Meny

Best i klassen av lyd og bilde

ÅRETS BESTE: Lyd&Bilde har kåret årets tre beste produkter, og blant kameraene gikk Canon EOS 70D av med seieren. (FOTO: Lyd&Bilde)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lyd&Bilde har kåret sine tre absolutte favoritter blant årets produkter – et kamera, en TV og en strømmetjeneste.

Årets fotoprodukt er Canon EOS 70D systemkamera.

Med dette kameraet har Canon klart å være innovative og samtidig tatt vare på de beste egenskapene i EOS– serien.

Les også: Ti apper for alle smartmobiler

Liten datamaskin

De foregående kameraene i Canons EOS-serie ser forbausende like ut. Bortsett fra noen mindre endringer her og der har Canon klokelig holdt seg til samme brukervennlige oppskrift år etter år.

Innvendig har de gjennomgått større endringer, slik som bedre bildekvalitet, større buffere, raskere skuddtakt og mer nøyaktig lysmåling. Funksjonsnivået har økt jevnt og trutt, og i dag er Canons speilreflekser små datamaskiner i en konservativ innpakning.

Les også: Kameragiganten

Ny bildebrikke

EOS 70D er langt fra det dyreste kameraet i EOS-serien. Men det er det mest innovative på lenge. Kameraet ser like konservativt ut som en Burberry-frakk, og er like brukervennlig og slitesterkt, men innvendig sitter en ny, unik 20 MP-bildebrikke.

Bildebrikken har to fotosensorer på hver piksel. Den ene brukes til fokuskontroll, mens den andre fanger lyset. Dual Pixel-sensorene gir en lynrask og ytterst presis autofokus i live view. Like viktig er mykere og samtidig hurtigere fokus når man filmer, også på serieopptak opp til 7 bilder/s.

Sammen med Canon-optikk som har de stillegående STM-fokusmotorene (EF-S 18-135mm eks.), er Dual Pixel et funn! Man kan panorere under opptak uten fokusjaging, motorstøy eller mistet fokus.

Pris: 9995 kr (kun kamerahus)

Les også: Kortleser og USB-porter i ett

Årets bildeprodukt

Sony KDL-65X9005 4KTV er definitivt en av årets feteste TV-er! (terningkast 5)

Sony har vært en ivrig pådriver for 4K-formatet både i kinosammenheng og nå til hjemmebruk. Toppmodellen 65X9005 har en oppløsning på 3840 x 2160 piksler og bygger på konvensjonell LCD-teknikk, med LED kantbelysning.

Designmessig er den flott, og selv om de sidemonterte høyttalerne gjør den noe bredere enn andre 65-tommere, er det verdt det for lydens skyld.Perfekt gjengivelseBildet fyller en stor del av synsfeltet, slik at man må flytte blikket litt for å ta inn hele handlingen.

Men til forskjell fra andre store TV-er gjengir Sony 65X9005 bildene uten synlige sagtenner, bildekorn eller rutemønster av noe slag.

Oppskaleringen fra HD til 4K skjer svært effektivt takket være Sonys kraftige 4K X-reality Pro bildechip. Selv Netflix-innhold ser bra ut dersom filmmaterialet er av tilstrekkelig kvalitet.

Les også: Den beste skriveren til feriebildene

Bedre enn Blu-ray

Vi har testet TV-en med vaskeekte 4K video, og kan ikke si annet enn ... wow! Det sylskarpe bildet gir nesten en slags 3D-effekt i seg selv, uten at man behøver 3D-briller.

Bildet byr på en mengde detaljer, men det er sømløsheten og følelsen av glass som forsvinner, som skaper en ekstra dimensjon sammenlignet med oppskalert Blu-ray-materiale.

Øynene slapper mer av, og det blir nesten som å se inn i et vindu mot virkeligheten.

Dessverre er det lite 4K-materiale å oppdrive i øyeblikket. Men én ting er sikkert, dette vil vi se mer av!

Pris: 47.000 kr

Les også: Guide til TV-jungelen

Årets lydprodukt

Endelig! Med strømmetjenesten Wimp Hi-Fi får vi musikkstrømming i CD-kvalitet. (terningkast 6)

Strømming er den nye måten å nyte musikk på. I stedet for å rote i CD-samlingen eller oppta størsteparten av harddiskplassen til musikk, strømmes musikken direkte over internettilkoblingen, via en abonnementstjeneste.

Les også: Slik kan neste generasjons mobilnett bli

Topp lyd

Mens det finnes mange høykvalitets hi-fi-komponenter som gjør strømmejobben på en utsøkt måte, har lyden fra selve tilbyderen vært begrenset til under CD-kvalitet. Inntil nå. Wimps nye HiFi-abonnement lar oss nemlig strømme musikken i tapsfri CD-kvalitet.

Mens standard Wimp-abonnement gir 320 kbps AAC som høyeste oppløsning, får du FLAC-oppløsning dersom du velger HiFi-abonnementet (Apple Lossless til iOS-dingsene).

AAC fjerner i likhet med MP3 lyddata for å få ned lagringsplass og krav til båndbredde, der hvor FLAC og Apple Lossless i stedet er lydverdenens svar på ZIP-filer. Altså pakkes dataene ned for å ta minst mulig plass i en fil, for så å pakkes opp igjen etter at den er transportert fra sender til mottaker.

Alle dataene er perfekt rekonstruert, dermed reduseres ikke lydkvaliteten.

Les også: Hvilken ultrabook skal jeg velge?

Helnorsk brukergrensesnitt

Vi har til nå kunnet få CD-kvalitet med den franske strømmetjenesten Qobuz, men hvem orker å manøvrere seg gjennom franske menyer, og med svært dårlig tilgang på norsk musikk?

Wimp har ikke bare best tilgang på norsk musikk, men har også et helnorsk brukergrensesnitt! Wimp HiFi er like enkelt å bruke som vanlig Wimp Premium. Du får bare enda bedre lyd.

Tjenesten er i dag tilgjengelig for smartmobiler og nettbrett med Android og Apple operativsystem, i tillegg til stasjonære hi-fi-produkter fra Sonos og Bluesound. En desktop-versjon for hjemmedatamaskinen er på vei, og vi går ut fra at flere hi-fi-produsenter kommer i fremtiden.

Pris: 199 kr/md.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus