Meny

De beste ryggsekkene for flere dagers vandring i fjellet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enten du elsker å leve nøkternt på telttur i fantastiske omgivelser, eller du liker litt mer luksus og oppvartning på DNT-hyttene, skal du kunne finne en god tursekk i denne samletesten.

Ser du etter en ryggsekk til bruk på vandring fra hytte til hytte (40-70 liter), kan du vurdere den høyest scorende sekken: Thule Capstone 50L. Vær imidlertid obs på at denne kun er testet av to kilder, da vi vet av erfaring at antall tester kan gi store utslag på resultatlisten.

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

I kategorien fjellsekk til bruk på teltturer (60-100 liter) stikker Osprey Atmos AG 65 av med seieren.

I denne testen har vi samlet tester av ryggsekker mellom 40 og 100 liter. Det skal ifølge UT.no være passe store sekker for fjellturer som varer over flere dager på både sommer og vinter. På teltturer regner de 60-90 liter som perfekt på sommmertid, mens de litt større 75-100 liters ryggsekkene er fine om vinteren. Skal du gå fra hytte til hytte og kan kutte ned litt på utstyrsmengden, vil det holde med 40-70 liter på sommeren og 55-70 liter om vinteren.

Les også: På tide med nytt telt? Se hvilke telt som topper resultatlisten

Komforten er viktigst

Det aller viktigste ved en tursekk er at den har god bærekomfort. Den bør være enkel å stramme inn på de rette stedene, slik at skuldrene og ryggen din får den avlastningen de skal.

Harald Lundstein er fotograf/redaktør i Norwegian Woods TV og har lang erfaring fra friluftslivet. Foto: Privat

Harald Lundstein, fotograf og redaktør i Norwegian Woods TV, har mange års erfaring med vandring i fjellet og vet hvor viktig det er å kunne tilpasse sekken til brukeren. Tursekker med gode justeringsmuligheter ligger ofte litt høyere i pris, men Lundstein mener det er en god investering.

– En god sekk for meg har rygglengdejustering, altså at man kan finregulere avstanden mellom skulderstroppene og hoftebeltet. Det gir mulighet til justering for alle typer rygger, om de er rette, korte, lange eller skeive, sier Lundstein til Test.no.

Ellers mener han hoftebeltet kan utgjøre en stor forskjell for bærekomforten.

Bredt og godt magebelte som er roterbart i innfestingen gir stor avlastning for ryggen i ulendt terreng, da sekken til en viss grad holder seg loddrett på ryggen. Det er spesielt fint dersom du pakker sekken med utstyr over 30 kg, forteller Lundstein.

Testene viser at kildene synes de fleste sekkene i resultatlisten er komfortable å bære, men det er en del forskjeller når det gjelder sekkenes justeringsmuligheter, funksjoner og andre detaljer. Du finner mer informasjon om dette i produktbeskrivelsene.

Prøv sekken først

Harald Lundstein anbefaler uansett på det sterkeste at du prøver vandresekken i butikk før du handler, og at du legger i omtrent samme vekt som du skal bære på turene dine.

Med en sekk som passer din kropp og ditt bruksområde blir turen ekstra bra.

– Det er viktig at du drar innom en butikk hvor du kan få faglig hjelp og prøve sekken. Det er også viktig at du tar tiden til å tilpasse sekken til din rygg før du starter turen. Feil bruk av sekk kan faktisk ødelegge ryggen din for resten av livet, forteller Lundstein.

Minst mulig utenpå sekken

Selv om det kan være fristende å pakke store ting som telt og liggeunderlag utenpå fjellsekken for å få plass til mer inni, er ikke dette noe Lundstein råder deg til.

– Velg heller en ryggsekk som er stor nok til at du får plass til det meste i sekken. Jo mer du kan unngå å pakke på utsiden, jo bedre blir sekken å bære. Og pakk gjerne tingene dine i kompresjonsposer som gjør at du får plass til mer i hovedrommet, sier Lundstein.

Les også: Sørg for en behagelig natt: Bruk det beste liggeunderlaget

Tenk gjennom dette

Under har vi samlet en sjekkliste for hva som kjennetegner en god tursekk, men det er lurt å vurdere hvilke funksjoner som betyr mest for deg. Det gjør jakten på rett ryggsekk mye lettere.

Bæresystemet:

 • Har den gode reguleringsmuligheter, som rygglengdejustering (at man kan finjustere avstanden mellom skulderstroppene og hoftebeltet), hoftebeltejustering (gjerne roterbart hoftebelte ved høy pakkvekt), toppstrammere og bryststrammere? God bruk av disse sørger for at du kan tilpasse sekken til kroppen din, fordele mye av vekten fra ryggen og skuldrene til hoftene, samt unngå baktung sekk og hindre at remmene er i veien når går med staver.
 • Er sekken lett å justere når den sitter på ryggen, eller må du få hjelp eller ta av sekken?
 • Har den kompresjonsremmer? De er praktiske hvis du ikke pakker sekken helt full.

