Holder ferdigmaten mål?

Holder ferdigmaten mål?
Holder ferdigmaten mål?
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Sunt og velsmakende. Kun de beste råvarene». Slik lyder løftene fra produsentene. Men holder de mål?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Serveringsklare middagsretter med kokte poteter, ris, pasta og ulike varianter av kjøtt, fisk og grønnsaker har i løpet av de siste årene inntatt norske dagligvarebutikker. Og alt tyder på at ferdigmiddagen har kommet for å bli. Ifølge tall fra Finansavisen øker salget av ferdigmiddager med hele 25 prosent i året.

Sjekk hvilke pølser som kom best ut i Din Sides store pølsetest.

Produsentene lokker med velsmakende og næringsrike middager, men får vi det vi blir lovet? DinSide har sett på næringsinnholdet og testet smaken på ti tilfeldig utvalgte ferdigmiddager. Vi overlot vurderingen av innholdet til ernæringsfysiolog Gunn Helen Arsky, mens vi testet smaken.

Bør tilsette egne råvarer

- Mange av de presenterte alternativene er fine middager når du har det travelt eller ikke kan lage mat en dag, sier Arsky til DinSide Helse.

Hun anbefaler å gå for alternativene som har høy proteinandel, helst med rundt 10 g protein per 100 g vare. Ifølge ernæringsfysiologen bør du velge rettene som har rene fiske- og kjøttråvarer tidlig i ingredienslisten.

Hvilket grovbrød bør du velge? Sjekk her


- Det betyr at det er forholdsvis mye kjøtt og fisk i retten. Mange av rettene kan med fordel tilsettes ferdigkuttet kyllingkjøtt, en ekstra fiskekake eller spises sammen med en salat eller et grovt rundstykke for å bli et fullverdig måltid. Disse tilleggene krever ikke noe tilberedning, så det er bare å trå til! Og en frukt er en fin dessert, sier hun.

Les også: Kjøleskapet avslører deg

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

RESULTATER AV FERDIGMATTESTEN

Spansk kyllinggryte (Toro)

1 porsjon 400 g Pris (Ica): kr. 44,90
Hovedingrediens: Poteter, kyllingkjøtt, fløte og grønnsaker
Næringsinnhold pr. 100 g vare:
Kalorier: 311 kJ/ 74 kcal, Protein: 5 g, Karbohydrat: 5 g, Fett: 4 g

Ernæringsfysiologens vurdering:

16 % kjøtt er ikke så mye, og retten er ganske kalorifattig. Setter du til litt ekstra kyllingfilet, øker næringsverdien betraktelig! Saltinnholdet er nok ikke så ulikt det vi finner i andre ferdigretter, men at middagen din står for mer enn 50% av anbefalt daglig saltinntak, er uheldig. (Anbefalt: 5 g/dag, middagen gir 2,8 g).

Kommentar fra panelet:
Fyldig og god saus med fin konsistens. Det kunne med fordel vært mer kylling i retten, men vi gir pluss for masse gode grønnsaker og god smak.

Terningkast FEM

Kylling Tikka Masala (Saritas)

600 g
Pris (Ica): kr. 52,90
Hovedingrediens: Kjøttsaus, kylling og ris
Næringsinnhold pr. 100 g kjøtt og saus:
Kalorier: 338 kJ/ 81 kcal, Protein: 14,4 g, Karbohydrat: 2,4 g, Fett: 1,4 g
Næringsinnhold pr. 100 g ris:
Kalorier: 385 kJ/ 92 kcal, Protein: 1,8 g, Karbohydrat: 19,1 g, Fett: 0,8 g

Ernæringsfysiologens vurdering:

Denne retten virker balansert, selv om det vanskeliggjør oversikten at risen er skilt ut som egen ingrediens i næringsinnholdstabellen. 30 % av kjøttsausen er kylling, det betyr igjen at det er ca 100 g kylling i én porsjon. Cashewnøtter er en av kildene til fett, umettet bra fett. Kokosfettet er derimot mettet, men utgjør ikke noe problem i denne magre retten.

