Tradisjonsrike øl til jul

Tradisjonsrike øl til jul
Tradisjonsrike øl til jul

Disse kan du trygt by på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheters ølekspert

Arne Lindbach er ølentusiast fra Vadsø, øl-blogger og lidenskapelig hjemmebrygger. Arne skriver om øl for ABC Nyheter

Det er en enorm mengde med juleøl i butikker og i vinmonopolets hyller. Med så mange øl kan det være vanskelig å velge det rette til julens middager og desserter.

Vi har funnet noen helt trygge og smaksrike varianter av juleøl og akevitt som garantert bringer julestemning ved bordet. Hansa og Ringnes har brygget juleøl i årevis og de vet hvordan en tradisjonsrik juleøl skal brygges.

Disse er smaksrike nok til å tilfredsstille ølsnobber og tradisjonsrike nok til å blidgjøre de som skal ha den skikkelige julesmaken.

Les også: Øl med gutta er bra for helsa

Ringnes Julebokk

Frem til 1999 var det ikke lov å omsette øl over 7% i Norge. Etter at dette litt typisk norske lovkravet var fjernet var det duket for det som i dag kan kalles en klassiker: Ringnes Julebokk. Med sine 9 % sprengte den de tidligere rammer ettertrykkelig. Samtidig har dette ølet alltid vært veldig godt balansert og i tråd med det man forventer av et godt norsk juleøl. Når Ringnes sender ut sin Julebokk fra bryggeriet i år så er det for femtende gang. Som tidligere er dette ølet kraftig og smaksrikt. Et vinøst preg og mye karamell, melasse, kandis, kaffe og et søtlig nøttepreg er noe av det du finner i årets Julebokk. Denne er beregnet for en sen julekveld foran peisen, eller til en god dessert. Kjøp gjerne inn noen som du lagrer til neste jul. En av julens aller beste juleøl.

Ringnes Julebokk – 9 % - 0,33 l - Vinmonopolet

Les også: God jul fra Nord-Norge

Ringnes Juleøl Sterk

Årets juleøl fra Ringnes er i samme ånd som tidligere år. Et mørkt rødbrunt øl med et godt skum som har litt brunfarge i seg. Duft preget av mørk malt, karamell, fruktighet og røde bær. Smaken er fruktig, litt sitruspreg og veldig god maltbalanse med en smak av knekk. Et tradisjonsrikt og godt juleøl som har nok kraft til å takle julematen og desserten. Fungerer også fint på egen hånd. Et sikkert valg hvis man søker det litt trygge og vante til julematen.

Ringnes Juleøl Sterk – 6,5 % - 0,33 l - Vinmonopolet


Les også: Det beste norske juleølet

Dahls Juleøl

Et litt lysere juleøl, men fremdeles rødbrun i fargen, og med en kledelig bruntone i skummet. Skummet faller litt raskt. Duft av søt sirup, tørkede

frukter, noe krydrete og karamell. Smaken er i samme linje. Fint karamellpreg, god krydderfølelse fra humlingen. Fruktig og samtidig nok fylde. Et øl som både kan nytes med juletorsken og til lettere julemiddagene. Det er også et øl som er såpass fruktig at det virker forfriskende og leskende. Et greit allround-juløl.

Dahls Juleøl – 6,5 % - 0,33 l - Vinmonopolet

Les også: Årets juleøl fra Bergen og Grimstad

Hansa Juleale

Årets sterke nyhet fra Hansa er et overgjæret belgisk inspirert øl. Med sine kraftige 7,8 % er det et øl som absolutt varmer godt i vinterkulden. Ølet er dypt rødbrunt og har et fint brunlig skum som holder seg godt. Duften er fruktig og krydrete med nøtter, lakris, julekake og røstet malt. Smaken er som en flytende julekake, mye sødme, kardemomme, pepperkaker, røyk. Et øl som

man kan kose seg med. Dette ølet er ikke til julemiddagen, men det er et meget godt dessertøl. Et øl fort kan utvikle seg til å bli en klassiker i julesortimentet til H

ansa.

Hansa Juleale – 7,8 % - 0,33 l - Vinmonopolet

Les også: Julesmak fra Egersund

Hansa Juleøl

Dette er klassikeren i Hansa sitt julesortiment. Bryggeriet påstår selv at denne brygges etter den samme oppskriften som ble brukt da ølet ble lansert for over 75 år siden. Fargen på dette ølet er dyp mørkerød og ølet har et fint og lett brunlig skum. Skummet holder seg godt i glasset. Duften er preget av mye malt, sirup, karamell, honning og litt knekk. En del tørkede frukter og litt krydrete humlepreg. Ølet har en fin fylde, mye sødme og karamell i smaken. Dette er et veldig tradisjonelt matøl som fungerer godt til de klassiske tunge julerettene.

Hansa Juleale – 6,5 % - 0,33 l - Vinmonopolet

Les også: Gratis øl resten av livet

Hansa Ekstra Vellagret Julebrygg

Dette ølet er dypt kobberrød, har et godt skum med litt brunfarge. Duften er preget av karamell, røde bær, tørkede frukter, kaffe og litt røyk. Julebrygget har en god sødme og fin fylde. Et smaksrikt juleøl med karamell, knekk, rosin og noe krydrete avslutning. En fin og litt syrlig avslutning i smaken gjør ølet frisk. Det er litt julekake over dette ølet, noe som også gjør det til et godt dessertøl. Passer godt til tradisjonell julemat.

Hansa Juleale – 6,5 % - 0,33 l - Vinmonopolet

Les også: Øl, kaffe og sort magi

Akevitt til jul.

Vinmonopolet flommer over av akevittsorter. Tradisjonelt har det norske julebordet vært preget av akevitt som har vært fatlagret. Dette er også den typen som anbefales til julemat som ribbe og pinnekjøtt. Men til en del matretter så er den blanke utgaven vel så egnet. Julens koldbord, julebrunch

og lignende er typiske gastronomiske øyeblikk hvor en blank og litt frisk akevitt vil kunne sette prikken over i’en. Her er to tips på akevitter som vil være sikre i julens menyer.

Hellstrøm Juleaquavit 2014

Dette er en relativt mild akevitt som har vært fatlagret i 2 år på sherryfat og seks måneder på madeirafat. Fargen er lys gylden. Duften er preget av karve, anis, sitrus og et fint vaniljepreg som kommer av fatlagringen. Dette er ikke den mest smaksrike akevitten, men er godt balansert, frisk og transparent. En fin sødme gir akevitten en god og behagelig avslutning som ikke blir for brennende. Dette er en akevitt som kan redde julefølelsen om man ender opp med en middels vellykket juleribbe. Passer til de fleste tradisjonelle julerettene

– eller som avec. Hellstrøm Juleaquvit 2014 kommer i et begrenset og

nummerert opplag på 3345 flasker. Koster litt, men dette kan fort bli et samleobjekt i fremtiden.

Hellstrøm Juleaquavit 2014 – 40 % - 0,5 l – kr 435,-

Livsins Vatn

Dette er en taffelakevitt. Den er helt blank og er ikke preget av fatlagring. Livsins Vatn kommer fra Færøyene og vant i 2014 en gullmedalje i World Spirits Awards. Bak det lovende navnet ligger en eldgammel vannkilde på Færøyene. Vannet i denne kilden skal ha hatt helbredende virkning, og er en viktig del av akevitten – i lag med korn, karve, sitron og dill. Dette er ikke enakevitt som passer til juleribba. Denne passer til koldbordet, til

silderettene, kreps, røkt laks og lignende. En meget frisk og behagelig taffelakevitt med god karveduft, en del anis og sitron. Frisk og fortryllende ukomplisert akevitt som har en meget behagelig prislapp.

Livsins Vatn – 38 % - 0,5 l – kr 219,-

Les også: Årets juleøl fra Nøgne Ø og 7 fjell

Personvernpolicy