Bake brød: Test av brødblandinger– Her fikk vi en overraskelse

GROVBRØD: Klikk Helse, ShapeUp og Bedre Helse har testet brødblanding for grovbrød du kan bake selv. © FOTO: Petter Berg, HM Foto
GROVBRØD: Klikk Helse, ShapeUp og Bedre Helse har testet brødblanding for grovbrød du kan bake selv. © FOTO: Petter Berg, HM Foto
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har testet 14 brødblandinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta:

Testeren: Iren Vagstad Ellingsen

Iren Vagstad Ellingsen har en bachelor i ernæring fra Atlantis Medisinske Høgskole 2010, og jobber nå som ernæringsfysiolog ved Heiaklinikken i Lier.

I tillegg til individuell veiledning, har hun jobbet med grupper for kost- og livsstilsendring, oppdrag for skoler, barnehager, kantinebedrifter, foredrag for ulike grupper og utarbeidet brosjyre vedrørende diabetes type-2 og kosthold.


Slik tester vi brødblanding

I testen har vi gitt flest poeng til brødmiksene med mest protein, mest kostfiber og høyest grovhetsprosent, og også flest poeng for færrest karbohydrater, færrest sukkerarter og minst mettet fett, alt beregnet per 100 gram ferdig brød bakt etter grunnoppskrift på pakken.

Produktene er kjøpt i dagligvarebutikker.

Vi presiserer at dette er en ernæringstest. For å finne ut hvordan brødet smaker er det bare å finne fram bakebollen!

Alle produktene vi testet inneholder 1 kg brødblanding, gir to brød og er billigere enn to ferdigbrød.

Fordelen med en ferdig brødmiks er at du slipper å tenke på hvilken oppskrift du skal velge. Her er det gjort klart for deg, bare å tilsette vann og gjær, og olje hvis du går for en brødmiks fra Regal.

Det anbefales å bruke rapsolje, det er også det som er brukt i miksene fra Møllerens.

Testresultater

De 14 brødene i testen scorer ganske jevnt, men det er tre brød som skiller seg ut, alle fra Regal:

Fullkornsbrød med solsikke- og linfrø: Dette er brødmiksen med mest fullkorn.

4-kornbrød: Desidert minst karbohydrater.

Grove rundstykker: Her fikk vi en overraskelse.

Mindre salt

Velger du å bake brødet selv, får du i deg mindre salt enn om du kjøper ferdig.

Kjøpebrødene kan inneholde opptil dobbelt så mye salt som egenbakte brød fra en brødmiks. Salt ble ikke valgt som et kriterie for poeng i denne testen fordi alle, unntatt en, inneholdt 0,3 gram natrium per 100 gram ferdig bakst (cirka 3 brødskiver). I den ene brødmiksen med betydelig mindre salt var natriumklorid erstattet med kaliumklorid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye natrium øker blodtrykket, mens kalium har motsatt effekt. Saltmengde står enten oppgitt som natrium eller salt. Står det 0,3 gram natrium tilsvarer det 0,75 gram salt.

Siden brødvarer er en stor del av kostholdet for mange, kan vi tenke at alle monner drar, også det å velge brødvarer med mindre salt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grovt nok?

For å få et sunnere brød bør det inneholde mest mulig fullkorn og hele korn. Det gir mer kostfiber og næringsstoffer enn fint, siktet mel. Kostfiber bedrer tarmfunksjonen, senker blodsukkerstigningen etter måltidet og gir mer metthet. Spesielt i havre finnes det et løselig fiber som heter betaglukan. Dette kan fordøyes av de gunstige tarmbakteriene og styrke immunsystemet vårt, og regnes i tillegg som gunstig for blodomløp og hjerte.

For å kalles grovt må andelen fullkorn og hele korn være på 50-75%. De ekstra grove er 75-100%, mens halvgrovt tilsvarer 25-50% fullkorn og hele korn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brødskalaen som er trykt på nesten alle brødposer, er en til god hjelp, men se også etter grovhetsprosenten.

Ofte ligger den like i overkant av det som er minstekravet. For eksempel er en grovhetsandel på 51% akkurat nok til å kalles grovt.

Sunnere brød

Velger vi sammalt mel og hele korn når vi baker, får vi mer jern og B-vitaminer enn ved mye hvitt, siktet mel.

Så kan du selvfølgelig supplere med ekstra godsaker som linfrø, solsikkekjerner, fiber eller urter. Da kan du gjøre brødet sunnere, mer mettende og kanskje mer smakfullt?

Solsikkekjerner og linfrø gir mer fett, men av det sunne, umettede fettet.

Les også:

Trodde du alle grove knekkebrød var like sunne?

Bare én leverpostei får terningkast 6

Disse rundstykkene er sunnest


Fullkornsbrød med solsikke og linfrø

Veil. pris: 23

Les hele testen


4-kornbrød

Veil. pris: 24

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les hele testen


Grove rundstykker

Veil. pris: 21

Les hele testen


Ekte dansk rugbrød

Veil. pris: 19

Les hele testen


Solsikkebrød

Veil. pris: 17

Les hele testen


Saftig speltbrød

Veil. pris: 40

Les hele testen


Bestemors grovbrød

Veil. pris: 18

Les hele testen


Hele familiens matpakkebrød

Veil. pris: 21

Les hele testen


Kornbrød

Veil. pris: 16

Les hele testen


Havrebrød

Veil. pris: 24

Les hele testen


Dansk rugbrød med surdeig

Veil. pris: 20

Les hele testen


Godt gammeldags Havrebrød

Veil. pris: 19

Les hele testen


Saftig kornbrød

Veil. pris: 15

Les hele testen


Energirikt Solsikkebrød

Veil. pris: 19

Les hele testen