Test av fleecejakkerHer er fleecejakkene som holder deg tørr og varm

FLEECEJAKKE: Klikk.no har testet fleecejakker for kalde dager. FOTO: Produsenten
FLEECEJAKKE: Klikk.no har testet fleecejakker for kalde dager. FOTO: Produsenten
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre av syv fleecejakker får terningkast seks i testen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Testerne: Aktivt testteam

Det faste teamet er seks menn med bakgrunn fra friluftsliv, idrett, Forsvaret og jakt. Vi har også to-tre damer som tester modeller rettet mot kvinner.

I tillegg har vi et nettverk av aktive turfolk som bistår mengdebruk ut over det teamet har kapasitet til.

Ingen av teammedlemmene er ansatt der våre tester blir publisert. Ingen har selvsagt heller tilknytning til importør, leverandør eller produsent.

Ønsker du kontakt med teamet, send en e-post til John Arne Tungen.

Les mer om Aktivt testteams testmetodikk her.

Noen råd til deg som skal kjøpe fleece

Lengde og snitt er viktig om du skal bruke fleecejakken under en annen jakke – ta gjerne med den jakken du skal bruke utenpå for å sjekke at det ikke blir for trangt. Sjekk også at fleecejakken ikke blir for lang/kort i livet i forhold til den jakken du skal bruke utenpå – fleecejakken bør ikke stikke ut under nedre kant av ytterjakken.

Noen lommer er greit å ha – to lave frontlommer og kanskje en brystlomme holder. Det er praktisk med glidelås på lommene.

Hette eller ikke hette – dette blir en smakssak. Hette på fleecejakken er utvilsomt veldig behagelig og lunt på kjølige dager, men det kan bli klumpete når hetta ikke er i bruk. Et annet moment er at det gjerne er enklere å tørke en lue om lua/hetta skulle bli våt.

Fleece kommer i flere ulike tykkelser – tenk over hva du skal bruke jakken til slik at du ikke ender opp med en for tykk eller for tynn modell. De fleste blir nok best tjent med ha to ulike tykkelser – en tykk som brukes på de absolutt kaldeste dagene og som rent varmeplagg i pauser, og en noe tynnere som brukes som f.eks forsterkningsplagg utenpå undertøyet på kjølige dager. De tynneste fleecejakkene kan gjerne brukes direkte på huden, men en kan ikke forvente samme fukttransport som på f.eks «superundertøy» eller nettingtrøye.

Fuktegenskaper er viktig for komfort, men trenger ikke være enkelt å måle. En teknisk avansert jakke som f.eks har en ytterside av nylon for å gi bedre slite- og rivestyrke kan holde på mer fukt enn en mindre avansert jakke, men stoffet inn mot kroppen kan ha veldig gode fukttransporterende evner – noe som gjør at den føles tørr inn mot kroppen.

Kilde: Aktivt testteam

Et godt fleeceplagg tørker raskt, isolerer godt i forhold til vekten og tåler mye slitasje.

Til denne testen har vi kun tatt inn fleecejakker med en «pelsaktig» overflate. Denne designen gjør dem meget godt egnet som forsterkningsplagg under annen skallbekledning.

For å avgrense ytterligere har vi satt prisområde cirka kroner 1000,- til 1700,- i veiledende utsalgspris.

Testresultater

Hele tre av syv fleecejakker får terningkast seks i denne testen:

Hagløfs Zone Jacket: Passer meget godt under annen skallbekledning. Tykkelse, snitt og design gjør dette til en meget god allrounder til bruk på kalde dager.

Norrøna Trollveggen: Meget god isolasjonsevne sett opp mot vekt. Ikke av de absolutt varmeste i denne testen, men tykkelse, snitt og design gjør dette til en meget god allrounder til aktiv bruk på kalde dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Houdini High Loft: Beste allrounder. Tykkelse, snitt og design gjør dette til en meget godt pauseplagg og fungerer meget godt som mellomlag under annen skallbekledning på kalde dager.

Slik er testen gjennomført

Vi har hatt aktiv friluftsbruk under annen skallbekledning på kalde dager som hovedfokus med tanke på bruksområde.

Dette har vært en langtidstest hvor vi har hatt to eksemplarer av de fleste modellene. Alle jakkene har vært brukt aktivt i 3 – 4 måneder - de fleste lengre.

Jakkene har vært rotert innad i teamet.

Sju testere har deltatt – to av disse har vært kvinner som har testet dameutgaver av flere av de modellene hvor dette har vært tilgjengelig i tillegg til herreutgaver/unisex.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vekt er målt av oss og kan avvike noe fra det leverandøren operer med.

