Stilig svenskehandel

ANVENDELIG: - Odd Molly lager klær i ull, bomull og silke, og plaggene passer både til hverdags og fest, reklamerer Emilie Jürgenthal hos det svenske designmerkets hovedbutikk i Stockholm (FOTO: Carl Martin Nordby)

Handler du designklær fra Sverige i romjula, kan du spare noen kroner. Og bli trendy på kjøpet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Odd Molly fører fargerike klær i naturmaterialer som ull, bomull og silke, reklamerer butikksjef Emilie Jürgenthal, i designmerket Odd Mollys hovedbutikk i Stockholm.

Odd Molly er en av Sveriges mange leverandører av klesdesign, og plaggene til «rare Molly» – oppkalt etter en snodig skateboardfan – er blant annet kjent for sine strikkemønstre, broderier og lystige farger.

Les også: Her bruker de naturen som mote

I butikkens rosa fløyelssofa tar kunde Madeleine Melinder en pust i bakken fra handlerunden, og røper:

– Jeg pleier ofte å shoppe hos Odd Molly. Det er jo så mye fint svensk å velge i her.

Skandinavisk funksjonalitet

Sverige kan skilte med mange klesdesignere, og flere har internasjonal suksess.

– Svenskene kan design! fastslår mote- og trendredaktør i norske Cosmopolitan, Elisa Røtterud.

– Merket Acne, for eksempel, er blitt som brød og smør til fashionfolket i verden. Acne så blitt så store at de har flyttet moteshowet sitt fra Stockholm til London, og her sitter bloggerne på rekke og rad og knipser sine favoritter. Acne imponerer virkelig! sier moteredaktøren, og tilføyer:

– Jeg liker blant annet skoene fra Acne, de lager sånne praktiske, robuste ankelstøvletter. En kan nemlig ikke gå i skyhøye stiletter i det skandinaviske klimaet. I alle fall ikke langt, påpeker hun.

Globalt snitt

Også andre svenske merker, som Whyred, Filippa K og Dagmar, gjør kraftig utslag på trendbarometeret, skal vi tro motespesialist Elisa Røtterud:

Les også: Matt glans i vintermørket

– Dette er merkene for «globalisten» – den som gjerne tar en weekendtur til Paris for å se de siste utstillingene, men som også drar på eventyrsommerferie til Mosambik, sier hun, og utdyper:

– Globalisten har høy utdannelse og setter pris på design, og norske globalister velger svensk design kontra andre internasjonale merker fordi svenskene lager funksjonelle, kule og urbane plagg.

Blant de svenske trendmerkene sverger motespesialist Elisa Røtterud selv til stockholmsbaserte Hope.

– Denne vinteren har Hope fine ullgensere som blant annet er inspirert av Ingmar Bergmans filmer. For vår- og sommersesongen har de fleste svenske motehusene imidlertid hentet inspirasjon fra Marokko. Til våren vil det gå mye i løse silhuetter og komfortable plagg, og fargekombinasjonene beige med sitrongult eller Yves Klein-blått (fransk kunstner, journ.anm.) vil bli stort, sier Røtterud.

Spar noen kroner

Mange svenske designerne har egne butikker med hele kolleksjoner. Både Odd Molly, Whyred, Fifth Avenue Shoe Repair og Acne har egne forretninger i Stockholm, mens andre store, etablerte merker, som H&M, Filippa K og J. Lindeberg, finnes i mange svenske byer. Og handler du klær på den andre siden av svenskegrensen, kan du få litt ekstra for pengene – i alle fall om du er i Sverige likevel.

– Du kan spare noen kroner hvis du legger shoppingturen til Stockholm – prisene er nemlig litt lavere enn i Norge. Men jeg vil ikke si at du gjør et scoop ved å ta turen over til «søta bror», sier Elisa Røtterud og tipser:

– Men sjekk de ulike merkenes nettsider i romjula. Da kan det nemlig være at du gjør noen gode kjøp – på tilbud!

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy