Meny

De beste dronene både for amatøren og proffen

Droner har nær sagt blitt den nye radiostyrte bilen. Hvilken drone bør du velge for å ta gode bilder og video, og hvilke fungerer best som leketøy?

Best i test: Droner

Fremdeles er det DJI Phantom 4 som er testvinneren, og som sist gang har også DJI Mavic PRO nøyaktig lik score, men havner bak fordi noe færre tester ligger til grunn for totalscoren enn vinneren.

Så hvilken drone bør du velge? DJI Phantom 4 passer nok best for profesjonelle fotografer og amatører som ønsker det lille ekstra når de skal ta spektakulære bilder eller video-opptak, mens Mavic PRO sies å passe aller best for den vanlige forbrukeren som kanskje ikke stiller like store krav til dronen sin.

Nye på markedet

Blant de nye dronene som har blitt testet i 2018 er Parrot Disco den som vekker mest entusiasme blant testerne. Den skiller seg skarpt ut fra mengden med sitt originale og futuristiske design helt uten rotorer, og ser til forvekskling mer ut som et lite fly. Denne dronen mener flere av testerne at vil slå godt an hos dem som bare ønsker å ha det gøy med å fly droner, men som kanskje ikke stiller de største kravene til å ta bilder eller video.

Verdt å merke seg er også den kinesiske produsenten Yuneec som har entret markedet med billigere droner. Både Typhoon Q 500 og Typhoon H blir av testerne trukket frem som reelle utfordrere til nettopp testvinner DJI Phantom 4 og et langt mer økonomisk valg for «vanlige» droneentusiaster. Å ta en titt på disse dronene kan nok være lurt før du bestemmer deg for hvilken drone du vil gå for.

Les også:   Her er de beste aktivitetsarmbåndene

Hva er en drone?

Droner blir brukt i militæret, til frakt av gods og som hjelpemiddel i diverse yrker. I denne samletesten snakker vi imidlertid om flyvende foto- og videokameraer, som du kan styre fra bakken ved hjelp av en app på mobilen og/eller håndkontroller.

Les også: De beste VR-brillene

Hva må du tenke på?

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Droner er fantastiske, men de kan skape frustrasjon og hodebry hvis du ikke er klar over begrensningene eller velger feil type. De har for eksempel begrenset batterilevetid og mange bruker lang tid på å lade opp batteriet igjen. De har også begrenset flyrekkevidde, fordi det må være forbindelse mellom dronen og kontrollene du styrer dronen med.

Noen av dronene har en såkalt gimbal, som gjør at opptakene blir ekstra stødige selv om kameraet beveger på seg, og uten gimbal må du forvente noe ustødige bilder og videoer. Noen droner kan ikke overføre bilder live fra kameraet ned til kontrolleren.

Det er også viktig å huske på at det er ulovlig å fly droner over store folkemengder, og det er restriksjoner på hva man kan ta bilde av. Når du eksempelvis skal ta bilder med din nye drone vil du nok komme langt med sunt folkevett, men det kan også være lurt å ta et kurs i droneflyvning for også å ha sikkerheten på plass.

Les også:   Disse trådløse hodetelefonene bør du kjøpe nå

Følgefunksjon og styring unna hindere

Flere droner har fått en funksjon som gjør at dronen kan følge deg automatisk. Den norske dronen Staaker gjør dette ved hjelp av et GPS-armbånd og kunstig intelligens, mens DJI Phantom 4 bruker visuell følging ved hjelp av kameraet.

Fugleperspektivet og bildemulighetene som skapes ved bruk av droner er imponerende.

Wired testet hvordan dette fungerer i praksis, og Staaker vant stort over favoritten fra DJI. Det største problemet med DJIs funksjon ActiveTrack er at den slutter å følge når det kommer fysiske hindringer (for eksempel et tre) mellom dronen og personen den skal følge. Staaker unngår dette problemet med sin teknologi.

DJI Phantom 4 er den første dronen med en funksjon som gjør at den også kan styre automatisk unna hindere den møter på. Ifølge anmelderne fungerer dette imidlertid ikke alltid like godt.

Les også:  De beste trådløse Bluetooth-høyttalerne

Nye EU-krav i vente

Det jobbes for tiden med nye regler for bruk av droner som skal sikre blant annet luftfart, miljøvern og personvern. EU-regelverket rulles for alvor ut fra 2019. Les deg opp på de nyeste reglene før du sender dronen til værs og vær spesielt påpasselig med at dronen ikke brukes i nærheten av fly, helikopter, fugler og annet som beveger seg i luften.

Les også:   De mest nøyaktige badevektene

Saken er opprinnelig publisert på Test.no

Helse og livsstil
Populært