Meny

Test av multikutter:

Vi har testet oppladbare multikuttere

Test av multikutter. Foto: Øivind Lie

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har testet oppladbare multikuttere.
Om testen:

Vi har prøvd alle maskinene i ulike materialer, metall, bløtt og hardt tre. Vi har kun prøvd saging, ikke sliping eller andre funksjoner. Multikutterne er prøvd med bladene de leveres med.

Testen er utført av Kenneth Lesteberg. Han er bas og tømrer, og jobber hos Veidekke avdeling Follo.

Maskinene er gitt karakter fra en til seks der seks er best.

Vi har nylig testet multikuttere med ledning, og alle er enige om at dette et svært hendig verktøy, men det kan bli enda hendigere. Da snakker vi om de oppladbare multikutterne.

De beste av disse maskinene gjør alt det de med ledning klarer, men du slipper ledningen. De kutter, sliper og skraper i alle typer materialer, og batterier med lang brukstid gjør det langt mellom ladingene.

Utvalg

Vi har testet de som er beregnet på både proffer og hobbybrukere. Vi har tatt med produkter fra de mest kjente produsentene og de store verktøyvarehusene.

Kriterier

Brukervennlighet og kapasitet er hovedkriteriene i denne testen. Under brukervennlighet sorterer momenter som grep, vibrasjoner, bytte av blad, lydnivå og betjening av knapper.

En slik maskin holder du gjerne i en hånd, derfor må grepet være godt og passe stort. Likeledes er det viktig at vibrasjonene går ut i bladet, ikke opp i armen.

Når du bruker en slik sag kreves det en viss presisjon, da må saga være lett å styre. Farten på bladet må være enkel å stille inn, ulike blad og materialer krever at den blir stilt inn riktig.

Når det gjelder kapasitet, dreier det seg om hvor fort saga jobber seg igjennom materialene og at du skal ha god kontroll på skjæringen. Bladet skal gå lett og uanstrengt . Maskinen skal fortsette å jobbe når du legger press på den, og ikke stoppe opp og sende vibrasjonene opp i hånda.

Balanse er også et moment på en oppladbar maskin. Batteriet gir ekstra tyngde, og da er det viktig at maskinen er godt balansert slik at den ikke føles tung og klumpete.

Når vi tetstet brukstid, fikk vi ikke helt konsistente data her. Derfor har vi valgt å referere til dataene vi fikk fra testen av oppladbare sirkelsager. Det gir en indikasjon på brukstiden på batteriene.

Blader

Det er stor forskjell på kvaliteten på de ulike bladene og et godt blad har stor betydning for hvor godt maskinen jobber.  Det finnes ingen felles standard på innfestingen av bladene og de store produsentene har hver sin variant.

Samtidig er det en god del maskiner og blader som kan brukes om hverandre. Det betyr at en middels sag kan bli ganske god med et godt blad.

Les også:

Stor test av kapp- og gjærsager

Slik sager du rett med håndsag

Stor test av hammere

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Vil du se flere verktøytester og smarte tips: Sjekk ut denne Facebooksiden

Se alle produkter i Vi har testet oppladbare multikuttere:


Milwaukee M18 BMT -421C

Bilde

Veil. pris: 3 238,00

Les hele testen


Bosch GOP 18V-EC Professional

Bilde

Veil. pris: 4.372,00

Les hele testen


Makita BTM50RFEX1

Bilde

Veil. pris: 4.487,00

Les hele testen


RYOBI RMT 1801

Bilde

Veil. pris: 2.358,00

Les hele testen


AEG OMNI 18CLI-152BKIT1

Bilde

Veil. pris: 2.195,00

Les hele testen


Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus