Stor test av DAB-radioer

Sjekk hvilken radio du bør velge

Velger du en av disse DAB-radioene har du gjort et svært godt kjøp. (Foto: Produsentene)
Velger du en av disse DAB-radioene har du gjort et svært godt kjøp. (Foto: Produsentene)

De beste i testen har alt man kan ønske seg. Taperen låter spinkelt og tamt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ingen grunn til at du skal godta skurr og støy fra radioen. Så lenge mottakerforholdene ikke er helt håpløse, skal en god radiomottaker levere klokkeklar lyd. Den må også være enkel å bruke, og det skal ta sekunder, ikke minutter, å finne en radiokanal man vil høre på.

En liten bordradio koster ikke mange hundrelappene. Det å bytte ut en aldrende radio med en ny, har aldri vært billigere. Man skal bare huske på én ting: Velg en radio som også har DAB-mottaker – altså som er klargjort for digital kringkasting av lyd. Da er du sikret at den også kan brukes som i fremtiden.

I denne testen har alle radioene DAB-mottak i tillegg til tradisjonelt FM-mottak. De har også DAB+, en nyere DAB-standard hvor lydkomprimeringen er langt mer effektiv. Den gir teoretisk bedre lyd enn dagens DAB, men gir først og fremst plass til flere kanaler i DAB-nettet.

Hva skal du så se etter hvis du skal ut og handle?

Vel, dette et er like mye et spørsmål om hva du skal høre etter. Sjekk at den har mulighet for de tilkoblingene du trenger. Hodetelefoner, ekstra høyttalere eller linjeutgang til anlegget. Er den enkel å bruke, kan alle stasjonene lagres i et minne? Kan den brukes med batterier, er den bærbar slik at du kan ta den med i hagen eller på stranden? Som alltid er det viktig å definere dine behov.

Pinell Supersound DAB

Karakter: 4

Pris: 995 kr

Testens rimeligste radio skuffer ingen. Bra lyd, enkel betjening og lav pris høres ut som en vinnerkombinasjon.

Mye avhenger som alltid av mottaksforholdene og radiostasjonens lydtekniske sendeformat. For eksempel lyder musikk fra NRK P1 og P4 langt mer dynamisk og friskere enn The Voice på DAB. Lydbildet er klart på de fleste radiokanaler, og det er bra med fylde i klangen, tross små høyttalere. Noe særlig med bass er det ikke, en Tivoli-radio vil gi deg varmere klang og mer dybde i lydbildet. Men Pinells radio er et meget rimelig og bra alternativ til både Tivoli-radioer og de andre i denne testen. Man hører tydelig dialoger og nyhetsopplesere, det er på musikk at Pinells radio ikke når opp til de beste i testen.

Tydelig klangbilde

Enkel å bruke

Mye for pengene

Mangler litt bass

Les hele testen

Sony XDR-S16DBP

Karakter: 4

Pris: 1299 kr

Sonys radio er ikke bare pen å se på, den lyder fint også.

Særlig på tale, men også på musikk. Så lenge det ikke blir for komplekst. Pop fungerer bedre enn klassiske symfonier. Og det er slett ikke håpløst med bass her heller, noe som gir Sony-radioens klangbilde fin fylde. Mellomtonen er godt fokusert med bra definert vokalgjengivelse, og det er mer enn et snev av diskant her, i motsetning til mange av de andre radioene som mangler alt unntatt mellomtone. Sony-radioen – i all sin enkelhet – er et godt valg som bordradio.

Åpent lydbilde

Tydelig fokus

Tiltalende design

Liten tegnrute

Små betjeningsmessige blundere

Les hele testen

Sangean DCR-200

Karakter: 3

Pris: 1390 kr

Den lille radioen fra Sangean, ser strøken ut, men er ikke noe særlig på musikk.

