Vinneren har meget god passform, gode fuktegenskaper og god sliteevne

Villmarksliv har testet ni ullundertøysett. Foto: John Arne Tungen/Aktivt Testteam
Villmarksliv har testet ni ullundertøysett. Foto: John Arne Tungen/Aktivt Testteam
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stor test av ni sett middels tykt ullundertøy for menn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjekt å vite

Type aktivitet har betydning for hvilken type undertøy som er best egnet. Til rolige aktiviteter hvor det å holde seg varm har førsteprioritet, fungerer ull meget bra. Til aktiviteter med høy intensitet og mye svetting kan et blandingsprodukt eller rent syntetisk produkt være et bedre valg.

De tynneste ullproduktene fungerer likevel godt til aktiviteter med høyt intensitetsnivå som løping, jakt med mye gåing og hurtig skigåing, men de holder mer på fukt og tåler mindre vask enn syntetisk undertøy. I varmt vær kan undertøy av tynn ull bidra til å regulere kroppstemperaturen.

Design og utseende kan selvsagt være en viktig faktor. Vi har ikke tatt dette med i testkriteriene. Hva som er mer eller mindre «pent», vil selvsagt være avhengig av preferanser til hver enkelt bruker.

Aktive friluftsfolk som er ute gjennom hele året mener vi trenger 2–4 ulike typer undertøy. Gjerne et sett i netting (ull eller syntetisk), et sett tynt ullundertøy (under 200 g/m²) og et mellomtykt (rundt 250 g/m²) eller tykt sett (rundt 400 g/m²). Hva du trenger av mellomtungt eller de tyngste, vil være avhengig av type aktivitet og om du kan eller ønsker å kombinere to lag i stedet for å bruke kun ett.

________________________________________

Slik leser du tabellen

Holdbarhet: Her har vi sett etter nupper, om sømmene holder, hull, om de har krympet, om de holder fasongen, osv. Vektlagt med 20 %.

Isolasjon: Vurdering av tykkelse og isolasjonsevne. De tynneste settene kan komme dårligere ut på dette punktet enn de tykke, men de tynne har andre egenskaper som det er viktig å se på i forhold til funksjonalitet og isolasjonsevne. Vektlagt med 20 %.

Komfort og passform: Har plaggene en god utforming og passform, om de klør, hvordan oppleves de ved svetting. Vektlagt med 40 %.

Allroundegenskaper: Her har vi sett for oss praktisk og variert bruk gjennom store deler av året. Vektlagt med 20 %.

Totalt: Samlet poengsum, uavhengig av pris.

Testen er hentet fra bladet Villmarksliv (nr. 12, 2015)

Middels tykt ullundertøy

Denne gangen har vi testet middels tykt undertøy, som stort sett er best egnet til høst- og vinterbruk. De som ferdes ute hele året, trenger et lettere sett i tillegg. Da kan man variere etter vær og temperatur, og også kombinere ved å bruke både tynt og tykt undertøy når det er som kaldest.

Les også: - Testvinneren kjenner du knapt at du har på deg

Merinoull

Idag er det stort sett merinoull som brukes i undertøy, og omkring halvparten av verdens ullproduksjon kommer fra merinosauen eller krysninger av den. Merinoull er tynnere og mykere enn ulla vi får fra sauen her hjemme. Den blir derfor mer behagelig å ha inn mot kroppen. «Vanlig» saueull er billigere og brukes gjerne i mellom- og ytterplagg.

Les også: Test av lette fjellsko til turer på stier i fjell og skog

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke bare fordeler med ull. Ull har dårligere slitestyrke enn kunstfiber og kan som regel ikke vaskes på like høy varme. I tillegg har plagg av ren ull en tendens til å krympe noe og etter hvert miste fasongen.

Ull holder også på fukt, noe som ikke alltid er like behagelig om vinteren, men vil fungere temperaturregulerende om sommeren.

Fordelen er at den har god motstand mot smuss og beholder isolasjonsevnen selv om den er fuktig. Selv om ull holder på fukt, kan den ta opp mye fukt før den kjennes våt. En annen kjærkommen effekt, er at ullplagg ikke lukter på samme måte som undertøy av kunstfiber, noe som er kjekt om en treffer folk etter noen dager i fjellet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Gir silkemyk hud, og bodylotion er unødvendig etter barberingen!

Vask og stell

Hvis du vil bevare ullplaggene dine, er det en forutsetning at du følger vaskeanvisningen nøye. De fleste plaggene i denne testen er merket med at de kan vaskes i maskin på 40 grader. En test utført av SIFO i 2003 viste at en vaskemaskin med ullprogram generelt er mer skånsom mot ulla enn håndvask.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter hvert har det også kommet en del spesialvaskemidler beregnet for ull. Noen av disse er relativt dyre. Selv om vi har brukt flere av disse vaskemidlene, har vi ikke noe grunnlag for å kunne anbefale det ene fremfor det andre.

Det er veldig mange ulike modeller ullundertøy tilgjengelig på det norske markedet, så vi var nødt til å gjøre et utvalg for ikke å få altfor mange å forholde oss til. Vi har endt opp med et knippe velkjente merker som skal være godt tilgjengelig for de aller fleste. Etter at testen ble skrevet, har enkelte leverandører lansert helt nye modeller, som vi av naturlige grunner ikke har fått testet denne gangen.

Les også: Test av revet ost: Vinneren har null karbohydrater og lite salt

Slik er testen utført

Vi har kun testet modeller med 100 prosent ull med egenvekt fra 200 gram per kvadratmeter til 300 gram per kvadratmeter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi satte også som krav at modellene skulle være tilgjengelige i lange bukser og topp med lange ermer.

Denne testen har gått over fem-seks måneder og vi har testet to-tre sett av hver av de fleste modellene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt seks erfarne testere har deltatt.

De ulike egenskapene til undertøysettene er vurdert av hver enkelt tester. Erfaringene varierer noe, men resultatene som er presentert, er et snitt av det testerne har rapportert.

I denne testen har vi vektlagt utforming, komfort og passform.

Les også: Billig olivenolje best i test!

Vår poengskala

(klikk deg videre til hver enkelt test for full oversikt)

10. TOPPKLASSE: Unikt produkt i absolutte toppklasse. Vrient å toppe med dagens teknologi.

9. FREMRAGENDE: Fremragende kvalitet og funksjon. Oppfyller selv høye forventninger.

8. MEGET GODT: Meget godt produkt. Ingen klare mangler/svakheter. Langt over snittet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

7. GODT: Godt produkt med gode egenskaper, men med noe forbedringspotensial.

6. TILFREDSSTILLENDE: Tilfredsstillende produkt, men det er noen mangler/svakheter.

5. FUNGERER: Produktet fungerer, men det har vesentlige mangler/svakheter.

4. LITE TILFREDSSTILLENDE: Lite tilfredsstillende produkt med dårlig funksjon og betydelige mangler.

3. STYR UNNA: Styr unna dette produktet – dårlig egnet til krevende feltbruk. Langt under snittet.

2. HÅPLØST: Håpløst produkt som ikke fungerer som forventet, og med omfattende og alvorlige mangler.

1. UEGNET: Uegnet til feltbruk. Kan være direkte farlig, og tilfredsstiller få av de krav som bør stilles.

TEST AV ULLUNDERTØY TIL MENN:Devold Sport

Veil. pris: Pris topp/bukser: kr 499,-/499,-

Meget god passform, gode fuktegenskaper og god sliteevne. Passende lengde i livet og på ermer. Oppleves tynt, men passer ypperlig til aktiviteter året rundt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Karakter: 5/6

Les hele testen


Lanullva, Lett & Luftig

Veil. pris: Pris topp/bukser: kr 799,-/549,-

Fantastisk stretch gir meget god passform. Strikketeknikk som fanger mye luft. Høy isolerende effekt samtidig som den ikke føles tett. Et meget godt ullundertøysett som passer til bruk store deler av vinterhalvåret.

Karakter: 5/6

Les hele testen


Devold Wool Mesh

Veil. pris: Topp/bukser: kr 499,-/499,-

Meget behagelig og allsidig. Meget god passform, meget gode fuktegenskaper og høy slitestyrke. Glimrende valg til jakt og aktiviteter med varierende intensitet gjennom dagen. Meget god allrounder.

Karakter: 5/6

Les hele testen


Devold Expedition

Veil. pris: Topp/bukser: kr 549,-/549,-

Meget god passform, god lengde på ermer og i livet på trøya. Gode fuktegenskaper og høy slitestyrke. Godt, varmt, klassisk ullundertøy med et stort bruksområde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Karakter: 5/6

Les hele testen


Anárjohka Polo og Longs

Veil. pris: Topp/bukser: kr 799,-/749,-

Doble lag med stoff over knær, i skritt og over skinkene gir god varmeeffekt. Enkelte av testerne opplevde noe «ullkløe». Områdene med dobbelt stoff tørker seint. Forseggjort, med mange detaljer som hemper for å henge tøyet til tørk og glidelåslomme på brystet.

Karakter: 4/6

Les hele testen


Fjellrapp

Veil. pris: Pris topp/bukser: kr 650,-/550,-

Generelt behagelig i bruk. Longsen sitter godt, god passform, og strikken i livet oppleves behagelig. Greie fuktegenskaper og god slitestyrke. Enkelte av testerne meldte om litt «ullkløe». Et godt, klassisk ullundertøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Karakter: 4/6

Les hele testen


Ulvang, Warm

Veil. pris: Pris topp/bukser: kr 799,-/749,-

God passform, god lengde på ermer og i livet på trøya. Høy slitestyrke, men ikke de beste fuktegenskaper i testen. Litt tett og kompakt sammenlignet med de andre i testen. Krymper noe, bør strekkes noe etter vask. Er nok litt varm til helårsbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Karakter: 4/6

Les hele testen


Dagali

Veil. pris: Topp/bukser: kr 399,-/299,-

Behagelig til rolige aktiviteter. Litt små i størrelsene og krymper litt, bør strekkes noe etter vask. Ikke like gode fuktegenskaper som de beste, men fungerer bra som et rent isolasjonslag. Enkelte av testerne opplevde noe «ullkløe».

Karakter: 4/6

Les hele testen


Ulvang Classic

Veil. pris: Pris topp/bukser: kr 599,-/499,-

Generelt behagelig i bruk, men blir litt løs i passformen etter noe bruk uten vask. Greie fuktegenskaper, god slitestyrke. Enkelte av testerne meldte om litt «ullkløe». Enkelt og godt klassisk ullundertøy.

Karakter: 4/6

Les hele testen


Les også:

Testvinneren har overlegen kvalitet på alle fronter

Bye bye, klister og blåswix!

Store kvalitetsforskjeller på skallbukser


Testen er hentet fra Klikk.no