Fordeler og ulemper med fleece

Selv om noen fortsatt sverger til ullgenseren som varmeplagg, og ull har unektelig sine fordeler, er det ingen tvil om at fleecejakker og fleecegensere også har sine gode sider.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ull lukter mindre etter flere dagers bruk uten vask og beholder isolasjonsevnen selv om den blir våt. Samtidig holder ull på fukt og bruker relativt lang tid på å tørke. De som har prøvd å ta på seg en våt, tykk ullgenser vet at dette ikke er behagelig og at det tar tid og mye kroppsvarme for å varme opp og eventuelt tørke den på kroppen – en må altså tilstreve å ikke få fukt på ullgenseren – for eksempel være nøye med å kun bruke den når en ikke svetter og ikke få regn eller snø på den.

Fordelen med et tilsvarende plagg i fleece av god kvalitet er at de holder på lite fukt og tørker dermed raskere, har lav vekt i forhold til isolasjonsevne og tåler mer vask og mye mekanisk slitasje. Fleece kryper heller ikke og holder stort sett veldig godt på fasongen – selv etter mye bruk og mange vask. Det er også enklere å finne fleecejakker og gensere som har en fasong som passer godt under annen skallbekledning uten å være for romstore.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slitasje

Selv om kunstfiber takler mer mekaniske slitasje og vask enn ull ser en ofte at glatt fleece nupper. Dette har ingen praktisk betydning, men ser ikke akkurat pent ut. I denne testen har vi kun tatt inn fleecejakker med en ”pelsaktig” overflate – dette gjør at slik slitasje ikke vises til samme grad. På tidligere tester av fleece med glatt overflate har vi sett en sammenheng mellom lav pris og hyppighet av nupping.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Store prisforskjeller

Det er store prisforskjeller på fleece. De billigste jakkene på markedet koster noen hundrelapper og de dyreste noen tusenlapper.

Selv om de billigste også varmer og er behagelige å ha på er det ingen tvil om at en også i denne produktgruppen til dels får det en betaler for. Selv om pris og kvalitet ikke ensbetydende trenger å henge sammen, får en som regel et mer gjennomarbeidet og et bedre teknisk plagg med generelt bedre kvalitet om en ikke går for de absolutt billigste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På den andre siden – om du ikke er av de mest aktive og stort sett skal bruke plagget i godstolen på hytta og fukttransport og slitasje fra sekkereimer og pulkdrag ikke er aktuelle problemstillinger for deg - er det mulig å finne veldig billige og gode plagg.

Dette har vi vektlagt

Passform oppleves individuelt, men våre testere har vært rimelig samstemte i sine vurderinger. En passform som gjør at jakkene fungerer godt under annen ytterjakke har vært vektlagt. Lengde på armer, er halsen lang nok og tetter den godt, lengde i livet og om jakken gir generelt god bevegelsesfrihet har vært vurdert.

Slitasje: Nupping, glidelås, sømmer, detaljer og f.eks lommefôr er sjekket.

Isolasjonsevne og vekt: En tykkere jakke gir generelt bedre isolasjonsevne enn en tynn, men enkelte modeller har et design som gjør at de varmer på de «riktige» stedene eller nyttiggjør seg samme prinsipp som f.eks nettingtrøya med rutemønster – noe som gir bedre isolasjonsevne i forhold til vekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fuktegenskaper: Det er viktig i forhold til komfort og tørking av plagg som er blitt våte at slike fleeceplagg ikke holder på for mye fukt. Prosentvis vektøkning etter en runde i vaskemaskinen (gjennomført tre ganger – snitt av disse er tatt med i vurderingen) og restfukt etter en fastlagt tørkeperiode sammen med praktiske erfaringer er lagt til grunn for vurderingene.


Hagløfs Zone Jacket

Best i test.

Produsent: Hagløfs

Pris: 1699

Les hele testen

Norrøna Trollveggen

Beste isolasjon sett opp mot vekt.

Produsent: Norrøna

Pris: 1299

Les hele testen

Houdini High Loft

Beste allrounder.

Produsent: Houdini

Pris: 1599

Les hele testen

Mountain Hardwear Monkey Man

Meget god allrounder.

Produsent: Mountain Hardwear

Pris: 1599

Les hele testen

Bergans Sula Jacket

Meget gode fuktegenskaper.

Produsent: Bergans

Pris: 1400

Les hele testen

RAB Double Pile

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til de kaldeste dagene. Mye for pengene.

Produsent: RAB

Pris: 999

Les hele testen

Berghaus Scorch Mid Loft

Meget god lettvekter.

Produsent: Berghaus

Pris: 1699

Les hele testen

Les også:

Test av 12 tynnere fleecejakker

Vi testet 11 ullgensere i et halvt år for å kåre vinneren

Her er alle testvinnerne fra 2011

Test av 10 lette og varme vintersko