Kommentar fra panelet:
Denne retten innfrir forventningene, og fremstår som spesielt god til ferdigrett å være. Mye og fyldig smak. Pluss for krydderposen som fulgte med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Terningkast FEM

Laksepasta (Lofoten)

450 g
1 stor porsjon
Pris (Ica): kr. 69,90
Hovedingrediens: Fløte, laks, grønnsaker og pasta
Næringsinnhold pr. 100 g vare:
Kalorier: 877 kJ/ 210 kcal, Protein: 7,1 g, Karbohydrat: 6,6 g, Fett: 17,4 g

Ernæringsfysiologens vurdering:

Dette er en svært fet rett sammenliknet med de andre i testen. Første ingrediens som nevnes er fløte. Det betyr at det er fløte det er mest av i retten. Bare 26 % av retten er laks, men dette er ren filet og det er fint. Pluss for å bruke fullkornspasta i retten, det øker fiberinnholdet og metter enda bedre.

Kommentar fra panelet:

Laksepastaen ga delte meninger i panelet. Mens noen mente fisken smakte ferskt og lett kunne la den passere som «god og hjemmelaget», ga den assosiasjoner til fiskesuppe med slapp pasta til andre i panelet.

Terningkast FIRE

Artikkelen fortsetter under annonsen

Biff Stroganoff (Findus)

1. porsjon
380 g
Pris (Ica): kr. 29,90
Hovedingrediens: Oksekjøtt, ris og grønnsaker
Næringsinnhold pr. 100 g vare:
Kalorier: 470 kJ/ 110 kcal, Protein: 5,5 g, Karbohydrat: 19 g, Fett: 1,5 g

Ernæringsfysiologens vurdering:

Vi anbefales å spise «5 om dagen» – der en porsjon grønnsaker eller frukt er 150 gram. At denne middagen gir 80 gram grønnsaker og rotfrukter, er ikke så mye å juble for. Vanligvis pleier en middag å inneholde to av dagens fem porsjoner, altså 300 g grønnsaker og rotfrukter. Et pluss for at vegetabilske oljer er hovedkilden til fett, det er bra for hjertet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommentar fra panelet:

Retten gir assosiasjoner til billig studentmat, og den ser bedre ut enn den smaker. Litt svampaktig kjøtt.

Terningkast TRE

Nudler med biff (Ferske delikatesser)

450 g
Pris (Ica): kr. 49,90
Hovedingrediens: Biffkjøtt, nudler og grønnsaker
Næringsinnhold pr. 100 g vare:
Kalorier: 870 kJ/ 210 kcal, Protein: 8,4 g, Karbohydrat: 54 g, Fett: 2,4 g

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ernæringsfysiologens vurdering:

Denne retten er svært kaloririk sammenliknet med de andre. Den inneholder mer kjøtt, noe som er flott. Dette vises også på proteininnholdet i retten. Men noe av nudlene kunne med fordel byttes ut med mer grønnsaker, slik at det ble noe mindre karbohydrater i retten.

Kommentar fra panelet:

Retten falt i smak hos deler av panelet, som mente den var passe godt krydret og totalt sett utgjorde en helt ok middag. Minus for lite kjøtt og grønnsaker.

