Meny

VR-brillene som gir den rette virtuelle opplevelsen

Illustrasjonsfoto: test.no

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I denne samletesten ser du hvilke VR-briller som er best på tvers av forbrukertester i Norge og utlandet – uansett hvilket budsjett du har og hvordan du har tenkt å bruke brillene.

Testens vinner er foreløpig en populær VR-brille for PC , nemlig Oculus Rift.

Kun ett poeng bak ligger testens eneste VR-brille for spillkonsollPlayStation VR.

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Samsung Gear VR (2017) blir beste VR-brille for mobiltelefoner . 4smarts VR Spectator Sound får ett poeng mer enn Gear VR (2017), men den er bare testet én gang og kåres dermed ikke til beste mobil-VR.

Vi oppdaterer resultatlisten etter hvert som nye modeller blir sluppet og testet. Flere vil for eksempel følge spent med på den nylig lanserte HTC Vive Pro . Den skal blant annet ha bedre oppløsning, lyd, mikrofon, hodetelefoner og komfort enn HTC Vive. Vive Pro har også to kameraer foran på masken, og det skal bli mulig å feste en adapter til brillene, slik at de får bilde og lyd overført trådløst fra en stasjonær PC.

Produktutvalg

Prisnivå på VR-brillene i resultatlisten – og antall tester som er gjennomført på hvert enkelt produkt – varierer stort. Vi har likevel valgt å samle alle i én test, slik at du får full oversikt over markedet. Savner du likevel en test eller et produkt, eller har innspill til hvordan vi kan gjøre testen bedre, setter vi pris på om du gir beskjed til oss.

En helt annen verden

VR-briller, også kalt VR-headset, gir deg mulighet til å oppleve blant annet spill og film på en helt ny måte. Avhengig av hvilken VR-brille du har, må du enten feste en smarttelefon til brillene eller koble dem opp til PlayStation eller PC-en din, samt laste ned nødvendige apper og spill. Du vil få følelsen av å være i en annen verden, og svært mange hevder opplevelsen er heftig og oppslukende.

Knut Øverbye er doktorgradsstipendiat og bruker VR i sin forskning. Han ble VR-frelst i øyeblikket han tok på seg Oculus sin første prototype.

VR-ekspert: Knut Øverbye er lidenskapelig opptatt av den virtuelle virkeligheten og bruker VR i sin forskning som doktorgradsstipendiat.

– Selv om VR fortsatt er en ung teknologi med stort forbedringspotensial, er VR kommet til det stadiet hvor det kan lure deg til å tro du befinner deg i en helt ny verden. VR er noe alle burde prøve, og det er umulig å forstå hvordan det oppleves uten å prøve det selv, sier Øverbye.

Noen opplever svimmelhet og kvalme når de bruker brillene. Dette forklares på samme måte som sjøsyke når det oppstår ubalanse mellom det øynene ser og det kroppen kjenner. Ubehaget kan stort sett unngås hvis man ikke prøver VR-opplevelser der verden beveger seg mens man sitter stille, og hvis man har VR-briller med høy bildefrekvens og god «positional tracking» (se forklaring i neste avsnitt).

Mobil-VR vs. roomscale-VR

En viktig del av en god VR-opplevelse er roomscale. Det betyr, enkelt sagt, at VR-hodesettets posisjon i rommet oppdages ved hjelp av sensorer, slik at man får bevegelsesfrihet og kan flytte kroppen fysisk rundt i den virtuelle verdenen. Roomscale hjelper dersom man har lett for å bli svimmel og kvalm når man bruker VR-briller, men det forutsetter at systemet fungerer bra.

Per i dag er det ikke roomscale på VR-briller for mobiltelefoner, kun på de mer avanserte maskene.

– En stor forskjell mellom mobil-VR og roomscale-VR er at roomscale gir «positional tracking», slik at det trackes når hodesettet flyttes rundt i rommet, mens mobil-VR for øyeblikket kun gir «rotational tracking». Selv små endringer i hodebevegelse registreres ved «positional tracking», og det har stor innvirkning på hvor ekte VR føles – også når du sitter rolig, forklarer Øverbye.

Han mener VR-briller til mobiltelefoner likevel ikke bør avskrives helt.

Hva bør du tenke gjennom før du kjøper VR-briller?

  • Vil du ha rimelig mobil-VR som er lett å ta med på tur, eller vil du betale for roomscale-VR som gir den klart beste VR-opplevelsen?
  • Har du, eller er du villig til å investere i, Playstation eller en kraftig VR-klar PC?
  • Har du et rom med plass til å sette opp roomscale og bevege deg rundt mens du spiller VR-spill, eller kan du nøye deg med å sitte i en stol og spille simulator-spill?

– Mobil-VR er veldig rimelig med tanke på hva man får, og det er praktisk å kunne ta med seg. Det er også veldig bra for å se filmer i VR. Men det er altså en kvalitativ forskjell på hvordan mobil-VR og godt tracket roomscale-VR oppleves, sier Øverbye til Test.no.

Det er ellers stor forskjell på hvilke typer spill, apper og opplevelser som er tilgjengelige for nedlasting på mobil-VR og roomscale-VR, på grunn av de store forskjellene i datakraft. Det er også noen spill som er eksklusive til enkelte VR-masker.

Les også: De hotteste mobiltelefonene.

Godt nok roomscale-system?

Flere av hodesettene i testen har roomscale, men hvilke gir best VR-opplevelse?

HTC Vive har et roomscale-oppsett som krever en del ledninger og jobb, men opplevelsen sies å være meget god når det først er gjennomført. For å kunne bedømme posisjonen din i rommet til enhver tid, setter du opp to små

Virtuell virkelighet: VR-brillene lar deg oppleve en helt annen verden, og mange får WOW-opplevelse særlig første gang de prøver et VR-headset.

