Disse løpeluene holder deg varm i kulda

Det er nesten vanskelig å tro at de tynne og tekniske løpeluene holder kulda ute, men det klarer de med glans. Foto: William Strzelecki
Det er nesten vanskelig å tro at de tynne og tekniske løpeluene holder kulda ute, men det klarer de med glans. Foto: William Strzelecki
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tynn teknisk eller tykk polarfleece?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blir du kald på hodet eller hendene når du er ute og løper i fem kalde, forsvinner raskt motivasjonen for å gjenta treningsøkten. Da blir det bare kaldt og ubehagelig.

Dårlige erfaringer

Men selv med varme luer kan det gå galt. Vi har gått på ski med en billig lue fra Stormberg som holdt hodet varmt, men som ikke transporterte svetten ut.

De gangene vi tok av oss lua på en skistue, for så å ta på den en halvtime senere, var svetten på innsiden blitt iskald. Igjen: Kaldt og ubehagelig.

Forskjellige typer

Vi har testet tre løpeluer i tre ukers tid, to, tynne tekniske fra Gore og Asics, som har hele 250 kroner i prisforskjell, og en treningslue i polarfleece fra Adidas.

Vi testet luene i marka fra plussgrader i oktober til minus fem nå i november, og fikk dermed opplevd hvor godt de holder kulda ute. Og hvor bra de er til å transportere fuktighet, altså få svetten ut og vekk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

GORE MYTHOS NEON BEANY

Løpekvalitetsmerket Gore Running Wears signalgule Mythos-beany er ikke for den som helst ikke vil stikke seg ut.

Den signalgule fargen er så sterk at det nærmest gjør vondt i øynene, og hampen på toppen, som vi antar du skal bruke til å dra av lua etter en svett og klam løpetur, er kanskje ikke for alle.

Samtidig blir du sett, ikke minst ved hjelp av to refleksstripene på siden. Greit, du ser kanskje ikke kul ut, men det er jo ikke det viktigste.

Det viktigste at er lua gjør den samme jobben som en god fotballdommer: Du skal ikke legge merke til at han er der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under løpeturen gjør den akkurat det det står den skal: Transporterer svette og holder på varmen takket være windstoppermembranen. Selv i fem minus opplevde vi den tynne lua som mer enn nok til å holde deg varm under løpeturen. Og den går akkurat over øreflippene, som er viktig for oss som bokstavelig talt er litt tjukke i huet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mythos er en veldig bra løpelue, men dyrest i denne testen: 350 kr.

ASICS PERFORMANCE BEANIE

Asics består også av polyester og elastan, men mangler nylon-delen som Mythos har. Den har heller ikke så mange detaljer som sistnevnte og ser litt ut som en badehette.

Men igjen: Den handler ikke om å se kul ut, det handler om hvor behagelig den gjør løpeturen når kulden begynner å sette inn. Og etter tre uker var det vanskelig å merke den store forskjellen på Gore og Asics sine løpeluer, selv når vi byttet på dem midt under en løpetur i fem minus.

Den holder deg varm og den transporter svette og er liksom ikke der.

Men det er én forskjell: Asics Performance Beanie koster kun 99 kr, rundt 250 kroner billigere enn Gore Mythos Neon Beany. Men vi opplevde også at Ascics Performance Beanie var litt fuktigere enn Gore Mythos Neon Beany etter at vi hadde løpt samme strekning med luene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ADIDAS CW+ HOLLOW BEANIE

CW står for ClimWarm, og dette er ikke en dedikert løpelue, men en «treningslue» i polarfleece. Her er det altså kun polyester som er brukt – og det merkes.

Lua er større og på et vis mer behagelig å ha på seg, og ikke minst ser du bedre ut i den.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men siden all trening produserer svette, er den bare behagelig å ha på seg så lenge du ikke tar av deg lua mens du er ute.

For selv om den er varm og deilig å ha på seg i kulda, forvandler den seg til en liten sauna når du begynner å svette. Og siden svetten blir innestengt, gjør du dumt i å ta av deg lua når du fortsatt er ute i kulda. Da blir den med ett veldig ubehagelig å ta på seg igjen.

CW+ fungerer imidlertid svært godt i kulda så lenge du ikke produserer altfor mye svette. Skal du løpe og skal du løpe mye (les: svette mye), må du velge en av de to andre luene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konklusjon

Gore og Asics er uten tvil de beste løpeluene i denne runden.

Men Asics koster atskillig mindre, selv om vi opplevde den at den ikke transporterte svetten like godt som Gore-lua.

Løper du langt og ofte, er likevel Mythos det beste alternativet. Skal du derimot bare ha en god og varm lue du kan bruke på tur eller under skilek når det er veldig kaldt, er Adidas CW+ et godt valg. Prismessig havner den også midt i mellom: 179 kr.

Denne saken ble først publisert på dinside.no.