Lekker design-mobil

RÅBILDER: HTC One A9 har lagt litt vekt på kameraet og lar deg fotografere med råbilder. Det gir gode muligheter for å justere bildene i etterkant. © HTC
RÅBILDER: HTC One A9 har lagt litt vekt på kameraet og lar deg fotografere med råbilder. Det gir gode muligheter for å justere bildene i etterkant. © HTC

One A9 gir deg både kjapp fingeravtrykksleser, råbilder, Android 6 og en lekker kropp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spesifikasjoner for HTC One A9

Operativsystem: Android 6.0

Skjermstørrelse: 5 tommer

Skjermoppløsning: 1920 x 1080 piksler

CPU: Fire-kjerners Snapdragon 617, 1,5 GHz + 1,2 GHz

RAM: 2 GB

Kamera: 13 megapiksler

Video: 1920 x 1080 piksler, 30 bps

Sekundert kamera: 4 megapiksler

Fotolys: Dobbel LED

Data: GPRS, EDGE, 3G, LTE

Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac

Bluetooth: v4.1 med A2DP

GPS: aGPS + GLONASS

Radio: FM-radio

NFC: Ja

Internlagring: 16 GB

Minnekort: MicroSD opp til 2 TB

Mål: 14,58 x 7,08 x 0,73 cm

Vekt: 143 gram

Batteri

Kapasitet: 2150 mAh

Standby: 432 timer

Taletid: 16 timer

Avspilling musikk: 60 timer

Avspilling video (målt): 8:16 timer

Laveste nettpris: 5990 kroner hos Komplett.no

Kort sagt:

+ Pent utseende.

+ Android 6.

+ Fotografering i råformat.


- Dyr til å ikke ligge helt i toppklassen.

- Ingen 4K-video.

- Saktefilmfunksjonen er nesten ubrukelig.

One A9 kommer i salg i dag, men er ingen ny flaggskipsmobil fra HTC, den æren tilfaller fortsatt One M9 som kom tidligere i år.

Istedenfor skal One A9 være mobilen som kombinerer kraft og design. Telefonen er et skamløst frieri til iPhone-brukerne, selv om HTC lett kan demonstrere at designet er en ren videreføring designet de har brukt siden HTC One som kom i 2013 , og ikke en kopi av Apple iPhone 6s og iPhone 6.

Når det er sagt er One A9 helt klart slankere og renere enn tidligere One-modeller noen gang har vært. Kroppen er laget av ett stykke aluminium og både kjennes og ser eksklusiv ut.

Rask fingeravtrykksleser

One A9 har også fått en fingeravtrykksleser nederst under skjermen. Dette kan først se ut som en knapp, men er altså bare en ren leserflate. Den fungerer likevel som en hjemknapp da den registrerer berøring også når telefonen er oppblåst.

Fingeravtrykksleseren fungerer helt utmerket, og er en av de beste fingeravtrykksløsningene vi har sett på en Android-telefon, kanskje med unntak av Sony Xperia Z5.

Det virker som om telefonen låser seg opp nesten med det samme du legger fingeren på leserflaten. Du trenger heller ikke vekke mobilen opp fra dvale først. Vi har hatt mobilen på test i litt over en uke, og i den perioden har det bare skjedd to eller tre ganger at mobilen ikke har låst seg opp på første forsøk.

Først med Android 6

HTC One A9 har æren av å være den første mobilen på det norske markedet med Android 6. Riktignok har eiere av Nexus 5 og 6 allerede kunnet oppgradere til nyeste Android-versjon, men de nye Nexus-modellene er fortsatt noen uker(?) unna.

Android 6 gir noen nye muligheter. Blant annet kan minnekortet gjøres om til en integrert del av internlagringen, hvilket vi skal komme tilbake til.

Android 6 behandler også tillatelser på en annen måte, Istedenfor at du må godta en lang rekke tillatelser når du installerer en app, vil den istedenfor spørre etter hvert som den trenger for eksempel tilgang til kamera, bilder, kontaktene dine eller posisjonen din.

Dermed kan du avslå de tillatelsene du mener ikke er nødvendig for appen (hvorfor trenger Angry Birds å vite hvor du er?). Det gjør Android mer personvernvennlig enn den har vært.

Bra, men ikke toppspekket

Spesifikasjonene til One A9 avslører at dette ikke er en mobil som er ment å konkurrere helt i toppen av mobilsjiktet.

Skjermen er 5 tommer stor og har full HD-oppløsning. Det er bra, men ikke noe ekstra i en verden hvor mobiler har fått både QHD og 4K-oppløsning.

Snapdragon 617-chipsettet er ikke det aller råeste, og selv om prosessoren har åtte kjerner, kjører de bare på 1,5 GHz.

Mobilen har 2 GB RAM og 16 GB internlagring, i alle fall versjonen som selges her i Norge. For det finnes en versjon med 3 GB RAM og 32 GB internlager. Vi hadde heller sett at det var den som kom til Norge da det fort kan bli snaut med 16 GB.

Heldigvis kan du utvide dette med minnekort, og med Android 6 innabords kan du gjøre minnekortet om til en del av internlagret.

Vær likevel litt forsiktig med dette, har du ikke et raskt nok minnekort kan du ende opp med å gjøre all lagring litt tregere, noe som vil føre til at apper bruker litt lengre tid på å åpne eller lukke seg.

