Meny

De beste ryggsekkene for flere dagers vandring i fjellet

Enten du elsker å leve nøkternt på telttur i fantastiske omgivelser, eller du liker litt mer luksus og oppvartning på DNT-hyttene, skal du kunne finne en god tursekk i denne samletesten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ser du etter en ryggsekk til bruk på vandring fra hytte til hytte (40-70 liter), kan du vurdere den høyest scorende sekken: Thule Capstone 50L. Vær imidlertid obs på at denne kun er testet av to kilder, da vi vet av erfaring at antall tester kan gi store utslag på resultatlisten.

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

I kategorien fjellsekk til bruk på teltturer (60-100 liter) stikker Osprey Atmos AG 65 av med seieren.

I denne testen har vi samlet tester av ryggsekker mellom 40 og 100 liter. Det skal ifølge UT.no være passe store sekker for fjellturer som varer over flere dager på både sommer og vinter. På teltturer regner de 60-90 liter som perfekt på sommmertid, mens de litt større 75-100 liters ryggsekkene er fine om vinteren. Skal du gå fra hytte til hytte og kan kutte ned litt på utstyrsmengden, vil det holde med 40-70 liter på sommeren og 55-70 liter om vinteren.

Les også: På tide med nytt telt? Se hvilke telt som topper resultatlisten

Komforten er viktigst

Det aller viktigste ved en tursekk er at den har god bærekomfort. Den bør være enkel å stramme inn på de rette stedene, slik at skuldrene og ryggen din får den avlastningen de skal.

Harald Lundstein er fotograf/redaktør i Norwegian Woods TV og har lang erfaring fra friluftslivet. Foto: Privat

Harald Lundstein, fotograf og redaktør i Norwegian Woods TV, har mange års erfaring med vandring i fjellet og vet hvor viktig det er å kunne tilpasse sekken til brukeren. Tursekker med gode justeringsmuligheter ligger ofte litt høyere i pris, men Lundstein mener det er en god investering.

– En god sekk for meg har rygglengdejustering, altså at man kan finregulere avstanden mellom skulderstroppene og hoftebeltet. Det gir mulighet til justering for alle typer rygger, om de er rette, korte, lange eller skeive, sier Lundstein til Test.no.

Ellers mener han hoftebeltet kan utgjøre en stor forskjell for bærekomforten.

Bredt og godt magebelte som er roterbart i innfestingen gir stor avlastning for ryggen i ulendt terreng, da sekken til en viss grad holder seg loddrett på ryggen. Det er spesielt fint dersom du pakker sekken med utstyr over 30 kg, forteller Lundstein.

Testene viser at kildene synes de fleste sekkene i resultatlisten er komfortable å bære, men det er en del forskjeller når det gjelder sekkenes justeringsmuligheter, funksjoner og andre detaljer. Du finner mer informasjon om dette i produktbeskrivelsene.

Prøv sekken først

Harald Lundstein anbefaler uansett på det sterkeste at du prøver vandresekken i butikk før du handler, og at du legger i omtrent samme vekt som du skal bære på turene dine.

Med en sekk som passer din kropp og ditt bruksområde blir turen ekstra bra.

– Det er viktig at du drar innom en butikk hvor du kan få faglig hjelp og prøve sekken. Det er også viktig at du tar tiden til å tilpasse sekken til din rygg før du starter turen. Feil bruk av sekk kan faktisk ødelegge ryggen din for resten av livet, forteller Lundstein.

Minst mulig utenpå sekken

Selv om det kan være fristende å pakke store ting som telt og liggeunderlag utenpå fjellsekken for å få plass til mer inni, er ikke dette noe Lundstein råder deg til.

– Velg heller en ryggsekk som er stor nok til at du får plass til det meste i sekken. Jo mer du kan unngå å pakke på utsiden, jo bedre blir sekken å bære. Og pakk gjerne tingene dine i kompresjonsposer som gjør at du får plass til mer i hovedrommet, sier Lundstein.

Les også: Sørg for en behagelig natt: Bruk det beste liggeunderlaget

Tenk gjennom dette

Under har vi samlet en sjekkliste for hva som kjennetegner en god tursekk, men det er lurt å vurdere hvilke funksjoner som betyr mest for deg. Det gjør jakten på rett ryggsekk mye lettere.

