Meny

De beste mediespillerne

RYDDIG I STUA: Alt du har av film, musikk og bilder kan samles på en harddisk, og nytes på TV-skjermen via mediespilleren. (FOTO: Jose Luis Pelaez/Corbis/Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med alt du har av filmer, bilder og musikk samlet på en harddisk, kan du frigjøre plass i stua. Vi har testet mediespillerne som rydder opp i livet ditt.
Publisert: 16.09.2010

Å ha hyllemeter med CD-plater og DVD- og Blu-ray-filmer ser kanskje imponerende ut, men er ikke spesielt praktisk. Når du skal se på noe, kan du være sikker på at noen har lånt platen, laget riper i den, satt den på feil plass eller i feil cover. Da er det betydelig mer praktisk å ha musikk, filmer og bilder på en harddisk i nettverket.

For å nyte alt man har samlet på harddisken, må man ha en mediespiller som kobles til TV-en og lydanlegget. Med fjernkontrollen kan man bla i innholdet som vises på skjermen, og med et tasterykk velge passende musikk, fine bilder eller en spennende film.

Mange foreldre legger inn alle barnefilmene på mediespilleren, fordi skjøre plastskiver og barn ikke alltid går spesielt bra sammen. Legger man inn omslagsbildene, trenger ikke ungene engang å kunne lese for å bruke mediespilleren. Da kan de bare velge bildet av Pippi, så kjører filmen i gang og familiefreden er reddet.

Test av åtte mediespillere

Prisgunstig medielagring (Terningkast 5 + BESTE KJØP)

BESTE KJØP: A.C.Ryan PlayOn!HD (FOTO: Produsenten)BESTE KJØP: A.C.Ryan PlayOn!HD (FOTO: Produsenten)

Ønsker du deg en billig mediespiller som du kan koble en harddisk til, er A.C.Ryan PlayOn!HD et riktig valg. Den spilte glatt alle de film- og musikkformatene vi testet, og bildekvaliteten var bra, uten merkbar hakking. Den får også tommelen opp for flere utganger og minnekortleser. Internettjenestene er ikke spesielt utbygde, men kan forbedres i kommende programvareoppdateringer.

Pris: 1250 kroner


Ubalansert fotosamler (Terningkast 4)

BRA FOR NOEN: Asus O!Play Air HDP-R3 (FOTO: Produsenten) BRA FOR NOEN: Asus O!Play Air HDP-R3 (FOTO: Produsenten)

Med noen interessante funksjoner og noen som mangler, balanserer Asus O!Play Air HDP-R3 mellom perfekt eller uinteressant – alt etter hvilke behov du har.

Vil du dumpe bildene fra kameraet direkte i apparatet, er O!Play smidig med kortleser og automatisk kopiering. Men da må du koble den til en harddisk. Ønsker du å se på nett-TV, fungerer det helt greit, men da må du klare deg uten YouTube. Mediespill fungerer derimot uten noen større anmerkninger.

Pris: 1200 kroner


Dyrekjøpt eleganse (Terningkast 3)

FOR DYR: Dune HD Base 3.0 (FOTO: Produsenten)FOR DYR: Dune HD Base 3.0 (FOTO: Produsenten)

Et hjemmekinovennlig format og interessant tilbehør er vel og bra, men prisen og det begrensede utvalget av funksjoner matcher ikke hos Dune HD Base 3.0.

Med alle forventninger på topp etter å ha sett på utsiden, kan man ikke annet enn å bli skuffet over innsiden. Dette er en mediespiller, punktum. Og ikke engang en spesielt bra en. Den kom dårligst ut av alle apparatene når den skulle spille av testfilene våre. Til denne prisen må man være superimponert over utseendet og tilkoblingsmulighetene for å synes at mediespilleren er verdt pengene.

Pris: 2800 kroner


Raffinert godklump (Terningkast 5 + BEST I TEST)

BEST I TEST: Dvico Tvix HD M-6600N (FOTO: Produsenten)BEST I TEST: Dvico Tvix HD M-6600N (FOTO: Produsenten)

Selv om Dvico Tvix HD M-6600N bare er en modernisering av en gammel modell, har det skjedd såpass mye at mediespilleren føles som et bra valg i dag. Tilkoblinger og standarder er nå av siste snitt, og menyene er freshere. Mediespilleren har fått betydelig mer innhold, men uten å ha blitt mer rotete. Dette i kombinasjon med at den spiller de fleste medietyper på en utmerket måte, gjør at Tvix tar hjem seieren – slik den også gjorde i forrige Lyd & Bilde-test.

