Meny

Best i test: Telt til mange turer

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enten du skal på overnattingstur i skogen, på festival, camping eller fjelltur, kan et telt løfte eller ødelegge opplevelsen. Denne testen hjelper deg å finne ut av hvilken type telt du bør ha og hvilket som blir best i test for det du trenger teltet til.

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

I denne testen har vi valgt å også inkludere familietelt, i tillegg til både 3- og 2-personstelt. Uansett reisemål kan du finne det teltet som er best i test.

Best i test

Kuppeltelt

I år som i fjor havner Helsport Reinsfjell Superlight 2 øverst på pallen. Dette er et såkalt kuppeltelt beregnet på to personer. Det er et romslig, lett telt og veldig enkelt å sette opp.

Et annet kuppeltelt som gjør det godt i testen er Big Agnes Copper Spurv, men ettersom testscoren kun baserer seg på én kilde, blir ikke dette testvinner i denne omgang.

Tunneltelt

Det beste tunnelteltet blir Robens Goshawk. Det er også beregnet på to personer, har svært god komfort, er enkelt å sette opp og har god plass. Teltet veier mer enn Helsport-teltet, men prisen er lavere.

Familietelt

Her er det tre telt som får toppscore i sine respektive tester: Topcamp fra CampX , Fjällräven Akka Endurance E4 og Bergans Wiglo LT4. Fjällräven og Bergans er telt som egner seg godt til fjellturer grunnet lett vekt og bred sesongsbruk. TopCamps telt er fint til camping eller festival om sommeren, ettersom det veier en del mer enn fjellteltene og det er best for varmere sesonger.

Man bør ta hensyn til at resultatene for disse baserer seg på en testkilde per telt. Det er også verdt å nevne at det ikke er tatt hensyn til vanntetthet i vurderingene av flere av familieteltene i denne samletesten.

Varm drikke kan være god å ha: Stor test av termoser

Kuppel eller tunnel?

De fleste telt på markedet er enten tunnelformet eller kuppelformet. Tunneltelt er avlangt og har stenger som går på langs med teltet, mens kuppeltelt er mer firkantet og har stenger som krysser hverandre.

Tunneltelt har gjerne stort og praktisk fortelt, men de har ofte bare én inngang. De bør settes opp slik at vinden blåser mot kortsiden, slik at de står tryggest mulig i sterk vind.

Kuppeltelt har gjerne mindre fortelt, men de har høyere innertelt enn tunnelteltene. De er som regel selvstående, har ofte to innganger og to fortelt med rom til bagasje. På grunn av formen på teltet takler det vind like godt, eller like dårlig, i alle retninger.

Familietelt kjennetegnes ved at de har plass til flere mennesker og mer bagasje. Ofte har de to separate sovealkover, og de veier adskillig mer enn turteltene. Familieteltene finnes i lettere varianter som tåler flere sesonger for fjellturer, eller tyngre telt for vår og sommer som er fint egnet til camping eller lettere skogsturer.

Ikke glem: En god natts søvn avhenger også av underlaget

(Saken fortsetter under)

Avhengig av om du skal på overnattingstur i skogen, fjelltur eller festival vil det være ulike telt som egner seg best.

Når og hvor skal det brukes?

Telt bør selvsagt velges ut fra værforholdene du skal telte i. Et 3-sesongstelt anbefales dersom du skal telte i varmere vær, på sen vår, sommer eller tidlig høst. Disse tåler ofte mer regnvann og er lettere enn helårsteltene.

Telter du derimot på sen høst, vinter eller tidlig vår, når det er kaldere og større fare for snø, er det behov for ekstra holdbare og kraftige materialer. Det finner du i et godt 4-sesongstelt.

Les også:  Stor oversikt over de beste soveposene her

Husk også at forholdene på vidda/snaufjellet ofte krever mer av teltet enn lavlandet gjør, så flere sverger til ekstra robuste telt/helårstelt, uansett årstid.

Størrelse

Produsentene oppgir hvor mange personer teltene kan romme, men det vil variere fra telt til telt hvor god plass man får i praksis. Designet av teltet og størrelsen på forteltet har mye å si for opplevelsen av hvor god plass man har.

I tillegg kommer det selvfølgelig an på størrelsen på personene i teltet og bredden på liggeunderlagene man ønsker å bruke.

Ønsker du høy komfort, anbefaler flere at du kjøper telt med plass til én person mer enn du egentlig trenger. Dette gjelder særlig på vinteren, da du gjerne har med mer oppakning enn på sommerturene.

Les også: 

Armbåndet som hjelper deg i gang med treningen

Sjekk ut hvilke løpesko som er testvinnere

Se hvilken elbil du bør investere i

Saken er opprinnelig publisert på Test.no

Helse og livsstil
Populært