Meny

Test av cava:

De beste boblene til under 120 kroner

TEST AV CAVA: Vi har testet cava. Her er den beste under 120 kroner. Foto: Arnie Stalheim

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snart 17. mai - her er den beste cavaen.

Synes du prisene på champagne blir i drøyeste laget? Cava koster halvparten av de billigste champagnene og kan være like bra. (Her er vår siste champagnetest)

Når man ser seg om etter rimeligere alternativer til champagne, er det ganske mye å velge i. Tysk og østerriksk sekt, fransk crémant, italiensk prosecco og mange flere. Men det er og blir den spanske cavaen som er selve inkarnasjonen på billige bobler.

Cava lages på samme måten som champagne, hvor det er annengangs gjæring på flaske som skaper bobler. Cava var tidligere ikke knyttet til noe spesifikt område i Spania, men etter pålegg fra EU, er det nå et halvt dusin steder i Spania hvor man kan lage cava. Når det er sagt, er det ikke til å komme forbi at det aller meste av cavaen lages i Catalonia.

Tradisjonelt sett er det tre druer som dominerer i cava: Macabeo, parellada og xarel-lo, men de senere årene er også chardonnay begynt å gjøre seg gjeldende. De viktigste forskjellene på cava og champagne, er at cava generelt sett er lettere, med litt lavere alkoholprosent. I tillegg er aromabildet som oftest også enklere.

Utvalgskriterier

Da vi skulle teste cava, ble vi nødt å gjøre noen avgrensninger, da tilfanget er enormt. Vi satte først et pristak på 120 kroner - dette skal jo være billig! (se for øvrig vår topp ti liste over rødviner til under 120 kroner).

Så bestemte vi oss for å kun gå for tørre viner - vi kuttet altså ut de halvtørre. Så kuttet vi rosé, og satt kun igjen med blanke/gylne. Men vi bestemte oss for at vi ville ha viner både fra basis og bestillingsutvalg.

Så gjorde vi en prekvalifisering, altså laget en «short list», om du vil, over viner vi selv hadde gode smaksnotater på, kombinert med viner som hadde fått gode anmeldelser i både inn- og utland. Da satt vi igjen med 13 viner, og vi ville smake oss frem til de fem beste.

Det må i denne sammenheng påpekes at Polet ikke gjorde det lett for oss, da klassifiseringen deres av hva som er cava og hva som er musserende fra Penedès (som ikke nødvendigvis trenger å være cava), er inkonsistent. Men alle de 13 vinene på short list, og dermed også de fem beste, er cava.

TEST AV CAVA:


Marqués de Monistrol Premier Cuvée Brut Nature 2007

TEST AV CAVA: Vi har testet cava. Her er den beste under 120 kroner.=Eple og sitron i duften, samt innslag av mineraler.

Les hele testen

Produsent: Jaume Serra Pris: 114,90

Karakter: 82/100Cristalino Brut Nature Reserva

TEST AV CAVA: Vi har testet cava. Her er den beste under 120 kroner.=

Dufter av sitron og eple med innslag av kjeks og et hint av mineraler

Les hele testen

Produsent: Covides Pris: 99,40

Karakter: 81/100Grans Moments Brut Nature

TEST AV CAVA: Vi har testet cava. Her er den beste under 120 kroner.=

Sitron og eple i duften med et svakt hint av mineraler.

Les hele testen

Produsent: Pere Ventura Pris: 110,20

Karakter: 81/100Pere Ventura Brut Reserva

TEST AV CAVA: Vi har testet cava. Her er den beste under 120 kroner.=

Frisk duft av grønne epler og sitron.

Les hele testen

Produsent: Freixenet Pris: 92,50

Karakter: 79/100Freixenet Extra Brut

TEST AV CAVA: Vi har testet cava. Her er den beste under 120 kroner.=

Litt restsukker gjør at vinen ligger på grensen til halvtørr.

Les hele testen

Produsent: Freixenet Pris: 92,50

Karakter: 79/100


Les også:

Slik lager du omelett

Slik lager du perfekte muffins

Her er verdens beste sjokoladekake

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Les flere nyheter her

Saken ble opprinnelig publisert på klikk.no.

Helse og livsstil
Populært