Meny

– Styr unna disse parfymene til barn

STYR UNNA: - Når man lager produkter rettet mot barn og unge, bør det være en selvfølge at de ikke inneholder skadelige stoffer, sier forbrukerdirektør Randi Flesland. Foto: Forbrukerrådet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle barneparfymene i Forbrukerrådets test inneholdt skadelige stoffer, enten hormonforstyrrende eller allergifremkallende kjemikalier - eller begge deler.
Forslag om handlingsplan for en giftfri hverdag

Representantforslag fra Arbeiderparti-representantene Sonja Mandt, Knut Storberget, Anna Ljunggren, Hege Haukeland Liadal, Arild Grande og Helga Pedersen om handlingsplan for en giftfri hverdag.

Forslagsstillerne mener det bør utarbeides en handlingsplan for en giftfri hverdag, der tiltakene blant annet bør være

  • økt tilsyn og analyser av forbrukerprodukter

  • mer bevisstgjøring av bransjen og forbrukere

  • økt kunnskap og forskning

  • økt innsats overfor EU for å sikre strengere regelverk

  • vurdere hvordan en kan merke klær og leker som inneholder miljøgifter

Kilde: Stortinget.no

Forbrukerrådet har testet ti barneparfymer kjøpt i butikker i Norge, for hormonforstyrrende og allergifremkallende stoffer.

– Alle produktene i testen inneholder flere ulike stoffer som kan være skadelige. Dette er produkter vi ikke anbefaler brukt av barn og unge, sier forbrukerdirektør Randi Flesland i en pressemelding.

Seks av parfymene inneholder det hormonforstyrrende UV-filteret Ethylhexyl Metoxycinnamate. Dette stoffet er dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk, og står på EUs kandidatliste over hormonforstyrrende stoffer. 

Alle de testede produktene inneholder også flere allergifremkallende stoffer. Tre av parfymene innholder parfymestoffet lyral («Zara Baby Girl Eau de Toilette»,  «Zara Baby Boy Eau de Toilette» og «Justin Bieber The Key Parfum Rollerball»).

EUs vitenskapskomite foreslo å forby lyral allerede i 2011, fordi det forårsaker svært mange tilfeller av allergi, og kan gi problemer selv ved svært små doser.

Flesland råder forbrukere til å lese ingredienslista på produktene nøye for å unngå de mest allergifremkallende parfymestoffene, og se opp for de 26 verste parfymestoffene som er pålagt å merke. Det finnes ingen svanemerkede parfymeprodukter på markedet.

Giftfri hverdag

Resultatene fra Forbrukerrådets test. Kilde: Forbrukerrådet (Klikk for større bilde)Resultatene fra Forbrukerrådets test. Kilde: Forbrukerrådet (Klikk for større bilde)

– Resultatet av testen viser at det trengs en strengere regulering av både av hormonforstyrrende kjemikalier og av allergifremkallende stoffer. De minste og mest sårbare forbrukerne skal ikke bære denne risikoen, sier Randi Flesland i meldingen.

I Sverige og Danmark har man i en årrekke hatt en handlingsplan for en giftfri hverdag for forbrukere. Forbrukerrådet har lenge tatt til orde for tilsvarende i Norge.

Snart skal et forslag om dette, fra representanter fra Arbeiderpartiet, behandles i Stortinget.

– Vi håper hensynet til barna går foran taktikkeri og partipolitiske skillelinjer, når våre stortingspolitikere skal stemme over forslaget om bedre beskyttelse mot skadelige stoffer, sier Randi Flesland i pressemeldingen.

– Skaper usikkerhet

Kosmetikkleverandørenes forening (KLF) mener de testede produktene er trygge, og synes Forbrukerrådets advarsler mot produkter skaper unødig mye usikkerhet blant norske forbrukere.

– Kosmetiske produkter som selges i Norge, har gjennomgått grundig testing og følger et av verdens strengeste regelverk. Kjøper du kjente merkevarer kan du derfor være helt trygg, sier administrerende direktør Finn Rasmussen i KLF til VG.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus