De beste mobilkameraene

Det beste kameraet er det du til enhver tid har med deg. Og nå har kameramobilene blitt så gode at kompaktkameraets dager er talte. Her er det Nokia Lumia 1020 som er i sving. (FOTO: Reuters / NTB scanpix)

De nye mobilkameraene tar bildekvaliteten til nye høyder. I vår test har vi vurdert de aller beste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kompaktkameraene er en utdøende rase, og det er ikke så rart. I dag finnes det meget små systemkameraer som tar mye bedre bilder. Og for situasjonsbilder i hverdagen benytter nesten alle mobilkameraet, som man alltid har med seg uansett. Men inntil ganske nylig har ikke bildekvaliteten vært på høyde med selv enklere kompaktkameraer.

Det siste året har det imidlertid skjedd mye med mobilkameraene. Å krige om hvem som har flest megapiksler, fungerer ikke lenger – nå må man finne noe nytt å sette på emballasjen. Og heldigvis virker det som produsentene har oppdaget at folk ikke bare vil ha store bilder, de vil faktisk ha bra bilder også.

NB: Karakterene i denne testen gjelder kun kameraet, ikke mobilen som helhet.

Les også: Test: Musikkstreaming på mobilen

Kjapp og enkel: Apple iPhone 5S (terningkast 5)

iPhone har et bra allroundkamera som fungerer godt i de fleste situasjoner. Man får skarpe bilder i meget bra farger. Man har sant nok ingen innstillingsmuligheter, men på den andre siden er kameraet latterlig enkelt å bruke. Dessuten er det kjapt, slik at man sjelden går glipp av et bilde.

Det er egentlig bare i vanskelige situasjoner, som i svakt lys, iPhone blir passert av de ekstreme mobilkameraene. I svakt lys blir det støy, og detaljene viskes ut. Det skal også nevnes at mangelen på bildestabilisering gjør at man risikerer uskarpe bilder. Derimot blir de andre slått ved blitsfotografering, der dette kameraet gir naturlige farger.

Fakta

* Sensor: 8 Mp BSI 1,5 ?-piksler

* Optikk: 30mm f2.2, elektronisk stabilisering

* Blits: Truetone 2 x LED

* Video: 1080p 30 bps/720p

* Frontkamera: 1,2 Mp

* Pris: 5.800 kr

Mørkets fyrste: HTC One (terningkast 5)

HTC har gått i motsatt retning av Nokia. Man har lyktes med intensjonen om å ta inn mer lys og dermed kunne ta bedre bilder i svak belysning. Spesielt ettersom man takket være bildestabiliseringen kan eksponere lenger uten å få uskarpe bilder. Få mobilkameraer skyter like bra bilder i svak belysning. Mange innstillingsmuligheter og finesser er et pluss for den som vil ha kontroll over fotograferingen.

Men under normale forhold mister man dessverre detaljskarpheten. Dette i kombinasjon med at det fra tid til annen dukker opp uønskede effekter i bildene, gjør at HTC dessverre må abdisere fra tronen til fordel for sine konkurrenter.

Fakta

Sensor: 4 Mp BSI CMOS 1/3» 2,0 ?m

Optikk: 28mm f2.0, optisk stabilisering

Blits: 5 nivåer

Video: 1080p med HDR 30 bps

Frontkamera: 2,1 Mp

Pris: 5.200 kr

Teknikktung og merkelig: LG G2 (terningkast 4)

Som mobilkamera er G2 bare så vidt over middels, noe som ikke er tilstrekkelig i dette tøffe selskapet. Kamerahåndteringen kunne vært bedre, og vi hadde ønsket oss flere motivinnstillinger – selv om autoinnstillingen gjør en god jobb med eksponeringen.

Kameraet har bra optikk og bildestabilisering, og tar skarpe og veleksponerte bilder. Resultatet blir imidlertid ødelagt av at programvaren bearbeider bildene for mye. Støy fjernes i den grad at detaljer i bildene går tapt. Her mister man dermed informasjon selv i normal belysning, og mørke bilder blir unaturlig myke.