Pris: 2200 kroner


Skinnet bedrar (Terningkast 4)

DOBBELTGJENGER: Mede8er MED500X (FOTO: Produsenten)DOBBELTGJENGER: Mede8er MED500X (FOTO: Produsenten)

På utsiden er Mede8er MED500X mistenkelig lik testens beste kjøp, PlayOn, men på innsiden er det en helt annen historie. De to spillerne må ha blitt født på samme sted, men mens PlayOn vokste opp og ble en fullspekket spiller, ble Mede8er hemmet i veksten. Den eneste fordelen den har, er navigeringsknappene på fremsiden. Mede8er har dårligere lyd og bilde enn PlayOn, dessuten mangler den fototjenester, vær og nyheter. Det er absolutt ingen grunn til å betale mer for denne.

Pris: 1600 kroner


Mediesentralen (Terningkast: 5)

STORT POTENSIAL: Mvix Xtreamer Pro (FOTO: Produsenten) STORT POTENSIAL: Mvix Xtreamer Pro (FOTO: Produsenten)

Med plass for doble harddisker og mengder av nettverksfunksjoner er Mvix Xtreamer Pro mye mer enn en enkel mediespiller.

Ønsker du å bruke mediespilleren som hjemmets sentrum for medieinnhold, har Xtreamer flere funksjoner og mer harddiskplass enn noen andre. Selv om den spilte av nesten alle testfilene våre, hakket avspillingen innimellom, og bildekvaliteten var ikke alltid på topp. Dette er en ny modell, og det merkes, da ikke alt fungerer slik det skal ennå. Men mediespilleren har et stort potensial med kommende oppdateringer.

Pris: 1800 kroner


Nerdenes favoritt (Terningkast 4)

Popcorn Hour A-200 er en gammel traver som lokker med flere finurlige nettverksfunksjoner og internettkilder enn noen andre, takket være brukernes oppfinnsomhet. Men for de fleste av oss er

NERDETE: Popcorn Hour A-200 (FOTO: Produsenten)NERDETE: Popcorn Hour A-200 (FOTO: Produsenten)

det medieavspillingen som betyr noe. Heldigvis spiller den alt vi kaster på den, uten problemer og med bra ytelse. Det eneste man kan klage på, er menyene, som føles irriterende trege og ikke alltid er logiske. Den er riktignok bedre en forgjengeren, men begynner å føles foreldet.

Pris: 1600 kroner


Billig og enkel (Terningkast 4)

For den som ikke har så store behov og vil ha en billig spiller som klarer det viktigste,

RIMELIG: Western Digital TV Live (FOTO: Produsenten)RIMELIG: Western Digital TV Live (FOTO: Produsenten)

er Western Digital TV Live et bra valg. Dessverre er tilgangen på tjenester i Europa begrenset, så TV Live kommer ikke til sin rett her. Som mediespiller er den heller ikke perfekt, da den ikke klarer enkelte mer uvanlige medieformater. Men dersom du ønsker å komme billig unna, og bare spiller standardformater, fungerer den bra. Utmerket ytelse, lettfattelige menyer og mange tilkoblingsmuligheter gjør at TV Live kan passe veldig godt for førstegangskjøperen.

Pris: 1100 kroner


Testkriterier

Mediespillere er en såpass ny produktkategori at merkene kommer og går. Vi så derfor på hvilke spillere som selges akkurat nå, og hvilke som diskuteres flittigst på internett. Dessuten kompletterte vi med noen tidligere testvinnere som har kommet i nye modeller.

En god mediespiller skal være enkel i bruk, klare så mange formater som mulig og spille av høyoppløst film uten å hakke. Alle avvik ble notert, og spillerne fikk deretter delkarakterer. I sluttvurderingen er det også tatt hensyn til prisgunstighet.

Helse og livsstil
Populært