Meny

Ekte kinogleder på billigsalg

BEST I TEST: Onkyos receiver TX-NR616 kåres til den beste i denne testen. Men den er også dyrest: 5995 kroner. (FOTO: Produsenten)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aldri har det vært billigere å få en filmopplevelse som klistrer deg til sofaen. Disse fire surroundreceiverne gir dessuten god lyd til musikksamlingen.
Hjemmekino på 1-2-3
Blir du skremt av alle høyttalerne og tilkoblingene? Det er det ingen grunn til. Å koble opp et hjemmekinoanlegg er ikke så mye vanskeligere enn å koble opp et stereoanlegg. Det er bare litt flere kabler og høyttalere. Her er et grunnleggende oppsett:


1. Koble til kilden

Ethvert signal har en start og en slutt. Tenker vi signalvei, er det derfor greit å starte med lydkilden. Koble Blu-ray-spilleren med en HDMI-kabel til en av HDMI-inngangene på receiverens bakside. Den kan hete noe sånt som DVD/BD. Om inngangene kun er nummerert, kan du sette denne til HDMI1.

2. Koble til kabel-TV-mottakeren

Visst skal vi ha lyden fra TV-en gjennom anlegget! Har du separat dekoder, kobles denne på samme måte som Blu-ray-spilleren. Da til inngangen som kan være merket TV/PVR, eller for eksempel HDMI2. Dette velger du selv, det viktigste er at du husker hva som er hva. Har du ingen dekoder, men et TV-kort montert direkte i TV-apparatet, blir det litt annerledes. Er TV-en din av nyere type med lydreturkanal (ARC), kan du hoppe direkte til neste avsnitt. Har den ikke, må du koble en av TV-ens lydutganger til en korresponderende lydinngang på receiveren. Har TV-en optisk digitalutgang, bruker du en optisk kabel. Har den ikke, brukes en analog RCA-kabel. I disse tilfellene må du henvende deg til receiverens bruksanvisning, og se hvordan du adresserer kildene til hver sin inngang i oppsettmenyen.

3. Koble til TV-en

Når kildene er koblet til receiveren i den ene enden, skal videosignalet sendes videre til TV-skjermen. Koble en HDMI-kabel til receiverens HDMI-utgang i den ene enden og TV-en i den andre. Har receiveren flere enn én HDMI-utgang, bruk den som er merket «main» eller «monitor». Denne har lydreturkanal (gjelder nyere receivere), som gjør at lyden fra TV-en sendes tilbake gjennom den samme kabelen, slik at lyden deretter kan sendes videre til høyttalerne.

4. Koble til høyttalerne

Plasser høyttalerne der de skal stå. Plasser dem så symmetrisk som mulig, med bakhøyttalerne bak deg og fronthøyttalerne foran deg, på hver sin side av TV-en eller lerretet. Senterhøyttaleren plasseres i midten, under TV-en eller lerretet (eller bak, om lerretet er perforert). Deretter kobles de til receiveren med kabler. Skal du koble til en aktiv subwoofer, plasser denne helst et sted i nærheten av fronthøyttalerne. Skal den derimot plasseres bak sofaen og vendes mot deg derfra, kan du prøve å vende fasen på dens bakside med 180 grader (som regel en bryter). Nå kan du kjøre autokalibreringen.

5. Andre kilder

De få tilkoblingene du nå har blitt geleidet gjennom, utgjør kanskje 80 prosent av det du trenger. I tillegg kan det hende at du for eksempel har en høykvalitets CD-spiller med en glimrende konverter. Da bør den ikke kobles digitalt, men analogt. Bruk en av de analoge RCA-inngangene. En av dem er garantert merket CD. Er CD-spilleren derimot gammel og utdatert, bruk en koaksial eller optisk digitalkabel. Da bruker du i stedet receiverens innebygde konvertere. En iPod kan for eksempel kobles til med USB eller via en iPod-krybbe som følger med receiveren. Har du en platespiller, bør du forsikre deg om at receiveren har platespillerinngang, eller kjøp en platespillerforsterker ved siden av. Denne kan kobles til hvilken som helst av receiverens analoge lydinnganger.

