Meny

Disse teltene forsterker turgleden

Enten du skal på overnattingstur i skogen, på festival, camping eller fjelltur, kan et telt løfte eller ødelegge opplevelsen.

I denne testen har Test.no valgt å inkludere 2-, 3-, og 4-personstelt til ulike reisemål og sesonger. Er du ute etter et større familietelt, finner du noen av disse i deres 2017-test.

Best i test

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Små kuppeltelt

I år som i fjor havner Helsport Reinsfjell Superlight 2 øverst på pallen. Teltet har plass til 2 personer og er svært enkelt å montere opp. I tillegg skårer modellen godt på den indikatoren som testpaneler flest har en tendens til å henge seg opp i: Størrelsen på forteltet, luken ved inngangen der sko og turutstyr legges igjen.

Større kuppeltelt

Nytt av året er at MSR Elixir 3 tester best blant kuppeltelt for 3 personer. Modellen er romslig, lett og relativt billig, med god plass til tre voksne. Teltet skiller seg også ut ved å by på oppfinnsomme løsninger.

Beste tunneltelt

Blant de mer tradisjonelle tunnelteltene er konkurransen jevnere. I år er det Helsport Fjellheimen Superlight 3 Camp som troner høyest. Samtidig stikker Frisport Yaranga Light seg ut på pris i denne kategorien. Begge modellene oppleves som solide, og detaljene som kvalitetsrike.

Mest telt for en billig penge

I år inngår også tester av svært rimelige telt—nærmere bestemt dem til under 3000 kroner—og her er kvaliteten mer varierende.

De aller billigste variantene blir av testpanelene vurdert som uegnet til friluftsbruk. I kontrast har man telt som Robens Voyager 3EX Oase, som byr på mange av de samme kvalitetene som langt dyrere telt.

Det bør tas hensyn til at noen av resultatene kun baserer seg på én testkilde. Antall testkilder oppgis i menyen under, og kan være lurt å ha i bakhodet.

Les også: Sesongens beste gassgriller

Kuppel eller tunnel?

De fleste telt på markedet er enten tunnelformet eller kuppelformet. Tunneltelt er avlangt og har stenger som går på langs med teltet, mens kuppeltelt er mer kvadratiske og har stenger som krysser hverandre.

Tunneltelt har gjerne stort og praktisk fortelt, men de har ofte bare én inngang. De bør settes opp slik at vinden blåser mot kortsiden for å trygge mest mulig i sterk vind.

Kuppeltelt har gjerne mindre fortelt, men de har høyere innertelt enn tunnelteltene. De er som regel selvstående, har ofte to innganger og to fortelt med rom til bagasje. På grunn av formen på teltet, takler det vind like godt—eller like dårlig—i alle retninger.

Ikke glem: En god natts søvn avhenger også av underlaget

Når og hvor skal det brukes?

Telt bør selvsagt velges ut fra værforholdene du skal telte i. Et 3-sesongstelt anbefales dersom du skal telte i varmere vær, på sen vår, sommer eller tidlig høst. Disse tåler ofte mer regnvann og er lettere enn helårsteltene.

Avhengig av om du skal på overnattingstur i skogen, fjelltur eller festival vil det være ulike telt som egner seg best.

Telter du derimot på sen høst, vinter eller tidlig vår, når det er kaldere og større fare for snø, er det behov for ekstra holdbare og kraftige materialer. Det finner du i et godt 4-sesongstelt.

Klikk på et telt i menyen nedenfor for å få spsifisert hvor mange sesonger det er egnet til.

Har du god nok sovepose for turen? Stor oversikt over de beste soveposene her

Husk også at forholdene på vidda/snaufjellet ofte krever mer av teltet enn lavlandet gjør, så flere sverger til ekstra robuste telt/helårstelt, uansett årstid.

Størrelse

Produsentene oppgir hvor mange personer teltene kan romme, men det vil variere fra telt til telt hvor god plass man får i praksis. Designet av teltet og størrelsen på forteltet har mye å si for opplevelsen av hvor god plass man har.

I tillegg kommer det selvfølgelig an på størrelsen på personene i teltet og bredden på liggeunderlagene man ønsker å bruke.

I vår beskrivelse av modellene blir det indikert dersom testpanelene mener person-antallet er urealistisk.

Varm drikke kan være god å ha: Stor test av termoser

Ønsker du høy komfort, anbefaler flere at du kjøper telt med plass til én person mer enn du egentlig trenger. Dette gjelder særlig på vinteren, da du gjerne har med mer oppakning enn på sommerturene.

Testen er opprinnelig publisert på Test.no

Helse og livsstil
Populært