På undersiden sitter et lite høyttalerelement vendt over en liten spredelinse. Den fungerer greit til tale og gjør nyhetsopplesere og tale godt definert, uten at det er den helt store klarheten i lyden. På musikk faller den helt igjennom. At det ikke finnes bass i noe så lite er for så vidt greit, men her lyder musikk – all musikk – grovkornet og tannløst. Vokaler lyder hult, instrumenter er diffust definert, og det finnes ikke diskant. Da er Sangean litt større modell, DPR-17, et mye bedre valg.

Kompakt

Batteridrift

Grovkornet lydbilde

Tam dynamikk

Lite bass

Les hele testen

Argon DABv3

Karakter: 5

Pris: 1498 kr

Argon DABv3 er en enkel stereoradio med god lyd og enkel betjening.

Den er ikke mye større en radioene fra Sandstrøm og Pinell, men har stereohøyttalere på fronten. Og ikke noe ekstra. Man får en enkel radio å betjene til en bra pris, med en litt for liten tegnrute og knapper med veldig liten skrift. Som en av få i testen, har den en egen slumreknapp for vekkerklokken på toppen. Radioen har direktevalg av forhåndsvalgte radiostasjoner, men ingen fjernkontroll. Likevel, fremstår Argon-radioen som et av de bedre valgene i testen.

Grunnen til det er et stort, fyldig og relativt dynamisk lydbilde. Det spruter lit av musikken gjennom Argon-radioen, som lett fyller et rom med lyd. Bassen er mer enn brukbar for en bordradio, mellomtone er åpen og klar, med varm klang, og med to høyttalere lyder særlig musikk bedre her enn fra de fleste andre i testen. Det er ikke like klart definert fokus eller markert diskant som fra Scansonics radio, men trenger man en bordradio og ikke en reiseradio, er dette kanskje det beste kjøpet blant de stasjonære radioene.

Fyldig lyd

Definert mellomtone

Små knapper og display

Les hele testen

Sandstrøm S2 DAB B11E

Karakter: 3

Pris: 1499 kr

Denne radioen er rene Columbi-egget. Det er nesten ingen ting den ikke kan.

Men lydkvaliteten er ikke like påkostet som utstyrslisten. Selv etter å ha forsøkt alle equalizerinnstillingene, er lydkvaliteten bare på det jevne. Med høyttalerne plassert på kortsidene, blir lydbildet mer diffust enn stort. Lydbildet er altfor grumsete til at det er hyggelig å høre på musikk, og det er fint lite fokus i lyden. Tale fungerer, fordi det er ikke noen «forstyrrende» instrumenter i lydbildet, men her lyder musikk, hult og tamt. Kjedelig om man vil. Det er likevel ikke til å komme fra, at man får mye for pengene her. Bortsett fra lydkvalitet.

Trådløs tilkobling

Godt utstyrt

Fjernkontroll

Diffus lyd

Grovkornet lydbilde

Slank klang

Les hele testen

Grundig Cosmopolit 3F+ WEB iP

Karakter: 3

Pris: 1899 kr

Grundig har en lang tradisjon for kvalitetsradioer, men dette kommer ikke så godt fram på Cosmopolit-modellen.

Grundig-radioen låter spinkelt og tamt. Bass finnes ikke, ikke engang juksebass, men mellomtonen er relativt klar og tydelig definert. Dessverre hjelper det ikke å bytte fra radio til iPod. Lydkvaliteten blir ikke noe bedre. Sammenlignet med Sandstrøm-radioen er imidlertid lydbildet mye bedre fokusert, men akk så mye spinklere. Skuffende med tanke på at Grundig har en anerkjent rekke av kvalitetsradioer bak seg. Denne holder imidlertid ikke mål i dette selskapet.

Godt utstyrt

Fjernkontroll

Slank lyd

Ingen bass

Grovkornet klang

Les hele testen

Roberts Revival RD60

Karakter: 4

Pris: 2590 kr

Med vinyltrekk og forgylte detaljer ser Roberts-radioen ut som den er fra en svunnen tid.