6. Mesteparten er overflødig

En receivers mange funksjoner, finesser og tilkoblinger kan virke overveldende. De er der, slik at receiveren skal kunne tilfredsstille de fleste behov, uansett hva de måtte være. De fleste av oss har ikke spesielt sære behov, og kan overse det aller meste av både finesser og funksjoner. Alle videoinnganger og -utganger av typen kompositt, komponent og S-video kan overses. Det samme kan de fleste lydinngangene, og teipsløyfer er det i praksis ingen som bruker lenger (med mindre du har en kassett- eller båndopptaker). Det kan ta litt tid å sette seg inn i menysystemet, men etter du har gjort dette, vil du også finne ut at de aller fleste funksjonene som ulike lydmodi og digitale lydprosesseringer av ymse slag, aldri kommer til å bli brukt. Det er helt greit. Du er ikke alene.

Dersom din eneste opplevelse av surroundlyd hjemme har vært fra et alt-i-ett plastanlegg, har du ikke opplevd de virkelig gode sakene. Det er først når det blir ordentlig kvalitet på lyden at den ekstra dimensjonen med høyttalere bak og en ekstra basshøyttaler virkelig får vise sitt sanne potensial.

Den store, klare dialogen fra senterhøyttaleren; et storvokst og omsluttende lydlandskap; eksplosjoner og futt og fart; og en flott håndtering av musikksporet. Selv med sine begrensninger, kan en surroundreceiver til 5000 kroner få ut mye av godsakene vi kjenner fra kinosalen.

Vi tester:

Pioneer VSX-922 – 7 x 105 W – 4995 kroner.

Denon AVR-2113 – 7 x 95 W – 4698 kroner.

Yamaha RX-V573 – 7 x 80 W – 4290 kroner.

Onkyo TX-NR616 – 7 x 100 W – 5995 kroner.

Les også: De beste småskjermene

Pioneer VSX-922: Brukervennlig og smart

Pioneer VSX-922 er en velutstyrt og rimelig surroundreceiver, med avansert høyttalerkalibrering.

Pioneer VSX-922 er en meget brukervennlig receiver med en bråte funksjoner. Fjernkontroll-appen funker meget bra, og lydkvaliteten er der den skal. Her er det godt med krutt; film og musikk engasjerer skikkelig – med god åpenhet i dialoger og sangstemmer. Litt mer oppløsning helt i overtonene – og gjerne enda mer fraspark i mellombassen – og Pioneer ville vært livsfarlig. Terningkast 5.

Les også: Her er Norges billigste nettbutikk

Denon AVR-211: Komplett løsning

Denon AVR-2113 har alt man trenger i en surroundreceiver, inkludert 4K-oppskalering, AirPlay og innebygd Spotify.

Med meget god brukervennlighet, mye utstyr og god lyd er det ikke mye å utsette på Denon AVR-2113. Den låter meget rent og pent, med en fyldig og stor klang. Lydbildet strekker seg utover, og både film og musikk i surround låter innbydende. Så også musikk i stereo. Det vi savner i forhold til konkurrentene er mer «attakk» og liv i mellomtoneområdet. Det blir litt snilt. Terningkast 5.

Les også: Den perfekte stue-PC

Yamaha RX-V573: Beste kjøp

Yamaha har fremdeles kontroll på lydkvaliteten.

Yamaha RX-V573 er en rimelig receiver som gjør mye kult. Endelig har Yamaha fått AirPlay, og receiveren låter i tillegg meget bra. Spesielt med tanke på prisen!

Små mangler her og der på overtoner og mikrodynamikk kan være en avtalebryter for de mest kresne. Men receiveren engasjerer såpass på film og mer rytmisk musikk, som tross alt er hva de fleste av oss skal bruke den til, at det straks er tilgitt. Dette er kanskje den mest underholdende receiveren til under 5.000 kroner. Spesielt om du biamper fronthøyttalerne. Terningkast 6.

Les også: Er dette årets feteste mobiler?

Onkyo TX-NR616: Best i test

Onkyo har satset på 4K-oppskalering og en masse tilkoblinger, inkludert åtte HDMI-innganger. Men viktigst er at TX-NR616 låter fabelaktig!

Onkyo TX-NR616 er en meget vellykket konstruksjon. Den er godt utstyrt, og lydmessig drar den fordelene av Denons overtoner kombinert med Yamahas rytmikk og Pioneers energiske mellomtone. I hvert fall grovt regnet.

Sikkert er det at Onkyo-receiveren er meget bra, og i våre ører den beste av de fire. At den ikke har AirPlay får bare være. Spotify er en god trøst. Om man får behov for 4K-oppskalering eller om det bare er en gimmick, får vi nok ikke vite i år. Terningkast 6.

Les hele testen hos www.lydogbilde.no

Les også:

Helse og livsstil
Populært