De beste ryggsekkene for flere dagers vandring i fjellet

Enten du elsker å leve nøkternt på telttur i fantastiske omgivelser, eller du liker litt mer luksus og oppvartning på DNT-hyttene, skal du kunne finne en god tursekk i denne samletesten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ser du etter en ryggsekk til bruk på vandring fra hytte til hytte (40-70 liter), kan du vurdere den høyest scorende sekken: Thule Capstone 50L. Vær imidlertid obs på at denne kun er testet av to kilder, da vi vet av erfaring at antall tester kan gi store utslag på resultatlisten.

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

I kategorien fjellsekk til bruk på teltturer (60-100 liter) stikker Osprey Atmos AG 65 av med seieren.

I denne testen har vi samlet tester av ryggsekker mellom 40 og 100 liter. Det skal ifølge UT.no være passe store sekker for fjellturer som varer over flere dager på både sommer og vinter. På teltturer regner de 60-90 liter som perfekt på sommmertid, mens de litt større 75-100 liters ryggsekkene er fine om vinteren. Skal du gå fra hytte til hytte og kan kutte ned litt på utstyrsmengden, vil det holde med 40-70 liter på sommeren og 55-70 liter om vinteren.

Les også: På tide med nytt telt? Se hvilke telt som topper resultatlisten

Komforten er viktigst

Det aller viktigste ved en tursekk er at den har god bærekomfort. Den bør være enkel å stramme inn på de rette stedene, slik at skuldrene og ryggen din får den avlastningen de skal.

Harald Lundstein er fotograf/redaktør i Norwegian Woods TV og har lang erfaring fra friluftslivet. Foto: Privat
Harald Lundstein er fotograf/redaktør i Norwegian Woods TV og har lang erfaring fra friluftslivet. Foto: Privat

Harald Lundstein, fotograf og redaktør i Norwegian Woods TV, har mange års erfaring med vandring i fjellet og vet hvor viktig det er å kunne tilpasse sekken til brukeren. Tursekker med gode justeringsmuligheter ligger ofte litt høyere i pris, men Lundstein mener det er en god investering.

– En god sekk for meg har rygglengdejustering, altså at man kan finregulere avstanden mellom skulderstroppene og hoftebeltet. Det gir mulighet til justering for alle typer rygger, om de er rette, korte, lange eller skeive, sier Lundstein til Test.no.

Ellers mener han hoftebeltet kan utgjøre en stor forskjell for bærekomforten.

Bredt og godt magebelte som er roterbart i innfestingen gir stor avlastning for ryggen i ulendt terreng, da sekken til en viss grad holder seg loddrett på ryggen. Det er spesielt fint dersom du pakker sekken med utstyr over 30 kg, forteller Lundstein.

Testene viser at kildene synes de fleste sekkene i resultatlisten er komfortable å bære, men det er en del forskjeller når det gjelder sekkenes justeringsmuligheter, funksjoner og andre detaljer. Du finner mer informasjon om dette i produktbeskrivelsene.

Prøv sekken først

Harald Lundstein anbefaler uansett på det sterkeste at du prøver vandresekken i butikk før du handler, og at du legger i omtrent samme vekt som du skal bære på turene dine.

Med en sekk som passer din kropp og ditt bruksområde blir turen ekstra bra.
Med en sekk som passer din kropp og ditt bruksområde blir turen ekstra bra.

– Det er viktig at du drar innom en butikk hvor du kan få faglig hjelp og prøve sekken. Det er også viktig at du tar tiden til å tilpasse sekken til din rygg før du starter turen. Feil bruk av sekk kan faktisk ødelegge ryggen din for resten av livet, forteller Lundstein.

Minst mulig utenpå sekken

Selv om det kan være fristende å pakke store ting som telt og liggeunderlag utenpå fjellsekken for å få plass til mer inni, er ikke dette noe Lundstein råder deg til.

– Velg heller en ryggsekk som er stor nok til at du får plass til det meste i sekken. Jo mer du kan unngå å pakke på utsiden, jo bedre blir sekken å bære. Og pakk gjerne tingene dine i kompresjonsposer som gjør at du får plass til mer i hovedrommet, sier Lundstein.

Les også: Sørg for en behagelig natt: Bruk det beste liggeunderlaget

Tenk gjennom dette

Under har vi samlet en sjekkliste for hva som kjennetegner en god tursekk, men det er lurt å vurdere hvilke funksjoner som betyr mest for deg. Det gjør jakten på rett ryggsekk mye lettere.

