Julekalendertest 2014:

Dette er årets beste leketøy-julekalendre

KALENDERTEST: Dette er de sju kalendrene vi testet. Årets (litt overraskende) taper, er Lego. Alle foto: Janet Molde Hollund
KALENDERTEST: Dette er de sju kalendrene vi testet. Årets (litt overraskende) taper, er Lego. Alle foto: Janet Molde Hollund

Skal du gjøre det enkelt i år, og kjøpe ferdig leketøyskalender til barnet ditt, bør du sikte deg inn på årets nykommere. Det er her dere får mest igjen for pengene. De allerede etablerte kalendrene fremstår til sammenligning som utvannede varianter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tredje år på rad, har vi testet de mest populære leketøy-julekalendrene. Kalendrene er kjøpt inn på Extra leker og BR-Leker på Forus utenfor Stavanger 11. november. Prisene angitt i testen er det vi betalte – men her kan det være lurt å titte litt rundt, man kan fort spare en femtilapp eller mer ved å kjøpe på riktig sted.

Lego og Playmobil har hatt leketøyskalendre i flere år, og er blant de ubestridt mest populære kalendrene. Vi har utelatt Lego Star Wars fra testen fordi den kun retter seg mot barn i skolealder, og våre testpersoner alle er barnehagebarn. Ny av året er kalenderen Playmobil 1-2-3, som vi har testet. Barbie har vært i flere år, og er også med i denne testen. Schleich er nye på markedet i år, med to varianter – en med hester og en med gårdsdyr. Det er den sistnevnte vi har testet.

Dette er de sju vi har testet (i alfabetisk rekkefølge, rangering og lenke til vurdering nederst i artikkelen):

  • Barbie
  • Lego City
  • Lego Friends
  • Playmobil 1-2-3
  • Playmobil brann
  • Playmobil julestue
  • Schleich jul på bondegården

Fire barn åpnet, lekte med og vurderte sju kalendre. Testdeltakerne var Malene Anda (5 år) , Rikke Due-Olsen (4 år), Simen Due-Olsen (2 1/2 år) og Sander Nilsen (5 år).

Les også:

100 tips til pakkekalenderen

Julekalender er ikke bare for barn

Slik tar du det beste julekortbildet

Bør leve opp til merkenavnet

Det finnes mange flere kalendre enn de vi har testet, men vi har gått for de vanligste. Felles for dem er også at dette er merkenavn de fleste kjenner til, og har forventninger knyttet til. Både barn og voksne forventet kvalitet.

Julekalendrene levde til dels opp til forventningene. Men selv om Lego er kjent for kvalitet, betyr ikke det nødvendigvis at innholdet er bra eller oppfordrer til lek. Og Barbie-kalenderen inneholder ikke en Barbiedukke - slik mange kanskje hadde trodd. Men felles for alle kalendrene vi testet, er at innholdet sannsynligvis kommer til å vare lenge, og vil kunne lekes med lenge. Om det da ikke forsvinner i støvsugeren...

Skuffende fra Lego

Årets (litt overraskende) taper, er Lego. Her er det mye bittesmått som kun er morsomt når det bygges. Det er ikke lett å skjønne hva alt er, og heller ikke hva man skal gjøre med de små tingene som bygges. Vi klarer heller ikke å riste av oss følelsen av at det blir mindre og mindre innhold for hvert år som går. Kanskje burde heller prisen holdes litt høyere, og innholdet litt mer spennende?

Velg ut fra barnets interesser!

Felles for alle kalendrene i testen, er at så lenge barnet allerede har lagt sin elsk på noe, så skal det mye til for at julekalenderen med det emnet ikke fenger. Selv Barbie, som vi voksne syntes hadde fryktelig lite innhold, syntes både Malene og Rikke at var gøy. Brannmann-entusiast Simen syntes Playmobil-kalenderen med branntema var midt i blinken.

Les også:

Julegavetips for 2–3-åringen

Julegavetips for 4–5-åringen

Tips: En liten julehilsen til barnehagepersonalet

Nykommerne er best

Årets nykommere er Playmobil 1-2-3 som retter seg mot en ny målgruppe – de minste barnehagebarna (fra 1 1/2 år), og Schleich som retter seg mot alle barn som elsker dyr. Felles er at begge har overraskende bra innhold som treffer alle våre fire testpersoner, og som kan lekes med umiddelbart. Gode og trygge valg for foreldre til barnehagebarn som ennå ikke er bitt av Lego- eller Playmobil-basillen.

Gjør det riktige forarbeidet

Enkelte av kalendrene krever bygging av scener (Playmobil julestue og brann), eller at du har batteri og skrujern tilgjengelig på julaften (Playmobil julestue). Mange har dessuten omslag som viser innholdet i julekalenderen, og bør fjernes før barnet får utforske den.

Her er årets vinnere og tapere

Når du klikker på bildet, kommer du til en artikkel med detaljert vurdering av kalenderen. Vær oppmerksom på at det er bilder av alt innholdet i kalenderen, så sørg for at barnet er utenfor synsvidde! Her er rangeringen fra topp til bunn:

Playmobil 1-2-3

Schleich jul på bondegården

Playmobil brann

Playmobil julestue

Barbie

Lego Friends

Lego City

Rangeringen er basert på fire barn og tre voksnes vurdering.

Personvernpolicy