De billige ostehøvlene er best

Det er tid for test av ostehøvler.
Det er tid for test av ostehøvler.

Glem designen. Det viser vår test av 13 ostehøvler

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om testen

I panelet satt Ida Marion Berg Hauge og Marianne Hayes Antonsen. Hauge er daglig leder, og Antonsen er matfaglig konsulent. Begge hos Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Alle høvlene er testet på tre ulike ostetyper: Brunost, gulost og myk fløteost. Alle ostene er lagret under lik temperatur.

Ostehøvlene er vurdert etter en skala fra en til seks der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Alle ostehøvlene i denne testen er av den ordinære typen med hel klinge og uten riller.

Vinneren fra Fiskars får ikke en designpris, men skjærer begge ostetypene best. Klassikeren fra Bjørklund er også en meget god ostehøvel.

Vi har tatt med alle typer ostehøvler, fra de enkle Clas Ohlson-variantene til de fancy, italienske designutgavene. 13 stykker til sammen.

Les også: Derfor er det hull i ost

Kriterier

Godt grep, skjæregenskaper, hvor fine skivene blir og byggekvalitet er kriteriene i denne testen. Vi har vært ute etter den høvelen som kan brukes på de ostene vi har på bordet til hverdags.

Det er et strengt krav å stille siden det er vanskelig å få en ostehøvel til fungere bra både på en ganske hard gulost og en bløt fløteost. Selv om den høvelen finnes, har vi lagt mest vekt på prestasjonene på brunost og gulost.

Les også: Kan du spise ost som har mugnet?

Høvelen skal ligge godt i hånden med passe størrelse og riktig form. Det skal også være passe tungt slik at ostehøvelen har grei balanse.

Les også: Hvordan lages ost?

Ida Marion Berg Hauge og Marianne Hayes Antonsen er henholdsvis daglig leder og matfaglig konsulent ved Opplysningskontoret for meieriprodukter. Foto: Øyvind Lie
Ida Marion Berg Hauge og Marianne Hayes Antonsen er henholdsvis daglig leder og matfaglig konsulent ved Opplysningskontoret for meieriprodukter. Foto: Øyvind Lie

Uanstrengt skjæring?

Selve skjæringen skal foregå uanstrengt, klingen skal gli lett igjennom osten uten at det lugger. Osteskiven skal slipe lett, og ikke følge med høvelen, og de skal være passe tykke.

Når det gjelder tykkelse på skiven, er vi den litt mer nøysomme delen av Europa: To skiver ost skal ligge på 12 - 15 gram. Formen på skivene skal være hel og fin, ikke krøllete eller rufsete i kantene.

Les også: Spiser du mye knekkebrød?

Dette er ikke en langtidstest, men vi har vurdert byggekvaliteten. Først og fremst har vi vurdert om det er brukt solide materialer og om utførelsen er skikkelig. Vi har ikke trukket for treskaft, selv om disse høvlene bør vaskes for hånd. Her kan du velge andre materialer på de fleste av høvlene.

Les også: Test av revet ost: Vinneren har null karbohydrater og lite salt

Vinneren

De beste høvlene i denne testen kommer fra Fiskars. De ser ikke akkurat ut som vinnere der de ligger på bordet, men overbeviste stort når det skulle skjæres. Her presterte de suverent på alle de viktige kriteriene. Bygekvaliteten er det eneste punktet der de ikke får full skår.

Mange av de mer prangende designhøvlene fungerer dårlig når det skal skjæres gulost og brunost, og da er det særlig tykkelsen på skivene vi snakker om.

Her er det selvsagt mulig å kikke litt lenger ned på listen om du vil ha skiver i rausere tykkelse. Sabor Ultima eller høvelen fra Clas Ohlson er et bra alternativ da.

Se alle produkter i De billige er best!:


Fiskars Functional Form

Veil. pris: 99,00

En enkel og ujålete hverdagshøvel. Godt skaft med fine avrundinger og passe størrelse. Den skjærer alle ostene lett og uanstrengt, her bruker du minimalt med krefter. Skiven slipper lett uten klebing. Skivene av alle ostene blir fine, hele og passe tykke.

Karakter: 5/6

Les hele testen


Bjørklund Original Norway

Veil. pris: 129,00

Dette er selve originalen, som fremdeles gjør jobben. Litt tynt, men godt trehåndtak som ligger godt i hånden. Den skjærer brunost og gulost lett og uanstrengt, mens det lugget litt på den myke osten.