Bæresystemet:

 • Har den gode reguleringsmuligheter, som rygglengdejustering (at man kan finjustere avstanden mellom skulderstroppene og hoftebeltet), hoftebeltejustering (gjerne roterbart hoftebelte ved høy pakkvekt), toppstrammere og bryststrammere? God bruk av disse sørger for at du kan tilpasse sekken til kroppen din, fordele mye av vekten fra ryggen og skuldrene til hoftene, samt unngå baktung sekk og hindre at remmene er i veien når går med staver.
 • Er sekken lett å justere når den sitter på ryggen, eller må du få hjelp eller ta av sekken?
 • Har den kompresjonsremmer? De er praktiske hvis du ikke pakker sekken helt full.

Generelle funksjoner:

 • Er sekken tung eller lett? Husk at lav produktvekt ikke nødvendigvis er positivt, ettersom det kan tyde på bruk av mindre robust bæresystem og materialbruk. Det kan også være at produsenten har fjernet detaljer og funksjoner du synes er viktig å ha med.
 • Er den kompatibel med drikkesystemer? Den enkleste måten å sørge for god væskebalanse på turen er ved bruk av et drikkesystem med en slange som kan festes på skulderremmene og enkelt forsyne deg med vann uten at du må lete frem drikkeflaska.
 • Kan den åpnes i bunnen/på forsiden/sidene for enkel tilgang til utstyret som ligger langt nede i sekken, eller må du ta ut alt som ligger på toppen for å nå det som ligger i midten/nederst? Noen av sekkene har J- eller U-åpning foran, som gjør at du kan åpne sekken nesten som en koffert når den ligger nede.
 • Har den topplokk som kan tas av og brukes som rumpetaske/dagstursekk, eller festes på skulderremmene for bedre vektfordeling og enkel tilgang mens du går?
 • Sitter lommene praktisk til på sekken, slik at du kan nå viktig utstyr uten å måtte ta av deg sekken? Og har den nok lommer for god organisering?
 • Har den topplokk som kan heves, slik at du får plass til mer under? Dette er praktisk, ettersom utstyrsmengden kan variere ganske mye fra tur til tur. Pass likevel på at du ikke pakker med deg unødvendig mye.
 • Er den vanntett, eller har den medfølgende ytterpose/trekk for å beskytte mot nedbør? Regntrekk kan kjøpes i tillegg på sekkene som ikke har det som standard, men husk å regne inn denne ekstra utgiften når du sammenligner priser. Det er lite som er så kjedelig som våt sekk og vått utstyr når du fortsatt har mange dager igjen på fjellet.
 • Har den innvendige rom for å skille ulike ting? Dette kan gjøre organiseringen av sekken enklere og mer behagelig.
 • Har den festepunkter for ekstra utstyr på utsiden, som øks, gåstaver, fiskestang, osv.? Husk at det er lurt å velge stor nok sekk til at du får plass til det aller meste inni sekken.

Les også: Se klart i mørket: De beste hodelyktene til fjellturen

Forskjell på dame- og herreversjonene

I resultatlisten har vi samlet tester av de kvinnelige og mannlige sekkemodellene i ett og samme produkt, ettersom de er svært like hverandre når det gjelder funksjoner og spesifikasjoner. Flere av kildene skiller heller ikke på dame- og herremodellene når de gir sine vurderinger.

Det er noen forskjeller mellom dame- og herreversjonene, men flere mener det viktigste er å tenke på rygglengden når du skal velge vandresekk. Illustrasjonsfoto: Osprey

Forskjellen mellom dem er at de mannlige versjonene er bittelitt tyngre, større og har lengre rygg enn damemodellene. Er du kvinne med lang rygg, kan det dermed hende sekker beregnet på menn passer deg fint. Er du mann med kort rygg, kan du gjerne prøve sekker som i utgangspunktet er ment for kvinner. Vær likevel obs på at damevariantene gjerne også har litt mindre hoftebelte og smalere skulderremmer.

Ulikt volum

Vi har ellers valgt å samle alle tester av sekker fra samme produktserie under ett, selv om volum i sekkene er ulik. Vi anser dette som legitimt, da det som skiller dem fra hverandre kun er små forskjeller i produktvekt og størrelse, mens resten av funksjonene og spesifikasjonene er helt like.

Er du uenig i vurderingene vi har gjort, setter vi pris på at du gir beskjed til oss.

