Her er de beste kjøkkenmaskinene

Test: Stor test av kjøkkenmaskiner. Foto: Inger Marie Grini
Test: Stor test av kjøkkenmaskiner. Foto: Inger Marie Grini
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter litervis med eggedosis, stabler med sukkerbrød og masse bolledeig har vi funnet de beste kjøkkenmaskinene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om testen:

I panelet satt:

  • Pierre Xavier Chinnia er konditor med lang erfaring fra diverse stjernerestauranter, en rekke bakerier og konditorier. Pierre er tidligere president i det norske konditorlandslaget.
  • Inger Kløkstad er kokebokforfatter og driver Ingers Brød, og er godt kjent av mange for Ingers Rugbrød.
  • Anita Bakker er faglærer i helse, ernæring og miljøfag. Hun har jobbet mange år i MatPrat og er matansvarlig i Hjemmet.

Maskinene er testet rett ut av boksen, med innstillinger og justeringer satt av produsenten. Vi har laget eggedosis, sukkerbrød og bolledeig. En relativt liten bolledeig med ganske høyt væskeinnhold, noe som er ekstra krevende for maskinen.

Vi har tatt tiden på alle prosessene, og vurdert resultatet underveis, og når alt er ferdig. Sukkerbrød ble vurdert som deig og ferdig resultat. Bolledeigen ble kun vurdert som deig.

Kvaliteten er vurdert ut ifra materialvalg, og hvor solide de ulike løsningene fremstår. Lydnivå, vibrasjoner og varme-utvikling er også tatt med i vurderingen. Eventuelt ekstrautstyr kommer frem i testen, men påvirker ikke poenggivningen.

Alle maskinen er vurdert etter en skala fra en til seks, der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Vi har tatt med maskiner du finner i de store kjedene, ni stykker i alt. Prisene ligger mellom 4000 og 7000 kroner. Her skal det sies at noen av de dyreste modellene kommer med en del ekstrautstyr ut over selve kjøkkenmaskinen.

Kriterier

Vi har sett på brukervennlighet, kapasitet, byggekvalitet og selvsagt det ferdige resultatet. Under brukervennlighet har vi vurdert hvor enkelt du monterer og demonterer de ulike delene, er det selvforklarende eller blir du stående med mange deler på bordet og klø deg i hodet. Alle knapper, hendler og brytere må være enkle å betjene, helst uten at du må inn i brukerveiledningen.

I bruk må maskinen kunne kjøres uten at det blir mye sprut og søl. Den må også stå støtt og rolig når den kjører tunge deiger. Under resultat har vi vurdert hvordan maskinen takler tunge oppgaver, og så vi har sett på det som egentlig er det viktigste i hele testen:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet. Hvor bra blir eggedosisen, sukkerbrødet og bolledeigen. Blir eggedosisen fin og luftig innen rimelig tid? Er deigen til sukkerbrødet jevn og godt blandet, eller er det klumper og synlige rester av ingredienser? Blir bolledeigen skikkelig eltet slik at den får riktig konsistens, og må maskinen ha hjelp for å få blandet alle ingrediensene skikkelig?

Til slutt har vi sett på kvaliteten på maskinen. En skikkelig kjøkkenmaskin skal kunne arves, så enkelt er det. Da er det materialvalg og hvordan maskinen er skrudd sammen som avgjør. En bråkete maskin som jobber tungt og fort går varm vil trolig ikke holde lenge om du baker brød to ganger i uka. Store vibrasjoner er også et dårlig tegn. Likeledes lette, billige materialer på feil steder. Tilbehøret må også være i solide materialer. Har maskinen garanti ut over det normale tar vi også det med i vurderingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lite sukker i sjokolademelken

Resultatet

Det er ingen dårlige maskiner i testen, vi kan heller si de har kvaliteter på helt ulike felt. Derfor har vi ikke gitt noen av dem lavere enn karakteren 3. Typisk nok er maskinen fra Point og OBH de som leverte den beste bolledeigen, men fikk begge lav skår på byggekvalitet.

For maskinen fra Ankarsrum er det helt motsatt, den har god kvalitet på selve maskinen, men slet med den lille, fuktige bolledeigen.

Kenwood er testens vinner. Den gjør det bra på alle kriterier. Nederst i testen finner du maskinen fra Smeg. Den gjør det dårligst i vår vurdering. Den ser ut som en flymaskin fra 50-tallet, men det er ikke helt flykvalitet på selve maskinen. I tillegg slet vi med tuklete betjening, bakebolle som satt seg fast, og et under middels resultat på deigene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Finn løpeskoene som passer deg best


Kenwood KVL6300S

Veil. pris: 5.995,00

Karakter: 5 / 6

Les hele testen


BOSCH OptiMUM MUM9YX5S12

Veil. pris: 6.995,00

Karakter: 5 / 6

Les hele testen


KitchenAid Artisan 5KSM125

Veil. pris: 5.495,00

Karakter: 5 / 6

Les hele testen


Sage The Bakery Boss BEM825Uk

Veil. pris: 6.299,00

Karakter: 4 / 6

Les hele testen


POINT PRO POKM67GSMP

Veil. pris: 4.999,00

Karakter: 4 / 6

Les hele testen


OBH Nordica Hero 1500

Veil. pris: 4.999,00

Karakter: 4 / 6

Les hele testen


Ankarsrum AKM 6230

Veil. pris: 5.990,00

Karakter: 3 / 6

Les hele testen


Electrolux Assistent PRO EKM6100

Veil. pris: 4.995,00

Karakter: 3 / 6

Les hele testen


Smeg

Veil. pris: 3.995,00

Karakter: 3 / 6

Les hele testen


Noen av produktene Klikk.no tester, kan ha to priser - Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no.

Testen er opprinnelig publisert på Klikk.no