"basestasjoner" som sender ut infrarødt lys, og dette plukkes opp av mange, små infrarøde kameraer på masken og håndkontrollene. Spillområdet – området sensorene klarer å tracke deg i – er på opptil ca. 12 m².

Med Oculus Rift må du sette opp to eller tre kameraer, som skal holde øye med deg når du rører på deg. I starten hadde Rift noe trøbbel med trackingen, men i dag er det blitt mye bedre. To kameraer følger med som standard, men du må kjøpe et ekstra tredje kamera for å få full roomscale som fungerer godt, med et spillområde på opptil ca. 5,5 m². Kildene mener Oculus Rift-oppsettett er enklere enn HTC Vive-oppsettet.

Til PlayStation VR må du kjøpe et PlayStation Camera som tilbehør. Roomscale-oppsettet krever altså ett enkelt kamera i rommet du skal spille i. Ifølge anmelderne fungerer ikke roomscale med PlayStation Camera optimalt, og du har ikke mulighet til å kjøpe ekstra kameraer for å gjøre opplevelsen bedre. Spillområdet er opptil ca. 4 m².

Acer Windows Mixed Reality har et annerledes system, uten bruk av ekstra utstyr. I stedet sitter det to sensorer på VR-brillene som skal spore deg i rommet, og du slipper dermed et komplisert oppsett av kameraer/infrarød teknologi. Spillområdet bestemmer du selv ved å gjøre et omriss av et område ved hjelp av hodesettet. Da kan du lage et så stort spillområde du klarer mens det fortsatt er festet til den 4 meter lange kabelen til PC-en. Det er noe uenighet blant kildene om hvor godt dette roomscale-systemet fungerer.

Les også: Markedets beste droner.

Har du plass i huset?

Roomscale krever at du har et rom egnet for oppsett av sensorer og plass til å bevege deg rundt når du spiller.

HTC Vive trenger plass på minimum 2 x 1,5 meter for at oppsettet skal fungere, men det støtter oppsett på opptil 3,5 x 3,5 meter.

Med Oculus Rift trenger du et rom som er over 1 x 1 meter når du bruker Oculus Touch-kontroller, og en del opplevelser blir best om du har plass på minst 2 x 1,5 meter.

Det anbefales minst 2 x 1,5 meter plass i rommet også når du bruker Acer Windows Mixed Reality.

Med PlayStation VR er det best med et rom på minst 1,9 x 3 meter med fri bane.

Har du ikke plass i det hele tatt, kan du i stedet velge å spille simulator-spill der du sitter rolig i en stol.

Har du VR-klar PC eller Playstation?

VR som er styrt av en ekstern datamaskin vil kunne skape mer realistiske virtuelle scener. HTC Vive og Oculus Rift var de første virkelig avanserte VR-brillene på markedet som må kobles til PC-en for å kunne brukes, og i senere tid har også Acer Windows Mixed Reality blitt lansert.

Disse VR-brillene er avhengige av kraftige PC-er, og du må regne med å bruke en del ekstra penger hvis du ikke allerede har en som er kraftig nok. Det kan også nevnes at Oculus Rift foreløpig ikke er tilgjengelig for Mac.

PlayStation VR er den første avanserte brillen som ikke krever kraftig VR-klar PC, men som i stedet kobles til PlayStation-maskinen.

Les også: PC-en til ditt bruk.

Kontroller med bevegelsessensor

Oculus Rift , PlayStation VR , HTC Vive og Acer Windows Mixed Reality har alle kontroller med bevegelsessporing. Dette gjør at du også kan se hendene dine når du har på deg VR-headsetet, og følgelig blir opplevelsen mer realistisk.

Samsung Gear VR (2017) og Google Daydream View VR (2017) har også kontroller, men disse er mer som enkle fjernkontroller og gir en ganske annen opplevelse enn de trackede håndkontrollene som hører til de mer avanserte VR-brillene.

Oculus Rift med og uten Touch

I starten kunne Oculus Rift kun kobles til Xbox-kontroller, men nå har altså Oculus Touch-kontroller med bevegelsessensor kommet på markedet. En del testkilder skrev tidligere at de ville vente med å gi en endelig vurdering av Oculus Rift til etter Touch-kontrollene kom for salg. Nå som Touch er på markedet, har de fleste anmelderne valgt å lage en helt ny test av kun Oculus Touch-kontrollene, i tillegg til den opprinnelige anmeldelsen de ga av Oculus Rift før Touch kom for salg.

Andre kilder har i stedet oppdatert den første Rift-testen sin med ny score etter at Oculus Touch kom på markedet. Der dette er tilfelle, har vi inkludert både det eldste og nyeste testresultatet, slik at du kan se hvordan Touch-kontrollene har påvirket poengsummen fra kilden.

Vi sammenligner alle testene av både Oculus Rift og Oculus Touch for å gi deg et fullstendig bilde av Rift. I resultatlisten kommer det frem hvilke av testene som er gjort av Oculus Rift, med eller uten Touch, og hvilke som kun omhandler Touch-kontrollene.

Vi håper du forteller det til oss hvis du mener denne praksisen blir feil.

Saken er først publisert på Test.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:04 Røde Kors: Faren for tunge snøskavler som utløser skred øker13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:50 Seks såret i angrep mot regjeringsbygning i Kabul12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:24 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Assange-bilde hengt opp i Bergen10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan05:12 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte
Siste nytt
14:04NorgeRøde Kors: Faren for tunge snøskavler som utløser skred øker13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:50VerdenSeks såret i angrep mot regjeringsbygning i Kabul12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:24SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeAssange-bilde hengt opp i Bergen10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan05:12NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte
Populært