Den store lesebrett-testen

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig flere erstatter bokhyllemetre med lesebrett — nettbrett med skjermteknologi som lar deg lese e-bøker uten å slite ut øynene. Kindle har fått konkurranse fra andre produsenter, og vi har samlet relevante tester av de ulike modellene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Istedenfor å pakke med seg tunge, breie bøker til ferien, eller drasse dem rundt i hverdagen, gir ‘e-book’-teknologien deg langt på vei den samme leseopplevelsen—pakket ned i et tynt, lett brett.

Derfor ble det kalt en revolusjon da Amazon lanserte den første Kindle-modellen for ti år siden.

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Men to ting har forandret seg siden Kindle-revolusjonen: Amazon er ikke lenger alene om å tilby solide nettbrett, men har fått konkurranse blant annet fra Kobo og PocketBook.

For det andre har prisrammen blitt mer fleksibel. De rimeligste variantene sniker seg nå under tusenlappen.

Hvorfor lesebrett?

Samtlige lesebrett på det norske markedet tar i bruk ‘E ink’-skjermer, og det er nettopp dette som skiller dem aller klarest fra vanlige nettbrett. Teknologien har som hensikt å ligne papir, både visuelt og funksjonelt, slik at øynene dine ikke blir trette etter timevis med lesning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Nostalgen i oss er glad i papirbok-følelsen. Nettopp denne prøver lesebrettene å videreføre.
Nostalgen i oss er glad i papirbok-følelsen. Nettopp denne prøver lesebrettene å videreføre.

Og det fungerer svært godt. Overflaten klarer til og med å unngå at sollys reflekteres i skjermen—i hvert fall til en betydelig grad.

De aller fleste modellene har i dag fått bakgrunnsbelysning. Det betyr at skjermen kan gjøres helt matt når lyset skinner, men også lyse seg selv opp i mørket. Unntaket her er den rimelige og relativt primitive Kindle 8, som fremdeles gjør nattlampa nødvendig.

Les også: Sesongens beste gassgriller

Laste ned e-bøker

Alle nettbrett-produsentene har en integrert netthandel, og tilbudet av bøker på engelsk er enormt. Det store skillet i tilgjengelighet går likevel mellom Kobo og PocketBook på den ene siden—som kan mates med omtrent alt unntatt Amazons bøker—og Kindle på den andre siden, som tåler færre formater men er svært praktisk for Amazon-ebøker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette har frustrert mange. Det kan virke som om man bør velge lesebrett ut ifra hvilken e-bokhandler man foretrekker; Amazon, eller norske bokhandlere. Kindle støtter nemlig ikke EPUB-formatet som mange norske nettbøker leveres i.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne stillingskrigen er imidlertid mer av en praktisk omvei. I dag finnes det utallige måter å konvertere filer på slik at de blir kompatible—enten det er fra EPUB til Kindle , eller (mer kronglete) fra Amazons format til Kobo og PocketBook.*

Denne muligheten gjør ikke skillet irrelevant. Liker du Amazon som nettbutikk, taler mye for å skaffe seg en Kindle. Det er rett og slett greiere.

Mener du derimot at Amazon er en plagsom bok-imperialist, er Kindle et risikabelt valg. Reklamen og det prangende merkevare-fokuset lar nemlig ikke vente på seg. Vi har imidlertid fått tips om at det går an å sende en e-post til Amazon og deaktivere reklame, da den har amerikanske kunder i sikte.

Videre har flere av de nye modellene innlagt Bluetooth, så du kan lytte til lydbok rett fra lesebrettet. Hvilke, finner du i listen over spesifikasjoner nedenfor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom lydbok med trådløse hodetelefoner er en fristende tanke, kan du ta en titt på vår sammenligning av toppmodellene, med og uten lydkansellering.

Les også: Robotklippere som gir deg mer tid og ro

Best i test

I vår sammenfatning av norske og internasjonale produkttester, er det Kindle Oasis som stikker av med seieren. Det er en rekke grunner til dette: Skjermen er større enn andre Kindle-modeller, men elegansen er opprettholdt. Dessuten er den vanntett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kindle Oasis imponerer testpanelene med skjermplass og eleganse. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Kindle Oasis imponerer testpanelene med skjermplass og eleganse. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

For mange vil Oasis’ stive pris virke avskrekkende, og i så fall peker vår sammenligning ut spesielt to alternativer. Er vanntetthet og stor skjerm ditt credo, vil Kobo Aura One slukke tørsten og spare deg for godt over tusenlappen.

Er du derimot fornøyd med standard-størrelsen (6 tommer), og en mindre hyppig badekar-bruker, peker mange testpaneler ut Kindle Paperwhite som førstevalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere nyanser—som design, enda lavere pris, eller kompatibilitet med norske bokhandlere—kan også spille inn. Ved å klikke på produktene i menyen under, finner du utdypende informasjon, liste over tester, samt oversikt over markedets beste priser.

Les også: Treningstights til all slags vær

__________
*Det er lovlig—i hvert fall etter amerikansk lov—å gjøre slike konverteringer (såkalt ‘DRM-stripping’), men kun til eget bruk. Det er altså ulovlig å redistribuere konverterte filer av ebøker til andre.

Saken er opprinnelig publisert på test.no