Les også: Hold deg varm og god: Disse soveposene gir deg best søvn

Testen er opprinnelig publisert på Test.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:39 Hegerberg avviser Barcelona-overgang20:09 Wikheim ble cupmester i Danmark etter straffedrama19:32 Kvinne påkjørt av trikken i Oslo19:15 Tysklands folkevalgte kaller Israel-boikott antisemittisk18:58 USA fjerner toll på stål og aluminium fra Canada og Mexico18:53 Fellesforbundet mener norske nyutdannede politifolk bør få jobbe i Sverige18:40 Endelig en opptur for Norge i ishockey-VM18:27 Kontroll på skogbrann på Nøtterøy18:17 Hva skjer hvis insektene forsvinner?18:05 Forfatteren Herman Wouk er død17:52 Bendtner: – Jeg støtter alltid opp om klubben17:41 Durek fyrer løs mot pressen: – Det er latterlig17:24 Kvinne i 40-årene døde i trafikkulykke i Stjørdal17:24 Mange politifolk drept i NATO-angrep i Afghanistan17:07 Stoltenberg i barnetoget i Waterloo16:24 Rooney mener spillerne må frykte Solskjær16:17 Varmerekord i Bergen 17. mai15:29 Cazorla får Spania-sjanse, Enrique fortsatt fraværende15:23 Trump utsetter biltoll i opptil seks måneder15:18 Fred Buljo til Eurovision-finaleprøver iført skjerf15:14 Minst 15 drept i kamper i Somalia14:08 Grumpy Cat (7) er død13:28 Litt beruselse, men ellers god stemning i Oslo 17. mai13:04 Brexit-samtalene mellom May og Corbyn er brutt sammen13:00 To personer skadd i saluttulykke i Mysen12:48 Gutt (6) ikke alvorlig skadd etter påkjørsel på Stord12:14 Skogbrann i Agder under kontroll11:54 Rugbyhelt kastes ut av landslaget etter homohets11:49 Kontroll på skogbrann i Lyngdal11:27 Forskere har funnet 10 000 år gamle skandinaviske gener i ur-tyggis11:15 Politiforbundet i Sverige vil ha norske politifolk11:07 De kongelige hilste barnetoget fra slottsbalkongen10:50 Irans utenriksminister ber Kina og Russland redde atomavtalen10:15 Fylkesordfører vil snakke om demokrati og frihet med Kinas tredje mektigste09:51 Europarådet kan gi grønt lys for Russlands stemmerett09:27 Adresseavisen: – Taper RBK den kampen, må noe skje for å dempe trykket09:26 Salutt-trøbbel på Værnes08:55 KEiiNO på 17. mai-feiring hos ambassadøren i Tel Aviv08:04 Kronprinsfamilien hilste barnetoget på Skaugum07:48 Taiwan sier ja til likekjønnede ekteskap07:36 F-16-fly styrtet i lagerbygning i California07:22 Bergensselskap skal fornye Al Arabiyas visuelle profil07:00 Seks måneder med gule vester-protester06:41 Mann omkom i trafikkulykke i Sarpsborg06:19 Sverige setter stadig nye rekorder i narkotikabeslag05:59 1.600 danske familier søker om pengestøtte før konfirmasjon05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:15 Amerikansk innsatt drept i fengselsbråk i Nicaragua04:45 Observasjoner av hubro fører til krav om stans i vindkraftutbygging04:37 Strengere abortlover i USA for mye for flere republikanere03:51 Dødstall etter bygningskollaps i Shanghai stiger til ti03:02 UD bekrefter Venezuela-samtaler02:59 Arkitekten bak glasspyramiden i Louvre er død02:07 Rettssak mot argentinsk ekspresident starter tirsdag01:50 KEiiNO videre til Eurovision-finalen: – Første delmål er nådd01:22 Chelsea Manning sendt tilbake i fengsel00:58 Beskyttet journalist drept i Mexico00:29 Mann tiltalt for å ha ranet til seg naboens TV med øks23:58 Tåke skaper problemer for helikoptertrafikken i Nordsjøen23:07 Chelsea-profil røk akillesen, må opereres22:45 Vålerenga jager tetlagene etter ny hjemmeseier22:42 Boeing: Programvareoppdateringen for 737 MAX-flyene er gjennomført22:10 TV 2: Melby vurderer å søke innsyn i T-skjorte-begrunnelse21:08 Kvinne tiltalt for seksuelle handlinger med egen sønn21:02 Forsvarsbygg hever støykontrakt og gir entreprenør millionbot20:43 Forsinket LSK snudde 0-2 til sent poeng20:34 Casper Ruud yppet seg mot verdensstjerne, likevel utslått i Roma20:31 Rashani-perle