Generelle funksjoner:

 • Er sekken tung eller lett? Husk at lav produktvekt ikke nødvendigvis er positivt, ettersom det kan tyde på bruk av mindre robust bæresystem og materialbruk. Det kan også være at produsenten har fjernet detaljer og funksjoner du synes er viktig å ha med.
 • Er den kompatibel med drikkesystemer? Den enkleste måten å sørge for god væskebalanse på turen er ved bruk av et drikkesystem med en slange som kan festes på skulderremmene og enkelt forsyne deg med vann uten at du må lete frem drikkeflaska.
 • Kan den åpnes i bunnen/på forsiden/sidene for enkel tilgang til utstyret som ligger langt nede i sekken, eller må du ta ut alt som ligger på toppen for å nå det som ligger i midten/nederst? Noen av sekkene har J- eller U-åpning foran, som gjør at du kan åpne sekken nesten som en koffert når den ligger nede.
 • Har den topplokk som kan tas av og brukes som rumpetaske/dagstursekk, eller festes på skulderremmene for bedre vektfordeling og enkel tilgang mens du går?
 • Sitter lommene praktisk til på sekken, slik at du kan nå viktig utstyr uten å måtte ta av deg sekken? Og har den nok lommer for god organisering?
 • Har den topplokk som kan heves, slik at du får plass til mer under? Dette er praktisk, ettersom utstyrsmengden kan variere ganske mye fra tur til tur. Pass likevel på at du ikke pakker med deg unødvendig mye.
 • Er den vanntett, eller har den medfølgende ytterpose/trekk for å beskytte mot nedbør? Regntrekk kan kjøpes i tillegg på sekkene som ikke har det som standard, men husk å regne inn denne ekstra utgiften når du sammenligner priser. Det er lite som er så kjedelig som våt sekk og vått utstyr når du fortsatt har mange dager igjen på fjellet.
 • Har den innvendige rom for å skille ulike ting? Dette kan gjøre organiseringen av sekken enklere og mer behagelig.
 • Har den festepunkter for ekstra utstyr på utsiden, som øks, gåstaver, fiskestang, osv.? Husk at det er lurt å velge stor nok sekk til at du får plass til det aller meste inni sekken.

Les også: Se klart i mørket: De beste hodelyktene til fjellturen

Forskjell på dame- og herreversjonene

I resultatlisten har vi samlet tester av de kvinnelige og mannlige sekkemodellene i ett og samme produkt, ettersom de er svært like hverandre når det gjelder funksjoner og spesifikasjoner. Flere av kildene skiller heller ikke på dame- og herremodellene når de gir sine vurderinger.

Det er noen forskjeller mellom dame- og herreversjonene, men flere mener det viktigste er å tenke på rygglengden når du skal velge vandresekk. Illustrasjonsfoto: Osprey

Forskjellen mellom dem er at de mannlige versjonene er bittelitt tyngre, større og har lengre rygg enn damemodellene. Er du kvinne med lang rygg, kan det dermed hende sekker beregnet på menn passer deg fint. Er du mann med kort rygg, kan du gjerne prøve sekker som i utgangspunktet er ment for kvinner. Vær likevel obs på at damevariantene gjerne også har litt mindre hoftebelte og smalere skulderremmer.

Ulikt volum

Vi har ellers valgt å samle alle tester av sekker fra samme produktserie under ett, selv om volum i sekkene er ulik. Vi anser dette som legitimt, da det som skiller dem fra hverandre kun er små forskjeller i produktvekt og størrelse, mens resten av funksjonene og spesifikasjonene er helt like.

Er du uenig i vurderingene vi har gjort, setter vi pris på at du gir beskjed til oss.