Terningkast TRE

Fiskekaker med gulrøtter, poteter og brun saus (Lofoten)

502 g
Pris (Ica): kr. 69,90
Hovedingrediens: Fisk, poteter, gulrøtter og saus
Næringsinnhold pr. 100 g vare:
Kalorier: 306 kJ/ 73 kcal, Protein: 5,5 g, Karbohydrat: 9,2 g, Fett: 1,5 g

Ernæringsfysiologens vurdering:

Halvparten av retten er grønnsaker og poteter, noe som betyr at retten nesten gir to porsjoner av de "5 om dagen" vi anbefales å spise. Fiskekakene har en høy andel fisk til fiskekaker å være, det er bra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommentar fra panelet:

Dette er helt greit, men ikke mer enn det. Retten smaker litt for salt og konsistensen på fiskekakene er seig. Pluss for god størrelse på porsjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Terningkast TRE

Torsk i purreløksaus med gulrøtter og poteter (Fjordland)

550 g
1 porsjon
Pris (Ica): kr. 52,90
Hovedingrediens: Torsk, poteter, purreløk og gulrøtter
Næringsinnhold pr. 100 g vare:
Kalorier: 263 kJ/ 62 kcal, Protein: 4,8 g, Karbohydrat: 6,3 g, Fett: 2 g

Ernæringsfysiologens vurdering:

Et balansert måltid som igjen sikrer omtrent to av de «5 om dagen». Torskeandelen kunne godt vært enda høyere for å øke proteininnholdet i retten.

Kommentar fra panelet:

God fiskesmak og overraskende god saus. Minus for kunstig smak av potetene.

Terningkast TRE

Kjøttsuppe (Fjordland)


1. porsjon
350 g
Pris (Ica): kr. 29,90
Hovedingrediens: Poteter, grønnsaker, storfekjøtt og kjøttboller
Næringsinnhold pr. 100 g vare:
Kalorier: 188 kJ/ 45 kcal, Protein: 3,6 g, Karbohydrat: 5,3 g, Fett: 1,0 g

Ernæringsfysiologens vurdering:
Et svært magert alternativ med lite kjøtt til å hete kjøttsuppe. Denne kan med fordel tilsettes både ekstra grønnsaker og mer kjøtt for å øke næringsinnholdet, og ha gjerne et grovt rundstykke til. Middagen skal normalt stå for ca 30 % av energiinntaket i løpet av dagen. 158 kcal er langt fra en tredel av noens dagsbehov!

Kommentar fra panelet:
Smaken er for tam, og ingrediensene kjennes seige. Her må man nok tilsette en god dose pepper for å få smak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Terningkast TO

Seifilet i krydret tomatsaus (Toro)


400 g
1 porsjon
Pris (Ica): kr. 56,90
Hovedingrediens: Tomat, seifilet og poteter
Næringsinnhold pr. 100 g vare:
Kalorier: 373 kJ/ 89 kcal, Protein: 6,5 g, Karbohydrat: 6 g, Fett: 4,3 g

Ernæringsfysiologens vurdering:
Igjen et balansert måltid. En tredel av retten er tomat. Det betyr at du får mye av antioksidanten lykopen i denne retten. Lykopenet er godt tilgjengelig fordi tomatene er kokt. Seifiletandelen kunne godt vært noe høyere. Saltnivået er ørlite lavere i denne retten. Fint!

Kommentar fra panelet:
Fisken virket litt overkokt, og tomatsausen, som det var vel mye av, var for skarp i smaken og minnet mest om tomatpuré. Retten får pluss for mye løk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Terningkast TO

Brokkoli grateng (Findus)

800 g
3-4 porsjoner
Pris (Ica): kr. 35,90
Hovedingrediens: Brokkoli, ost og fløte
Næringsinnhold pr. 100 g vare:
Kalorier: 360 kJ/ 85 kcal, Protein: 4 g, Karbohydrat: 5 g, Fett: 5,5 g

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ernæringsfysiologens vurdering:

200 g (en porsjon) gir 170 kalorier, altså mindre enn en nutrilettbar! Dette er et for lite måltid, og mange spiser nok halve pakken alene. Brokkoli er sunt, og her får du mye brokkoli. Osten gir litt protein, men også mettet fett.

Kommentar fra panelet:

Mild og god smak, men fremstår som litt kjedelig. Savner innslag av flere grønnsaker. Vi tror retten passer bedre som tilbehør enn som hovedrett.

Terningkast TO

Saken er levert av DinSide.