Musikk klinger varmt og låter fyldig i denne radioen. Behagelig kan man også si. Ikke slik at det er mer eller bedre bass enn i de beste radioene i testen, men klangbalansen er av det slaget som gjør musikk litt ekstra kulørt å lytte til. På en positiv måte. Det skorter på bass og diskant, mens mellomtonen er både tydelig definert, og ikke fullt så grovkornet som fra mange av de andre radioene i testen. Roberts Revival er et velkomment alternativ i radiojungelen, men sjekk om den også støtter DAB+ før du kjøper.

Fyldig lyd

Nydelig kvalitet

Batteridrift

Kun DAB, ikke DAB+

Litt innelukket klang

Les hele testen

Revo K2

Karakter: 4

Pris: 4290 kr

Stilren design og et vell av funksjoner til tross, Revos lekre radio misser på målstreken.

Den spiller ikke så verst, men til den høye prisen hadde vi ventet lydkvalitet i toppklassen. Dessverre er det ikke mer enn jevnt bra på det meste av musikk, aldri strålende, og på grensen til kjedelig. For det mangler dynamikk, fokus og klangfylde. Noe en Geneva-radio med dokking har mengder av, bare for sammenligningens skyld. Med en iPhone tilkoblet er K2 på sitt beste. Da er lydkvaliteten friskere og alt lyder mer åpent. Hvilket leder mistanken for den middelmådige ytelsen på radio, til FM/DAB-kretsen i K2. Forsterkerne og høyttalerne er ifølge Revo påkostet nok, så skurken er kanskje gjemt i lydprosesseringen. Det burde Revo gjøre noe med, i hvert fall til denne prisen.

Lekker design

Mange funksjoner

Nydelig kvalitet

Skuffende slapp lyd til prisen

Kjip fjernkontroll

Høy pris

Les hele testen

Scansonic Sky DAB+ (Beste kjøp)

Karakter: 5

Pris: 1998 kr

Scansonic har bevist før at de kan radio. Denne skuffer heller ikke.

Lyden er bemerkelsesverdig bra. Det er ikke til å tro at Sky-radioen bare har ett høyttalerelement. som ikke er mye større enn høyttalerelementet i Sangean-radioen. For her låter alt bra. Tale er tydelig definert, det er til og med et snev av bass her, noe som gir musikken litt mer liv. Og diskanten! Den har tydelig diskant, noe som løfter vokaler og mange instrumenter godt fram i lydbildet. En av testens beste rett og slett, og for dem som trenger batteridrift, er dette radioen man skal ha. En vinner på alle måter.

Klokkeklar lyd

Åpent lydbilde

Bra bass

Slank mellomtone

Les hele testen

Vita Audio R1 (Best i test)

Karakter: 5

Pris: 2199 kr

Vita Audio R1 er liten og møbleringsvennlig, men spiller som om den var en gigant!

Med denne modellen får du mye sprekere lyd enn fra de fleste bordradioer. Lydbildet er ikke lite bredt som fra Argon-radioen. Ikke har den samme bassfylde, men Vita-radioen lyder friskere, mer detaljert og fokusert. Bra på tale, gull på musikk. Og den har fin klangfylde tross et lite høyttalerelement, som i praksis høres ut som om det er dobbelt så stort. Hvis man er ute etter en liten radio, bør dette være førstevalget. Og etter vår mening, er R1 kanskje den eneste radioen som er minst like bra som Tivoli Audio PAL+.

Fokusert og oppløst

God klangfylde

Betjeningsmessige brister

Les hele testen

Testen i sin helhet kan leses på www.lydogbilde.no.

Les flere tester i ABC Nyheter

Les også:

Hyttedo med hjemmekomfort

Vi har testet dyre kokkekniver mot billige

Spesielt dyr, spesielt rå

Personvernpolicy