13 megapiksel kamera

HTC har tydeligvis gitt opp å prøve å markedsføre at færre megapiksler er bedre. Anmelderne, inkludert oss, har heller ikke blitt overbevist av bildekvaliteten på de tidligere One-modellene med 4 megapikselkamera.

Nå er oppløsningen mer konkurransedyktig. For å tilfredsstille de som er ekstra interessert i foto har HTC denne gangen heller lagt til en Pro-modus i kameraappen. Den tillater deg å fotografere i rå-format, noe nok mange vil sette pris på.

DYP RØD: I begynnelsen kommer HTC One A9 i bare mørkegrå farge, såkalt 'Carbon Grey'. I løpet av første kvartal neste år kommer den også i fargen 'Deep Garnet Red', en dyp rødfarge. Foto: © HTC
DYP RØD: I begynnelsen kommer HTC One A9 i bare mørkegrå farge, såkalt 'Carbon Grey'. I løpet av første kvartal neste år kommer den også i fargen 'Deep Garnet Red', en dyp rødfarge. Foto: © HTC

Og bildekvaliteten fra HTC One A9 er slettes ikke verst. Bilder tatt i godt lys er både skarpe og fargerike. Ser man nærmere vil man likevel finne litt støy her, men det er beskjedent nok til å bli godtatt.

Lysfølsomheten strekker seg til ISO 1600, hvilket begynner å bli litt snaut, selv på en mobil. På automatikk opplevde vi likevel å få bilder med ISO 2000.

Resultatet med de høyeste ISO-innstillingene blir langt mer grøtete, men fortsatt ikke ubrukelig.

Også her kommer råformatet til nytte. Da kan du nemlig fjerne det innebygde støyfiltret slik at du får en mer naturlig og fin kornstruktur istedenfor det grøtete inntrykket støyfiltret gir.

Fortsatt gir mobiler som LG G4 , Samsung Galaxy S6 og Sony Xperia Z5 bedre bilder, men kameraytelsen til HTC One A9 er slettes ikke verst.

Her kan du se noen testbilder fra HTC One A9:

Fin video

Også videofilene mobilen gir fra seg er fine. Her får du ikke muligheten til å filme i 4K, slik stort sett alle toppmodeller gjør, men 1080-videoen er absolutt gode.

Du kan også velge å filme i saktefilm, men resultatet her har bare 576 linjer, og bærer i tillegg preg av å være oppskalert til denne oppløsningen. Ingen killer-funksjon altså.

HTC vs. iPHONE: HTC One A9 og iPhone 6s er unektelig like, men hvem har kopiert hvem? © Lars Vidar Nordli
HTC vs. iPHONE: HTC One A9 og iPhone 6s er unektelig like, men hvem har kopiert hvem? © Lars Vidar Nordli

Intet ytelsesmonster

Testene våre viser at HTC One A9 yter greit, men er på ingen måte er noe ytelsesmonster. I noen av CPU-benchmarkene får vi resultater som ligger tett opp til det vi fikk fra storebroren One M9, men spesielt på grafikktestene blir den liggende langt bak.

I bruk opplevde vi uansett ikke mobilen som treig. Den virket derimot både rask og responsiv i grensesnittet.

Også nettsurfing går raskt og greit, så lenge du har bra dekning. I motsetning til tidligere modeller følger det ingen annen nettleser med telefonen enn Google Chrome, noe vi synes er like greit siden vi foretrekker den uansett.

Batteriet er på 2150 mAh. Det er mer enn hva iPhone 6s byr på, men litt snaut i Android-sammenheng. Vi har likevel ingen problemer med å komme oss gjennom dagen med One A9. I filmavspillingstesten vår holdt den ut i 8 timer og 16 minutter, noe som er et helt greit resultat.

Dyr, men…

HTC One A9 har fått en prislapp på 6000 kroner, noe som det ser ut til å være prisen de fleste nettbutikker bruker. Det synes vi er litt dyrt for en mobil som ikke er ment å ligge helt i toppsjiktet.

Til sammenligning får du i skrivende stund storebroren One M9 til akkurat samme pris. Da får du 32 GB internlagring, 3 GB RAM, 20 megapiksel kamera og 4K-opptak. Riktignok i en litt tykkere kropp, men fortsatt med et bra ut seende i metall.

På den annen side, i en verden hvor de dyreste mobilene, som iPhone 6s Plus, Samsung Galaxy S6 Edge+ og Sony Xperia Z5 Premium nå ligger og vaker rundt 10.000 kronersmerket, så er ikke 6000 kroner all verden likevel. Den hadde nok likevel blitt et enda sterkere alternativ for dem som både vil ha kraft og design uten å blakke seg helt om den lå en tusenlapp eller to lavere i pris.

TYNN: HTC One A9 er en ganske tynn og lett telefon med en tykkelse på bare 7,3 mm. Den er likevel slått av iPhone 6s som er 7,1 mm tykk. © Lars Vidar Nordli
TYNN: HTC One A9 er en ganske tynn og lett telefon med en tykkelse på bare 7,3 mm. Den er likevel slått av iPhone 6s som er 7,1 mm tykk. © Lars Vidar Nordli

Spesifikasjoner

Produsent HTC

Pris 5990

Konklusjon

Vi synes HTC One A9 er en lekker mobil, med et bra kamera og kraft nok til det meste. At den mangler noen killer-funksjoner og etter vår mening er litt høyt priset gjør at den faller ned til en litt svak femmer på vår skala.


Les også:

Apple Watch mangler killer-funksjonen

1000 kroner billigere

Sonos Play:5 blir helt ny

Personvernpolicy