Les også: Hold deg varm og god: Disse soveposene gir deg best søvn

Testen er opprinnelig publisert på Test.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57 Innbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53 Skogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13 Egypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01 Medier: Biden starter valgkampen torsdag19:59 Sjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59 Marte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47 – En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43 Kushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17 Oslo Børs opp på første handledag etter påske18:16 RBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32 Erna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26 Resett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01 – Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46 Ropstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39 Trump klar for ny tur til Europa16:23 FN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16 Nord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52 Norsk-tamiler redde for å reise hjem15:35 Sri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10 Saudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10 Twitter tredoblet overskuddet14:56 Flere bøker gis ut, men færre selges14:55 De Bruyne mister United-kampen14:34 To hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31 Venter milliardunderskudd i Norwegian14:28 Turistene rømmer Sri Lanka14:09 Mobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54 Trump møter dronning Elizabeth13:53 Ønsker kraftig poengstraff for rasisme13:52 Amundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43 Gerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42 Over 50 savnet i gruve i Myanmar13:30 Tor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12 IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55 Klare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43 Indias statsminister avla stemme12:42 Europa kvitter seg med gjeld12:42 Macron skal presentere reformer12:33 Aksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32 Mann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10 Trond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00 Solskjær: – Spillerne har det vondt11:44 Eksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36 Tom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20 Kristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12 – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59 NHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33 Forsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25 Kasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24 Kvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01 Ble antatt før noen hadde lest manuset09:59 Program for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55 Stenger en rekke tjenester denne uken09:21 Fansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19 Helland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19 Regjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48 Bolig i Østfold er overtent08:33 Nytt jordskjelv på Filippinene07:58 New York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57 Normal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52 Erna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41 Sabler ned det norske fagmiljøet07:35 Flere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31 – Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29 Pogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21 BT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03 Ola Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46 Liverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34 Påskefreden over for May06:13 Zuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08 Norske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04 Sørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02 Dødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01 Låvebrann i Buskerud slukket06:00 Alle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55 Myanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50 Dette skjer i dag05:39 Muslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38 Chelseas stortalent røk akillesen05:30 Dette skjedde i natt05:29 Katolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18 Studie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37 Savnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21 Konsernsjef ville beholde navnet NSB03:49 Elleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28 Kontroll på boligbrann i Askim03:18 Jøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43 Tungvektere forlater KrF02:33 Nye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07 30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03 Mann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47 Seks døde da småfly styrtet i Texas
Siste nytt
22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57SportInnbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53NorgeSkogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13PolitikkEgypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01PolitikkMedier: Biden starter valgkampen torsdag19:59SportSjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59NorgeMarte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47Verden– En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43PolitikkKushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17PengerOslo Børs opp på første handledag etter påske18:16SportRBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32PolitikkErna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26PolitikkResett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01Penger– Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46PolitikkRopstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39PolitikkTrump klar for ny tur til Europa16:23PolitikkFN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16PolitikkNord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52VerdenNorsk-tamiler redde for å reise hjem15:35VerdenSri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10VerdenSaudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10KulturTwitter tredoblet overskuddet14:56KulturFlere bøker gis ut, men færre selges14:55SportDe Bruyne mister United-kampen14:34NorgeTo hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31PengerVenter milliardunderskudd i Norwegian14:28ReiseTuristene rømmer Sri Lanka14:09NorgeMobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54PolitikkTrump møter dronning Elizabeth13:53SportØnsker kraftig poengstraff for rasisme13:52PolitikkAmundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43NorgeGerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42VerdenOver 50 savnet i gruve i Myanmar13:30SportTor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12VerdenIS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55PengerKlare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43PolitikkIndias statsminister avla stemme12:42PengerEuropa kvitter seg med gjeld12:42PolitikkMacron skal presentere reformer12:33NorgeAksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32NorgeMann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10PolitikkTrond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00SportSolskjær: – Spillerne har det vondt11:44VerdenEksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36SportTom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20SportKristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12Verden– Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59SportNHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33NorgeForsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25PolitikkKasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24VerdenKvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01KulturBle antatt før noen hadde lest manuset09:59Helse og livsstilProgram for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55MotorStenger en rekke tjenester denne uken09:21SportFansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19SportHelland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19PolitikkRegjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48NorgeBolig i Østfold er overtent08:33VerdenNytt jordskjelv på Filippinene07:58SportNew York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57NorgeNormal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52NorgeErna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41Helse og livsstilSabler ned det norske fagmiljøet07:35NorgeFlere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31Verden– Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29SportPogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21NorgeBT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03SportOla Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46SportLiverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34PolitikkPåskefreden over for May06:13SportZuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08VerdenNorske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04VerdenSørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02VerdenDødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01NorgeLåvebrann i Buskerud slukket06:00NorgeAlle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55VerdenMyanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50NorgeDette skjer i dag05:39NorgeMuslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38SportChelseas stortalent røk akillesen05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeKatolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18VerdenStudie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37VerdenSavnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21PengerKonsernsjef ville beholde navnet NSB03:49VerdenElleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28NorgeKontroll på boligbrann i Askim03:18VerdenJøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43PolitikkTungvektere forlater KrF02:33VerdenNye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07Verden30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03NorgeMann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47VerdenSeks døde da småfly styrtet i Texas
Populært