Åpen for alle - alltid

Bærbar sommerfest

PARTY: Om vinteren hutrer vi omkring med propper i ørene. Om sommeren passer det bedre å dele musikken. Vi har testet bærbare ghettoblastere. Foto: Lyd & Bilde
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sommeren er her, og utendørsfestene kan begynne. Hva er kulere enn et bærbart lydanlegg som spiller opp til dans på stranda, i parken eller for halve nabolaget?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I denne testen tar vi for oss fem kraftige, men bærbare lydanlegg beregnet for utendørsbruk. Du finner ingen veldig snertne, kompakte anlegg her. Prisene spriker en del, da ulike produsenter i dette segmentet fokuserer på litt ulike lommebøker. Dermed er det noe her for enhver smak og lommebok.

Les også: iPad-høyttaler i toppklassen

Bærbar retro

TDK Wireless Boombox ET-A73 har et herlig retroutseende, samt veldig balansert og fin lyd. Det låter veldig «naturlig i hele frekvensområdet, og bassen er til stede uten å være overdreven. Trenger du mer bass, er det innstillinger for både bass og diskant på anlegget.

Ankepunktet er det mellomtoneområdet. Tenorer som synger ut med mye kraft, kan låte litt skarpt.

Anlegget fungerer fint med Bluetooth, og lyden er ganske god. Lyden blir noe flatere enn med kabel, men fordelene overgår ulempene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pris: ca. 3000 kr

Les også: Seks små høyttalere som gir full trøkk

Et diskotek under armen

Med blinkende lys og et skrikende utseende er det umulig å overse Sharp Boombox GX-M10. GX-M10 er like stor som den er vulgær, med metallisk oransje utførelse iblandet noe svart. Dessverre når ikke lyden opp.

Det som savnes, er mer fylde i lyden. Bassen låter slankt, noe som igjen gjør at lydbildet oppleves som ganske skarpt. Sharp burde tatt lærdom av JVC og hatt en egen volumkontroll til basselementene, slik at man bedre kunne tilpasse bassnivået til eget behov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pris: ca. 2300 kr

Les også: Test: Logitech Mini Boombox: Minihøyttaler med trøkk

Balanserte toner («Beste kjøp»)

Harman/Kardon Go + Play Wireless er minimalistisk med hensyn til både funksjon og utseende. Men den låter fabelaktig!

Her slipper du de blinkende diskolysene som preger en del tradisjonelle boomblastere. Men du får heller ikke iPod-dokking, gitartilkobling eller CD-spiller. Et det ok for deg, kan Harman/Kardon Go + Play Wireless være midt i blinken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er det mest kompakte anlegget i testen, og dermed det enkleste å henge over sykkelstyret når du skal et sted. Anlegger er ikke det kraftigste i dette selskapet, men står slett ikke langt tilbake. Dessuten bevarer Harman/Kardon dynamikken og kontrollen overraskende bra.

Bluetooth låter litt flatere og mer livløst enn kabel.

Pris: ca. 2500 kr

Les også: Stor lyd fra én høyttaler

Perfekt til hagefest («Spesielt anbefalt»)

OutCast fra Soundcast er et sylinderformet anlegg der kraft og lydkvalitet står i høysetet. Og med kompromissløs trådløs overføring fra iPod.

Den store størrelsen i kombinasjon med den vertikale sylinderformen minner nærmest om en høyteknologisk søppelkasse med knapper på.

Lyden er virkelig heftig. Anlegget kan spille høyere enn noen av de andre i testen. Forsterkerkraften og det store basselementet kommer virkelig lyden til gode. Bassgjengivelsen er dyp, fyldig og kraftig. Hele frekvensområdet gjengis med fabelaktig balanse. Den opplevde lydkvaliteten er like god trådløs som med kabel. Bare synd man er avhengig av strømuttak for å overføre lyden trådløst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er testens beste og kraftigste lyd, men det koster flesk.

Pris: ca. 8000 kr

Les også: Råtøff minihøyttaler til mobilen

Originalen ruler fortsatt («Best i test»)

Den originale JVC Boomblaster er fortsatt noe av det feteste til utendørs bruk. Den både ser ut og låter som en bazooka! Og i den nye JVC Boomblaster RV-NB90E er den klassiske og vulgære bazooka-formen bevart. Kassettspiller er erstattet med en 30-pins iPod-dokk, som også er kompatibel med iPhone. Ellers har anlegget både FM-radio, DAB+, CD-spiller og trådløs avspilling via Bluetooth.

Kort sagt er JVC-anlegget alt som Sharp prøver å være. Om basselementene skrus på full guffe, vil sangstemmer og lysere instrumenter låte mer innestengt. Men i parken og på stranda synes i hvert fall jeg det er viktigere å kunne spille høyt med fete rytmer, enn at det skal låte pinlig lineært. JVC-anlegget er supert til sitt bruk.

Trådløs lyd med Bluetooth er kult. Men man merker at overtonene er mer grovkornet.

Pris: ca. 4000 kr

Les også: Én millimeter tykk høyttaler