sikret nasjonaldagsfesten for Odd20:26 Madonna bekreftet som underholdning under Eurovision-finalen20:26 Aalesund stormer videre, bunnlagene slet20:14 Molde kollapset mot rivalen med Solskjær på tribunen20:05 Guadio bekrefter at han har sendt en delegasjon i Norge20:03 Horneland tapte mot gamle venner, RBK-krisen forverret20:02 Thorstvedt senket gamleklubben med praktscoring, Viking knuste Stabæk19:37 Algeoppblomstring har tatt livet av mye fisk i Troms og Nordland19:35 Varhaug-tiltalt så drapsvideo samme dag som drapet19:23 Krever Oslo gjør som Bergen: – Raseriet vokser for hver dag18:56 Strengere tuberkulose-krav for folk som skal jobbe i Norge18:42 Karpe støtter Eurovision-boikott18:33 USA frykter «giftpille» vil ramme våpensalget til Europa18:22 Huawei tilbyr Norge avtale som forbyr spionasje18:21 Opptur for Oslo Børs18:18 Bistandsadvokatene mener Marokko må betale erstatning til ofrenes familier17:44 Politiet har åpnet fem graver på leting etter Trine Frantzen17:23 – Jeg reagerer sterkt på hva Moxnes får seg til å si17:15 Siste prøve unnagjort – nå er det alvor for KEiiNO17:02 Jordbruksoppgjøret i havn - bøndene får 1,24 milliarder kroner16:59 United-sjefen lover støtte til Solskjær i sommer16:51 Norwegian opp 13,7 prosent etter nye oppkjøpsrykter16:29 Mann løslatt etter knivstikking i Sandnes16:02 Slottet i dialog med prinsessen om markedsføring15:48 Vil ha felles politistasjon med svenskene15:44 Kattedrap opp i Høyesterett15:31 Ruud «slo» Kyrgios etter kaosavslutning15:22 Avdekket internasjonal datakrimnettverk15:09 Basehoppulykke i Trollstigen14:56 Sliter med å få gjort nye søk etter savnet 61-åring14:21 Ulvebestand fortsatt over 2018-mål14:10 Finnmarkingenes nei står som en påle i historien
Siste nytt
20:39SportHegerberg avviser Barcelona-overgang20:09SportWikheim ble cupmester i Danmark etter straffedrama19:32NorgeKvinne påkjørt av trikken i Oslo19:15PolitikkTysklands folkevalgte kaller Israel-boikott antisemittisk18:58PengerUSA fjerner toll på stål og aluminium fra Canada og Mexico18:53NorgeFellesforbundet mener norske nyutdannede politifolk bør få jobbe i Sverige18:40SportEndelig en opptur for Norge i ishockey-VM18:27NorgeKontroll på skogbrann på Nøtterøy18:17Helse og livsstilHva skjer hvis insektene forsvinner?18:05VerdenForfatteren Herman Wouk er død17:52SportBendtner: – Jeg støtter alltid opp om klubben17:41NorgeDurek fyrer løs mot pressen: – Det er latterlig17:24NorgeKvinne i 40-årene døde i trafikkulykke i Stjørdal17:24NorgeMange politifolk drept i NATO-angrep i Afghanistan17:07VerdenStoltenberg i barnetoget i Waterloo16:24SportRooney mener spillerne må frykte Solskjær16:17NorgeVarmerekord i Bergen 17. mai15:29SportCazorla får Spania-sjanse, Enrique fortsatt fraværende15:23VerdenTrump utsetter biltoll i opptil seks måneder15:18VerdenFred Buljo til Eurovision-finaleprøver iført skjerf15:14VerdenMinst 15 drept i kamper i Somalia14:08VerdenGrumpy Cat (7) er død13:28NorgeLitt beruselse, men ellers god stemning i Oslo 17. mai13:04PolitikkBrexit-samtalene mellom May og Corbyn er brutt sammen13:00NorgeTo personer skadd i saluttulykke i Mysen12:48NorgeGutt (6) ikke alvorlig skadd etter påkjørsel på Stord12:14NorgeSkogbrann i Agder under kontroll11:54SportRugbyhelt kastes ut av landslaget etter homohets11:49NorgeKontroll på skogbrann i Lyngdal11:27Helse og livsstilForskere har funnet 10 000 år gamle skandinaviske gener i ur-tyggis11:15VerdenPolitiforbundet i Sverige vil ha norske politifolk11:07NorgeDe kongelige hilste barnetoget fra slottsbalkongen10:50VerdenIrans utenriksminister ber Kina og Russland redde atomavtalen10:15PolitikkFylkesordfører vil snakke om demokrati og frihet med Kinas tredje mektigste09:51PolitikkEuroparådet kan gi grønt lys for Russlands stemmerett09:27SportAdresseavisen: – Taper RBK