Hvilken hodelykt lyser best i mørket?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når mørketida nærmer seg, er det ikke like fristende å ferdes ute, men heldigvis finnes det gode løsninger. Med en bra hodelykt som lyser opp tur- eller skiløypa blir eskursjonen mye lettere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Høyest score totalt av hodelykter til under 3500 kr får Lupine Piko X4 , og blir dermed testvinner 2017. Denne har riktignok lavere score enn Lupine Neo X2, men denne er kun testet én gang så langt, og den får dermed ikke tittelen.

Det finnes få nye, troverdige tester av hodelykter som er tilgjengelige på det norske markedet, og det fører til at produktlisten kanskje ikke er fullt oppdatert med de aller nyeste modellene. Mange av hodelyktene i denne samletesten er like fullt blant de mest populære og høyt ansette hodelyktene på markedet, og alle er fortsatt til salgs i Norge.

Det er utført enda færre tester av de dyreste og kraftigste hodelyktene på markedet, og vi har derfor avgrenset denne samletesten til hodelykter under 3.500 kroner. Pris på hodelykter kan variere mye, og de kraftigste er gjerne mye dyrere enn de mindre lyssterke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva skal du bruke den til?

Hodelyktene i resultatlisten skal fungere til normal bruk, for eksempel på teltturer og under rolige aktiviteter. Flere av dem skal også være sterke og gode nok til løping og andre turer i hurtigere tempo. Trenger du derimot ekstra kraftig lys, for eksempel til offpiste snowboard eller hundekjøring, er det ikke sikkert du finner hodelykta for deg i denne samletesten.

Du bør ellers tenke gjennom hvilken årstid du skal bruke hodelykta mest. Fordi hvit snø reflekterer mer lys enn mørk skog og bar vei, trenger du kanskje ikke like kraftig lys på vinteren som om høsten og våren. Når det er sagt, er det bedre å ha litt «for sterkt» lys når du går på snødekte vidder, enn at du skal irritere deg over en hodelykt som ikke duger på de mørke høstturene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal du måle pulsen på treningsturen? Finn pulsklokken med GPS som passer deg best.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høy lumen = godt lys?

Er det slik at høyeste lumen (lysmengde) alltid gir det sterkeste og beste lyset under hele treningsturen? Ikke nødvendigvis. I realiteten er det to ting, i tillegg til antall lumen, som påvirker kvaliteten:

Opplevelsen av lysstyrken kommer an på hva slags form lyset tar når det sendes ut av hodelykta – om det for eks. er spotlys eller bredt lys.

Det er også sammenheng mellom gjenværende batterikapasitet og hvor fort lysstyrken/-lengden faller. Hvis batteriet har igjen kort levetid, vil dette som regel føre til at lyslengden blir kortere og lysstyrken mindre. En lykt med 200 lumen kan kanskje gi en lysmengde på opp mot 200 lumen de første minuttene/timene når batteriet er fullt, for deretter å falle kraftig i lysstyrke og levere svært svakt lys helt til batteriet er dødt mange timer senere.

Den oppgitte batteri-levetiden fra produsentene er gjerne medregnet alt lys hodelykta gir, selv om de fleste timene kanskje gir nærmest ubrukelig lys. Altså vil de færreste hodelyktene klare å levere maksimal lysmengde (lumen) så mange timer som produsentene påstår. Flere av testkildene bruker derfor ANSI FL1-standarden for å måle den faktiske lyslengden under hele batteriets levetid. Som du ser i produktbeskrivelsene, spriker disse resultatene ganske kraftig fra produsentenes tall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Friluftsliv og natur gir den beste sommerferien

Jevnt lys og lengst utholdenhet

Snø reflekterer lyset godt, men skal du for eksempel kjøre raskt på ski utenfor løypene, er du likevel avhengig av en kraftig hodelykt.
Snø reflekterer lyset godt, men skal du for eksempel kjøre raskt på ski utenfor løypene, er du likevel avhengig av en kraftig hodelykt.

Noen hodelykter gir imidlertid jevn lysstyrke helt frem til batteriet er tomt, uten at lysstyrken/-lengden senkes nevneverdig mens batteriet fortsatt har strøm: Led Lenser SEO 5 , Olight H15S Wave , Lumonite Compass 1000 , Petzl Tikka R+ og Black Diamond Revolt.
Dette betyr at du kan forvente å beholde ganske stabil lysstyrke fra disse lampene mens de lyser, men det betyr ikke at de nødvendigvis har lang batterilevetid. Verken SEO 5, H15S Wave, Compass 1000 eller Tikka R+ imponerer på dette området, men Revolt er den hodelykta i samletesten som er blitt målt til lengst faktisk batteri-levetid.

Les også: Den beste turmaten

Oppladbart batteri

Generelt varer oppladbare batterier batterier kortere enn vanlige batterier, men de fleste oppladbare lades enkelt ved hjelp av USB-kabel. Noen få kan bruke både oppladbare OG vanlige batterier: Olight H15S Wave , Black Diamond Revolt , Led Lenser SEO 7R og Led Lenser H7R.2.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lysjustering og IP-kode

Alle hodelyktene i denne testen har mulighet til å justere lyset mellom minst to nivåer, eller de har hjul til å stille inn styrken nøyaktig slik du vil ha den innenfor minimums- og maksimumslumen. Noen har også rødt lys og/eller blinkelys.
I produktbeskrivelsene vil du i tillegg se hodelyktenes IP-koder. Disse kodene forteller enkelt sagt hvor mye vann de tåler. IPX4 betyr at hodelykta overlever en god regnskur, men de er ikke vanntette før de oppnår IPX7 og IPX8.

Les også:

Den beste jakt- og fiskedrammen

Tre av disse holder deg varm, men ikke klam i vinterkulda

Testen er opprinnelig publisert på Test.no