Bæresystemet:

 • Har den gode reguleringsmuligheter, som rygglengdejustering (at man kan finjustere avstanden mellom skulderstroppene og hoftebeltet), hoftebeltejustering (gjerne roterbart hoftebelte ved høy pakkvekt), toppstrammere og bryststrammere? God bruk av disse sørger for at du kan tilpasse sekken til kroppen din, fordele mye av vekten fra ryggen og skuldrene til hoftene, samt unngå baktung sekk og hindre at remmene er i veien når går med staver.
 • Er sekken lett å justere når den sitter på ryggen, eller må du få hjelp eller ta av sekken?
 • Har den kompresjonsremmer? De er praktiske hvis du ikke pakker sekken helt full.

Generelle funksjoner:

 • Er sekken tung eller lett? Husk at lav produktvekt ikke nødvendigvis er positivt, ettersom det kan tyde på bruk av mindre robust bæresystem og materialbruk. Det kan også være at produsenten har fjernet detaljer og funksjoner du synes er viktig å ha med.
 • Er den kompatibel med drikkesystemer? Den enkleste måten å sørge for god væskebalanse på turen er ved bruk av et drikkesystem med en slange som kan festes på skulderremmene og enkelt forsyne deg med vann uten at du må lete frem drikkeflaska.
 • Kan den åpnes i bunnen/på forsiden/sidene for enkel tilgang til utstyret som ligger langt nede i sekken, eller må du ta ut alt som ligger på toppen for å nå det som ligger i midten/nederst? Noen av sekkene har J- eller U-åpning foran, som gjør at du kan åpne sekken nesten som en koffert når den ligger nede.
 • Har den topplokk som kan tas av og brukes som rumpetaske/dagstursekk, eller festes på skulderremmene for bedre vektfordeling og enkel tilgang mens du går?
 • Sitter lommene praktisk til på sekken, slik at du kan nå viktig utstyr uten å måtte ta av deg sekken? Og har den nok lommer for god organisering?
 • Har den topplokk som kan heves, slik at du får plass til mer under? Dette er praktisk, ettersom utstyrsmengden kan variere ganske mye fra tur til tur. Pass likevel på at du ikke pakker med deg unødvendig mye.
 • Er den vanntett, eller har den medfølgende ytterpose/trekk for å beskytte mot nedbør? Regntrekk kan kjøpes i tillegg på sekkene som ikke har det som standard, men husk å regne inn denne ekstra utgiften når du sammenligner priser. Det er lite som er så kjedelig som våt sekk og vått utstyr når du fortsatt har mange dager igjen på fjellet.
 • Har den innvendige rom for å skille ulike ting? Dette kan gjøre organiseringen av sekken enklere og mer behagelig.
 • Har den festepunkter for ekstra utstyr på utsiden, som øks, gåstaver, fiskestang, osv.? Husk at det er lurt å velge stor nok sekk til at du får plass til det aller meste inni sekken.

Les også: Se klart i mørket: De beste hodelyktene til fjellturen

Forskjell på dame- og herreversjonene

I resultatlisten har vi samlet tester av de kvinnelige og mannlige sekkemodellene i ett og samme produkt, ettersom de er svært like hverandre når det gjelder funksjoner og spesifikasjoner. Flere av kildene skiller heller ikke på dame- og herremodellene når de gir sine vurderinger.

Det er noen forskjeller mellom dame- og herreversjonene, men flere mener det viktigste er å tenke på rygglengden når du skal velge vandresekk. Illustrasjonsfoto: Osprey
Det er noen forskjeller mellom dame- og herreversjonene, men flere mener det viktigste er å tenke på rygglengden når du skal velge vandresekk. Illustrasjonsfoto: Osprey

Forskjellen mellom dem er at de mannlige versjonene er bittelitt tyngre, større og har lengre rygg enn damemodellene. Er du kvinne med lang rygg, kan det dermed hende sekker beregnet på menn passer deg fint. Er du mann med kort rygg, kan du gjerne prøve sekker som i utgangspunktet er ment for kvinner. Vær likevel obs på at damevariantene gjerne også har litt mindre hoftebelte og smalere skulderremmer.

Ulikt volum

Vi har ellers valgt å samle alle tester av sekker fra samme produktserie under ett, selv om volum i sekkene er ulik. Vi anser dette som legitimt, da det som skiller dem fra hverandre kun er små forskjeller i produktvekt og størrelse, mens resten av funksjonene og spesifikasjonene er helt like.

Er du uenig i vurderingene vi har gjort, setter vi pris på at du gir beskjed til oss.

Les også: Hold deg varm og god: Disse soveposene gir deg best søvn

Testen er opprinnelig publisert på Test.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:06 Mann alvorlig skadd i knivstikking i Drammen19:02 32-åring siktet for drapsforsøk etter ambulansedrama i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag
Siste nytt
19:06NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking i Drammen19:02Norge32-åring siktet for drapsforsøk etter ambulansedrama i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag
Populært