Fakta

Sensor: 13 Mp 1/3» CMOS

Optikk: f2.4, optisk stabilisering

Blits: LED

Video: 1080p 60 bps

Frontkamera: 2,1 Mp

Pris: 4.500 kr

Mislykket kompromiss: Samsung Galaxy S4 Zoom 4G (terningkast 4)

Dette er verken et bra kamera eller en bra mobil, men en kombinasjon som ikke fungerer. Vi skulle gjerne applaudert Samsung for at de lyktes med å klemme inn en 10x zoom-optikk i noe som nesten er mobilstørrelse. Men det kan vi ikke. Bortsett fra at det er kjempefint å kunne zoome iblant, og at blitsen er meget bra, tar kameraet faktisk ikke bedre bilder enn de beste mobilkameraene. Dessuten gjør optikken at det er ubekvemt å ha kameramobilen i hånden når man skal gjøre noe annet enn å fotografere. Og da er spørsmålet om det er verdt å ha et så pass stort og tungt apparat i lommen. For de aller fleste, trolig ikke.

Fakta

Sensor: 16 Mp BSI 1/2,33» CMOS

Optikk: 24mm f3.1-6.3 10x, optisk stabilisering

Blits: Xenon

Video: 1080p 30 bps

Frontkamera: 1,9 Mp

Pris: 4.500 kr

Best blant de tynne: Sony Xperia Z1 (terningkast 5 og «SPESIELT ANBEFALT»)

Skal man bare se på bildene på skjermen eller dele dem online, er bildekvaliteten fra Z1 aldeles utmerket. Bildene ser skarpe ut, har bra toneomfang og tiltalende farger. Til og med i dårlig lys knipser kameraet bra bilder om man holder det tilstrekkelig rolig. Det er først når man finstuderer den høyeste oppløsninger, 20 Mp, man ser problemer, men det kan korrigeres ved å gå ned til 8 Mp. Da finnes det faktisk få vanlige mobilkameraer som tar like bra bilder under varierende forhold. Kameraet er vanntett, noe som øker mulighetene for fotografering i dårlig vær.

Fakta

Sensor: 20,7 Mp BSI 1/2,3» CMOS

Optikk: f2.0

Blits: LED

Video: 1080p 30 fps / 1080p

Frontkamera: 2 Mp

Pris: 5.500 kr

Kamerakongen: Nokia Lumia 1020 (terningkast 6 og «BEST I TEST»)

Nokias monstersensor gjør underverker med bildene, enten det er sollys eller mørkt. Det er enkelt å ta bra bilder i dårlig lys takket være bildestabiliseringen og Xenon-blitsen.

Ved å ta virkelig høyoppløste bilder og bearbeide dem til et håndterlig format, kan man kan trylle! Til hverdags kan man få detaljrikdom i bildene eller simulere zoom, og i dunkelt lys får man fram lysere bilder. Dessuten kan den interesserte fotografen få full kontroll på alle innstillinger, og amatøren kan prøve ut alle de kreative finessene. Optikken stikker en del ut, men det er det verdt for å få gode bilder.

Det eneste som kan være negativt, er at det tar litt tid å starte opp kameraer, og det har også vel lang ventetid mellom bildene.

Fakta

Sensor: 41 Mp BSI 1/1,5»

Optikk: 26mm f2.2, optisk stabilisering

Blits: Xenon

Video: 1080p 30 bps / 720p

Frontkamera: 1,2 Mp f2.4

Pris: 5.500 kr

Testkriterier

* Vi ba de større produsentene anbefale den modellen de mente hadde den aller beste bildekvaliteten.

* Vi tok deretter en mengde bilder som avslører svakheter. For eksempel et bilde av tallerken på restaurant i dårlig lys, et nærbilde, et bilde av geometriske mønstre som avslører forvrengninger. * Dessuten benyttet vi standardiserte fargekart og gråkart i studio for å avsløre fargestikk og dårlig hvitbalanse.

* Alle bildene ble gransket på en kalibrert skjerm og fikk karakter når det gjaldt skarphet, støy, fargegjengivelse, hvitbalanse og geometri.

Les også: Hvor mange kuldegrader tåler mobilen din?

Personvernpolicy