Meny

Test av hamburgere

To av burgerne får terningkast 6

LIVET ER HERLIG:Lite smaker så godt som et nygrillet hamburger, synes Simon Foote (8). © Foto: Tore Fjeld

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grillkongens kingsizeburger fra Nordfjord kjøtt og Mr. Burger fra Grilstad får terningkast 6 i vår test av hamburgere.

Hamburgere er ofte populære blant både barn og voksne, kanskje spesielt i grillsesongen. Består hamburgere av utspedde slintrer og fett eller er dette så godt som rene kjøttprodukter?

Klinisk ernæringsfysiolog Helen Engelstad Kvalem har testet til sammen 13 forskjellige typer hamburgere som er til salgs i norske dagligvarebutikker.

Hun har tidligere testet blant annet yoghurt og salami for Foreldre.no

– De beste hamburgerne i denne testen er generelt sett like gode ernæringsmessig som et stykke marmorert kjøtt, for eksempel en entrecôte. De dårligste kan sammenlignes med grillpølser, sier Engelstad Kvalem.

Les også: Sjekk hvilke produkter som kom best ut da vi testet grillpølser.

Hamburgere av storfe, lam eller svin?

Hamburgere har det fellestrekket at de alle består av kvernet kjøtt. I denne testen har vi vurdert burgere av ulike typer kjøtt: laget av storfe, lam og svin. De to vinnerne i testen består utelukkende av kjøtt og salt, samt at Grillkongens kingsizeburger er tilsatt litt vann.

Mange av de andre produktene er spedd ut, og det varierer hvor mye salt og krydder de er tilsatt. I enkelte burgere er det også tilsatt konserveringsmidler, antioksidanter og konsistensmidler for å gi burgerne bedre holdbarhet og for å binde kjøttet med det som det er spedd ut med.

– Jo mer bearbeidet kjøttet er, desto mindre bra er det for helsa, sier ernæringsfysiologen.

Les også: Sjekk hvilke fiskemiddager du bør velge

Graden av utspeing kan vi se på andelen rent kjøtt målt som proteininnhold og på ingredienser tilsatt kjøttet, som ikke er krydder. Dette kan være vann, karbohydrater fiber av forskjellige slag som stivelse, maltodekstrin, dekstrose, melkesukker og iblant melkeprotein. Stivelsestypene vises som karbohydrater i næringsdeklarasjonen.

– Kjøtt inneholder ikke karbohydrater, så da vet vi at eventuelle karbohydrater er tilsatt, forklarer Engelstad Kvalem.

Er hamburgere populært som lørdagskos? Finn ut mer om hva folk har på menyen i vårt foreldre-forum.

Fett nok

Er du opptatt av hvor mye fett du får i deg, er det greit å tenke på at fettinnholdet i burgerne vi testet varierer fra 12 til 20 %. Til sammenligning har nakkekoteletter cirka 16 %, grillpølser 20 % og entrecote cirka 12 %. Proteininnholdet varierte fra 14 – 22 %.

Til små barn er det også viktig å tenke på hvor salt det er i maten de spiser. Hamburgere kan være ganske salt mat og barn under 2 år bør ikke ha mer enn et par gram salt per dag i følge de nordiske næringsstoff-anbefalingene (0,5 g Natrium eller 1,25 g NaCl per 1000 kj). Dersom kun natriummengden er angitt kan du huske på at 1 g Na tilsvarer 2,5 g salt. I denne testen varierte saltinnholdet fra 0,8 – 1,9 g NaCl per 100 g.

Les også: For mye salt til å gi toppscore

Velg sunt hamburgerbrød

Husk også at hvilken type burgerbrød barnet spiser og hva de har på og til burgeren har mye å si for om dette blir et bra måltid for helsa. Tomater, ketsjup, skiver av grillet eller rå squash, løk, tynne mangoskiver, salat og agurk og kanskje avokado kan være populære toppinger på barneburgeren.

– Velg gjerne et usøtet, litt grovere hamburgerbrød med frø. Og det er helt greit å droppe de feite hamburgersausene, baconskiver og mye ost, råder ernæringsfysiologen.

Kanskje du vil bake ditt eget hamburgerbrød. Her er kjendiskokk Bent Stiansens beste oppskrift.

Les også:

En type leskedrikk knuser alle.

Fiskepinner til terningkast 6!

Ketsjupen som er best i test.

Denne frossen pizzaen er sunnest.

Bilde

TEST AV HAMBURGERE: Vi testet 13 ulike typer hamburgere, ferske og fryste. © Foto: Tore Fjeld

Test av hamburgere

Grillkongens kingsizeburger av storfe

Bilde

6 points

Det nærmeste du kommer rent kjøtt.

Produsent: Nordfjord Kjøtt Pris: 59,00

Les hele testen

Mr Burger m/brød

Bilde

6 points

En redelig burger – rent kjøtt og salt, det er det.

Produsent: Grilstad Pris: 119,00

Les hele testen

Rema1000 original sliders miniburger

Bilde

5 points

Testens høyeste proteininnhold - 22 %.

Produsent: Nordfjord Kjøtt Pris: 39,90

Les hele testen

Charlies 4 beefburgers

Bilde

4 points

En bra burger, men trekkes for at saltinnholdet ikke er deklarert.

Produsent: Grilstad Pris: 99,90

Les hele testen

Grillgilde beefburger

Bilde

4 points

En bra burger med mye rent kjøtt.

Produsent: Gilde Pris: 43,90

Les hele testen

Nordfjord Hamburger

Bilde

4 points

Testens laveste fettinnhold.

Produsent: Nordfjord Pris: 89,90

Les hele testen

Grøstad gris skinkeburger

Bilde

3 points

Økologisk burger av svinekjøtt.

Produsent: Grøstad Gris Pris: 76,41

Les hele testen

Rema1000 lammesliders

Bilde

3 points

Testens høyeste fettinnhold.

Produsent: Nordfjord Kjøtt Pris: 61,60

Les hele testen

First Price rå hamburger med storfekjøtt

Bilde

3 points

En helt OK burger, men ikke blant de beste.

Produsent: Unil Pris: 71,90

Les hele testen

Stabburet hamburgere m/sesambrød

Bilde

2 points

Testens laveste kjøttinnhold.

Produsent: Stabburet Pris: 62,90

Les hele testen

Grilstad miniburger

Bilde

1 points

Mye fett, lite protein og mange tilsetningsstoffer.

Produsent: Grilstad Pris: 59,90

Les hele testen

Tulip Hamburgere

Bilde

1 points

Minner om en industrifremstilt kjøttkake.

Produsent: Tulip Pris: 189,00

Les hele testen

Rema1000 original sliders miniburger

Bilde

1 points

Mye fett og lite protein.

Produsent: Grilstad Pris: 89,90

Les hele testen

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus