Test: Velg rett mellommåltid!

VELG RETT RETT: Gå for god proteinmengde og lite sukker, når du velger mellommåltid. Skal du trene, er sukkeret mindre viktig. FOTO: Petter Berg.
VELG RETT RETT: Gå for god proteinmengde og lite sukker, når du velger mellommåltid. Skal du trene, er sukkeret mindre viktig. FOTO: Petter Berg.

Bare noen få av de 10 vi har testet er optimale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et mellommåltid bør som navnet tilsier være noe vi spiser innimellom (hoved-) måltidene. Altså ikke så mye verken i mengde eller energi. Hvor mye energi du trenger i løpet av en dag kan selvsagt variere ganske mye avhengig om du er mann eller kvinne, aktiv eller inaktiv.

Et passe mellommåltid kan være alt fra rundt 100 til 300 kcal. For eksempel kan et lite mellommåltid mellom lunsj og middag gjøre at du spiser en passe porsjon til middag og ikke stuper glupsk over middagstallerkenen med ulvehunger.

Skap gode måltidvaner

Vi anbefales å spise hver 3.-4. time i løpet av en dag for å holde jevn energitilførsel og stabilt blodsukker. Går det lang tid mellom måltidene, er det for mange av oss større fare for å spise mer enn vi egentlig hadde behov for til hovedmåltidene.

Mange faktorer spiller inn på hva som former den enkeltes måltidsmønster, både gode og dårlige vaner tar form gjennom oppvekst, studie- og arbeidsliv, og på hvordan vi skaper nye familierutiner. Generelt anbefales vi å spise tre hovedmåltider og ett til tre mellommåltider.

Et mellommåltid kan bestå av alt fra en frukt eller litt grønnsaker, en liten neve nøtter, et knekkebrød med pålegg, eller som vi har sett på i denne testen, ulike typer yoghurt/kvarg med eller uten topping.

Et mellommåltid skal gjøre deg usulten og passe mett fram til neste hovedmåltid. Eksempelvis før/etter trening, hvis lenge mellom frokost og lunsj, og mange trenger ofte en liten piff tidlig ettermiddag sånn i 14-15-tiden.

Om testen:

Utvalg: nylanserte melkebaserte mellommåltider 2017. Vi har også tatt med ett melkefritt alternativ.

Vurdering: Per enhet og ut fra verdiene i nærings- og innholdsdeklarasjonen. Mye protein, lavt sukkerinnhold og lite fett trekker opp - og motsatt. Noen av produktene inkluderer topping - det gir mer energi, men hovedvekten er på proteininnholdet.

Yoghurt eller kvarg

Testen denne gangen er i kategorien mellommåltider av yoghurt eller tilsvarende alternativer som kvarg og ett melkefritt alternativ.

Kvarg, også under navnet kesam, er en ferskost med naturlig høyt proteininnhold og lite karbohydrater, siden mysen er fjernet fra ostemassen. Den vil ha en fastere konsistens enn en vanlig yoghurt.

Med og uten müsli

Alternativene med musli, korn eller frø gir naturlig nok mer fiber. Fiber reduserer blodsukkerstigningen etter et måltid og kan bidra til metthet som varer litt lenger enn et fiberfattig måltid.

Alternativene med topping gir mer energi i form av kalorier enn et valg uten topping. Så valget avhenger litt av hvor sulten du er og hvor lenge det er til neste måltid.

Hva med sukkerinnholdet?

Disse produktene varierer i sukkerinnhold. Alt fra null tilsatt sukker og kunstig søtet, til relativt mye tilsatt sukker. Vær bevisst hva du velger. Skal du eksempel skal innta et slikt måltid litt før trening, er sukkerinnholdet mindre viktig enn om du skal være inaktiv.

Et mellommåltid bør være enkelt å få til, gjerne planlagt eller at du stikker innom en butikk/kiosk i farten for et lite påfyll. Er du forberedt på hva du kan spise som mellommåltid, er faren for å gå i den søte fella redusert.


Tine Kesam Kvarg sitron

Veil. pris: 20.5

Terningkast: 6


synnoeve_profit_BIG

Synnøve Profit Jordbær

Veil.pris: 25,9

Terningkast: 6


Kesam Kvarg Pasjonsfrukt med frøtopping

Veil. pris: 22.9

Terningkast: 5


Tine Fyldig Yoghurt Pasjonsfrukt

Veil. pris: 13,9

Terningkast: 4


Gullbygg Gresk Yoghurt vanilje med granola av bygg

Veil. pris: 19.9

Terningkast: 4


syynnoeve_gresk_yuoghurt_paere_BIG

Synnøve Gresk Yoghurt Pære/Granola

Veil.pris 17,9

Terningkast: 4


Alpro GoOn pasjonsfrukt

Veil. pris: 17.9

Les hele testen


Alpro Goon Pasjonsfrukt

Veil. pris: 17,9

Terningkast: 3


Gullbygg Gresk Yoghurt sitron med granola av bygg

Veil. pris: 20.9

Terningkast: 3


tine_godmorgen_zero_BIG

Godmorgen Zero Jordbær - og Limeyoghurt med Musli

Veil. pris: 13,9

Terningkast: 3

Saken er først publisert på Klikk.no

Les også:

Sjekk om du trenger sukker under trening Lite sukker i sjokolademelken

Den beste havregrøten

Personvernpolicy