den kampen, må noe skje for å dempe trykket09:26NorgeSalutt-trøbbel på Værnes08:55VerdenKEiiNO på 17. mai-feiring hos ambassadøren i Tel Aviv08:04NorgeKronprinsfamilien hilste barnetoget på Skaugum07:48VerdenTaiwan sier ja til likekjønnede ekteskap07:36VerdenF-16-fly styrtet i lagerbygning i California07:22NorgeBergensselskap skal fornye Al Arabiyas visuelle profil07:00VerdenSeks måneder med gule vester-protester06:41NorgeMann omkom i trafikkulykke i Sarpsborg06:19VerdenSverige setter stadig nye rekorder i narkotikabeslag05:59Verden1.600 danske familier søker om pengestøtte før konfirmasjon05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenAmerikansk innsatt drept i fengselsbråk i Nicaragua04:45NorgeObservasjoner av hubro fører til krav om stans i vindkraftutbygging04:37VerdenStrengere abortlover i USA for mye for flere republikanere03:51VerdenDødstall etter bygningskollaps i Shanghai stiger til ti03:02NorgeUD bekrefter Venezuela-samtaler02:59VerdenArkitekten bak glasspyramiden i Louvre er død02:07VerdenRettssak mot argentinsk ekspresident starter tirsdag01:50VerdenKEiiNO videre til Eurovision-finalen: – Første delmål er nådd01:22VerdenChelsea Manning sendt tilbake i fengsel00:58VerdenBeskyttet journalist drept i Mexico00:29NorgeMann tiltalt for å ha ranet til seg naboens TV med øks23:58NorgeTåke skaper problemer for helikoptertrafikken i Nordsjøen23:07SportChelsea-profil røk akillesen, må opereres22:45SportVålerenga jager tetlagene etter ny hjemmeseier22:42VerdenBoeing: Programvareoppdateringen for 737 MAX-flyene er gjennomført22:10VerdenTV 2: Melby vurderer å søke innsyn i T-skjorte-begrunnelse21:08NorgeKvinne tiltalt for seksuelle handlinger med egen sønn21:02NorgeForsvarsbygg hever støykontrakt og gir entreprenør millionbot20:43SportForsinket LSK snudde 0-2 til sent poeng20:34SportCasper Ruud yppet seg mot verdensstjerne, likevel utslått i Roma20:31SportRashani-perle sikret nasjonaldagsfesten for Odd20:26KulturMadonna bekreftet som underholdning under Eurovision-finalen20:26SportAalesund stormer videre, bunnlagene slet20:14SportMolde kollapset mot rivalen med Solskjær på tribunen20:05PolitikkGuadio bekrefter at han har sendt en delegasjon i Norge20:03SportHorneland tapte mot gamle venner, RBK-krisen forverret20:02SportThorstvedt senket gamleklubben med praktscoring, Viking knuste Stabæk19:37NorgeAlgeoppblomstring har tatt livet av mye fisk i Troms og Nordland19:35NorgeVarhaug-tiltalt så drapsvideo samme dag som drapet19:23MotorKrever Oslo gjør som Bergen: – Raseriet vokser for hver dag18:56NorgeStrengere tuberkulose-krav for folk som skal jobbe i Norge18:42NorgeKarpe støtter Eurovision-boikott18:33PolitikkUSA frykter «giftpille» vil ramme våpensalget til Europa18:22NorgeHuawei tilbyr Norge avtale som forbyr spionasje18:21PengerOpptur for Oslo Børs18:18NorgeBistandsadvokatene mener Marokko må betale erstatning til ofrenes familier17:44NorgePolitiet har åpnet fem graver på leting etter Trine Frantzen17:23Penger– Jeg reagerer sterkt på hva Moxnes får seg til å si17:15NorgeSiste prøve unnagjort – nå er det alvor for KEiiNO17:02PengerJordbruksoppgjøret i havn - bøndene får 1,24 milliarder kroner16:59SportUnited-sjefen lover støtte til Solskjær i sommer16:51PengerNorwegian opp 13,7 prosent etter nye oppkjøpsrykter16:29NorgeMann løslatt etter knivstikking i Sandnes16:02KulturSlottet i dialog med prinsessen om markedsføring15:48NorgeVil ha felles politistasjon med svenskene15:44NorgeKattedrap opp i Høyesterett15:31SportRuud «slo» Kyrgios etter kaosavslutning15:22VerdenAvdekket internasjonal datakrimnettverk15:09NorgeBasehoppulykke i Trollstigen14:56NorgeSliter med å få gjort nye søk etter savnet 61-åring14:21NorgeUlvebestand fortsatt over 2018-mål14:10PolitikkFinnmarkingenes nei står som en påle i historien
Populært