Meny

Test av pepperkaker:

– Den viktigste ingrediensen mangler

Test av pepperkaker. Foto: Bjørn Inge Karlsen (HM Foto)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Testen av butikkpepperkaker vil garantert lokke fram pepperkakebakeren i deg.

Det er høysesong for pepperkaker.  Barna elsker de tynne og sprø pepperkakene – og spiser gjerne pepperkaker både hjemme, i barnehagen og på skoleavslutninger i desember.

Men ikke bare barna. Voksne også. Pepperkakene er overalt. På jobben, i butikkene.

De er det dominerende innslaget i alle hjørnene av desember - det er nesten umulig å unngå dem helt - og til forskjell fra ribbe eller surkål blir det mye av dem. Hele tiden.  

Denne testen vil garantert dempe din appetitt på butikkpepperkaker.

– Her sitter jeg igjen med en sandsmak i munnen.

Les også: Europas beste julemarkeder

Konditorsjef Jan Arve Stålkjær i Samson Bakeri er nådeløs. Det er nemlig ingenting i denne testen som tilfredsstiller hans krav til en god pepperkake.

– Det skal være en fin brunfarge på pepperkaken. Smaken skal være balansert mellom ingefær, nellik og pepper. Det skal være sprø konsistens, ikke mykt eller steinhardt.  Det er jo en kjeks, sier konditorsjefen, lettere frustrert litt ut i smakingen. 

Unngår det viktigste

– Sukker er billig og fløte er dyrt. Her er det mye av det billige, mens man sparer noen kroner på å bruke andre fettkilder, poengterer Stålkjær.

Men selv med fløte i ingrediensene er dette billig å lage. Jeg tror ikke folk ville reagert om pepperkakene hadde kostet noen få kroner mer, sier konditorsjefen.

I tillegg til bokser med ferdige pepperkaker, kjøper mange familier pepperkakedeiger i butikken eller på IKEA. Men det beste er nok å lage pepperkakedeig selv. Her er oppskriften.

Våre fire testere var gjennom sju sorter ferdige pepperkaker. Juryen har vurdert pepperkakenes utseende, smak og konsistens.

Les også: Flere produsenter kutter ut palmeoljen i pepperkakene

Hard dom

Mens de fire luktet og tygde seg gjennom pepperkakene, med store slurker vann i mellom for å nøytralisere ganen, var det lite begeistring å spore. Dommen er hard:

– Dette er ikke veldig imponerende, sier redaktør i Maison Mat & Vin, Cecilie Louise Berg.

– Sjokkerende! Oppsiktsvekkende resultater, mener Christopher Sjuve, Klikk nos matredaktør.

Les også: De beste pepperkakedeigene

Sandsmak

Sjuve går stadig til søpla og kaster resten av pepperkaka. Konditor Jan Arve Stålkjær hoster hyppih.

– Den der var veldig sandete og grovkornet. Jeg får smak av sand i munnen. Og smaken av nellik av slo inn først noen minutter etterpå. I begynnelsen smakte det bare sukker, sier Stålkjær.

– Enig, den der var ikke god, sier pepperkakebokforfatter Pernille Faye.

Les også: Spis en telefon!

Se etter smør og fløte!

Er det bedre med ferdig deig til å bake ut selv?

– Det kommer helt an på ingrediensene. Og at det ikke er tilsetningsstoffer i deigen. Det er et dårlig tegn hvis du må google innholdsfortegnelsen. Se etter smør og fløte! Det gir balansert smak, råder konditoren.

Han har ett råd: Bak selv! Med smør, fløte, nellik og ingefær.

– Og ikke en kilo pepper!

Les også:

Ti tips til det perfekte pepperkakehuset

Nådeløs dom i barnemat-testen

Stort test av termoser

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Se alle produkter i - Den viktigste ingrediensen mangler:


Best i test:

Sætres beste pepperkaker

Veil. pris: 56,90

Les hele testen



Figurbakte pepperkaker

Veil. pris: 42,90

Les hele testen


Bjørken pepperkakefigurer

Veil. pris: 49,90

Les hele testen


Luxus pepperkaker

Veil. pris: 9,90

Les hele testen


Berthas pepperkakehjerter

Veil. pris: 14,00

Les hele testen


Bjørken pepperkaker

Veil. pris: 9,90

Les hele testen


Original pepperkaker

Veil. pris: 35,90

Les hele testen


Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus