Meny

– Det dårligste bringebærsyltetøyet er nesten uspiselig

TEST AV BRINGEBÆRSYLTETØY: Vi har testet 9 ulike typer bringebærsyltetøy. Foto: Tore Fjeld

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men to av disse får terningkast seks.
Om testen:

Vårt testpanel har smakstestet ni ulike typer fabrikkprodusert bringebærsyltetøy. Testen er utført som en blindtest der produktene er smakt bart uten tilbehør. Testpanelet har vurdert syltetøyet ut fra smak, konsistens og farge.

Testpanel:

Kirsten Winge: Utdannet biolog, ivrig sanker av naturens råvarer og en erfaren villmarkskokk. Har gitt ut ti bøker og deler sine beste oppskrifter på nettstedet www.kirstenwinge.no.

Gyda Lømo Fjeld: Meget ivrig bærsanker og syltetøykoker, i tillegg til å være lidenskapelig opptatt av vafler. Har egen blogg, www.vaffeldama.no.

Produktene som er med i testen er innkjøpt på Meny, Rema 1000 og Rimi i juli 2014.

Bringebærsyltetøy er smaksrikt, og en brødskivefavoritt i mange hjem - dessuten kan du med bringebærsyltetøy lage en av de beste kakene. Syltetøyet du får kjøpt i butikken er stort sett laget av hagebringebær, som er større enn villbringebær. 

Om du har andre syltetøyfavoritter, anbefaler vi våre ferske tester av jordbærsyltetøy og blåbærsyltetøy.

Det finnes flere ulike sorter hagebringebær som kan dyrkes i Norge, men bringebærene som blir brukt i syltetøy er for det meste importert fra utlandet.

Les også: To typer jordbærsyltetøy får terningkast seks

Erfarne syltetøykokere

Gyda Lømo Fjeld fra Elverum og Kirsten Winge fra Trysil har begge lang erfaring i å bruke frukt og bær i matlaging. Sylting og safting er et naturlig rituale på sensommer og høst, og Gyda innrømmer at det er svært sjelden hun spiser bringebærsyltetøy fra butikken.

– Jeg plukker villbringebær og lager eget syltetøy av det, sier Gyda, og forklarer at villbringebær inneholder mer aroma og smak enn hagebringebær.

Men ikke desto mindre ble «bærdamene» positivt overrasket over smakskvalitetene til flere av bringebærsylteslagene i testen. De deler raust ut to seksere og tre femere på terningen. Nora naturlig lett bringebærsyltetøy og Lerums utvalde norske bringebær når helt til topps.

Les også: Det dyreste syltetøyet er det sunneste

Vassen smak

I den andre enden av skalaen kommer bringebærsyltetøyet fra Rema 1000, som testpanelet mener ikke smaker bringebær i det hele tatt. Noras bringebærsyltetøy i squeezy-flaske er også en vassen opplevelse. Begge disse får terningkast 1.

– Bringebærsyltetøy skal lukte og smake sommer, det gjør ingen av disse, mener Kirsten.

En sikker måte å se om bringebærsyltetøyet inneholder mye bær på, er å se om det er mange steiner/frø i syltetøyet. Et godt syltetøy skal også ha en fristende, rød farge og en passe klumpete konsistens. Hvis det er tilsatt mye pektin eller andre fortykningsmiddel, vil det fort minne mer om gelé enn syltetøy.

Les også:

Berlinerboller med bringebær

Her er de sunneste grillpølsene

Tommelen ned for kakemiks-kaker

Kaviaren som er best i test

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Se alle produkter i - Det dårligste bringebærsyltetøyet er nesten uspiselig:


Nora Naturlig lett bringebærsyltetøy

Bilde

Veil. pris: 33,90

Les hele testen


Lerums utvalde norske bringebær

Bilde


Veil. pris: 29,50

Les hele testen


Nora bringebærsyltetøy original

Bilde

Veil. pris: 42,90

Les hele testen


Eldorado bringebærsyltetøy

Bilde

Veil. pris: 28,90

Les hele testen


Nora hjemmelaget bringebærsyltetøy

Bilde

Veil. pris: 31,50

Les hele testen


Rimi bringebærsyltetøy

Bilde

Veil. pris: 23,80

Les hele testen


First Price bringebærsyltetøy

Bilde

Veil. pris: 19,90

Les hele testen


Rema 1000 bringebærsyltetøy

Bilde

Veil. pris: 18,80

Les hele testen


Nora moste bringebær (squeezyflaske)

Bilde

Veil. pris: 36,50

Les hele testen


Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus