Meny

Test av urøkt pinnekjøtt

Det beste pinnekjøttet får terningkast seks!

EKSPERTENE: Smakstesten av urøkt pinnekjøtt er utført av Tore Teigen og Frank Johansen, begge pensjonerte pølsemakermestre som også har vært fagdommere i NM i kjøtt flere ganger. FOTO: Tore Fjeld

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har testet 16 urøkte pinnekjøtt.
Om testen:

Smakstesten av urøkt pinnekjøtt 2014 er utført av Tore Teigen og Frank Johansen. Begge er pølsemakermestre med lang erfaring fra kjøttbransjen og som blant annet har vært fagdommere i NM i kjøtt flere ganger. 

Produktene er testet blindt og vurdert ut fra smak og utseende, og gitt terningkast ut fra et samlet helhetsinntrykk. Pinnekjøttet er vannet ut i 15 timer, deretter dampkokt på rist i cirka 3 timer. Testpanelet har vurdert smaken på pinnekjøttet ferdig tilberedt, og i tillegg vurdert utseendet på pinnekjøttet før og etter koking.

Testutvalget representerer en stor andel av de ulike typer pinnekjøtt som er til salgs i norske dagligvarekjeder, og som er til salgs over hele landet.

Produktene er handlet inn i uke 48 hos Meny, Rema 1000, Coop Mega og Rimi i Oslo. Prisene som er oppgitt er kilopris i de butikkene varene er innkjøpt og kan variere.

1,7 millioner nordmenn spiser pinnekjøtt på julaften, og resten spiser gjerne pinnekjøtt en gang eller to i løpet av desember måned de også.

Det saltede og tørkede sauekjøttet har tradisjoner i Norge siden 800-tallet, og har vært særlig vanlig på steder med mye sauehold, som Vestlandet. I likhet med svineribba har pinnekjøttet høyt fettinnhold, og det fikk dermed status som fest- og høytidsmat.

I dag har vi kanskje ikke så stort behov for det ekstra fettet, men pinnekjøtt brer om seg som trendmat i stadig nye miljøer, og ikke bare på Vestlandet. 

16 urøkte pinnekjøtt

Men er det "ett fett" hvilken type pinnekjøtt du velger? Det finnes utallige varianter pinnekjøtt å få kjøpt nå i julestria, og vi ønsket å finne ut hvilke som smaker best. Vi har testet 16 typer urøkt pinnekjøtt ved hjelp av våre erfarne smaksdommere, pølsemakermestrene Tore Teigen og Frank Johansen.

Vi har også testet røkt 8 typer røkt pinnekjøtt. Disse har vi samlet i en egen test, siden det er lite hensiktsmessig å sammenligne røkt og urøkt i samme test.

Teigen og Johansen mener forskjellen på godt og dårlig pinnekjøtt kan være som natt og dag. 

- I utgangspunktet er det kvaliteten på lammet som avgjør hvor godt pinnekjøttet vil smake. Men tørkeprosessen og saltingen har også stor betydning, forklarer Teigen.

Pinnekjøtt henger nemlig til tørk i noen uker etter at lammet er slaktet, før det kommer til salgs i butikken. På grunn av denne tørkingen får pinnekjøtt lang holdbarhet, i uåpnet pakning kan det ligge i romtemperatur i flere måneder uten å bli dårlig.

Vann det ut lenge!

Tore Teigen mener en stor feil folk gjør med pinnekjøttet er at de vanner det ut i for kort tid. På pakningen står det oftest anbefalt vanning i 10-20 timer, det mener Teigen er for kort tid. 

- 36 timer pleier jeg å vanne ut kjøttet, og bytte vann en eller to ganger. Da blir kjøttet perfekt salt. Og hvis noen synes det er for lite salt da, er det bare å sette en saltbøsse på bordet, sier han.

Pinnekjøttet som var med i testen ble vannet ut i 15 timer før det ble dampet i kjele i cirka 3 timer. 

Dyr testvinner

Det er store prisforskjeller på pinnekjøttet du får kjøpt i butikken. I de fire kjedene vi var i, fant vi kjøtt med en kilopris fra 109 til 389 kroner.

Med andre ord er ikke pinnekjøtt "fattigmannskost", du må fort beregne 350 til 500 gram pr person siden det er veldig mye bein. Pinnekjøttet blir laget av sidene på lammet, det samme som ribba på grisen, og noen kaller det for fåreribbe. 

Det beste pinnekjøttet i år kommer fra Smedstuen Gård, mener våre to eksperter, etter å ha blindsmakt seg gjennom de 16 variantene. 

- Dette er et flott pinnekjøtt, passe magert og med god kjøttsmak. Det er heller ikke for salt, mener testpanelet.

De har derfor ingen problemer med å gi Smedstuen Gårds pinnekjøtt terningkast 6, selv om prisen etter deres mening er i høyeste laget.

- Det blir dyre bein, påper Frank Johansen lakonisk.

Les også:

Test av årets juleøl

Slik tilbereder du pinnekjøttet

Stor test av bacon i skiver

 

Se alle produkter i Det beste pinnekjøttet får terningkast seks!:


Smedstuen Gård pinnekjøtt, urøkt

Veil. pris: 389,00
Terningkast: 6

Les hele testen


Gilde pinnekjøtt av kjøttfyldige lam (urøkt)

Veil. pris: 169,00
Terningkast: 5

Les hele testen


First Price pinnekjøtt av lam

Veil. pris: 121,00
Terningkast: 5

Les hele testen


X-tra pinnekjøtt av lam

Veil. pris: 109,00
Terningkast: 5

Les hele testen


Coop pinnekjøtt urøkt

Veil. pris: 169,00
Terningkast: 5

Les hele testen


Spekeloftet pinnekjøtt (gul pakning)

Veil. pris: 179,00
Terningkast: 5

Les hele testen


Matmesteren urøkt pinnekjøtt

Veil. pris: 109,00
Terningkast: 4

Les hele testen


Best Pris pinnekjøtt av lam

Veil. pris: 109,00
Terningkast: 4

Les hele testen


Nordfjord pinnekjøtt av lam

Veil. pris: 139,00
Terningkast: 4

Les hele testen


Bjorlilam pinnekjøtt av lam

Veil. pris: 293,00
Terningkast: 4

Les hele testen


Tind pinnekjøtt av lam

Veil. pris: 289,00
Terningkast: 4

Les hele testen


Spekeloftet pinnekjøtt ekstra kjøttfult av lammesadel

Veil. pris: 239,00
Terningkast: 4

Les hele testen


Jacobs utvalgde urøkt pinnekjøtt

Veil. pris: 299,00
Terningkast: 3

Les hele testen


Stranda oppdelt pinnekjøtt laget av lam

Veil. pris: 329,00
Terningkast: 3

Les hele testen


Gilde gourmetlam urøkt pinnekjøtt

Veil. pris: 269,00
Terningkast: 3

Les hele testen

 

Henriettes pinnekjøtt naturell

Veil. pris: 189,00
Terningkast: 3

Les hele testen

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus