbensinen tåler lagring og er også skånsom for miljøet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hybelkaninenes endelikt

Små områder
Snøfresere er enten belte- eller hjuldrevne. Beltedrevne fresere kan lettere ta seg fram i terrenget, men hjuldrevne er likevel vanligst.
Snøfresere er enten belte- eller hjuldrevne. Beltedrevne fresere kan lettere ta seg fram i terrenget, men hjuldrevne er likevel vanligst.

For å måke mindre områder egner små, smale og hjuldrevne ett-trinns snøfresere seg. De finnes både som elektriske, batteridrevne og bensindrevne. De passer best til måking foran inngangsdører, i trange passasjer og til terrasser.

Middels store områder

Dette er typisk totrinns snøfresere med en kraftigere motor. Snøfresere av denne typen er den mest solgte. Disse har skjærebredde på 50-70 cm og lys, og er egnet for middels store områder som parkeringsplasser og oppkjørsler. Tekniske tilleggsfunksjoner som varme i håndtak finnes på enkelte fresere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Store områder

På større områder er det mer profesjonelle totrinns fresere som gjelder. Disse har økning i størrelse, skjærebredde, motorkraft og pris. Eksempelvis 2018-vinneren av denne samletesten. Disse er likevel ikke forbeholdt «proffer», da de fint egner seg til privat bruk om du har store områder du må måke.

Les også: De dyreste vaskemaskinene er best

Testkriterier

Snøfreserne i denne testen har blitt vurdert på brukervennlighet, kvalitet og kapasitet. Blant annet hvor lett freseren er å starte, og hvor enkel den er å betjene. Spaker skal være lett tilgjengelige, og freseren skal kunne manøvreres uten problemer.

Det er også sett på skjærebredde med tanke på kapasitet, hvor langt snøen kastes, samt motorkraft.

Til slutt spiller byggekvaliteten inn, om freseren virker solid og godt laget eller slarkete og upålitelig. En freser skal tåle en del påkjenninger, og for å slippe å måtte ha den på service hvert år lønner det seg å se på konstruksjon og materiale.

Det er greit å være klar over at de fleste snøfresere uansett trenger service på et tidspunkt, da deler vil slites ut. Sjekk derfor muligheter for reparasjon før du kjøper freseren.

Les også: Kaffemaskiner til enhver anledning

Testen er opprinnelig publisert på test.no