Øl i høstens farger

Øl i høstens farger

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed er det også en årstid hvor det meste av øl passer helt fint. Vi har valgt ut fire gode øl som bringer frem god stemning uansett hvordan høstværet skulle bli.


Hubertus Jålbukk

Dette artige ølet kommer fra den nederlandske bryggeren Hubertus Johannes Huijs som driver bryggeriet Hubertus på Dovre.

De karakteristiske flaskene fra bryggeriet, med gode norske navn, inneholder godt balanserte øl som ofte har et kledelig særpreg.

Les også: Fem knallgode øl

Denne høsten sender bryggeriet ut en ny versjon av sitt bringebærøl – Jålbukk. Dette ølet har en oransje/rosa farge med et lyst rosa skum som holder seg fin i glasset.

Duften er preget av bringebærduft, litt krydder og noe aprikos. Fruktøl har ofte en tendens til å bli litt for mye preget av frukt og bær som tilsettes, men dette ølet er veldig flott balansert mellom smakfull bringebær og en lett og behagelig maltfylde.

I avslutningen finner man en lett krydret bitterhet. Dette er et friskt og lett øl som passer på hyttetrappa på en høstdag.
Hubertus Jålbukk – alkohol 4,7% - 0,33 l – butikkøl


To Øl Dry Hopped Berliner Weisse

Det danske nomadebryggeriet To Øl er kjent for sine ville og uforutsigbare øl. Denne gangen tar vi med oss en tørrhumlet Berliner Weisse.

Denne øltypen er brygget på bygg og hvete og har et syrlig preg. Tradisjonelt har dette vært et øl med lavt alkoholinnhold, men dagens mikroølkultur har ført til en rekke Berliner Weisse med langt større alkoholinnhold.

Dette ølet har en lys kobberfarge og har mye skum, med godt hold. Her dufter det mye av amarillohumle som er benyttet til tørrhumlingen. Sitrusfrukter, fersken og tropiske frukter blandes med noe karamell og honning. Smaken er søtlig og syrlig med mye sødme. Betydelig smak av fersken og tropiske frukter.

Les også: Forbered deg til tidenes ølfest i Bayern!

Ølet er godt humlet. Tradisjonelt har Berliner Weisse ofte blitt servert med ulike sirupsmaker som tilsettes ved servering.

Med dette ølet fra To Øl er det så mye sødme og fruktpreg at det overhodet ikke er noen grunn til å tilsette noe som helst. Et mektig øl for dager hvor du ønsker deg tilbake til sommeren.
To Øl Dry Hopped Berliner Weisse – alkohol 7,5% - 0,33 l – Kr 47,50


Snowcat Coffee Stout

Fra de ville fjellene i Colorado kommer dette ølet fra Crazy Mountain Brewing Company.

I Skyggene av Rocky Mountains brygger de en rekke ville og spektakulære øl. Snowcat Coffee Stout er et av disse, og det er virkelig et kraftig øl de har pakket inn i metallboksen sin.

Les også: Genialt eller galskap fra Nøgne Ø

Dette ølet er helt kollsvart og har et tykt, kremete brunt skum. Duften er voldsom med masse kaffe, røde bær og mye mørk malt. Smaken er forunderlig myk i forhold til duften. Det er en betydelig fruktighet i ølet med preg av bjørnebær. Men, først og fremst er dette et kaffe-øl.

I ettersmaken finner du mengder med god espresso. Veldig kraftig, men samtidig behagelig mykt. God sødme. Et øl som kan nytes sene høstkvelder. Prisen på dette ølet er også veldig behagelig.
Snowcat Coffee Stout – alkohol 5,9 % - 0,33 l – kr 35,90


O’Hara’s Leann Folláin Extra Irish Stout

Det familiedrevne bryggeriet O’Hara’s brewery ble startet opp i 1996 og er et av pioneerbryggeriene i den nye håndtverksbryggingen i Irland.

Mens mange satser på eksperimentelle nyskapninger har O’Hara’s søkt tilbake til ølbryggingens stolte tradisjoner og brygger øl så nært opp til disse som mulig. Folláin Extra Irish Stout er et svart øl med et fint fyldig skum, med en fin brunlig farge.

Les også: Dette er det kuleste ølet som ingen vil smake

Dufter av kaffe, røyk, melasse og et hint av vanilje. Smaken er fyldig med lakris, kaffe, litt brent preg, bitter sjokolade.

Dette er en skikkelig smaksbombe som du kan nyte gjennom de villeste høststormene.

La det gjerne få varme seg litt opp før du smaker på det, da kommer smaksveldet skikkelig frem. Prisen er heller ikke avskrekkende.
O’Hara’s Leann Folláin Extra Irish Stout – alkohol 6,0 % - 0,5 l – kr 47,90


Personvernpolicy