Den beste kaffetrakteren har du trolig ikke hørt om

Vi har testet fem kaffetraktere. Foto: Øivind Lie
Vi har testet fem kaffetraktere. Foto: Øivind Lie

Nyvinning gjør det best i vår nye test av kaffetraktere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I denne testen av kaffetraktere har vi tatt utgangspunkt i de som er godkjent av Norsk Kaffeinformasjon, og konsentrert oss om prissjiktet 1000 til 1400 kroner.

Godkjente traktere har allerede vært igjennom en omfattende test hos Norsk Kaffeinformasjon. Det betyr at de som er med i denne testen allerede er gode kaffetraktere i sin prisklasse. Vi har således funnet de beste av de beste.

Les også: – Kaffe kan miste effekten etter flere netter med lite søvn

Smak og brukervennlighet

Hovedkriterier her er smak og brukervennlighet. Ingen av disse trakterne leverer dårlig smak. Her er det små forskjeller.

Vi har vært på jakt etter den trakteren som best får frem de fine smaksnyansene i kaffen.

Dette handler først og fremst om riktig temperatur på vannet, og riktig ekstraheringstid, altså den tiden vannet er i kontakt med kaffen. Blir dette riktig, dukker det opp begreper som dybde, friskhet, fruktighet og sødme i vårt testpanel.

Snakker de om bitterhet eller surhet, er dette noe som kan oppstå når ekstrahering eller temperatur ikke er 100 prosent.

Når det kommer til brukervennlighet, har vi sett på det som gjelder fylling av vann, håndtering av filter og kolbe og betjening av brytere. Her skal alt gå enkelt, uten søl eller deler som ikke sitter fast eller er i veien. Alle knapper og betjening ellers skal være enkelt og intuitivt lagt opp.

Les også: – Varm drikke kan forårsake kreft

Vinneren

Severin Cafe Caprice er vår vinner av testen. Den lager god kaffe. Litt småpirk på brukervennligheten, men ellers har den enkel og intuitiv betjening.

Ellers er laveste poengsum tre i denne testen. Det skyldes at nivået på utvalget vårt i utgangpunktet er høyt. De to som kom dårligst ut er Moccamaster og Wilfa, først og fremst fordi de ikke klarte å levere like god kaffe som de beste i testen.

Rett temperatur avgjørende

Trakteren må levere vannet med riktig temperatur og mengde, samtidig må kaffen være malt passe fin slik at vannet renner igjennom i riktig fart. Temperaturen skal være fra 92 til 96 grader og vannet skal være i kontakt med kaffen fra 4 til 6 minutter.

Blir temperaturen for høy, trekkes det ut aromastoffer som gir kaffen en brent og bitter smak. Blir den for lav trekkes ikke de ønskede aromastoffene ut, og kaffen får en flat smak.

Les også: Kaffe gjør deg yngre og styrker helsa

Kaffetips

Filterholder, serveringskanne og selve trakteren må være ren. Bruker du litermål til å helle vannet i trakteren, unngår du at slanten med gammel kaffe går inn i trakteren igjen. Er trakteren i daglig bruk, bør den renses hver annen uke.

Bruk 6-7 strøkne skjeer (bruk kaffemål) til hver liter vann – og rent, friskt vann. Filteret inneholder stoffer som setter smak på kaffen. Skyll filteret under rennende vann før du putter det i holderen. Bruk hvite, oksygenblekede filtre, ettersom de brune avgir mye mer smak.

Når du har helt kaffen i filteret skal du jevne den ut på toppen slik at du unngår topper eller dumper. Vannet finer raskeste vei, og er det ujevnt gjør det at vannet ikke kommer i kontakte med all kaffen. La kaffen trakte seg helt ferdig. Gjør en liten omrøring når all kaffen er nede i kolben.

Når kaffen er ferdig, hell den på en termokanne. Og glem for all del ikke å rengjøre denne også. Blir kaffen stående på varmeplaten, er den snart bitter.

Kilder: Kaffe.no/tu.no

Les også: Derfor er det sunt å drikke kaffe


Lager god kaffe, intuitiv og enkel betjening

Severin Cafe Caprice

Veil. pris: 1 299,00

Karakter: 5 / 6
Les hele testen


God og kompakt kolbe, men litt tuklete betjening

Melitta Aroma Signature de Luxe

Veil. pris: 999,00

Karakter: 4 / 6
Les hele testen


Lager god kaffe, men klønete vannlokk

OBH Legacy

Veil. pris: 1 359,00

Karakter: 4 / 6
Les hele testen


Enkel betjening, men ikke så god kaffe som de beste

Moccamaster H741 AO

Veil. pris: 1.295,00

Karakter: 3 / 6
Les hele testen


Kort traktetid, men klønete betjening

Wilfa Svart Optimal

Veil. pris: 1.199,00

Karakter: 3 / 6

Les hele testen


Les også:

Kaffedrikking knyttes til lavere risiko for tidlig død

Kaffe og sigaretter var en gang populær behandling for astma

Et par kopper kaffe mot tidlig demens

Testen ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Personvernpolicy