Meny

Fjellturen blir bedre med disse soveposene

Det er mange gode 3-sesongs soveposer å velge mellom når du skal på fjelltur. Sørg for å investere i en som passer til ditt bruk, så blir turgleden mest sannsynlig mye større.

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Best i test

Foreløpig er det Rab Infinity 300 og Helsport Trollheimen som havner på en delt førsteplass. Førstnevnte er en 3-sesongs sovepose med dunfyll, mens sistnevnte er en 3-sesongs fibersovepose beregnet på litt kaldere temperaturer. Rab Infinity er over dobbelt så dyr som Trollheimen, som i stor grad forklares av materialet (se dun vs. fiber under).

Vi gjør oppmerksom på at soveposen fra Rab er testet i 2015 og 2016 av to ulike kilder, mens Helsport Trollheimen er testet av kun Villmarksliv i både 2013 og 2017.

Les videre for info om hva du bør tenke gjennom før du kjøper ny sovepose, eller gå rett til resultatlista.

Sørg for en varmere natt: Bruk det beste liggeunderlaget

Vekten er viktig på fottur

Akkurat som med liggeunderlag, vil type tur avgjøre hva slags sovepose du bør gå til innkjøp av.

Harald Lundstein: Fotograf/redaktør i Norwegian Woods TV og lang erfaring fra friluftslivet. Foto: Privat
Harald Lundstein: Fotograf/redaktør i Norwegian Woods TV og lang erfaring fra friluftslivet. Foto: Privat
Heng gjerne opp soveposen til lufting på dagtid - og ikke minst når du kommer hjem etter fjellturen. Foto: Helsport)
Heng gjerne opp soveposen til lufting på dagtid - og ikke minst når du kommer hjem etter fjellturen. Foto: Helsport)

Harald Lundstein, fotograf og redaktør i Norwegian Woods TV, har mange års erfaring med fjellvandring. For ham er vekten helt essensielt ved valg av sovepose til fjellturen.

– Det merkes godt på knær og rygg hvis du bærer for tungt utstyr i sekken, sier Lundstein til Test.no.

Det kan også være en god idé å gå opp én størrelse når du kjøper sovepose:

– Jeg pleier å legge klær i fotenden av soveposen før jeg legger meg på vår-, høst- og vinterturer. På den måten har jeg alltid varme klær å kle på meg morgenen etter, men det krever litt ekstra lengde på soveposen, forteller Lundstein.

Du kan finne ut om vekt, størrelse og andre spesifikasjoner for hver enkelt sovepose i produktbeskrivelsene

Dun eller fiber

Soveposer har dun eller syntetisk materiale (fiber) som isolasjon, og det er noen vesentlige forskjeller mellom dem:

Fiberposer: Billigere og tåler fukt bedre

Fiberposene er gjerne tyngre og har større pakkstørrelse, og syntetisk fyllmateriale har kortere holdbarhet enn dun. På den andre siden tåler de syntetiske soveposene fukt mye bedre, er generelt litt mer slitesterke og mye billigere enn dunposene.

Dunposer: Lette, kompakte og fyllmateriale som varer

Soveposer fylt med dun er ofte overlegne når det gjelder volum og vekt, og de har mye lengre holdbarhet enn de syntetiske - hvis de blir behandlet godt. Varmeegenskapene er også gode, men dersom de blir utsatt for mye fukt, senkes isolasjonsevnen.

Mange soveposer bruker hydrofob-behandlet dun som skal gjøre at de takler fukt bedre, men OutdoorGearLab opplever at denne behandlingen ikke øker vannresistensen nevneverdig. Noen soveposer har imidlertid vanntett eller vannavvisende ytterstoff. En vanntett kompresjonspose kan også hjelpe mye for å beskytte dunposen i fuktige forhold.

Jo høyere fill power (cuin) en dunsovepose har, og jo høyere andel dun og lavere andel fjær, dess bedre isolasjon gir soveposen.

Hold kaffen varm: Her er termosene som holder best på temperaturen

Temperaturmerking: T-LIM og T-COMF

Soveposene blir temperaturmerket for å gi en indikasjon på hvilke type værforhold de tåler. T-LIM angir nedre komforttemperatur for en voksen mann. T-COMF er temperaturen som skal gi en komfortabel natt for en voksen kvinne i avslappet, normal liggestilling.

Soveposene i testen har oppgitt T-LIM på mellom 1°C og -12°C, mens T-COMF varierer fra 6°C til -5°C. Det er viktig å påpeke at dette bare er retningslinjer, ettersom mennesker opplever temperaturer svært ulikt.

Generelt vil kvinner og eldre ofte fryse lettere enn menn og yngre mennesker. Det kan også være lurt å se etter en varmere sovepose hvis du skal sove under åpen himmel, eller ikke er vant til å sove ute/i telt.

Regulér temperaturen

Det er viktig å huske på at et godt liggeunderlag, en lue og ullundertøy også kan hjelpe deg på vei til behagelig sovetemperatur.

– Jeg har god erfaring med 3-sesongs poser, selv om de kan være litt varme på de varmeste dagene om sommeren. Fordelen med dem er at du kan justere komforten med hva du har på deg om natta, sier Lundstein.

En del av soveposene har to-veis glidelås, noe som er fint med tanke på regulering av temperaturen. Disse kan du f.eks. åpne opp kun i fotenden hvis du er for varm på føttene.

Se klart i mørket: De beste hodelyktene til fjellturen

Tørk soveposen - hver gang

Hvis du vil ha glede av soveposen din i flere år, bør du henge den til tørk etter den har vært i bruk. Det er spesielt viktig hvis du har sovepose med dun, fordi fukt som kjent kan svekke dunets isolasjonsevne.

Soveposen må åpnes opp, henges i et tørt rom og gjerne henge noen dager. Oppbevar soveposen i en romslig oppbevaringspose, ikke i kompresjonsposen. Da vil soveposen din ha mye lengre holdbarhet, forteller Lundstein.

Ingen 4-sesongs soveposer

I denne samletesten har vi valgt å inkludere både dyre og billigere 3-sesongs soveposer, med fiber- eller dunfyll. I tilfelle det skulle være noen tvil: 3-sesongers referer til at posen kan brukes vår, sommer og høst, men ikke på vinteren.

Kriteriet for å havne på resultatlista er at minst én kilde har gitt beste score eller har utnevnt soveposen til «Best i Test», «Top Pick», «Best Buy» e.l. Noen av soveposene er tatt med fordi de er blant de mest solgte i Norge.

Harald Lundstein i Norwegian Woods TV anbefaler ikke 4-sesongs/helårsposer.

– Jeg finner det merkelig at noen har funnet på å kalle en pose for 4-sesongs. Å selge en pose av denne typen i Skandinavia er å lure kunden. Det finnes ingen sovepose som dekker fire sesonger. I stedet bør du gå til innkjøp av en ren ekspedisjons-/ekstrempose til vinterbruk.

Vi hører gjerne fra deg dersom du ønsker test av ekspedisjons-/vintersoveposer.

Også på tide med nytt telt? Se hvilke telt som topper resultatlisten:

Saken er opprinnelig publisert på Test.no

Helse og livsstil
Populært