Karakter: 5/6

Les hele testen


Fiskars Coconut

Veil. pris: 89,00

Nær slektning av Fiskars Functional form, men et noe enklere og mer kantete skaft. Her går skjæringen av alle ostene lett og uanstrengt, her bruker du minimalt med krefter.

Karakter: 5/6

Les hele testen


Zwilling twin

Veil. pris: 159,00

En god høvel som skjærer bra. Rundt og godt skaft med passe størrelse. Opphengshullet føles riktignok noe ubehagelig. Skjærer gulost og brunost lett, uten klebing.

Karakter: 5/6

Les hele testen


Bjørklund Original 1925

Veil. pris: 299,00

En ostehøvel som er beregnet på de litt finere anledningene, men du må lide for skjønnheten. For mye struktur i skaftet gjør den litt ubehagelig å bruke, i tillegg til at skaftet er glatt og litt tungt. Her setter du også fingermerker.

Karakter: 4/6

Les hele testen


Clas Ohlson Ostehøvel

Veil. pris: 39,90

Enkel og ujålete høvel med svært godt grep. Passe tykkelse og godt materiale. Den skjærer brunosten og gulosten lett og kleber lite. Tendenser til riving av kanten på brunosten. Den myke osten skjærer den lett og det kleber lite.

Karakter: 4/6

Les hele testen


Sabor Ultima

Veil. pris: 125,00

En høvel med greit skaft, ligger ganske godt i hånden. Litt varierende, men skjærer ganske lett av alle ostene. Ingen klebing. Det blir litt varierende tykkelse når vi skjærer gulost og brunost. På den myke osten blir det pene, men for tykke skiver, og det blir fort kant her.

Karakter: 4/6

Les hele testen


Bjørklund Amitto Non-stick

Veil. pris: 139,00

Grei høvel, her er det gjort forsøk på et mer ergonomisk skaft, men litt kort og tynt. Skjærer bra, men litt tung å bruke på alle ostene. Riktig tykkelse og relativt pene skiver på brunosten, men lager litt flisete kant. Pene, men litt tykke skiver på gulosten.

Karakter: 4/6

Les hele testen


Skaugum

Veil. pris: 271,00

Høvelen har et litt tynt, men godt trehåndtak som ligger godt i hånden. Den skjærer brunosten greit, men på gulosten sliter vi. Den skjærer dårlig og osten kleber. Likeledes er den myke osten tung og vanskelig å skjære.

Karakter: 3/6

Les hele testen


Georg Jensen

Veil. pris: 399,00

En litt gedigen ostehøvel med glatt og tungt skaft. Det gir et litt glatt grep med dårlig balanse. I tillegg blir det mye fingermerker. Litt tungt å skjære brunosten, det samme på gulosten, og her lugger det i tillegg.

Karakter: 3/6

Les hele testen


Sagaform Oval Oak

Veil. pris: 125,00

Ostehøvel med særpreg, men vi ble ikke helt komfortable med dette skaftet. Særlig klumpen i enden er mer i veien enn til hjelp. Skjæringen av ostene ble tyngre jo mykere de ble, men det kleber ikke på noen av ostene.

Karakter: 3/6

Les hele testen


Ittala Collective Tools

Veil. pris: 319,00

En tung og noe ubalansert ostehøvel. Ikke spesielt godt grep. Den er tung å skjære med, og osten kleber. Særlig på den myke varianten der den drar med seg skiven. Høvelen drar biter av brunosten og det blir varierende kvalitet på skivene.

Karakter: 3/6

Les hele testen


Porsgrund med porselensblad

Veil. pris: 199,00

Høvelen er lett og har godt grep, men den skjærer jevnt over altfor tynne skiver. Her blir det mye krøll, og særlig på den myke osten er det vanskelig å få hele skiver i det hele tatt. På alle ostene ble det tynne, flisete og krøllete skiver. I tillegg ser ikke osten bra ut etter skjæringen.

Karakter: 3/6

Les hele testen


Les også:

Stor test av brødkniver

Ingen tvil om hvilken potetskreller som er best

Kenwood vs. Kitchnaid

Artikkelen ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Personvernpolicy